Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKA WŁNA NA PODDASZE

amrrowke

Recommended Posts

Pytał ktoś z Was co ma gęstość do wełny.

Jest to parametr raczej nie podawany w katalogach producentów a jednak ma znaczenie. Z punktu widzenie projektanta jest ważne obciążenie (kg/m3), ale popatrzmy na to z punktu widzenia inwestora czyli budujacych własny domek. Wełna o większej gęstości jest mniej "rozdmuchana" czyli ma większą gestość - jest bardziej sztywna, twarda i co najważniejsze nie ma tendencji do siadania, zachowuje się bardziej stabilnie w czasie. Wełna szklana ma dużo mniejszą gęstość niż wełna skalna np Rockwool. Wełnę szklana można bardziej ścisnać , zwinąć więcej metrów w rolce, po rozwinięciu rolki różnie jest z gruboscią, czasami już po rozwinięciu nie trzyma wymiaru dolnego a nawet często górnego (aprobata mówi tylko o dolnym). Jest to zjawisko mało spotykane w przypadku wełny skalnej. Dodatkowo wełna szklana ma linearny układ włókien a można to zaobserwować np jak leży rozwinięta rolka wełny, złapmy ją za górną częsć i podnieśmy, w wiekszosci przypadków się rozwarstwi i podniesiemy połowę a połowa grubości wełny zostanie na podłozu. Wełna skalna ma tą strukturę włókiem zaburzoną (poplątaną) i sie nie rozwarstwia i duzo lepiej trzyma między krokwiami czy też w sciankach działowych i nie siada po jakimś czasie czyli trzyma parametry w czasie.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do gęstości to racja.... ale... wełna to bazalt (skalna) lub szkło a żaden z tych materiałów nie stanowi dobrej izolacji. Izolacją jest powietrze uwięzione pomiędzy igiełkami wełny... i tu przydaje się jak najmniejszy ciężar-gęstość. Im mniej kamienia a więcej powietrza tym lepiej... granicą są względy technologiczne czyli stabilność wymiarowa w czasie i łatwość w montażu. Wełna skalna i szklana mają swoje zalety ale też i wady...

...inną gramaturę ma wełna stosowana w ścianach 3w inną ma fasadowa i jeszcze inną ma na dachy... i każda z nich ma inną izolacyjność....

• 1 year później...

Ja po czytaniu i przeglądaniu prospektów zdecydowałem się na Knauf Classic 039 w ECOSE® Technology(Współczynnik przewodzenia ciepła λ = 0,039 W/mK). Czemu się zdecydowałem i dlaczego akurat ta? Bo może kolor ma inny? Powiem tak jest to nowy produkt na rynku, może ryzykuje, ale zobaczymy.

Jeżeli chodzi o to, którą watę wybrać to najlepiej rzucić monetą, bo ile ludzi tyle opinii. Prawdopodobnie oprócz współczynnika lambda to reszta parametrów się bardzo nie różni i zdrowy rozsądek jest bardzo istotny.

Nie jestem specjalistą od budowlanki, ale badanie techniczne o przenikaniu ciepła da się wykonać w warunkach domowych, również na rozdzieranie i zgniatanie. Kupić podręcznik o materiałoznawstwie i badaniach technicznych materiałów i zrobić testy i wtedy będziecie na pewno wiedzieć, jaki produkt jest najlepszy według was samych. Może ktoś przeprowadzi jakieś badania?

P.S. Ja wybrałem firmę Knauf - dlaczego pytacie odpowiedź jest bardzo prosta - Bo tak! (Ciekawe czy wystarczy to za odpowiedź?)

Przepraszam, że trochę na inny temat, ale nie chcę zakładać nowego tematu.

Czy ocieplanie dachu ma sens jeśli jest ocieplony sufit na poddaszu użytkowym ??

Mam na myśli to, że w domu z dachem dwuspadowym i z poddaszem użytkowym, ociepla się skosy i sufit. Nad poddaszem w zależności od wielkości domu jest większa lub mniejsza przestrzeń, często jest to po prostu tzw, strych. I włąsnie chodzi mi o to, czy dobrze jest ocieplić wełną skosy dachu na tym "strychu" ?

jak masz wełnę lub parę złotych to nie zaszkodzi

1- stryszek nie będzie sie tak nagrzewał/wychładzał i co za tym idzie jakaś tam przegroda izolowana dla poddasza

2 -jak coś tam będziesz trzymał w zimę nie boisz sie że ci zamarznie lub się zagotuje :)

myślę że warto dac między same krokwie - ja przynajmniej taki mam zamiar

U mnie zaczęto własnie ocieplanie poddasza. Tez myślałem jaką wełne zastosować. Poczytałem troche forum, zwłaszcza słuchając opinii forumowych ekspertów ociepleniowych. Na początku myślałem że wełna to wełna i myslałem o Ursie lub Isoverze tyle że o lepszych parametrach (0,035). Jednak skoro spece pisali, że dla wykonawcy jest lepsza szklana a dla inwestora skalna, więc szybko się przestawiłem (wbrew prostestom wykonawcy własnie) na skalną Rockwolla. Krokwie mam 16 cm. Na początku chciałem wkłądać 15cm między krokwie + 10 pod krokwie, w sufit 15cm , a na stryszku 15+5. Jednak odstąpiłem od takiego kombinowania bo pomyslałem, że w takim wypadku zostanie mi troche 15-stki, 10-tki, i 5-tki bo wiadomo, że się tak dokłądnie nie wyliczy, a zakupy robiłem przez internet (bo taniej) i dostawą bezpośrednio od producenta dlatego musiały być pełne palety. Suma sumarum kupiłem 5 palet 12cm Toprock (0,035). na poddaszu ina strychu dam 12 miedzy krokwie + 12 pod krokwie a na sufit dam jedną warstwe 12 cm.Być może mi troche zostanie to posataram się sprzedać reszte albo odkręce płyty OSB na strychu i to co zostanie włoże jako drugą warstwe.

A co do samej wełny to narazie mi się bardzo podoba bo po rozwinieciu z rolki i kilku minutach "oddychania" nominalne 12 cm to ma z palcem w d... tzn zdecydowanie bardziej ma 13 cm (czasem nawet podchodzi pod 14) niz 12cm.

Musze tylko pilnowac wykonawców bo przy wkładaniu wełny między krokwie dość mocno ta wełne ściskają (po grubości, bo po szerokości docinają ok 2 cm szerzej niż krokwie). Mówią, że ona i tak po 1-2 dniach sama się rozpręży ale jednak poprosiłem by ręcznie z grubsza "pomogli" się jej rozprężyć. Ale wełna narazie prezentuje się wzorowo więc jestem z wyboru zadowolony.

A ja Wam powiem tak.

Każdy wybiera sam bo w końcu każdy sam będzie grzał lub chłodził swój domek.

Ja doradzam wełnę w płytach o sumarycznej grubości 40-50 cm, układanej na co najmniej trzy warstwy. Jest ciepło i .... cicho!

Wełna z rolki ma tendencję do obsuwania się w dół. Oczywiście wykonawcy łatwiej układa się wełnę z rolki, ale czy my płacimy za to aby wykonawca był zadowolony?

Przepraszam, że trochę na inny temat, ale nie chcę zakładać nowego tematu.

Czy ocieplanie dachu ma sens jeśli jest ocieplony sufit na poddaszu użytkowym ??

Mam na myśli to, że w domu z dachem dwuspadowym i z poddaszem użytkowym, ociepla się skosy i sufit. Nad poddaszem w zależności od wielkości domu jest większa lub mniejsza przestrzeń, często jest to po prostu tzw, strych. I włąsnie chodzi mi o to, czy dobrze jest ocieplić wełną skosy dachu na tym "strychu" ?

Ja z premedytacją nie ociepliłem skosów na stryszku(zawsze mogę to zrobić) w razie przecieku dachu łatwiej go zlokalizować.

Wykonawca poleca wełne w płytach, bo łatwiej się ją kładzie, ale jest więcej odpadów i wychodzi drożej. Wełna skalna np. Rockwool jest wygodniejsza do położenia niz wełna szklana,ale za to wełna szklana lepiej się rozpręża i wypełnia pusta przestrzeń. Wybór należy do inwestora. Mysle że przy dobrze położonej wełnie która ma podobną grubość nie odczujesz różnicy między 0,39 a 0,44.

ale za to wełna szklana lepiej się rozpręża i wypełnia pusta przestrzeń.

z małym wyjątkiem - że tą wolną pustą przestrzenią jest szczelina powietrzna której nie chcemy zatkać :-?

osobiście widzę to tak, że jak ktoś ma folie wysokoparoprzepuszczalną to wełna szklana jest idealnym rozwiązaniem dla niego ale jak ktoś ma papę na deskowaniu i chce zachować szczelinę to wełna skalna jest lepsza

z małym wyjątkiem - że tą wolną pustą przestrzenią jest szczelina powietrzna której nie chcemy zatkać :-?

osobiście widzę to tak, że jak ktoś ma folie wysokoparoprzepuszczalną to wełna szklana jest idealnym rozwiązaniem dla niego ale jak ktoś ma papę na deskowaniu i chce zachować szczelinę to wełna skalna jest lepsza

mógłbyś rozwinąć

kupiłem swisspora i mam papę? ...

ale za to wełna szklana lepiej się rozpręża i wypełnia pusta przestrzeń.

jezeli ma pozostac szczelina to, welne dobiera sie ciensza o grubosc szczeliny.