Havena 07.02.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witam!Mamy narozna dzialke o wym. 18x32m. Bardzo dlugo szukalismy czegos w miare sensownego i odpowiadajacego naszym potrzebom, az wreszcie sie udalo! Wybor padl na taki oto dom: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=151&sid=5 Jest jednak problem: brakuje 2m szerokosci dzialki (odleglosc od drogi). Czy jest realna mozliwosc uzyskania zgody na postawienie takiego budynku w odleglosci 4m od drogi? Czy ktos z Forumowiczow juz to przerabial? Prosze o pomoc! Havena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.02.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Podrzuć jakąś mapkę sytuacyjną pokazującą jak wygląda ta wasza działka i jak planujecie domek. Będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.02.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Co do samego projektu: 1. Pomyślcie nad wejściem od frontu. Będzie mozna wtedy powiększyć tą łazienkę po lewej i mieć na przykład rasową pralnię / suszarnię. 2. Można pokusić się o wejście z garażu do wspomnianje w pkt 1. lazienki. Wtedy zrobi się z tego ładne pomieszczenie gospodarcze. A pomieszczenie gospodarcze z projektu przerobić na łazienkę. 3. Może powiększyć salon poprzez zrównanie ścian tyłu budynku w jedną linię a nie U 4. Dla nas pustka nad salonej to głównie bajer. Może przerobić ją na ładne garderoby i schowki. Wtedy łazienkę na piętrze można powiększyć o tą garderobę po prawej. 5. Jeżeli nawet zostawicie pustkę nad salonej, to jak planujecie mieć dojście do tych okien połaciowych gdyby coś lub gdyby trzeba było okienka umyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.02.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 6. Balkony - czy będą wam potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 07.02.2008 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Podrzuć jakąś mapkę sytuacyjną pokazującą jak wygląda ta wasza działka i jak planujecie domek. Będzie łatwiej. Dzieki za szybka odpowiedz, postaram sie dorzucic, jak bede w domu. Pozdr. Havena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 07.02.2008 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Co do samego projektu: 1. Pomyślcie nad wejściem od frontu. Będzie mozna wtedy powiększyć tą łazienkę po lewej i mieć na przykład rasową pralnię / suszarnię. 2. Można pokusić się o wejście z garażu do wspomnianje w pkt 1. lazienki. Wtedy zrobi się z tego ładne pomieszczenie gospodarcze. A pomieszczenie gospodarcze z projektu przerobić na łazienkę. Chcielibysmy zamienic miejscami wiatrolap/garderobe z lazienka, zrobic duze drzwi wejsciowe, wydzielic spizarke. Kotlownia jest polozona dosc niefortunnie, ale raczej nie bedziemy jej ruszac. Zrobimy przejscie z garazu do wiatrolapu. 3. Może powiększyć salon poprzez zrównanie ścian tyłu budynku w jedną linię a nie U Ale wg mnie wlasnie taka bryla nadaje budynkowi nieco charakteru. Inczej wygladalby jak typowy tramwaj. Spojrz na ten prosty dach... 4. Dla nas pustka nad salonej to głównie bajer. Może przerobić ją na ładne garderoby i schowki. Wtedy łazienkę na piętrze można powiększyć o tą garderobę po prawej. Ja marze o przestrzeni i wysokiej choince na swieta 5. Jeżeli nawet zostawicie pustkę nad salonej, to jak planujecie mieć dojście do tych okien połaciowych gdyby coś lub gdyby trzeba było okienka umyć? Tez boleje nad tym problemem i na razie nie umiem go rozwiazac. Moze jakas firme sie zatrudnia do mycia okien na wysokosci? Pozdr. Havena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 07.02.2008 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 6. Balkony - czy będą wam potrzebne Z tego malego balkonu zrezygnujemy. Natomiast taras nad garazem (dwustanowiskowym) musi zostac. Maz ma hobby, ktore wymaga duzej przestrzeni na dachu. Pozdr. Havena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.02.2008 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Podrzuć jakąś mapkę sytuacyjną pokazującą jak wygląda ta wasza działka i jak planujecie domek. Będzie łatwiej. Udalo mi sie wreszcie cos wyrysowac Wyglada to mniej wiecej tak: http://img509.imageshack.us/img509/7792/domnadzialceak2.png Skala mi sie troche rozjechala - z tylu tez bedzie 6m. W Starostwie Powiatowym powiedziano nam, ze wniosek o 'przyblizenie do drogi' nalezy zlozyc w gminie wraz z wnioskiem o warunki zabudowy. Zeby bylo smieszniej, na dzialce (tuz za tym skosem, ale w granicy dzialki) stoi 'budka' TPSA postawiona bez zgody wlasciciela. Tez nie mamy pomyslu jak ja zagospodarowac Pozdr. Havena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.02.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Zeby bylo smieszniej, na dzialce (tuz za tym skosem, ale w granicy dzialki) stoi 'budka' TPSA postawiona bez zgody wlasciciela. Tez nie mamy pomyslu jak ja zagospodarowac No to jeżeli bez zgody właściciela, to do TP z wnioskiem o opłaty za uzytkowanie waszego terenu lub zabranie budki. No chyba że chcecie mieć od nich telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaoli 14.02.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witam! Ja mam podobną działkę i też chciałam przybliżyć się do drogi na 4m i udało mi się Pismo pisze się do gminy jeżeli jest to droga gminna.Ja w planie zag.przest.miałam odległość 5,5m.Podparłam się tym iż stara zabudowa tz.z przed 1945r (ważne czy masz w planie zag.przes.jakąś wstawkę o budowlach sprzed 1945r) jest 4m od drogi i żeby zachować starą linię zabudowy też chcę postawić dom.Nie wiem czy jasno to opisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.02.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 No chyba że chcecie mieć od nich telefon Bron Boze, z trudem pozbylismy sie telefonu od nich (nieuzywanego - przeciez komorka wystarczy). Troche sie boje, ze jak zaczniemy 'szumiec', to zwyczajnie zabiora nam kawalek i tak malej dzialki... Dlugo by pisac, ale w naszej gminie rozne rzeczy sie zdarzaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 14.02.2008 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Nie wiem czy jasno to opisałam. Dziekuje, zrozumialam Ciesze sie, ze Wam sie udalo. U nas jest to uliczka dojazdowa do 5 posesji - na razie stoja dwa domy, ale po naszej stronie drogi jeszcze nic nie wybudowano. Planu zagospodarowania przestrzennego nie mamy. Jutro skladamy wniosek o WZ i o przyblizenie do granicy. Mam nadzieje, ze sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaoli 15.02.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Rzeczywiście fajnie że nam się udało ale my też mamy problem co do projektu ponieważ nasza działeczka ma ,,mikroskopijne"wymiary jeżeli chodzi o szerokość bo to tylko 12,64m i dom najwięcej może mieć szer.5,64.Będziemy pisać do Ministra o pozwolenie na zbliżenie do sąsiada niezabudowanej działki może się uda żeby ten domek miał chociaż 6,10m.Po prostu będzie wąski a długi Życzę powodzenia w urzędach bo to katorga ja już pół roku walczę tylko z decyzją czy jest potrzebne wysyłanie do ministra czy nie.Każdy urzędnik inaczej interpretuje przepisy!!Ale myślę że tobie pójdzie łatwiej masz w miarę szeroką tą działeczkę. Pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts