Darth_Maul 25.08.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Mam prosbe.. pewnie w wielu miejscach jest o tym mowa ale prosze o podpowiedz gdzie po kolei co załatwiać i gdzie iśc.Mam już dzialke, jest "moja na papierze". Co dalej w celu rozpoczęcia budowy? Cy najpierw przylącza, czy najpierw pozwolenie na budowe. ITPProsze o podpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 25.08.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Najpierw musisz wystąpić o tzw Warunki zabudowy w gminie. Tam będzie napisane m. in. co masz dostarczyć do pozwolenia na budowę. Po uzyskaniu warunków zabudowy (lub równolegle) musisz znaleźć geodetę który sporządzi ci tzw mapkę do celów projektowych (na tym etapie jestem ja). Z tym zejdzie ci trochę czasu. Jak to załatwisz to odezwij się znów. Jestem parę kroków przed tobą to akurat ci powiem coś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 26.08.2003 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 dzieki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 26.08.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 potem warunki techniczne (gaz, energia, woda) zgoda na podłączenie do wodociągu gminnego, projekt, plan zagospodarowania działki przez architekta, decyzja o wyłączeniu gruntów z produkcji rolniczej itd (ja miałem jeszcze warunki geotechniczne posadowienia budynku, zaświadczenia o wywozie śmieci, zgoda gminy na korzystanie z drogi gminnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 02.09.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Nie wiem czy poprawnie rozumiem rolę ZUDu. Jak podejrzewam to wygląda to jak poniżej Dostaję warunki przyłączenia do sieci Elektrycznej, gazowej i wodociągowej.Z tymi warunkami idę do ZUD który uzgadnia przebieg podłączeń do mediów (cokolwiek by to znaczyło)Z tymi warunkami i uzgodnionym przebiegiem mediów idę do projektantów, którzy mi to projektująPo wykonaniu projektów (być może) ktoś (architekt???) nanosi to na jakąś zbiorczą mapęJa to biorę i występuję o pozwolenie na budowę odpowiednich podłączeń. Może ktoś mi odpowie. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 03.09.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 o lie się nie mylę to kolejność jest trochę odwrotna warunki techniczne.....u branżystów projekty.... z projektami do geodety (ja tak robię) geodeta oddaje mi na ZUD-Pa pozwolenie nie jest wymagane........... HENOK - wyjaśnił w tej kwestii, iż:Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: .................. 20) przyłączy do budynków: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, .................... Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 - 3 i pkt. 5 – 21, ..................... 2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. 3. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19 i 20, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych, wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane. 4. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w ust. 1 pkt 4, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, wykonany przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 03.09.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Warunki techniczne i mapki - O.K., ale nie ma już Warunków zabudowy (nowe prawo budowlane), u mnie w Gminie kazali załatwiać to samo co kiedyś (elektrownia, gazownia, spółka wodna - czyli wodociąg i kanaliza oraz wojewódzki wydział melioracji). Niestety w miejsce War. zabudowy np elektrownia życzyła sobie Wypisu z planów zagospodarowania (chyba tak to się nazywało) - a to kosztuje w Gminie 110 PLN Jak masz wszystkie papiery czyli mapki z wrysowanym domem, odpowiedzi z w/w, 4 szt. projektu domu, piszesz wniosek o pozwolenie na budowę oraz zaświadczenie o prawie dysponowania gruntem i czekasz......... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 03.09.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Dlatego umieściłem ZUD przed projektami mediów, bo wydawało mi się, że najpierw trzeba uzgodnić przebieg mediów (jak rozumiem to właśnie robi ZUD) a jak ten przebieg jest uzgodniony to można przystąpić do projektu, który (tak mi się wydaje) powinien zawierać przebieg danego medium. Szczerze powiedziawszy jestem zielony. Nie wiem czy projekt(za który ja odpowiadam - nie interesuje mnie to za co odpowiada dostawca mediów) zawiera projekt przyłącza, czy też podłączenie mojego domu do przyłącza czy też oba przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.09.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 ... HENOK - wyjaśnił w tej kwestii, iż: ... No, no, doczekałem się Cytatów swoich wypowiedzi . Dziękuję za uznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 04.09.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Warunki techniczne i mapki - O.K., ale nie ma już Warunków zabudowy (nowe prawo budowlane), u mnie w Gminie kazali załatwiać to samo co kiedyś (elektrownia, gazownia, spółka wodna - czyli wodociąg i kanaliza oraz wojewódzki wydział melioracji). Niestety w miejsce War. zabudowy np elektrownia życzyła sobie Wypisu z planów zagospodarowania (chyba tak to się nazywało) - a to kosztuje w Gminie 110 PLN Jak masz wszystkie papiery czyli mapki z wrysowanym domem, odpowiedzi z w/w, 4 szt. projektu domu, piszesz wniosek o pozwolenie na budowę oraz zaświadczenie o prawie dysponowania gruntem i czekasz......... Pozdrawiam Ja podlegam nowym przepisom, ale w formie przejściowej... Zazdroszczę Ci, że nie musisz załatwiać WZiZT a dopiero potem pozwolenia na budowę. WZiZT jeszcze nie mam, a juz zapłaciłem za papiery dobre 1500 złociszów 110,- w ZE to nie jest zła cena, ja musiałem wybulić 120,- na etapie uzgodnienia dostaw energii elektrycznej do wydania WZiZT... Wierz mi, to są relatywnie drobne kwoty w porównaniu z całością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 05.09.2003 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 110 PLN, to nie cena w elektrowni (tam też zapłaciłem 120, a po podpisaniu umowy jeszcze 122), tylko cena za papier w Gminie (to się nazywa jakoś tak: Wypis z planów zagospodarowania przestrzennego) - dla elektrowni jest to jakby odpowiednik War. Zagospodarowania Co do pieniążków, to wydałem podobnie, ale spoko liczę że wydam jeszcze jakieś 179 tys PLN i już będę mógł się wprowadzić - oczywiście nie na tip top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 05.09.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 No tak, co kraj to obyczaj... W nowych realiach miało być łatwiej... i może i jest... ale widzę, że łatwiej nie oznacza zaraz taniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts