Roman77 07.02.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Jak byś się znał to byś bzdur nie pisał !!! Podałem pobór mocy pompy średni, liczysz że mniej potrzeba do ogrzania domu jak 4kWdo 12kW w zimę mocy ciagłej???? Ciekawe gdzie zgromadzisz energię z drugiej taryfy? w dzień nie bedziesz ogrzewał budynku??? A pisać mogę to nie twoje forum !!!jak ci nie pasuje to nie zagladaj tu !!!! tylko, że pompa pobiera 2 kW a oddaje 3-4 razy tyle i rzeczywiście - w dzień nie ogrzewam budynku i mam cieplutko - ale dla niektórych to jeszcze za trudne dlatego prosze, abyś nie pisał o rzeczach o których nie masz pojęcia z rozumowaniem u ciebie na bakier, napisałem 4-12kW mocy potrzebnej do ogrzania domu a nie ile zużywa mocy pompa, wyżej masz przelicznik 1:4 czyli jak wcześniej 1-3 Kw pobór mocy przez pompę ciepła. Cieplutko......ha ha niema się czym szczycić.... bo mamy jesień zamiast zimy,jak wróci zima zobaczysz rachunki za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 08.02.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Roman77, na podstawie czego wysnuwasz takie tezy? (Masz pompe, miales pompe, montujesz, projektujesz itp. ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.02.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jak byś się znał to byś bzdur nie pisał !!! Podałem pobór mocy pompy średni, liczysz że mniej potrzeba do ogrzania domu jak 4kWdo 12kW w zimę mocy ciagłej???? Ciekawe gdzie zgromadzisz energię z drugiej taryfy? w dzień nie bedziesz ogrzewał budynku??? A pisać mogę to nie twoje forum !!!jak ci nie pasuje to nie zagladaj tu !!!! tylko, że pompa pobiera 2 kW a oddaje 3-4 razy tyle i rzeczywiście - w dzień nie ogrzewam budynku i mam cieplutko - ale dla niektórych to jeszcze za trudne dlatego prosze, abyś nie pisał o rzeczach o których nie masz pojęcia z rozumowaniem u ciebie na bakier, napisałem 4-12kW mocy potrzebnej do ogrzania domu a nie ile zużywa mocy pompa, wyżej masz przelicznik 1:4 czyli jak wcześniej 1-3 Kw pobór mocy przez pompę ciepła. Cieplutko......ha ha niema się czym szczycić.... bo mamy jesień zamiast zimy,jak wróci zima zobaczysz rachunki za prąd w grudniu było troche zimy i ja nie grzeje pompą tylko zwykłym piecem elektrycznym ale pisz bajki dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 MOŻNA sobie wyobrazić niskonakładowe przenoszenie z podnoszeniem potencjału, strumienia energii, czy też konwersję jej jednej postaci w inną.Urządzenia są drogie, ale działają.MOŻNA sobie też wyobrazić, że są ludzie, którzy powyżej napisanego zdania nie rozumieją. U nich takie urządzenia NIE DZIAŁAJĄ!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.02.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 MOŻNA sobie wyobrazić niskonakładowe przenoszenie z podnoszeniem potencjału, strumienia energii, czy też konwersję jej jednej postaci w inną. Urządzenia są drogie, ale działają. MOŻNA sobie też wyobrazić, że są ludzie, którzy powyżej napisanego zdania nie rozumieją. U nich takie urządzenia NIE DZIAŁAJĄ! ba - są ludzie, którzy nie rozumieją, że używanie prądu dwutaryfowego może być tańsze od jednej taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 08.02.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 ba - są ludzie, którzy nie rozumieją, że używanie prądu dwutaryfowego może być tańsze od jednej taryfy może, ale nie musi... trzebba zuzywać minimum 32% prądu w drugiej taryfie aby się opłacało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 08.02.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 ba - są ludzie, którzy nie rozumieją, że używanie prądu dwutaryfowego może być tańsze od jednej taryfy Tylko może, ale nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.02.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 ba - są ludzie, którzy nie rozumieją, że używanie prądu dwutaryfowego może być tańsze od jednej taryfy może, ale nie musi... trzebba zuzywać minimum 32% prądu w drugiej taryfie aby się opłacało... no napisałem "może" a te 32% bardzo łatwo osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 08.02.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ja już kiedyś napisałem dość długi tekst o sposobach oszczędzania prądu. Będę więc leniwy i zamiast go wklejać tylko podlinkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 08.02.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 no napisałem "może" a te 32% bardzo łatwo osiągnąć jak to zrobić..?? u mnie najwiecej pradu idzie na oswietlenie /halogeny/... do 22 mam klimatycznie uzywac swiec..???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Halogeny dają oświetlenie punktowe. Żrą energię jak głupie. Padają jak muchy i jeszcze podsmażają co mogą.Ładnie wyglądają.Ale...SĄ już bardzo sprawne diody spełniające LEPIEJ niż halogeny TE wymagania! Wymieniać sukcesywnie?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 08.02.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 U mnie największa bolączką są dzieci i ich kompletna nieekonomiczność (ale kto powiedział, ze dzieci miały być ekonomiczne). Wchodzę do córki: komp włączony, wieża gra, świeci się górne światło i lampka nad biurkiem, ładuje się komórka, suszarka brzęczy cichutko. Wchodzę do syna: prawie analogicznie, zamiast suszarki dymi sie znad lutownicy. No i co ? A poproś o zgaszenie czegokolwiek to lament, że wszystko potrzebne. A na kompach co - włączone raptem GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 08.02.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 U mnie największa bolączką są dzieci i ich kompletna nieekonomiczność (ale kto powiedział, ze dzieci miały być ekonomiczne). Wchodzę do córki: komp włączony, wieża gra, świeci się górne światło i lampka nad biurkiem, ładuje się komórka, suszarka brzęczy cichutko. Wchodzę do syna: prawie analogicznie, zamiast suszarki dymi sie znad lutownicy. No i co ? A poproś o zgaszenie czegokolwiek to lament, że wszystko potrzebne. A na kompach co - włączone raptem GG Kup dzieciom laptopy Fajnie, że syn z lutownicą - znaczy majsterkuje. To będziesz miał pomocnika - u mnie same baby - nawet wtyczki nie naprawią A swoja drogą, to dzieci nigdy chyba tego nie zrozumieją, dopóki nie pójdą na swoje i nie zaczną płacić rachunków - tez za swoje. Moja córka (24) po studiach inżynierskich (do tego zarządzanie ochroną środowiska) - nadal potrafi napełniać czajnik elektryczny prawie do pełna, żeby sobie zrobić szklankę herbaty A jak zwrócę uwagę "to się czepiam"!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 08.02.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Właśnie przekopuję instrukcje obsługi, aby się doszukać ile TV lub wieża pobiera mocy w stand-by. I nie mogę znaleźć A tv mam aż 6 - więc gra może być warta świeczki Mam zamiar sprawić sobie też coś takiego: http://www.into.pl/miernikenergii/ czy ktoś to ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.02.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 no napisałem "może" a te 32% bardzo łatwo osiągnąć jak to zrobić..?? u mnie najwiecej pradu idzie na oswietlenie /halogeny/... do 22 mam klimatycznie uzywac swiec..???? już Adam napisał ale np. lodówka sama tak działa całą dobe, że dla niej sie opłaca pranie i zmywarke możesz właczać od 13 do 15 albo 22-6 tak samo z piekarnikiem latem oświetlenie w większości zużywa sie w taniej taryfie ja mam jeszcze ciepłą wode na prąd i grzeje ją też gdy jest taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 08.02.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Właśnie przekopuję instrukcje obsługi, aby się doszukać ile TV lub wieża pobiera mocy w stand-by. I nie mogę znaleźć A tv mam aż 6 - więc gra może być warta świeczki czy ktoś to ma? U mnie Philips 32" w stand by 10W. Tzw. boombox po wyłączeniu nic. Wieża taka zespolona 5W. Ktoś wie, jak jest z kompami. Mam 2 szt z zasilaczami 350W i 400W. No i jak z laptopami - podłączony a aku pełny - ile pobiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 08.02.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Właśnie przekopuję instrukcje obsługi, aby się doszukać ile TV lub wieża pobiera mocy w stand-by. I nie mogę znaleźć A tv mam aż 6 - więc gra może być warta świeczki Mam zamiar sprawić sobie też coś takiego: http://www.into.pl/miernikenergii/ czy ktoś to ma? Coś gdzieś mi dźwięczy że przeciętnie urządzenia na podtrzymaniu biorą ok 1 kWh/miesiąc dla niektórych dużo a dla innych mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 08.02.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam A ja wrzuce swoje 5 groszy do tematu, tak czytam te posty ile to te nasze żarówki, laptopy , komputery, czuwania itd( bzdety), biorą prądu( chodż sam mam żarówki typu led , energooszczędne itd ( drogie jak ), i się zastanawiam jaki w tym wszystkim sens, od początku jak długo żyje mieszkam w domu jednorodzinnym i odkąd pamiętam w domu były piece kaflowe na prąd zżerało to prądu że hej( było drogo i też ludzie psioczyli),ale co mnie zastanawia i jest to sprawdzone zużycie prądu było dwu krotnie większe jak teraz powtarzam dwukrotnie, i tak sobie myśle jaki sens ma ta nasza bitwa o zaoszczedzenie 5 watt energi na czuwaniu telewizora, czy na ociepleniu domu , bitwa powinna zacząć sie z zakładami które tą energie produkują aby one raczej sięgnęły do oszczędności i wdrażały nowe technologie,i nie wychodziły z założenie że czy sprzedam czy nie to i tak mi się należy(my oszczędzamy a firmy mają to gdzieś i żerują na nas), normalnie paranoja cytuje zdanie .... musze zobaczyć ile zużywa energii czuwanie telewizora....kurcze gdzie my żyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 08.02.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 o ile dobrze pamiętam to wyprodukowanie 1 MWh kosztuje ok. 150 zł, a kolejne 100 zł opłaty za emisję CO2 narzucone przez ue...do tego docjhodzi jeszcze opłata za przesył i marża...no i mamy cenę jaką mamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 08.02.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 o ile dobrze pamiętam to wyprodukowanie 1 MWh kosztuje ok. 150 zł, a kolejne 100 zł opłaty za emisję CO2 narzucone przez ue... do tego docjhodzi jeszcze opłata za przesył i marża...no i mamy cenę jaką mamy... to jak się ma to do tego co przed chwilą w prasie przeczytałem... nasz największy dostawca gazu , nie podniósł cen tego nośnika energii od czasu x...... złotówka umacnia się.......... ceny gazu wzrosną od kwietnia 10% ,wytłumacz mi to Haynauer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts