Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M39 MIŁY DZIEŃ

Recommended Posts

Witam! Na ten projekt chyba czekalismy caly czas;) Wybrał go już go ktoś do budowy swojego domu? My na koniec lutego jestesmy umówieni z architektem na adaptacje i jak nic wielkiego się nie stanie to go kupimy i zaczniemy walkę z budową;)

Na piewrwszy rzut oka za tym projektem przemawia: dobre rozmieszczenie pomiesczeń, fajny ustawny i przestrzenny salon.

plus:Kotłownia na zapleczu garażu - minus:może troszke mała jak na paliwo stałe, ale sobie poradzimy i no i troszkę wąski garaż- też damy radę.

Bardzo podoba nam się zadaszenie z przodu i z tyłu, wydaje się być bardzo praktyczne - z przodu super zadaszenie drogi z domu do samochodu a z tyłu porządnie zadaszony taras (ponad 2metry)

Proszę wszystkich zainteresowanych o wymianę poglądów na temat tego projektu.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Bardzo fajny projekt, też mi się spodobał od "pierwszego wejrzenia". Prosta bryła ale wygląda super z zewnątrz, układ pomieszczeń też jest w porządku. Co mi się najbardziej podoba:

1) duży ustawny salon (nie lubię długich "kiszek" typu 4x7)

2) zadaszony taras i wejscie bez udziwnień, przyklejonych daszkow

3) wyjscie z kuchni do ogrodu (praktyczne szczegolnie latem)

4) wiatrołap z miejscem na szafe

5) kotłownia/pomieszczenie gospodarcze z dostępem od ogrodu

6) pokój gościnny/gabinet na parterze

Ale parę drobiazgów mi się nie podoba:

1) nad połową parteru zaprojektowano strop monolityczny - wolałym na całości gęstożebrowy bo wiem, że wykonawcy okropnie kręcą nosem na monolit, ale nie wiem jeszcze czy przeprojektowanie będzie możliwe

2) trzy murowane kominy, zastanawiam się czy nie można by z któregoś zrezygnować

3) zmieniłbym równiez okna i usunął deskowania, ale to już kosmetyka

Pozdrawiam i licze szeroką dyskusję w tym wątku.

Link do projektu:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=564&IdKolekcji=

super, dziekujemy za uwagi i liczymy na więcej- ciekawe o tym stropie napisales nie mielismy tych informacji wcześniej, ale nie wiem czy tego nie moze już zmienić kierownik budowy w czasie budowy... ale nie mam pewneosci,

co do elewacji to w zupelności sie zgadzam, kwestia indywidualnego wykończenia

tomek, czy ty może budujesz ten domek ??

Witam ! Super, nareszcie znalazłem zainteresowanych tym projektem, a że jest w miarę " swieży" póki co wielu nas nie będzie. Tymbardziej każda wskazówka jest dla mnie na wagę złota - stąd moja obecność na tym forum. Projekt kupiłem dwa tyg. temu i od czterech dni leży do adaptacji. Podoba mi się w nim to, że jest to "prosta, tradycyjna" bryła jakby w nowej szacie. Uklad jest całkiem praktyczny choć w moim przypadku nie obyło sie bez zmian (model rodziny 2+2+senior) i tak: kuchnie zamieniłem miejscami z pokoikiem, otworzyłem ją na salon między ścianą zew. a kominem, kominek po drugiej stronie, wc w miejsce spiżarki a u góry tylko jedna duża łazienka w rogu, naprzeciwko może jakaś pralnio-suszarnia a w miejscu drugiej zostawiam otwartą przestrzeń o prawie pełnej wysokości bo powstanie tam lukarn w kształcie zbliżonym do trapezu. Po prostu zamiast długiego korytarza powinien wyjść z tego w miarę kształtny hol. Tym sposobem zniknie mi jeden komin i trochę instalacji. Okna szczytowe na parterze zmienię chyba na takie o nie pełnej wysokości ( 50 cm od podłogi ). Tak to sobie wymyśliłem, ale zobaczymy jak to wyjdzie w realu ;)) Co do części stropu który jest monolitem też mam pewne obiekcje ale zobacze co na to wszystko architekt bo mam jeszcze jedno spotkanie, żeby dograć szczegóły. Pozdrawiam. Mariusz

Co do części stropu który jest monolitem też mam pewne obiekcje ale zobacze co na to wszystko architekt bo mam jeszcze jedno spotkanie, żeby dograć szczegóły. Pozdrawiam. Mariusz

Zasięgnąłem języka u źródła: monolit wziął się stąd że nad salonem znajduje się loggia a cofnięta ściana szczytowa musi mieć solidne oparcie, dlatego nie można było dać terrivy na całości. Rezygnacja z loggi powinna załatwić sprawę, a wyjdzie to też na dobre sypialniom na poddaszu.

@Limar25: Jak tam Twoje adaptacje? Chętnie bym zobaczył rzuty po Twoich poprawkach.

Pozdrawiam.

Niestety, jeszcze jestem przed spotkaniem z architektem, ale właśnie wczoraj dowiedziałem się że to "pewnie" przez

cofniętą ścianę szczytową musi być taki a nie inny strop. A skoro i Ty Tomek tak piszesz to jestem już pewny, że to

właśnie o to chodzi - dzięki za informacje.

Faktycznie, rezygnacja z loggi rozwiazuje temat - jednak to własnie ten

balkonik jest jedną z tych rzeczy, które mi sie podobają.

Myślałem nad gotowymi płytami żelbetowymi ale ponoć to też nie jest tanie.

Z kolei powierzchni poddasza jest dla mnie aż nadto i z tego też względu loggia musi zostać ( zawsze trochę mniej

do ogrzewania :) )

Pozdrawiam

Przy zmianach o których pisałem wcześniej tj. zamiana miejscami kuchni z gabinetem, zauważyłem jeszcze jedną

możliwość. W chwili obecnej będzie to pokoik dla seniora ( ioby tak już zostało) jednak gdyby kiedykolwiek

miałoby to się zmienić, oprócz tego że może służyć za pokój gościnny można w każdej chwili bez większych

kosztów połączyć go z salonem - skoro dzieli je tylko scianka działowa.

To dopiero byłby metraż.

W pierwszej chwili odpowiadal mi układ jak w projekcie, jednak położenie działki wzgl. stron świata dał

mi do myślenia.

Teraz kuchnia nie będzie przegrzewana, a senior ma ciepły pokoik i własne wyjście na "swój tarasik".

W wyniku zmian wychodzi, że zabraknie również połączenia domu z garażem, jednak przy kotle (prawdopodobnie)

na paliwa stałe jak i dobrym zadaszeniu przejścia dom-garaż nie uważam tego za dużą wadę.

Takie jest moje zdanie, ale co na to powie życie ? :)

Zobaczymy. Pozdrawiam.

podoba mi sie Twoja koncepcja zmian, na pewno zmiana na ekonomiczniejszy model budowy, jednak u nas w przypadku takich zmian kuchnia byłaby od zachodu a tego nie chcemy- ale życie pokaże

Póki co do wtorku szukamy i rozważamy rożne projekty, ale najbardziej rozważamy projekt M39 właśnie i C117a (codzienny wariant1)[/http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=414&IdKolekcji=] - jednak w tym drugim nie podoba nam sie zadaszenie z przodu- brakuje nam tego czegoś co ma M39 właśnie- zobaczymy jak sie do takiej zmiany codziennego ustosunkuje architekt...

Co do powierzchni to wydaje nam się że właśnie codzienny wystarczy nam w zupełności (127m2)- jednak brak nam tu miejsca na pralke na parterze, a M39 ze swoją powierzchnią użytkową M39 jest chyba jednak troche za duzy...ale zobaczymy jaką ostatecznie decyzję podejmiemy- mamy nadzieje że w tym tygodniu

• 3 weeks później...

Ostatnio nie mam zbyt dużo okazji do wpisów - praca poza domem (mam nadzieję że tylko jakiś czas),architekt dużo obiecał

a jeszcze palcem nie kiwnął, fundusze na budowe na giełdzie, a giełda na dnie, prąd i woda może w przyszłym roku

(jak dobrze pójdzie),materiał drożeje - po prostu idzie swietnie :)

Pozdrawiam

Witam, oto moje pierwsze wariacje na temat M39:

1)Stwierdziłem, że salon w kwadracie nie jest jednak tak ustawny jak sądziłem, więc próbuje go jakoś upraktycznić poprzez dodanie wykusza jadalnego (coś na wzór C117a). Nad wykuszem mógłby byc balkonik, loggia do likwidacji.

2) Nie podoba mi się, że kominek umiejscowiony tak jak oryginale "ustawia" już właściwie całe wnętrze - wypoczynek musi stać na przeciwko. Kominek przeniesiony na ścianę od strony kuchni, daje wg. mnie więcej możliwość aranżacji wnętrza.

http://kaprys.poznan.pl/dom/dom_564_3.3.JPG

Napiszcie co sądziecie o takich zmianach.

Pozdrawiam,

Tomek

układem salon przypomina codzieny wersje a-my wlasnie z w piątek zakupiliśmy ten projekt (C117a) i czekamy na przesyłkę

układ salonu nam odpowiada, troche brakuje schowków, ale coś wykombinujemy, mestraż i ilość pomieszczeń nam wystarcza

dach w codziennym zmieniamy jak w M39 (miły dzień)- jestem na etapie ukończenia modelowania 3D takiego domu. Mamy już konkretne przemyslenia co do kąta nachylenia i wysokosci scianki kolankowej

• 2 weeks później...

Witajcie,

Jestem poważnie zainteresowany tym projektem. Elewacja i bryła domu bardzo mi odpowiada. Niemniej jednak chciałbym zrobić w tym projekcie dość poważne zmiany. Są to m.in.:

- powiększenie garażu

- zamiana kuchni i gabinetu (jednocześnie powiększenie nowej kuchni kosztem garażu)

- przeniesienie schodów

- likwidacja loggi

itd.

Zmiany naszkicowałem na planie:

http://img360.imageshack.us/img360/7241/dolac2.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/9589/pietrodt4.jpg

Proszę o opinie.

Pzdr

Krzych

Witajcie, Proszę o opinie.

Fajnie to sobie wymysliłeś, ale chyba zmiany o takim zakresie trudno będzie podciągnąc pod adaptację. To się bardziej kwalifikuje na projekt indywidulany inspirowany jedynie przez m39.

Niemniej sam pomysł zamiany miejscami kuchni i pokoju pojawił się już w tym wątku, i muszę powiedzieć, że również mnie ten wariant całkiem się podoba. Jednak ja zostawiłbym pomieszczenie gospodarcze, łazienkę i schody tak jak w oryginale. Funkcjonalnie nawet całkiem dobrze się to komponuje.

Pozdrawiam,

Tomek

• 1 month później...

W koncu dłuższy pobyt w domu, jest chwilka żeby coś dodać.

Wykusz w pomyśle Tomka jest świetnym rozwiązaniem, patrząc od środka każde załamanie

ścian urozmaica wnętrze i daje faktycznie większe możliwości w trakcie urządzania.

W moim przypadku pomysł byłby jednak nie do przjęcia, szerokość działki nie pozwala

już na zbyt wiele, a nie chciałbym rezygnować z okien od strony garażu.

Z kolei patrząc

od zewnątrz loggia jest moim oczkiem w głowie ( zawsze podobały mi się duże balkony

schowane pod łagodnie spadającym dachem )a połaczenie jej z wykuszem ? chyba byłoby trochę

przekombinowane.

Jezeli masz miejsce i rezygnujesz z loggii - to pomysł jest super, a kominek w nowym

miejscu? jeżeli tylko nie stoi na tej samej ścianie co telewizor to mi już wystarcza.

Piszę tak, bo właśnie u mnie będzie z tym problem :)

Projekt mój jest już dawno po adaptacji - w sumie to jest wszystko, włącznie z pozwoleniem

na budowę, nic tylko zaczynać bo materały nawet przestały drożeć, żeby jeszcze ta giełda...

Po przemyśleniach i rozmowach z architektem zmieniłem wszystkie swoje pomysły dot. parteru.

Miało wyglądać to tak:

http://img230.imageshack.us/img230/9540/dom5643kopia1vh1.jpg

Zależało mi przede wszystkim na możliwie jak największej przestrzeni wspólnej, dlatego też

pozostawiam to prawie tak jak było, likwiduję łazienkę przy kuchni,będzie w miejscu

spiżarni i likwiduję w salonie ścianki działowe. Niestety w tym przypadku komin pewnie

będzie musiał zostać, jednak mimo to zostaje prawie 50m2 na urządzenie kącika

wypoczynkowego, jadalnego no i otwartej na salon kuchni. Sposób jej urządzenia nie jest

jeszcze przemyślany.Pokój seniora zostaje na swoim miejscu ale odpowiednio powiększony.

http://img220.imageshack.us/img220/2001/dom5643kopia212uc6.jpg

Co do opini na temat pomysłów Krzycha to trudno jest mi się odnieść. Jest tyle zmian

że przypomina to całkiem nowy ( inny ) projekt. Nie twierdze, że jest zły, tylko czy nie

łatwiej będzie znaleść to wszystko w innym gotowym projekcie niż znaleść architekta, który

podejmie się tych przeróbek za jakieś rozsądne pieniądze ?

Pozdrawiam

• 4 months później...

Czy ktoś buduje M39 Miły dzień?

Jak dla mnie i mojej rodzinki idealny. Przed kupieniem projektu chciałabym jednak zobaczyć czy już ktoś może buduje ten domek.

Pozdrawiam

oto link:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=564&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=mi%C5%82y+dzie%C5%84&symbol=&x=0&y=0&nr=0

Widzę że niewiele zainteresowanych tym domem ... :)

W takim razie bardzo proszę o opinie na temat projektu. W projekcie podoba mi sie parter - bardzo funkcjonalny, góra - trochę bym przerobiła. Jeśli chodzi o garaż to również chcemy z mężem poszerzyć ścianę o pół metra. To chyba tyle w skrócie, dodam również że zastanawiałam się nad domami: "Delikatnym" i "Domem za rogiem", jednak w "Miłym" pomieszczenie gospodarcze (kotłownia) jest dużo większe i dlatego mojemu mężowi to wystarcza.

Pozdrawiam

Ja rowniez jestem na etapie poszukowania projektu ale blizniaka, popatrzylam na ten Twoj, dla mnie minus:

2 lazkienki na gorze ( za duzo sprzatania)

malutka lazienka na dole

balkon z boku - to zależy jak ma ten dom stać, jezeli tam bedzie ogrod to ok, jak sąsiedzi to nie ciekawie

Plusy:

pralnia

duży salon z otwarta kuchnia

Ogólnie fajny projekt.