Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mojego miejsca AiM

Recommended Posts

Witaj Prince :-)))

Poniewaz od kilku miesiecy naleze do grupy lekko stuknietych na punkcie Mojego Miejsca i prawie do konca juz stracilam wzrok na czytaniu Waszego (naszego) forum, chcialabym Was zapytac o pare rzeczy, krore moze mi umknęły, a moze ich nie napisaliscie. Aj dont noł :-((. Na jesien chcialabym ruszyc z budowa (lub na wiosne w zaleznosci od trwania formalnosci), dalam projekt do wyceny kilku budowlancom i czekam........... a ze zadali mi kilka pytan, na ktore w chwili obecnej nie znam odpowiedzi to poprosze o rade :-))

Wasz domek wydajemi sie bardzo proporcjonalny. Podnosiliscie go o kilka pustakow ?? Zmniejszaliscie te ogromna okna ??? Mi powiedzieli, ze jak nie zmniejsze to nie bedzie gdzie rolet zewnetrznych zamontowac :-((. Fantastycznie wyglagaja te drewniane słupy. Tez takie chcialam, zwlaszcza ze moja wersa jest z tarasem i wygladaja bosko, ale oczywiscie przyjaciele/rodzina/doradcy krytykuja. A ja zobaczylam u Was i juz wiem, ze tez takie bede miala. Zdradzcie tylko z jakiego drewna wybraliscie :-))

Tak wogole to podziwiam, ze tak szybko Wam to idzie. Aaaaa i jeszcze jedno wazne pyt. : w jakim banku braliscie kredyt ????

Pozdroowka

Ala (woj. opolskie)

• Odpowiedzi 249
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ala,

Odpowiadając na Twoje pytania:

1. ściankę kolankową zostawiliśmy taką jak jest w projekcie. Kilka osób nas namawiało na podniesienie o 2-3 cegły, ale chcieliśmy zachować proporcje domu i nie zdecydowaliśmy się na to. Jak dla nas na poddaszu jest wystarczająco dużo miejsca.

2. Okna w większości zostawiliśmy takie jak w projekcie, obniżyliśmy tylko balkonowe o 15 cm. Jeżeli chodzi o rolety zewnętrzne to im ich nie planujemy – docelowo mają być okiennice. Natomiast przy wycenie okien, kilka razy spotkaliśmy się z opinią, że te otwory na okna są takie duże, gdyż uwzględniają właśnie miejsce na rolety zewnętrzne i przy takim rozwiązaniu okna zostaną odpowiednio pomniejszone.

3. Jeżeli chodzi o słupy, to u nas okrągłe słupy w ogóle nie wchodziły w grę. Zastanawialiśmy się więc nad drewnianymi albo z klinkieru. Zdecydowaliśmy się na drewniane. Niestety nie pamiętam w tej chwili z jakiego są drewna (spytam męża). Jak nam się znudzą można je będzie obudować klinkierem.

4. Kredyt mamy w Polbanku. Bardzo, ale to bardzo mocno odradzam. Może i warunki mają dobre, ale obsługa kredytu fatalna. Bardzo duże opóźnienia z wypłatą transz, wszelkie decyzje wydawane są przez centralę w Warszawie, a na ich odpowiedź trzeba zawsze długo czekać. A ostatnio to przeszli samych siebie, gdy bez naszej wiedzy przelali całą transzę na nasze drugie konto, bo księgowej „coś się pomyliło”. :evil: Problem polegał na tym, że tamto konto już zlikwidowaliśmy i minęły trzy dni zanim pieniądze wróciły. Tłumaczą się tym, że są młodym bankiem i mają dużo klientów, ale jak dla mnie to marne wytłumaczenie. Niestety nie tylko my mamy negatywne doświadczenia z tym bankiem.

I jeszcze jedno sam projekt jest dosyć mocno przewymiarowany, ekipa murarska śmiała się, że z takich materiałów to można bunkier zbudować. A dach też mocny jak na jakieś tajfuny. Poza tym nie należy się kierować tylko i wyłącznie zestawianiem materiałów dołączonym do projektu, bo wiele rzeczy jest tu przeszacowanych.

A tak ogólnie to gratuluję wyboru projektu. My też chcieliśmy wersję z bocznym tarasem, ale niestety nasza działka jest zbyt wąska. Ale i tak jesteśmy bardzo zadowoleni. :D

Piszesz, że szybko nam idzie. Ja mam wręcz odwrotne wrażenie. Murarz miał już dwa tygodnie temu zrobić działówki, ale miał jakąś pilną robotę i przychodzi do nas dopiero pod koniec tego tygodnia (mam taką nadzieję). Przez to nie możemy zabrać się za żadne instalacje, a już na początek lipca mamy umówioną ekipę od instalacji wody i ogrzewania. Czekamy więc z utęsknieniem na działówki :wink:

Pozdrawiam

Ania

Witajcie dziewczyny

Ania masz rację. U mnie też padły głosy ze ilości materiałów sa przesadzone. Szczególnie więźba, bele tak ogromne że był problem z ich transportem na dach. A niby domek zgrabny i mały.

Ala a Ty kiedy mnie odwidzisz w komentarzach??? Qrcze... koleżanko ty moja :D :D :D Nic się nie chwalisz że juz działąsz na forum. Czekamy na Twoj dziennik :D

Prince coś się ostatnio obijacie. Nie ma w dzienniku relacji ani zdjęć... Prosimy się pochwalić na jakim jesteście etapie :roll:

Problem w tym, że nic się u nas nie dzieje, więc nie ma o czym pisać w dzienniku. :( Murarz miał przyjść zrobić działówki już dwa tygodnie temu, ale wypadła mu jakaś „pilna” robota i wróci do nas dopiero w najbliższy czwartek. :evil: A bez działówek nie możemy nic działać dalej.

Wybraliśmy w końcu okna: Profil Awans z Oknoplast-u, kolor orzech, szpros wewnętrzny. Jutro przyjedzie ktoś na pomiar i za jakieś 4-5 tygodni nasz dom powinien mieć już okienka. :D

Pod koniec tygodnia rozpocznie się też akcja ocieplanie poddasza.

Mam więc nadzieję, że po następnym weekendzie będę mogła zaprezentować jakieś fotki z postępu prac na budowie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Wg mnie budowa idzie jak burza. W po stanie surowym zamkniętym sezon zimowy przeznaczyć na instalacje, a tynki rozpocząć dopiero na wiosnę.

Albo wczesną wiosną, tak aby jak najwięcej czasu minęło do zamieszkania i wykończenia- potem nie dacie sobie rady z wilgocią i pękaniem ścian.

Technologia murowana wymaga jednak czasu.

Gratuluję pomysłu z garażem- to bardzo rozsądne. Po co budować dom i 1/4 przeznaczać na samochód, a kosiarki, grabi i nart i tak nie ma gdzie trzymać...

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.

magicc

Dziękuję, za dobre rady :)

Cóż rzeczywiście patrząc na stan jaki osiągnęliśmy przez ten okres od lutego, to postęp jest znaczny :D

Aczkolwiek śledzę inne budowy na forum i są tacy, którzy zaczynali równo z nami, a nawet i ciut później i w tej chwili mają już okna, instalacje i tynki…

Z jednej strony rozsądek nakazuje się nie spieszyć i poczekać do wiosny, ale z drugiej strony już by się chciało tam zamieszkać. Zwłaszcza, że obecnie wynajmujemy mieszkanie, niby ładne i dosyć przestronne, ale latem nie można w nim wytrzymać (jest od południa) i do tego ten miejski zgiełk. A na działce ćwierkają ptaszki, pełno zieleni itp. I dochodzi jeszcze rzecz najbardziej prozaiczna czyli pieniądze. Trzeba płacić i ratę kredytu, i za wynajem… :-?

A co do garażu, to po pierwsze chcieliśmy na 2 samochody, po drugie nie chcieliśmy garażu w bryle budynku, tylko jak już dostawiany do domu. A że działka nasza do super szerokich nie należy więc nie było za bardzo takiej możliwości, zdecydowaliśmy się więc na garaż wolnostojący, mimo, że wiele osób nam to odradzało, że to drożej wybudować, że podatek większy, że problem z przenoszeniem zakupów, zwłaszcza zimą itd. My jednak postawiliśmy na swoim i bardzo jestem z tego zadowolona.

Pozdrawiam

Na tynkarzy musimy trochę poczekać, bo nie mamy jeszcze instalacji. :( Jutro wchodzą instalatorzy od wody i ogrzewania, a pod koniec tygodnia ma się zjawić elektryk (mamy taką nadzieję).

A najgorsze jest to, że na okna musimy czekać jeszcze dwa tygodnie i trzeba będzie „pilnować” instalacji. A wszystko przez to moje niezdecydowanie i ociąganie się w wyborze okien. :evil:

a macie jakąś skuteczną metodę na "pilnowanie" instalacji przez dwa tygodnie.............? jak przeczytałam w dzienniku to zastanawiałam się czemu tak - komentarze trochę wyjaśniły..... w każdym razie życzę powodzenia - i na Waszym miejscu opisałabym że układałam instalacje bez okien już po założeniu tychże - złodzieje tez czytają forum :wink:

marc78!

Nie miałam pojęcia, że w tak niedalekiej odległości ktoś buduje Moje Miejsce. :o Można wiedzieć, gdzie konkretnie stawiacie swój domek? I na jakim jesteście etapie? Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedzieliśmy moglibyśmy wymienić się „na żywo” pewnymi informacjami i poradami.

W weekend pewnie będziemy na działce, więc jeżeli chciałbyś zobaczyć nasze MM, mogę przesłać na priva konkretne namiary jak do nas trafić. Oczywiście jeżeli jesteście w ogóle tym zainteresowani. :wink:

My teraz z niecierpliwością czekamy na okna – jutro mają przyjechać je montować.

Pozdrawiam

Ja również bardzo żałuje, iż nie zoirientowałem się o waszej lokalizacji szybciej.

Widziałem wasze wpisy na forum ale nie wiedziałem, że budujecie się aż tak blisko.

Wymiana informacji była by bardzo cenna. Obecnie jestem na etapie deskowania dachu. W weekend chętnie was odwiedzę, ze zdjęć mniej więcej znam waszą lokalizację, w razie czego wyślijcie jak dojechać od strony Kórnika.

pozdrawiam

• 2 weeks później...