KrzysztofLis 10.02.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Tylko, że miernik uniwersalny nie jest tak łatwy i wygodny w użyciu... No i nie policzy Ci kosztu pracy komputera, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.02.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ...większy pożytek z miernika uniwersalnego, który można kupić taniej lub tak samo drogo a ma się przy tym pomiar napięcie prądu i rezystancji (najskromniejsza wersja).. Ja np. miernik uni posiadam, ale ten watomierz to fajny gadżecik, poza tym każ teraz kobiecie podpinać miernik, ustawiać zakres, mnożyć, dzielić, całkować (to ostatnie czemu nie... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 10.02.2008 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Możecie zdradzić jakie są wasze rachunki w domach, llatem i zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 10.02.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 a ja w kuchni i salonie oraz korytarzu-oswietlenie ledowe-wspierane oczywiście zarowkami. Ale jak ide kawke zalac to ledy wystarczą Obecnie w mieszkaniu mamy taka lampe stojąca-rachunki za prąd zmalały gdy zamointowaliśmy do niej ledówkę-do ogladania tv bo w mroku nie lubimy. Jest super. Oswietlenie grodowe tez ledowe. Liczę, ze rachunki mnie nie zabiją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 10.02.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 jak nie zobacze skanu rachunku to nie uwierze co prawda znam faceta, któy mieszkanie w kamienicy ogrzewał prądem i płacił mniej niż Ty ale on stosował inne metody Może być odcinek do zapłaty? http://lh4.google.pl/jajozaza/R6y1ntEtmkI/AAAAAAAABR4/9TsGLVtPoq0/s800/enion.jpg Robię to dla was, abyście uwierzyli że można płacić mniej. I tak: - nie jest to jakiś wyjątkowy odcinek do zapłaty - mieszkamy już 5 lat więc nie jest to błąd pierwszej prognozy - nie kradniemy prądu ani nie wytwarzamy go we własnym zakresie - w mieszkaniu normalnie mieszkamy, a nie tylko w lato czy weekendy - mamy lodówkę, baa pralkę!, baa zmywarkę!, a nawet! o zgrozo! czajnik elektryczny i piekarnik na prąd, mikrofalówkę.. mamy dwa komputery, rtv i telefony komórkowe które musimy ładować Jedyne świeczki jakie mamy w domu, to te do podgrzewacza herbaty pozdrawiam i życzę wszystkim niskich rachunków od V 1999 do konca lipca 2007 mieszkalam w 3-pokojowym mieszkaniu (50 m.kw.) - dwie osoby dorosle + od 2004 dziecko, normalne sprzety, normalne uzytkowanie swiatla, piekarnik elektryczny, elektryczny czajnik, niemal non-stop radio lub tv, komputer. rachunki za prad? startowalam od 60 zlotych - na dwa miesiace , gdy sie wyprowdzalaismy wynosily... 80zl/2 miesiace. tez nikt nam nie wierzyl i kazdy glupio-madry twierdzil, ze "to niemozliwe". dla zlosliwych i tych "madrzejszych" - jestesmy normalni , normalnie zyjemy, nie jestesmy kretami, nie kradniemy pradu i nie mielismy ani jednej zarowki energooszczednej... od lipca 2007 mieszkamy w domu (120 m.kw), wszytsko na prad: woda /bojler/, ogrzewanie /piece akumulacyjne + maty grzejne w lazience i kuchni/, plyta,piekarnik,czajnik, etc., + turbina DGP i "oswietlanie podbitki" - od zmierzchu do 8 rano (20 ledow + 4 spore lampy na tarasach) - przed sezonem grzewczym (czyli dla nas przed 8.listopada) placilismy 100 zl/miesiac (realne zuzycie, z licznikow), od 8.11 mamy 2 taryfy i do 21.01 zuzylismy pradu za 1000 zl (lacznie, z obydwu taryf, temperatura okolo 24 - 26 stopni non stop, caly dzien w domu jest niania z dzieckiem = herbatka co pol godziny /pani gotuje za kazdym razem czajnik wody i nie da sie przekonac, ze mozna inaczej/, non stop tv i dvd, pozapalane swiatla w hollu, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.02.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ...caly dzien w domu jest niania z dzieckiem = herbatka co pol godziny /pani gotuje za kazdym razem czajnik wody i nie da sie przekonac, ze mozna inaczej/,... kupcie niani taki: http://www.euro.com.pl/czajniki/mpm-we-263.bhtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.02.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Wystarczy zmierzyć płynący prąd w A i przemnożyć przez 230V i wychodzi moc w Watach Aha. Ale mocy pozornej. A liczniki domowe mierzą moc czynną. Zależnie od charakteru odbiornika, mogą wyjść niezłe bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 10.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Możecie zdradzić jakie są wasze rachunki w domach, llatem i zimą? Rachunków Ci nie podam, ale może to coś pomoże: http://www.tomkii.net/Prad_wykres_m500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 11.02.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 .......... Robię to dla was, abyście uwierzyli że można płacić mniej. I tak: - nie jest to jakiś wyjątkowy odcinek do zapłaty - mieszkamy już 5 lat więc nie jest to błąd pierwszej prognozy - nie kradniemy prądu ani nie wytwarzamy go we własnym zakresie - w mieszkaniu normalnie mieszkamy, a nie tylko w lato czy weekendy - mamy lodówkę, baa pralkę!, baa zmywarkę!, a nawet! o zgrozo! czajnik elektryczny i piekarnik na prąd, mikrofalówkę.. mamy dwa komputery, rtv i telefony komórkowe które musimy ładować Jedyne świeczki jakie mamy w domu, to te do podgrzewacza herbaty pozdrawiam i życzę wszystkim niskich rachunków Nie wierze. Wierze że posiadasz te sprzęty, ale nie wierze, że są podłączone do twojego sprawnego licznika.(o ile w ogóle są na prąd) Przeciętny Rumun za czasów komunizmu "wypalał" więcej prądu tą swoją 40 na jedno gospodarstwo z wyłączeniami okresowymi. Też nie wierzę, ale też mogę przedstawić tak niski rachunek, bo w starym domu którym mieszkam sporadycznie (nocleg) chodzi tylko lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.02.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 już rozgryzłem te niskie rachunki - cwaniaki ładują komórki w pracy a potem w domu sobie nimi świecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 LEDa do lodówy! DLA WSZYSTKICH!!!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.02.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 od lipca 2007 mieszkamy w domu (120 m.kw), wszytsko na prad: woda /bojler/, ogrzewanie /piece akumulacyjne + maty grzejne w lazience i kuchni/, plyta,piekarnik,czajnik, etc., + turbina DGP i "oswietlanie podbitki" - od zmierzchu do 8 rano (20 ledow + 4 spore lampy na tarasach) - przed sezonem grzewczym (czyli dla nas przed 8.listopada) placilismy 100 zl/miesiac (realne zuzycie, z licznikow), od 8.11 mamy 2 taryfy i do 21.01 zuzylismy pradu za 1000 zl (lacznie, z obydwu taryf, temperatura okolo 24 - 26 stopni non stop, caly dzien w domu jest niania z dzieckiem = herbatka co pol godziny /pani gotuje za kazdym razem czajnik wody i nie da sie przekonac, ze mozna inaczej/, non stop tv i dvd, pozapalane swiatla w hollu, itp. Tyle co piszesz to grzalka od bojlera naciagnie. Chyba , ze chodzicie kapac sie do kuzynow. Naprawde nie wiem jaki jest sens w pisaniu takich bajek. Ja mam caly sprzet AA , bojler elektryczny grzalka 2 kw , zarowki energooszczedne , 3 kompy non stop, inne sprzety jak u kazdego , place ponad 200 zeta miesiecznie . Przy czym dom dosc duzy i nie wszedzie ciagle pali sie swiatlo , bo gdyby tak bylo to placialabym wiecej przeciez. A moze mnie licza jakos drozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 11.02.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 od lipca 2007 mieszkamy w domu (120 m.kw), wszytsko na prad: woda /bojler/, ogrzewanie /piece akumulacyjne + maty grzejne w lazience i kuchni/, plyta,piekarnik,czajnik, etc., + turbina DGP i "oswietlanie podbitki" - od zmierzchu do 8 rano (20 ledow + 4 spore lampy na tarasach) - przed sezonem grzewczym (czyli dla nas przed 8.listopada) placilismy 100 zl/miesiac (realne zuzycie, z licznikow), od 8.11 mamy 2 taryfy i do 21.01 zuzylismy pradu za 1000 zl (lacznie, z obydwu taryf, temperatura okolo 24 - 26 stopni non stop, caly dzien w domu jest niania z dzieckiem = herbatka co pol godziny /pani gotuje za kazdym razem czajnik wody i nie da sie przekonac, ze mozna inaczej/, non stop tv i dvd, pozapalane swiatla w hollu, itp. Tyle co piszesz to grzalka od bojlera naciagnie. Chyba , ze chodzicie kapac sie do kuzynow. Naprawde nie wiem jaki jest sens w pisaniu takich bajek. Ja mam caly sprzet AA , bojler elektryczny grzalka 2 kw , zarowki energooszczedne , 3 kompy non stop, inne sprzety jak u kazdego , place ponad 200 zeta miesiecznie . Przy czym dom dosc duzy i nie wszedzie ciagle pali sie swiatlo , bo gdyby tak bylo to placialabym wiecej przeciez. A moze mnie licza jakos drozej U nas też liczą jakoś drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.02.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 A ja mam rodzinę, która też twierdziłą, że żyją całkowicie normalnie i mają bardzo ciepło, a rachunki za gaz na sezon około 1500zł. Uwierzyłem jak posiedziałem u nich zimą kilka dni. Cały dzień temp. 19C, w nocy niżej. Nie twierdzę, że to naciąganie faktów, a tylko, że normalnie dla różnych ludzi oznacza co innego. To samo z prądem. U mnie rachunki za dwa miesiące od 160zł - 220zł. Nie oszczędzam, ale mam żarówki energooszczędne, 1 tv, radion, 1 komputer i 2 dzieci . Nie wyobrażam sobie rachunku u mnie na 50zł, ale u osób, dla których są inne standardy normalnego użytkowania tak. Przy boilerze elktrycznym trzeba sie oczywiście ograniczać z myciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 12.02.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Nie no, z tym ograniczaniem mycia nie przesadzajmy. Jeden lubi kąpiel w pełnej wannie gorącej wody dla odprężenia przed snem, drugi woli krótki prysznic w chłodnej wodzie w ramach porannej pobudki. Jeden myje ręce wodą zimną, drugi gorącą. Ja na przykład połowę prań robię w zimnej wodzie, bo niezaplamione ubrania w nowoczesnych proszkach wypierają się równie dobrze jak i w wodzie ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.02.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Nie no, z tym ograniczaniem mycia nie przesadzajmy. Jeden lubi kąpiel w pełnej wannie gorącej wody dla odprężenia przed snem, drugi woli krótki prysznic w chłodnej wodzie w ramach porannej pobudki. Jeden myje ręce wodą zimną, drugi gorącą. Ja na przykład połowę prań robię w zimnej wodzie, bo niezaplamione ubrania w nowoczesnych proszkach wypierają się równie dobrze jak i w wodzie ciepłej. Oczywiście nie ma co przesadzać, ale jak policzymy ile prądu musi zużyć boiler elektryczny np. 80l, żeby raz dziennie się nagrzać w jednej taryfie to wychodzi na miesiąc w przybliżeniu tyle, ile wynoszą podane przykłady zużycia energii. Z mojego przykładu - boiler latem grzeję przez 2 godziny (2kW) co daje 4kWh/dobę. Przez 30 dni daje to 120kWh co kosztuje około 50zł/miesiąc. Można oczywiście grzać wodę mniej, ale gdzie tu reszta odbiorników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 12.02.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam.W jednym z programów poradnikowych usłyszałem,że wyłączanie "całkowite" telewizora daje rocznie oszczędności w wysokości ok 50pln.Od tamtej pory (ponad rok)mamy z żonką nawyk wyłączania wszystkich sprzętów do zera(jeśli to możliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 12.02.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 jak nie zobacze skanu rachunku to nie uwierze co prawda znam faceta, któy mieszkanie w kamienicy ogrzewał prądem i płacił mniej niż Ty ale on stosował inne metody Może być odcinek do zapłaty? http://lh4.google.pl/jajozaza/R6y1ntEtmkI/AAAAAAAABR4/9TsGLVtPoq0/s800/enion.jpg Robię to dla was, abyście uwierzyli że można płacić mniej. I tak: - nie jest to jakiś wyjątkowy odcinek do zapłaty - mieszkamy już 5 lat więc nie jest to błąd pierwszej prognozy - nie kradniemy prądu ani nie wytwarzamy go we własnym zakresie - w mieszkaniu normalnie mieszkamy, a nie tylko w lato czy weekendy - mamy lodówkę, baa pralkę!, baa zmywarkę!, a nawet! o zgrozo! czajnik elektryczny i piekarnik na prąd, mikrofalówkę.. mamy dwa komputery, rtv i telefony komórkowe które musimy ładować Jedyne świeczki jakie mamy w domu, to te do podgrzewacza herbaty pozdrawiam i życzę wszystkim niskich rachunków Witam jak dla mnie to nie są rachunki za zuzyty prąd tylko rachunki prognozujące. Wiekszosc zakładów energetycznych tak robi teraz ze wystawia prognozy na 6 miesiecy a później licza z zuzytą energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.02.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam. W jednym z programów poradnikowych usłyszałem,że wyłączanie "całkowite" telewizora daje rocznie oszczędności w wysokości ok 50pln.Od tamtej pory (ponad rok)mamy z żonką nawyk wyłączania wszystkich sprzętów do zera(jeśli to możliwe) O ile dobrze pamiętam, to chyba w Szwecji mają nawyk wyłączania wszystkiego, co jest w stanie czuwania. Dzięki temu oszczędzają "spore" kwoty. Praktycznie każdy obecny sprzęt na czuwaniu zabiera sobie trochę mocy a licznik bije. Szkoda tylko, że zegarki i programy nikną po takim wyłączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 a ktos myslal, ze w domku to taniej ?? Tak, ja mam taniej niż w mieszkaniu 3x mniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts