Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energia elektryczna- załamka

Recommended Posts

Potwierdzam, iz najlepiej posiadać licznik 2 taryfowy a w niektórych zakładach jest taryfa w - cały weekend 2 taryfa.

Proporcja około 38% dzienna - droga

62% nocna - tańsza

Niestety nie oszczędzam:(

.......

Staram się ale nie na siłę korzystać w nocnej taryfie

Przy tych proporcjach to racunek masz mniejszy niż gdybyś miał 1 taryfę.

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zawsze można się z sąsiadem dogadać, że on kupuje prąd 1 taryfowy , ja 2 taryfowy. Podczas tańszej taryfy ja mu użyczam prąd, podczas drożeszj on mi ... bez rozliczeń finansowych :)

hmmm - może prościej w domu wydzielić prawnie nowy lokal i tam zrobić osobne przyłącze... a dalej jak piszesz :-)

zawsze można się z sąsiadem dogadać, że on kupuje prąd 1 taryfowy , ja 2 taryfowy. Podczas tańszej taryfy ja mu użyczam prąd, podczas drożeszj on mi ... bez rozliczeń finansowych :)

hmmm - może prościej w domu wydzielić prawnie nowy lokal i tam zrobić osobne przyłącze... a dalej jak piszesz :-)

Pewnie prościej ... tylko nie wiem jak skomplikowana jest procedura ...

• 2 weeks później...
...caly dzien w domu jest niania z dzieckiem = herbatka co pol godziny /pani gotuje za kazdym razem czajnik wody i nie da sie przekonac, ze mozna inaczej/,...

kupcie niani taki:

http://www.euro.com.pl/czajniki/mpm-we-263.bhtml

albo w ogóle przejdźcie na tradycyjny czajnik do gotowania wody na kuchence, chyba jest taniej niz elektryczny...

http://images33.fotosik.pl/169/e52c54d505ab83f2.jpg

Haynauer - czy to Ty się odbijasz w chromie czajnika ... :lol: ???

W każdym bądź razie ma ktoś ... małe przyłącze :lol: :lol: :lol: :oops:

pozdrawiam, majki

PS. A w tej całej dyskusji, brakuje tylko kogoś kto napisze że ma ... taryfę pracowniczą. I to jest koniec dyskusji o drogim prądzie i jak oszczędzać :lol:

• 5 months później...

Ja płacę za prąd w mieszkaniu ok. 220pln - elektryczny bojler, dwa TV ( w tym jeden soniarz który ciągnie 300W) żarówki energooszczędne, komp dwie, trzy godziny dziennie, żelazko codziennie, pralka co drugi dzień.

Natomiast w drugim mieszkaniu, pustym, chodzi tylko (!) lodówka, pusta i płacę ok. 38pln. Więc podziwiam osoby które płacą rachunki poniżej pięćdziesięciu złotych ''nie oszczędzając''.

W starym mieszkaniu place miesiecznie 55 zl za prad ,czyli 48 zl za energie elektryczna ( 7 zl to oplaty stałe) lecz jest to zwiazane z pewnymi ograniczeniami.

Żona nie prasuje bo ...... nie lubi. Pranie ląduje na sznurkach i po wyschnieciu do szafy (prosze bez komentarzy :oops: ).

Piekarnik zwykle 2 x w tygodniu po 2 godziny - raz jakas pizza a raz jakies ciasto.

Wode gotujemy na gazie.

Ciepła woda z bojlera elektrycznego 50 litrowego - kąpiel w wanie codziennie.

Z żarowek energooszczednych nie korzystamy bo nie znosza one ciagłego właczania i wyłaczania. Zwykle zarowki, tylko odpowiednio dobrana moc, wcale nie najmniejsza (zgodnie z zasadą, ze 1 żarowka 60 W swieci jaśniej niz 2 zarówki 40 W). Lodówka w klasie A+. Całość elektroniki : komputer, telewizor, sprzet grajacy - podpięte pod 1 listwe, która właczam po południu a wyłaczam przed spaniem.

Nie dało by sie jednak tego osiagnągnąc gdyby nie pare zastrzezen:

w sezonie maj - pazdziernik b. duzo czasu spedzamy na ogrodku.

Zdarzaja sie tygodnie, ze telewizor nie jest nawet włączony.

Pralka znajduje sie w piwnicy i obciąża licznik rodzicow (!!!) oczywiscie za ich wiedza. Gdyby zastapic komputer z klasycznym monitorem 19 cali, energooszczednym laptopem to pewnie w tej samej cenie zmiescilibysmy sie z pralka.

Nie mam jednak złudzen, ze w nowobudowanym domu uda sie zblizyc do tej kwoty.

Dojdzie oswietlenie garazu, kotłowni, podbitki, brama garazowa, pompy do wody w ogrzewaniu i cyrkulacji, oswietlenie schodow, podjazdu.

Jak zmieszcze sie w 150 zl to bede szczesliwy.

Już się odzywam, rachunek za dwa miesiące listopad - grudzień - 450 zł,

ja własnie dostałem rachunek - 1100 zł - ale ja mam wszystko na prąd łącznie z piecem :-)

jak odlicze te Twoje 400 zł to grzanie wcale takie drogie nie jest :)

dodam, że grzeje tylko w II taryfie a to jest porównywalne z gazem

Hmmm a ja wynajmując mieszkanie o pow. 55 m2, za listopad-grudzień, oszczędzając na maxa, miałam rachunek 700 zł. Przeklęte ogrzewanie elektryczne :evil: chociaż włascicielka zapewniała, że to bardzo energooszczędne francuskie piecyki :lol:

A mi właśnie podłączyli nowy 2-taryfowy licznik i przeszedłem na taryfę G12W.

Wszystko na prąd, było 325zł/2 m-ce w taryfie C11 (tak mi nabazgrali na kwitach otrzymantych ostatnio).

Ciekawym ile zaboli mnie toto teraz.

PS Szybko zmieniałem, bo kumpel z Energii powiedział, że przy mojej taryfie i deklarowanej mocy (12,5kW) bulę za nic ok. 100,-/m-c.

A u mnie się okaże 1-go września ile zapłace za 2 pierwsze miesiące korzystania :wink: (mam taka umowę, że sama raz na 2 m-ce dzwonie ze stanem licznika i przysyłaja mi rachunek ...do prognozowanych mam awersję :roll: ) .

Ciekawość mnie zżera , ale też licze się z tym, że mały nie bedzie - trzeba było po przeprwadzce wszystko wyprać, wyczyścić .... pralka chodziła non stop :evil: ...ale też w rozliczeniu z taryfy poprzedniej miałam nadpłaty 45zł :roll: .

W każdym razie pochwalę sie w poniedziałek ... chociaz nie wiem czy będzie się czym chwalić.

Moi drodzy, o co Wam konkrentie chodzi? Na każdym urządzeniu jest napisane ile prądu zużywa, więc po co dyskutować to na forum?
Czy aby na każdym? Tak dla sprawdzenia wziąłem sobie do ręki dwa zasilacze, które leżą mi właśnie pod biurkiem i oprócz chińskich znaczków jest tylko input 110-240V 12A i output 19V 4.22A. To ile mi to prądu zużywa?

Moi drodzy, o co Wam konkrentie chodzi? Na każdym urządzeniu jest napisane ile prądu zużywa, więc po co dyskutować to na forum?
Czy aby na każdym? Tak dla sprawdzenia wziąłem sobie do ręki dwa zasilacze, które leżą mi właśnie pod biurkiem i oprócz chińskich znaczków jest tylko input 110-240V 12A i output 19V 4.22A. To ile mi to prądu zużywa?

ok 80W