Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energia elektryczna- załamka

Recommended Posts

Jak byś się znał to byś bzdur nie pisał !!!

Podałem pobór mocy pompy średni, liczysz że mniej potrzeba do ogrzania domu jak 4kWdo 12kW w zimę mocy ciagłej???? Ciekawe gdzie zgromadzisz energię z drugiej taryfy? w dzień nie bedziesz ogrzewał budynku???

A pisać mogę to nie twoje forum !!!jak ci nie pasuje to nie zagladaj tu !!!! :o

tylko, że pompa pobiera 2 kW a oddaje 3-4 razy tyle

i rzeczywiście - w dzień nie ogrzewam budynku i mam cieplutko - ale dla niektórych to jeszcze za trudne :-) dlatego prosze, abyś nie pisał o rzeczach o których nie masz pojęcia

z rozumowaniem u ciebie na bakier, napisałem 4-12kW mocy potrzebnej do ogrzania domu a nie ile zużywa mocy pompa, wyżej masz przelicznik 1:4 czyli jak wcześniej 1-3 Kw pobór mocy przez pompę ciepła. Cieplutko......ha ha niema się czym szczycić.... bo mamy jesień zamiast zimy,jak wróci zima zobaczysz rachunki za prąd

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak byś się znał to byś bzdur nie pisał !!!

Podałem pobór mocy pompy średni, liczysz że mniej potrzeba do ogrzania domu jak 4kWdo 12kW w zimę mocy ciagłej???? Ciekawe gdzie zgromadzisz energię z drugiej taryfy? w dzień nie bedziesz ogrzewał budynku???

A pisać mogę to nie twoje forum !!!jak ci nie pasuje to nie zagladaj tu !!!! :o

tylko, że pompa pobiera 2 kW a oddaje 3-4 razy tyle

i rzeczywiście - w dzień nie ogrzewam budynku i mam cieplutko - ale dla niektórych to jeszcze za trudne :-) dlatego prosze, abyś nie pisał o rzeczach o których nie masz pojęcia

z rozumowaniem u ciebie na bakier, napisałem 4-12kW mocy potrzebnej do ogrzania domu a nie ile zużywa mocy pompa, wyżej masz przelicznik 1:4 czyli jak wcześniej 1-3 Kw pobór mocy przez pompę ciepła. Cieplutko......ha ha niema się czym szczycić.... bo mamy jesień zamiast zimy,jak wróci zima zobaczysz rachunki za prąd

w grudniu było troche zimy

i ja nie grzeje pompą tylko zwykłym piecem elektrycznym

ale pisz bajki dalej...

MOŻNA sobie wyobrazić niskonakładowe przenoszenie z podnoszeniem potencjału, strumienia energii, czy też konwersję jej jednej postaci w inną.

Urządzenia są drogie, ale działają.

MOŻNA sobie też wyobrazić, że są ludzie, którzy powyżej napisanego zdania nie rozumieją. U nich takie urządzenia NIE DZIAŁAJĄ!

Adam M.

MOŻNA sobie wyobrazić niskonakładowe przenoszenie z podnoszeniem potencjału, strumienia energii, czy też konwersję jej jednej postaci w inną.

Urządzenia są drogie, ale działają.

MOŻNA sobie też wyobrazić, że są ludzie, którzy powyżej napisanego zdania nie rozumieją. U nich takie urządzenia NIE DZIAŁAJĄ!

ba - są ludzie, którzy nie rozumieją, że używanie prądu dwutaryfowego może być tańsze od jednej taryfy :-)

Halogeny dają oświetlenie punktowe. Żrą energię jak głupie. Padają jak muchy i jeszcze podsmażają co mogą.

Ładnie wyglądają.

Ale...

SĄ już bardzo sprawne diody spełniające LEPIEJ niż halogeny TE wymagania!

Wymieniać sukcesywnie?

Adam M.

U mnie największa bolączką są dzieci i ich kompletna nieekonomiczność (ale kto powiedział, ze dzieci miały być ekonomiczne).

Wchodzę do córki: komp włączony, wieża gra, świeci się górne światło i lampka nad biurkiem, ładuje się komórka, suszarka brzęczy cichutko.

Wchodzę do syna: prawie analogicznie, zamiast suszarki dymi sie znad lutownicy.

No i co ? A poproś o zgaszenie czegokolwiek to lament, że wszystko potrzebne.

A na kompach co - włączone raptem GG :(

U mnie największa bolączką są dzieci i ich kompletna nieekonomiczność (ale kto powiedział, ze dzieci miały być ekonomiczne).

Wchodzę do córki: komp włączony, wieża gra, świeci się górne światło i lampka nad biurkiem, ładuje się komórka, suszarka brzęczy cichutko.

Wchodzę do syna: prawie analogicznie, zamiast suszarki dymi sie znad lutownicy.

No i co ? A poproś o zgaszenie czegokolwiek to lament, że wszystko potrzebne.

A na kompach co - włączone raptem GG :(

Kup dzieciom laptopy :wink:

Fajnie, że syn z lutownicą - znaczy majsterkuje. To będziesz miał pomocnika - u mnie same baby - nawet wtyczki nie naprawią :(

A swoja drogą, to dzieci nigdy chyba tego nie zrozumieją, dopóki nie pójdą na swoje i nie zaczną płacić rachunków - tez za swoje. Moja córka (24) po studiach inżynierskich (do tego zarządzanie ochroną środowiska) - nadal potrafi napełniać czajnik elektryczny prawie do pełna, żeby sobie zrobić szklankę herbaty :evil: A jak zwrócę uwagę "to się czepiam"!!! :evil: :evil:

no napisałem "może"

a te 32% bardzo łatwo osiągnąć

jak to zrobić..?? u mnie najwiecej pradu idzie na oswietlenie /halogeny/... do 22 mam klimatycznie uzywac swiec..???? :roll:

już Adam napisał

ale np. lodówka sama tak działa całą dobe, że dla niej sie opłaca

pranie i zmywarke możesz właczać od 13 do 15 albo 22-6

tak samo z piekarnikiem

latem oświetlenie w większości zużywa sie w taniej taryfie

ja mam jeszcze ciepłą wode na prąd i grzeje ją też gdy jest taniej

Właśnie przekopuję instrukcje obsługi, aby się doszukać ile TV lub wieża pobiera mocy w stand-by. I nie mogę znaleźć :cry: A tv mam aż 6 - więc gra może być warta świeczki :wink:

czy ktoś to ma?

U mnie Philips 32" w stand by 10W.

Tzw. boombox po wyłączeniu nic.

Wieża taka zespolona 5W.

Ktoś wie, jak jest z kompami. Mam 2 szt z zasilaczami 350W i 400W.

No i jak z laptopami - podłączony a aku pełny - ile pobiera?

Właśnie przekopuję instrukcje obsługi, aby się doszukać ile TV lub wieża pobiera mocy w stand-by. I nie mogę znaleźć :cry: A tv mam aż 6 - więc gra może być warta świeczki :wink:

Mam zamiar sprawić sobie też coś takiego:

http://www.into.pl/miernikenergii/

czy ktoś to ma?

Coś gdzieś mi dźwięczy że przeciętnie urządzenia na podtrzymaniu biorą ok 1 kWh/miesiąc dla niektórych dużo a dla innych mało :wink:

Witam

A ja wrzuce swoje 5 groszy do tematu, tak czytam te posty ile to te nasze żarówki, laptopy , komputery, czuwania itd( bzdety), biorą prądu( chodż sam mam żarówki typu led , energooszczędne itd ( drogie jak :evil: ), i się zastanawiam jaki w tym wszystkim sens, od początku jak długo żyje mieszkam w domu jednorodzinnym i odkąd pamiętam w domu były piece kaflowe na prąd zżerało to prądu że hej( było drogo i też ludzie psioczyli),ale co mnie zastanawia i jest to sprawdzone zużycie prądu było dwu krotnie większe jak teraz powtarzam dwukrotnie, i tak sobie myśle jaki sens ma ta nasza bitwa o zaoszczedzenie 5 watt energi na czuwaniu telewizora, czy na ociepleniu domu , bitwa powinna zacząć sie z zakładami które tą energie produkują aby one raczej sięgnęły do oszczędności i wdrażały nowe technologie,i nie wychodziły z założenie że czy sprzedam czy nie to i tak mi się należy(my oszczędzamy a firmy mają to gdzieś i żerują na nas), normalnie paranoja cytuje zdanie .... musze zobaczyć ile zużywa energii czuwanie telewizora....kurcze gdzie my żyjemy

o ile dobrze pamiętam to wyprodukowanie 1 MWh kosztuje ok. 150 zł, a kolejne 100 zł opłaty za emisję CO2 narzucone przez ue...

do tego docjhodzi jeszcze opłata za przesył i marża...no i mamy cenę jaką mamy...

to jak się ma to do tego co przed chwilą w prasie przeczytałem... nasz największy dostawca gazu :D , nie podniósł cen tego nośnika energii od czasu x...... złotówka umacnia się.......... ceny gazu wzrosną od kwietnia 10% :o ,wytłumacz mi to Haynauer