Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M39 MIŁY DZIEŃ

Recommended Posts

Kupilismy ten projekt i zamierzamy go zacząć budować na wiosnę 2009.

Znajomy architekt doradził nam:

na parterze:

usunięcie przejsciowego pomieszczenia gosp. >> dzięki temu powstanie szerszy hall
    przesunięcie ściany działowej oddzielającej salon od drzwi do toalety >> powstanie szerszy korytarz

na poddaszu:

w miejsce łazienki przy sypialni zrobienie garderoby
    więcej okien dachowych
    rezygnacja z pokoju na przeciw schodów- otwarcie przestrzeni - powstanie tam otwarta mała biblioteczka z telewizorem
    połączenie okien balkonowych na dwuskrzydłowe -w razie potrzeby łatwiej bedzie mozna wnieść duże meble

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupilismy ten projekt i zamierzamy go zacząć budować na wiosnę 2009.

Znajomy architekt doradził nam:

na parterze:

usunięcie przejsciowego pomieszczenia gosp. >> dzięki temu powstanie szerszy hall
    przesunięcie ściany działowej oddzielającej salon od drzwi do toalety >> powstanie szerszy korytarz

na poddaszu:

w miejsce łazienki przy sypialni zrobienie garderoby
    więcej okien dachowych
    rezygnacja z pokoju na przeciw schodów- otwarcie przestrzeni - powstanie tam otwarta mała biblioteczka z telewizorem
    połączenie okien balkonowych na dwuskrzydłowe -w razie potrzeby łatwiej bedzie mozna wnieść duże meble

Dwie rady:

1. zmieńcie architekta

2. zostawcie dół tak jak jest w projekcie.

Zmiany na poddaszu to kosmetyka dopasowywująca projekt do Waszych potrzeb. I to jest OK.

Zmiany na dole, CAŁKOWITA POMYŁKA.

Pozdrawiam.

Ostatni post dot. tego projektu można znaleść z datą 4 maja "Projekt M39 Miły dzień z kat. Muratora- opinie i porady". Osobiście zaglądam na forum bardzo rzadko ( praca poza domem ) a i temat jak widać troche się urwał, jednak mimo wszystko udalo się zacząć i staneły fundamenty.

Cieszę się, że nie tylko mi spodobał sie ten projekt - pozdrawiam

Witam i dziękuję za odpowiedzi!!

Bardzo się ciesze ze nie jestem samotna jeśli chodzi o projekt "Miły dzien", bo jestem juz zdecydowana na zakup projektu.

Jeśli chodzi o zmiany to tak jak pisałam wcześniej planujemy poszerzyć ściankę z garażem o pół metra, co da nam na górze więcej miejsca. Wydaje mi sie że wtedy wyjdą na górze dwa pokoje zamiast sypialni i łazienki (pomieszczenia 18,19), dalej na przeciwko schodów garderoba i jeszcze zostają dwa pokoje i loggia :)

Limar25 - widziałam posty o "Miłym", myślałam jednak że zrezygnowali wszyscy z budowy. Cieszę się że jednak nie wszyscy :)

Pozdrawiam

Czy ktoś buduje/budował już dom wg tego projektu. My niedawno go kupiliśmy i zastanawiamy się czy stawiać ściany 3W tak jak jest w oryginalnym projekcie.

Majstry, z którymi rozmawialismy namawiają na 2W- ale mam wrażenie że chyba chcą zaoszczędzić na czasie i brać kolejne zlecenia.

Czy ktoś z Was ma może dane jakie dom w technologi 2W ma współczynniki przenikania ciepła - i jak to się przekłada na zużycie energii do ogrzewania na mc lub rok

pozdrawiam

Jarek

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam Wszystkich

też chcemy budować M 39 jak tylko śnieg zejdzie na początku 2009 roku. No i też musimy wprowadzić pewne zmiany żeby go zaadaptować do naszych potrzeb:

1. garaż na dwa auta, w związku z czym powiększone pomieszczenie gospodarcze.

2. powiększamy kuchnie o wc

3. przesuwamy sypialnie na parterze do połowy pomieszczenia gospodarczego

4. wc robimy w miejscu przesuniętej sypialni.

5. poddasze też do zmiany: łazienka musi być jedna ale za to dwa razy większa, no i potrzebne są 3 sypialnie i garderoba.

Jeszcze nie wiemy czy zrobić taras nad częścią garażu czy też wydłużyć dach i powiększyć sypialnie na piętrze...

krzyk123 czy uzyskałeś zgodę architekta na drugi garaż?

tomek_buduje_domek widziałeś projekt C76? Jest podobny do tego co zmieniłeś w M39.

pozdrawiamy wszystkich i życzymy powodzenia!!!

• 2 weeks później...

Witam

My właśnie zaczęliśmy budować miły dzień z mężem. Na razie kończą nam ściany parteru. My nie zmienialiśmy gabarytów domu. Jeśli chodzi o zmiany to na pewno zamienimy łazienkę przy sypialni na garderobę. Bardzo szybko zdecydowaliśmy się na ten domek. Byliśmy już właścicielami innego projektu, ale zanim ekipa weszła na budowę, za radą naszego kierownika zmieniliśmy projekt właśnie na miły dzień:) Na razie główkujemy nad paroma rozwiązaniami, ale na obecnym etapie wszystko idzie ok:)

• 2 months później...

my planujemy rozpocząć w marcu. więc chętnie się podzielę

ściany 2w- beton komórkowy 24cm+styropian/wełna

prawdopodobnie podniesiemy ścianę kolankową.

poza tym trochę zmian w środku (chociaż jednak inne niż pisałem jakiś czas temu)

Czy ktoś budujących planował projekt wentylacji mechanicznej do tego projektu?

pozdrawiam

jarek

• 3 weeks później...

witam

my również zaczniemy budowe "miłego dnia" w kwietniu.

w naszym projekcie nie wprowadziliśmy kilka zmian.powiększyliśmy budynek od strony garażu o 0,9m-chcieliśmy mieć większy garaż,cały strop będzie teriva a nie jak w projekcie połowa monolit. jeszcze mamy w planie zmienić te duże okan z 2,55 na 2,36+żaluzje zewnętrzne.

a z takich drobniejszych zmian to na poddaszu zrobimy 3 pokoje a nie 4 i liwidyjemy tą drugą łazienkę nad garażem

napewno będziemy budować ściany 3w i napewno nie będziemy podnosić ściany kolankowej.

co myślicie o naszych zmianach- chętnie poczytam komentarzy

hej,

ja musiałam swój "miły" podpiwniczyć w całości, bo mała działka, w części garaż+pomieszczenie gospodarcze, chcę urzadzić prawie osobne mieszkanko dla mojego Taty. Łazienka na górze tylko jedna, 3 pokoje i garderoba olbrzymia, bo teraz mam ciągle kłopot z ciuchami i resztą. Ciekawa jestem jak to wyjdzie po podniesieniu ściany kolankowej, ja też chcę podnieść, bo od środka będzie funkcjonalniej, ale jak z zewnątrz?

Okna balkonowe też zamierzam obniżyć, w salonie zrobić jedno okno, bo nie chcę ogrzewania podłogowego, ani grzejnika w podłodze, a od strony ogrodu dodać jeszcze jedno balkonowe skrzydło.

Chyba skasuję loggię, ze względu an strop, zaciekanie i niewiem co jeszcze.

Wyczekuję pogody do budowy, trzymam kciuki za nasze miłe chatki.

Pozdrawiam serdecznie

ada&jarek witajcie

na tą chwile nie chcemy podnosić siany kolankowej ponieważ bardzo podoba nam się styl starych chatek-niskie , długie , z elementami drewnianymi i długie , niskie skosy (choć są nie funkcjonalne) . nas jest tylko trzech także miejsca z tak niską ścianą kolankową jest aż nadto.

nasz domek będzie stał na górce i nie chcielibyśmy żeby po podniesieniu wyglądał jak wyciągnięta na siłe do góry pokraka.

decyzja o zmianie wysokości ściany kolan uległaby zmianie gdybyśmy gdzieś

w realu widzieli ten domek i musiałoby nam się to jeszcze podobać.

a mam pytanko odnośnie deskowania ścian zew. i szczytów - zostawiacie deskowanie czy nie , a może będziecie coś improwizować?

ja deskowanie kasuję, bo mieszkam na terenie bardzo wilgotnym, 2 rzeki, stawy hodowlane, wydaje mi się to trudne do realizacji, patrzyliście w projekt jak wygląda ściana z deskowaniem, czy to nie będzie jakaś kiszka? Ja chcę ściany 2 warstwowe, może kiedyś jakieś płytki...coś trwalszego i łatwego w utrzymaniu

dzięki za dzielenie się "informacjami"

Pozdrowionka

nasz domek będzie stał na górce i nie chcielibyśmy żeby po podniesieniu wyglądał jak wyciągnięta na siłe do góry pokraka.

decyzja o zmianie wysokości ściany kolan

no tak- teraz wszystko jasne :). My będziemy budować w terenie nizinnym, więc moze podniesienie tej ścianki kolankowej nie będzie raziło.

Deskowania elewacji były jednym z powodów wyboru tego projektu więc na 99% zrobimy tak jak w projekcie.

czy ktoś z budujących miły dzień ma już kosztorys sso robocizny od majstra?

my mamy taki dla ścian 3w solbet 24,styropian 12 ,slobet 12,fundamenty z bloczka

ławy-3000

fundamenty-4000

zasypywanie-2000

ściany parteru nośne-7500

ścianyparteru działowe-800

strop-4000

kominy-4000

ściana kolankowa+szczyty-3600

ściany poddasza działowe-1400

schody wew-1500

konstrukcja dachowa-7000

pokrycie dachu-7500

RAZEM-46300

w tej cenie jeszcze tarasy , schody zew. , podjazd garażowy, rynny, deskowanie dachu części wystających.

czy to dużo?