NOTO 12.02.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Weź przyjrzyj się ile zużywa żarówka energooszczędna przy starcie ??? - pytam po co one skoro zównają się z normalną dopiero po 3-ech godzinach świecenia non stop ??? Sebo8877 Skąd ta informacja? Z szybkich i dość uproszczonych obliczeń wyszło mi że zakładając start żarówki do osiągnięcia pełnej mocy trwający ok. 5 minut, to jeżeli do wyrównania miałby dojść dopiero po 3 godzinach - żarówka energooszczędna musiałaby żreć prąd jak czajnik elektryczny prawie 3000W (do obliczeń wziąłem żarówkę 100W i odpowiadającą jej 20W energooszczędną). A na co pobierana w tym czasie energia byłaby przekształcana? Bo nie na ciepło - aż tak się te żarówki nie grzeją, żeby nimi przy starcie wodę gotować. Być może popełniłem jakiś błąd w założeniach bądź obliczeniach - jeżeli mógłbyś podesłać linka do źródła swojej informacji to chętnie poczytam. Oczywiście nie zaleca się używania żarówek energooszczędnych w pomieszczeniach gdzie przebywa się krótko, ale to bardziej z tego powodu, że przy częstym włączaniu i wyłączaniu drastycznie spada jej żywotność. Podawana kilkukrotnie wyższa niż zwykłej żarówki trwałość zakładana jest o ile pamiętam dla 2 włączeń dziennie - i jest odpowiednio niższa dla ich większej ilości. Zabójcze dla tych żarówek jest wyłączenie minutę - dwie po włączeniu czy ponowne włączenie chwilę po wyłączeniu. Może się okazać, że przestanie działać szybciej, niż odpowiadająca jej standardowa żarówka. Stąd do kibelka czy na klatkę schodową raczej mało się nadają. Prawie w pełni się zgadzam. Ja wymieniłem żarówki na energeoszczędne, ale powiedziałem też domownikom, że po zapaleniu zarówki powinna się palić kilka godzin (conajmniej 2). I określiliśmy w ten sposób gdzie warto. Korytarz pali się przez cały wieczór bo daje odbite światło do salonu. Gdy wychodzimy na chwilę to nie gasimy światła. Światła gasimy gdy idziemy spać Mam problem tylko z żarówką energooszczędną na dworze. po ok 1 mies wysiada Być może efektem jest wilgoć i zbyt wysokie napięcie ok 245V (trafo jest tak ustawione) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Właśnie przekopuję instrukcje obsługi, aby się doszukać ile TV lub wieża pobiera mocy w stand-by. I nie mogę znaleźć A tv mam aż 6 - więc gra może być warta świeczki Mam zamiar sprawić sobie też coś takiego: http://www.into.pl/miernikenergii/ czy ktoś to ma? Za ok 60 zł takie coś było swego czasu w LIDL. Poszukaj - może jeszcze mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam A ja wrzuce swoje 5 groszy do tematu, tak czytam te posty ile to te nasze żarówki, laptopy , komputery, czuwania itd( bzdety), biorą prądu( chodż sam mam żarówki typu led , energooszczędne itd ( drogie jak ), i się zastanawiam jaki w tym wszystkim sens, od początku jak długo żyje mieszkam w domu jednorodzinnym i odkąd pamiętam w domu były piece kaflowe na prąd zżerało to prądu że hej( było drogo i też ludzie psioczyli),ale co mnie zastanawia i jest to sprawdzone zużycie prądu było dwu krotnie większe jak teraz powtarzam dwukrotnie, i tak sobie myśle jaki sens ma ta nasza bitwa o zaoszczedzenie 5 watt energi na czuwaniu telewizora, czy na ociepleniu domu , bitwa powinna zacząć sie z zakładami które tą energie produkują aby one raczej sięgnęły do oszczędności i wdrażały nowe technologie,i nie wychodziły z założenie że czy sprzedam czy nie to i tak mi się należy(my oszczędzamy a firmy mają to gdzieś i żerują na nas), normalnie paranoja cytuje zdanie .... musze zobaczyć ile zużywa energii czuwanie telewizora....kurcze gdzie my żyjemy Energia w Polsce na tle Europy jest tania. Ostatnie podwyzki mogą to zaburzyć,ale generalnie taniej to już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Mam w domu 3 telewizory LG 19'' wg instrukcji bierze 60 wat+6 wat w stanie czuwania.Sony 29" 130/1 w czuwaniu i plazma Panasonic 42" 250 wat tak przez 10h miesiecznie to niezla kasa okolo 60zlotych za same glupoty. LG 19" w czuwaniu 60+6 = 66W????? Chyba 6W w czuwaniu, 60W przy pracy. Sony 29" 130W przy pracy, 1W w czuwaniu. Plazma Panasonic 250W w czuwaniu???????? Gdzie takie bzdury za przeproszeniem napisali? To prawda, że w skali miasta pobór prądu przez "czuwające" urządzenia jest bardzo duży - ale wynika to z efektu skali, a nie z jednostkowych poborów. 3 telewizory to będzie w sumie max 15W, czyli trzeba 60 godzin, żeby zużyć 1kWh energii, która kosztuje poniżej 1PLN. W skali roku może się rzeczywiście nazbiera ze 100PLN. Ale naprawa uszkodzonych włączników w telewizorach, które padną po roku-dwóch wyniesie chyba więcej Tu zastosowałem listwę zasilającą odłaczającą te wszystkie bajery na raz (telewizor, kino domowe, vide, satelita). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 a lodówke macie pewnie na balkonie i ciekawe ile na świeczki wydajecie Hehe, rzeknę "typowa reakcja". Niestety. Tak ludzie reagują na świadomych użytkowników. Mam większe rachunki, ale wierzę że tak jest i ... GRATULUJĘ. Chętnie wziąłbym pod lupę tych co wydają 400 zł miesięcznie i na tym przykładzie pokazał na co najwięcej idzie. Ale musieliby wiele powiedzieć o swoim sposobie życia. Wiele można się dowiedszieć kupując lub pożyczając urządzenie do pomiaru prądu. np. Komputer 300 W x 24h x 31 dni = 223 kWh ... ok. 78 zł a halogen na dworze wzbudzany podmuchami wiatru to dopiero potrafi nabić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 12.02.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam A ja wrzuce swoje 5 groszy do tematu, tak czytam te posty ile to te nasze żarówki, laptopy , komputery, czuwania itd( bzdety), biorą prądu( chodż sam mam żarówki typu led , energooszczędne itd ( drogie jak ), i się zastanawiam jaki w tym wszystkim sens, od początku jak długo żyje mieszkam w domu jednorodzinnym i odkąd pamiętam w domu były piece kaflowe na prąd zżerało to prądu że hej( było drogo i też ludzie psioczyli),ale co mnie zastanawia i jest to sprawdzone zużycie prądu było dwu krotnie większe jak teraz powtarzam dwukrotnie, i tak sobie myśle jaki sens ma ta nasza bitwa o zaoszczedzenie 5 watt energi na czuwaniu telewizora, czy na ociepleniu domu , bitwa powinna zacząć sie z zakładami które tą energie produkują aby one raczej sięgnęły do oszczędności i wdrażały nowe technologie,i nie wychodziły z założenie że czy sprzedam czy nie to i tak mi się należy(my oszczędzamy a firmy mają to gdzieś i żerują na nas), normalnie paranoja cytuje zdanie .... musze zobaczyć ile zużywa energii czuwanie telewizora....kurcze gdzie my żyjemy Energia w Polsce na tle Europy jest tania. Ostatnie podwyzki mogą to zaburzyć,ale generalnie taniej to już było. Na tle Europy , to my blado z zarobkami wyglądamy przykład Szwecja 1kwh=1zł-zarobki 6krotnie wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 12.02.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Tu zastosowałem listwę zasilającą odłaczającą te wszystkie bajery na raz (telewizor, kino domowe, vide, satelita). a ja uważam, że to przynosi więcej szkody niż pożytku zaoszczędzi sie pare Wat a potem trzeba na pełnej mocy niektóre urządzenia ustawiać i bilans wychodzi na zero jeszcze czuwanie jest zazwyczaj w nocy a wtedy mam tani prąd wtedy też pracuje pralka, zmywarka, bojler, piec - to jest prawdziwe źródło oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 12.02.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam jak dla mnie to nie są rachunki za zuzyty prąd tylko rachunki prognozujące. Wiekszosc zakładów energetycznych tak robi teraz ze wystawia prognozy na 6 miesiecy a później licza z zuzytą energię. No i? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam A ja wrzuce swoje 5 groszy do tematu, tak czytam te posty ile to te nasze żarówki, laptopy , komputery, czuwania itd( bzdety), biorą prądu( chodż sam mam żarówki typu led , energooszczędne itd ( drogie jak ), i się zastanawiam jaki w tym wszystkim sens, od początku jak długo żyje mieszkam w domu jednorodzinnym i odkąd pamiętam w domu były piece kaflowe na prąd zżerało to prądu że hej( było drogo i też ludzie psioczyli),ale co mnie zastanawia i jest to sprawdzone zużycie prądu było dwu krotnie większe jak teraz powtarzam dwukrotnie, i tak sobie myśle jaki sens ma ta nasza bitwa o zaoszczedzenie 5 watt energi na czuwaniu telewizora, czy na ociepleniu domu , bitwa powinna zacząć sie z zakładami które tą energie produkują aby one raczej sięgnęły do oszczędności i wdrażały nowe technologie,i nie wychodziły z założenie że czy sprzedam czy nie to i tak mi się należy(my oszczędzamy a firmy mają to gdzieś i żerują na nas), normalnie paranoja cytuje zdanie .... musze zobaczyć ile zużywa energii czuwanie telewizora....kurcze gdzie my żyjemy Energia w Polsce na tle Europy jest tania. Ostatnie podwyzki mogą to zaburzyć,ale generalnie taniej to już było. Na tle Europy , to my blado z zarobkami wyglądamy przykład Szwecja 1kwh=1zł-zarobki 6krotnie wyższe Ale co to wnosi do tematu że energia el. w Polsce jest tania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 12.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jak to podliczymy to się okazuje że rocznie możemy zaoszczędzić nawet 200-300 zł na prądzie wyłączając listwę na koniec oglądania. przy 3 urządzeniach po 8W jest to 0,008*3*24*365*0,35=73 zł należy odjąc jeszcze czas używania, dodać listwe i wyjdzie oszczędność 50 zł rocznie jak ktoś ma urządzenia, których po wyłączeniu nie trzeba ustawiać to może sie opłacać - jeśli trzeba potem w tunerze wszystko ustawiać to ja wole te 50 zł na rok wydać wystarczy, że 2 razy do pracy pojade rowerem zamiast autem i mam taką samą oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.02.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam. W jednym z programów poradnikowych usłyszałem,że wyłączanie "całkowite" telewizora daje rocznie oszczędności w wysokości ok 50pln.Od tamtej pory (ponad rok)mamy z żonką nawyk wyłączania wszystkich sprzętów do zera(jeśli to możliwe) O ile dobrze pamiętam, to chyba w Szwecji mają nawyk wyłączania wszystkiego, co jest w stanie czuwania. Dzięki temu oszczędzają "spore" kwoty. Praktycznie każdy obecny sprzęt na czuwaniu zabiera sobie trochę mocy a licznik bije. Szkoda tylko, że zegarki i programy nikną po takim wyłączeniu. Witam "Oszczędzają" ...............zwłaszcza że po 2-4 latach takich praktyk sprzęt (a konkretnie zasilacz impulsowy) ulegnie uszkodzeniu właśnie dzięki takim "oszczędnościom -tylko pogratulować . Naprawa będzie wiecej kosztowała niż "zysk" z wyłączania codziennie z sieci . Zasilacze w większości urządzeń elektronicznych sa zaprojektowane do pracy ciągłej pobierając raptem kilka Watów -najlepiej gdyby nigdy im pradu nie zabrakło gdyż najwięcej uszkodzeń pojawia sie w momencie wyłączania z sieci lub włączania do sieci . Amen ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 12.02.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ale jesli ktos jest uzytkownikiem tunera sat Nbox, to jego tuner w standbay bierze 29 wat.Aco niby w tych wyswietlaczach ustawiasz, chyba nie godzine? w tunerze cyfry po kilku godzinach braku zasilania musze od nowa wyszukiwać kanały w wieży ustawiać programy radiowe gra nie warta świczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 12.02.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ale jesli ktos jest uzytkownikiem tunera sat Nbox, to jego tuner w standbay bierze 29 wat.Aco niby w tych wyswietlaczach ustawiasz, chyba nie godzine? w tunerze cyfry po kilku godzinach braku zasilania musze od nowa wyszukiwać kanały w wieży ustawiać programy radiowe gra nie warta świczki To co za dziadowski tuner masz, bo u mnie nic takiego sie nie dzieje. ale za to w standby bierze tylko kilka wat a nie 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 12.02.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ja tez mam C+, ale nic mi nie ginie po wylaczeniu tunera z sieci. jak na chwile wyłącze to nie ginie - ale po kilku godzinach niestety tak może dlatego, że tuner ma już ze 4 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 13.02.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 od lipca 2007 mieszkamy w domu (120 m.kw), wszytsko na prad: woda /bojler/, ogrzewanie /piece akumulacyjne + maty grzejne w lazience i kuchni/, plyta,piekarnik,czajnik, etc., + turbina DGP i "oswietlanie podbitki" - od zmierzchu do 8 rano (20 ledow + 4 spore lampy na tarasach) - przed sezonem grzewczym (czyli dla nas przed 8.listopada) placilismy 100 zl/miesiac (realne zuzycie, z licznikow), od 8.11 mamy 2 taryfy i do 21.01 zuzylismy pradu za 1000 zl (lacznie, z obydwu taryf, temperatura okolo 24 - 26 stopni non stop, caly dzien w domu jest niania z dzieckiem = herbatka co pol godziny /pani gotuje za kazdym razem czajnik wody i nie da sie przekonac, ze mozna inaczej/, non stop tv i dvd, pozapalane swiatla w hollu, itp. Tyle co piszesz to grzalka od bojlera naciagnie. Chyba , ze chodzicie kapac sie do kuzynow. Naprawde nie wiem jaki jest sens w pisaniu takich bajek. Ja mam caly sprzet AA , bojler elektryczny grzalka 2 kw , zarowki energooszczedne , 3 kompy non stop, inne sprzety jak u kazdego , place ponad 200 zeta miesiecznie . Przy czym dom dosc duzy i nie wszedzie ciagle pali sie swiatlo , bo gdyby tak bylo to placialabym wiecej przeciez. A moze mnie licza jakos drozej tak, masz racje - rozgryzles mnie. jestesmy rodzina jaskiniowcow, nie myjemy sie, wieczorem siedzimy przy swieczce i mamy szron na szybach od wewnetrznej strony, bo nie stac nas na ogrzewanie (albo oszczedzamy - wybierz odpowiadajaca tobie wersje). takie odpowiedzi,jak twoja zastanawiaja mnie bardzo - po ki diabel w ogole zagladasz na forum DYSKUSYJNE, skoro z gory zakladasz, ze ci, ktorzy maja INACZEJ ( anie daj Bog - lepiej) niz ty, sa klamcami i "opowiadaja bajki"? na koniec powiem tylko, ze moim zdaniem mam BARDZO WYSOKIE rachunki teraz. z racji tego, iz mieszkamy od kilku miesiecy na zupelnie nowym osiedlu, wszyscy porownujemy swoje rachunki za ogrzewanie (wszyscy mamy elektryczne) - sasiadom, ktorzy maja piece dynamiczne i ciut mniejszy dom (80 m. parteru, poddasze na razie zupelnie zamkniete), wyszla srednia 300 zl/miesiac. ci to dopiero brudasy, mitomani i jaskiniowcy, co? a, gwoli uscisnienai - kwoty, ktore podaje uzyskujemy bezposrednio w enei - po podaniu stanu licznika obliczaja na biezaco. potrafimy czytac i liczniki odczytujemy prawidlowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.02.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 mi się kiedyś licznik en el. kręcił do tyłu... (nic przy nim nie majstrowałem) dopiero jak włączałem w domu olejaczka 2kW to licznik stawał. Działo się to zwykle w zimie więc dawało to spore oszczędności... niestety po paru latach licznik został wymieniony z powodu jego starości i nowy już tego nie robi też mógłbym napisać jakie to małe rachunki wtedy miałem i co miałem powłączane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 .... Działo się to zwykle w zimie więc dawało to spore oszczędności... niestety po paru latach licznik został wymieniony z powodu jego starości i nowy już tego nie robi ... Widzę, że miałeś olbrzymie szczęście, że ZE nie obciążył cię "domiarem". Niezawiniona przez Ciebie przyczyna takiego stanu rzeczy nie ma znaczenia. Okres kilkuletni jest wystarczajacy by dostrzec i zgłosić tę anomalię. Inna sprawa, że odcztów z licznika dokonywała d... wołowa a nie inkasent. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.02.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Wystarczy zmierzyć płynący prąd w A i przemnożyć przez 230V i wychodzi moc w Watach Aha. Ale mocy pozornej. A liczniki domowe mierzą moc czynną. Zależnie od charakteru odbiornika, mogą wyjść niezłe bzdury. Biorąc pod uwagę charakter obciążenia domowych odbiorów błąd nie będzie taki duży. Składowa stała przy takim obciążeniu jest zawsze większa od składowej wynikającej z obciążenia biernego. Ponadto ewentualny błąd będzie powodował zawyżenie kosztów. Jak ktoś chce niech to przemnoży przez 0.8, choć mam wątpliwości czy wtedy będzie wynik bardziej wiarygodny. Osobna kwestia to użyteczność wspomnianego miernika, jeżeli się do potrafi wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 17.02.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Potwierdzam, iz najlepiej posiadać licznik 2 taryfowy a w niektórych zakładach jest taryfa w - cały weekend 2 taryfa. Proporcja około 38% dzienna - droga62% nocna - tańsza Niestety nie oszczędzam:( Mam 1 bojler 55l, 2 tylko 10 l ale chodzi prawie non stopZmywarkaPłyta elektryczna2 czajniki elektrycznePralka2 tvŻelazko1 komputer i laptop.... prawie jak na spowiedzi:)kilkanascie halogenów, nie mam energooszczędnych zarówek.Czasami farelka rano w łazience I latem ok 170zł. mcZimą ok 250zł. na miesiąc Dom 145m2. 3 osoby Staram się ale nie na siłę korzystać w nocnej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 17.02.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 znajomy ma biuro handlowe , budynek wolnostojący brdzo dobrze ocieplony, około 40m2 w sezonie zimowym ogrzewa dwoma grzejnikami po 2kW tylko w czasie godzin pracy miesi ęczne rachunki to około 280zł, latem około 100zł, dodatkowo oświetlenie i 2 komputery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts