Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MONTAŻ SIATKI OGRODZENIOWEJ

Recommended Posts

Witam forumowiczów i proszę o radę. Mam do zamontowania siatkę ogrodzeniową, i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Mam już kupione wszystko co potrzeba, pogoda dopisuje- tylko robić. Jakich błędów uniknąć i na co zwracać uwagę, jak poprawnie przeprowadzić montaż??? Sprawa jest dość pilna, jest tu wielu fachowców, proszę o porady.

Przede wszystkim nie naciągaj po jednym polu tylko cały odcinek od rogowego do rogowego lub bazowego, jak będziecie naciągać ręcznie to musi być przynajmniej 3 chłopa. Zapnij siatkę na rogowym słupku, rozciągnij cały odcinek do następnego słupka rogowego lub bazowego, włóż płaskownik od góry miedzy oczka siatki za który będziecie ciągnąć tą siatkę.

Jeżeli jest to średnica 2.1 mm drutu bez powleczenia to może być trudno naciągnąć to ręcznie.Wyciągarka łańcuchowa jest idealna do tego

Na dole, na gorze i na środku siatki przeciągnąć drut między oczkami.

Po naciągnieciu zamocować za pomocą wiercenia otworów w słupkach i przynitowaniu nitownicą drutu i siatki do słupka.(najtaniej i skutecznie)

Najwygodniej byłby zastosowanie obejm lub płaskowników o wysokości słupka.Jeśli siatka będzie naciągnięta to nie da sie popełnić błędu, jeśli bedzie zamocowana do słupków.

My robilismy w ten sposób:

pret stalowy fi12 miedzy oczka siatki przydrutowany do naroznika z jednej strony, z drugiej taki sam kawałek pręta z zaczepionu w cztrech punktach linka i przyczepiony do ciagnika rolniczego:). Po naciagnieciu przydrutowalismy do drugiego naroznika, a potem dopiero słupki pośrednie.

U mnie wyglada to tak:

http://prones.pl/dzialka/

Słupki są wmurowane w grunt na głębokośc 1.1m. Drut naciągałem ręcznie + standardowe śruby do naciągów i wszystko się trzyma od około roku. W żadnym miejscu siatka nie zwisa i drut sie nie naciągnał. Oczywiście po jakiś dwu tygodniach od położenia siatki musiałem dociągnąć miejscami drut bo troszke zjechał (dosłownie 2-4cm na śrubie).

Koszt całości wyniósł mnie około 2,5tys zł (weszło 90mb siatki) w tym brama (zrobiona przez mojego ojca i która wyszla bardzo fajnie :) ).

Z tym naciąganiem to uważaj bo z siatki 150cm jak ją przeciągniesz to zrobi ci się 130, zmierz sobie wysokość przed naciągnięciem i sprawdź w trakcie. Z mocowaniem jak pisałem sposobów jest tyle co doradców, musisz pamiętać ze na rogowych słupkach przy siatce 150cm musisz mieć 5 oczek chyba ze przymocujesz płaskownik.

• 8 months później...

witam zakladam siatke (tzn. zalozylem) i teraz mam maly problemik, mianowicie wplecienie drutu napinajacego... siatka jest rozciagnieta bardzo dlugo i dochodzac do 4 pola (pole co 2 m) drut ciagnie sie bardzo ciezko. chcialem zapytac jakim sposobem robicie to WY fachowcy bo strasznie mnie to denerwuje... siatka jest z drutu stalowego 2,5 powlekana.

robie to nie dla siebie wiec danie wiecej napinaczy odpada

PROSZE O RADY

witam zakladam siatke (tzn. zalozylem) i teraz mam maly problemik, mianowicie wplecienie drutu napinajacego... siatka jest rozciagnieta bardzo dlugo i dochodzac do 4 pola (pole co 2 m) drut ciagnie sie bardzo ciezko. chcialem zapytac jakim sposobem robicie to WY fachowcy bo strasznie mnie to denerwuje... siatka jest z drutu stalowego 2,5 powlekana.

robie to nie dla siebie wiec danie wiecej napinaczy odpada

PROSZE O RADY

Jeszcze płotu nie stawiałem ale jak patrzyłem jak robią to fachowcy (w domu rodzinnym, u znajomych - generalnie płotów z siatki się naoglądałem w swoim życiu).

Siatka do środkowego i dolnego naciągu przymocowana jest drutem -coś a'la wiązałkowy (nie przeplatana) lub przeplatana do 5 lub więcej oczek. Z kolei do górnego naciągu mocowana jest na zasadzie zahaczenia jej zawiniętymi końcami (czasem rozginane trzeba było odgiąć delikatnie końcówki siatki) o sam naciąg (tak że naciąg jest praktycznie najwyższym punktem płotu, z wyjątkiem słupków)