Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop teriva czy ktoś robił

Recommended Posts

Robiłem terivę u siebie 2 lata temu.

Osobiście uważam, że strop monolityczny wyjdzie drożej i to nie tylko z powodu większej ilości stali oraz betonu, ale również - o czym się rzadko wspomina - z powodu dużo większej ilości desek na szalunki, stempli (drewno ostatnio podrożało znacznie) no i w związku z tym również robocizny.

Dzień dobry

Czy ktoś robił ten strop jak to sie ma dokosztów tradycyjnego stropu

proszę o odpowiedz

Pozdrawiam

magerka,

teriva jest bodajze najpopularniejszym w Polsce systemem stropu gestozebrowego, ma go wiele osob.

jestes nowa na forum, wiec pozwole sobie dac ci jedna rade ;-)

budowania domu nie nazwal bym nauką scisłą, stad tez na wiele pytan nie da sie dac jednoznacznej, wymiernej odpowiedzi.

podobnie jest z twoim pytaniem o koszty.

w pewnych waunkach teriva jest tansza, w pewnych nie. zalezy od konstrukcji domu, ale tez innych czynnikow jak np dostep do taniego drewna szalunkowego i stempli ;-) cen betonu w okolicy itp.

warto wiec indywidualnie przeliczyc koszt, dostawca terviry zrobi to za free lub niewielka oplata,

Dziękuję za rady robię rozeznanie ponieważ wyceniam strop w trzech firmach

W projekcie miałam Akermana ale mi odradzili że bardzo drogi a do tego dużo stali i betonu

Buduje dom o powierzchni 219 m

wymiary 11 na 17

A jaką masz największą rozpiętość i czy zamierzasz robić ogrzewanie podłogowe na tym stropie?

Ja robiłem jakieś 3 dni temu mi zalewali :)

Powiem to co ktoś napisał wyżej, dużo osób pisze o stali i betonie ile trzeba wlać na strop monolityczny ale mało kto pisze o masie desek potrzebnych do tego :/ nie mówiąc o stemplach. Niektóry mądry powie że deski można wykorzystać na dach ;-) oczywiście, pod warunkiem że pracownicy nie potną je w drzazgi i bedą się dawały wykorzystać na dach. Ale kto będzie je czyścił po betonie i impregnował??? Nie mówiąc o tym jak dach będzie się kryło blacho-dachówką bez deskowania! co wtedy z nimi???

Mi wyszło o niecałe 5tyś taniej teriva jak monolityczny.

Ja robiłem jakieś 3 dni temu mi zalewali :)

Powiem to co ktoś napisał wyżej, dużo osób pisze o stali i betonie ile trzeba wlać na strop monolityczny ale mało kto pisze o masie desek potrzebnych do tego :/ nie mówiąc o stemplach. Niektóry mądry powie że deski można wykorzystać na dach ;-) oczywiście, pod warunkiem że pracownicy nie potną je w drzazgi i bedą się dawały wykorzystać na dach. Ale kto będzie je czyścił po betonie i impregnował??? Nie mówiąc o tym jak dach będzie się kryło blacho-dachówką bez deskowania! co wtedy z nimi???

Mi wyszło o niecałe 5tyś taniej teriva jak monolityczny.

Nie przesadzasz? Ile desek jest potrzebnych na rygle w terivie? Dodatkowo jakies zastrzały i głowice.

Po koniec lata wylewałem strop terriva na 2 razy bo był skomplikowany, dużo podciągów, antresola i schody dwubieżne. Ekipie przy tych pracach zeszło ponad 3 tyg. i było niezwykle kosztowne. Gdybym teraz miał wykonac te robotę jeszcze raz to na poważnie rozwazyłbym strop prefabrykowany, mysle że wyszłoby jeśli nie taniej to napewno w okolicach stropu terriva a dużo szybcoej i mnej nerwów.