Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mojego miejsca AiM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 249
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, pierwszy raz obejzrałam wasz dziennik! gratulacje, domek na projekcie prezentuje się bardzo przytulnie i ładnie :)) a robota wam idzi ejak z bicza strzelił! jestem ciekawa jakie macie koncepcje na wykonczenie (my właśnie powoli na tym etapie jestesmy i jesteśmy lekko "wykończeni" :))) pozdrawiam i bedę zaglądać

mamamatinka

Przejrzałam Twój dziennik i bardzo mi się spodobały Twoje pomysły na wykończenie.

Ja jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych wnętrz i spokojnych, jasnych barw. W salonie planuję ściankę z cegły ręcznie formowanej, taką też podmurówkę do barku na granicy kuchnia/salon i elementy kominka. W salonie, kuchni, wiatrołapie i korytarzu na podłodze będą płytki gresowe imitujące drewno. W pozostałych pokojach pewnie panele, jedynie w sypialni zastanawiam się nad jakąś mięciutką wykładziną.

Wciąż jeszcze nie jestem zdecydowana na kuchnię. Bardzo podobają mi się białe, ale trochę obawiam się o ich utrzymanie w czystości. Nie planuję w kuchni zbyt wielu, a może i wcale wysokich szafek ani wiszących. Po pierwsze z uwagi na mój niewysoki wzrost i kłopoty z wydostaniem naczyń/produktów z wysokich półek. Poza tym kuchnia jest niewielka i nie chciałabym stwarzać efektu przytłoczenia. W celu przechowywania zostało wygospodarowane miejsce na spiżarnię.

Dolną łazienkę planuję w kolorach piaskowo-brązowych, choć ostatnio chodzi mi też po głowie coś biało-niebieskiego. W górnej łazience chcę połączyć biel i zieleń, a do tego wiklinowe/ratanowe szafki. Jedynie w tzw. pokoju telewizyjnym być może zrobię odstępstwo od jasnych barw, ale to jeszcze nie jest pewne. Na pewno będą tam wisiały jakieś plakaty i zdjęcia z filmów. Na resztę pomieszczeń nie mam jeszcze konkretnych pomysłów.

Cóż, takie są plany. Co z tego wyniknie to się okaże, zwłaszcza, że jestem osobą dość mocno niezdecydowaną i czasem zmieniającą koncepcję w ostatniej chwili. :lol: Czynnikiem decydującym będą też zapewne finanse jakie nam pozostaną na wykończeniówkę. A tego zawsze za mało. :evil:

o to widzę, że w wykończeniówce jestesmy pokrewne dusze :))) u nas też miała byc ściana w salonie z ręcznie formowanej cegły, ale jednak nie zdecydowalismy się, cegła pojawia się tylko na kominku.

- kuchnai u nas będzie biała (stat z ikei) - w tego co wiem, w utrzymaniu dobrze się sprawdza, a o iinej nawet nie myśle, ta mi się po prosut podoba i już :))) ściany będa blado - gołąbkowe (niebieskie) w kuchni, blaty debowe, na podłodze quickstepy fazowane (panele) dość ciemny dąb (takie same jak w salonie), też wiszące szafki będą tylko dwie reszta klamotów w spiżarni jak u ciebie.

duża łazienka u nas ma być właśnie niebiesko białe płytki do wys. 150 a delej farba dość głęboki niebieski kolor al enie lazur czy coś takiego.

W sypialni u nas tez mam być miękka jasna wykłądzina dywanowa :))))

hmm, no to zobaczymy co nam z tego wszystkieog wyjdzie :)))

Rzeczywiście założenia wykończeniowe mamy podobne. :D

Przyznam, że też myślałam o takiej właśnie kuchni z Ikei ( w grę wchodził też model Fagerland - takie sosnowe), ale okazało się, że ich szafki łącznie z blatem są wysokości 90 cm, a ja chcę mieć góra 86 cm. Obecnie mam 90 cm i jak dla mnie to ciut za wysoko na blat roboczy (tak to jest jak się ma niecałe 160 cm wzrostu :lol: )

Będę z zainteresowaniem Twoje postępy w wykańczaniu, bo coś czuję, że to będzie taki mój klimacik.

Prince, ale sprawdź w tej ikei czy faktycznie tak jest, bo jestem 100% pewna że nogi szafek kuchennych ikeowskich są regulowane i te 90 cm do ich maksymalna regulacja (ja akurat własnie chcę jak najwyżej). Według mnie można mieć różne wysokości. możesz sobie przeciez np. szafkę z płytą grzewcza dać niżej a inne wyżej, generalnie wydaje mi się, że zakres regulacji to ok. 10 cm na samej nodze a te 90 to maks.

a widzisz, z ciekawości na stronie ikei już doszłam o co chodzi - są różne rodzaje nóg albo takie stalowe albo plastikowe które zakrywasz cokolikiem (pewnie w przypadku kuchni nienowoczoesnej byłby cokolik a nie nogi na wierzchu) i wtedy te nogi mają zakres regulacji od 14,5 do 18,5. Niestety nie podają wysokości samych szafek więc nie wiem w sumie jaką wysykość minimalna mozna by uzyskać. Blaty też mają różne grubości. Nie żebym rekalmowała ikeę :)))) ale wydaje mi się niemozliwe, żeby musowo musiało być 90 cm, bo chyba nawet na ekspozycji sporo kuchni ma mniej. pozdrowionka

• 1 month później...

Dzięki Edyta za miłe słowa :) ,

Zobaczymy, co z tych boskich zapowiedzi wyniknie. :roll: Ciekawi mnie, co na te moje małe kafelki powie majster, zwłaszcza że w łazience chciałabym ułożone w karo. :o

Teraz na tapecie jest piekarnik. Resztę sprzętu mogę kupić później, ale piekarnik muszę mieć teraz, bo ma być wbudowany w cegłę. Więc szukam i szukam. Pewne typy już mam i na dniach będę zamawiać.

Na szczęście ekipa od wykończeniówki ma poślizg i przychodzi dopiero pod koniec września, więc jeszcze mamy czas. Ponoć pracują teraz u jakiejś kobiety, która ciągle im coś dodatkowego wymyśla i stąd to opóźnienie. Cóż, jeszcze nie wiedzą co ich czeka u mnie 8)

Pozdrawiam

Ania

O to to... o to mi właśnie chodziło! tzn o prysznic. Na taki poluję... Czy te drzwi się zamykają na uszczelkę z magnesem? Jaka to firma? :roll:

Kabina jest z firmy GTsanit. Model BF-309-L. Uszczelka jest magnetyczna.

My kupiliśmy ją w niewielkiej hurtowni z wyposażeniem wnętrz. Ale znalazłam taką w Leroy Merlin: http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&renderall=on&idLSPub=1103211589&idEIPub=1176735117

Pozdrawiam