Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynny - jaki kolor i typ

Recommended Posts

Hej;

Zgodnie z podpowiedzia dla mlodych forumowiczow poszperalam troche po juz istniejacych tematach ale chyba jednak musze zalozyc nowy.

Budujemy domek :) - jestesm na etapie szalowania lawy. Wiezba zamowiona, dachowka wybrana i pozostaly rynny. Chcialam wybrac pod kolor dachowki ale podobno "tak sie nie dobiera koloru rynien". Wiec jak? Do elewacji? Najpopularniejsze sa brazowe do kazdego dachu?

No i drugie pytanie: rynny metalowe czy plastikowe?

Prosze o opinie.

słabo szukalas .... ;-)

Chcialam wybrac pod kolor dachowki ale podobno "tak sie nie dobiera koloru rynien". Wiec jak? Do elewacji? Najpopularniejsze sa brazowe do kazdego dachu?

rynny do dachowki ?

i tak i nie ....

wg mnie dachowka, podbitka, okna i rynny powinny stanowic dobraną kompozycje, taki wiec same rynny powinny wspolgrac z czyms wiecej, niz tylko z dachowką.

No i drugie pytanie: rynny metalowe czy plastikowe?

temat stary jak ropa naftowa.

poszukaj postow / tematow.

choc i tak nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi ;-)

ja np mam plastikowe wavin`a.

Jacek - nie pisze ze przeszukalam cale forum :roll: tu jest kurde 806 stron kazda po kilkadziesiat tematow - ale grzebie dalej! 8)

Dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam! - wgl mnie tez kolor powinien wspolgrac z dachem, podbitka i oknami ale wszystkowiedzacy Pan ze skladu budowlanego mi powiedzial "ze tak sie nie dobiera" :-?

My przed zakupem rynien pojeździliśmy trochę po okolicy i zobaczyliśmy, co nam się bardziej podoba. Sprzedawca dachówki wskazał nam nawet domy, gdzie układali identyczną jak naszą. Po oględzinach zdecydowaliśmy się na rynny w kolorze dachu. Dach mamy w kolorze miedzianym, rynny stalowe Galeco, kolor ceglasty.

dachówka roben antracyt plus, rynna marley grafit (jeśli z pcv to polecam, dekarze chwalili solidność podobno solidnie się trzymała jak kładli dachówke :o , deska okapowa tikurilla kolor teak, okna orzech oknoplastu, ale problem z podbitką chcę z pcv i ciężko znaleźdż coś pod tego teaka,

My wybieraliśmy pod kolor dachówki, ale po kolei....

Mamy dachówki cementowe Euronit podójne S kolor klasyczna czerwień, do tego dobraliśmy rynny Bryza również w kolorze czerwonym.

A co do okien i elewacji to tak: okna, drzwi wejściowe, bramę garażową i podbitkę planujemy białe, a elewacja jasny odcień żółtego. Do tego wszystkie kolumny (4 sztuki - 2 nad wejściem i 2 na tarasie podtrzymujące balkon) też będą białe...

Pozdrawiam,

My mamy kasztanowego Robena S - do tego czerwone rynny Lindab - przymocowane do - deski czołowej w kolorze ciemny - złoty dąb.

Rynny idealnie zgrywają się kolorystycznie z dachówką - także dominującym widokiem jest - szeroka deska czołowa (30cm) - za rynną ukryty jest pas nadrynnowy z blachy w kolorze kasztanowym (wogóle nie widoczny).

Z początku nie wiedzieliśmy, że są zamontowane - dopiero po pytaniu do majstra kiedy będzie montował :o - odpowiedział już są. Faktycznie...

Rynny bardzo mocne chłopaki po nich chodzili i wszystko idealnie siedzi.

• 7 years później...
  • 3 months później...
Ja dobierałem kolor rynien do koloru dachówki, okien i elewacji. Mam dachówkę w kolorze mokki, brązowe rynny a elewacja będzie biała. Jeśli nie do koloru dachu, to niby jak. Wyobraźcie sobie zielony dach i czarne rynny - no po co rynny eksponować, przecież to jest dodatek, który ma być spójny z dachem. Jeśli chodzi o drugie pytanie to może ci się przydać fajny wpis, który kiedyś sobie zapisałem, lubię zbierać przydatne materiały. Odsyłam do RYNNY PLASTIKOWE CZY METALOWE