Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karcher - zakup - co powinien mieć ?

Cypek

Recommended Posts

Zamierzam kupić to urządzenie.

Ma służyć do mycia aut (aktywna piana), mycia elewacji (rynien, okien), murków z glonów i kostki brukowej.

Wybrałem model K 2.98 M Plus z dwoma lancami: wysokociśnieniowa i rotacyjna.

Ktoś ma, używa ?

Jak się to sprawdza, czy warto dokupić jakieś końcówki (pianownica).

Jakie są Wasze doświadczenia.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

warto sprawdzić długość przewodu ciśnieniowego (węża czy jak go tam zwą) 8-9 m jest OK ale 6-7 m bedzie sprawiać problemy przy myciu klasycznego auta-konieczność przenoszenia karchera.

Końcówka do piany aktywnej (ok. 50 zł) może być na zimowe mycie. Lepiej zwykłą szczote na pistolet i ręcznie myć-po pianie zawsze zostanie "nalot". Jak niezbyt dobra woda polecają filtry na wejście wody. Ja nie stosuje i od kilku lat maszyna działa.

Piana aktywna to swietna rzecz. U moich rodziców karcher z ta funkcją działa od ładnych kilku lat i wszystkie auta lśnią. Ręcznie nie masz szans tak domyć wozu. Wiem, ze sa dwie wersje napełniania płynem: zbiornik wewnatrz oraz zewnetrzny zbiornik i zasysanie. Ja korzystałem z tego pierwszego, wydaje się wygodniejszego sposobu. Co do koncowek to ta lanca ma kilka połozen, m.in. piana aktywna i niczego nie trzeba zmieniac/przepinać.

Też miałem ten problem przed zakupem kupiłem model K 5.20 M plus

dwie lance na wyposażeniu + szczotka obrotowa ( T-RACER) do mycia tarasów,kostki ,zapłaciłem 950 zł.

Bardzo ważna rzecz żeby urządzenie miało aluminiową pompe, bo ponoć te tansze karchery mają plastikowe (wersja marketowa), to mi powiedzieli

w serwisie karchera w którym kupowałem.

• 1 year później...
odświeżam wątek.

Chcę kupić karchera do 1 tys. zł do użytku domowego ( dach, kostka, auta).

Żeby posiadał wszystkie niezbędne i pomocne gadżety: lanca rotacyjna, aktywna piana i nie wiem co jeszcze. :D

Jaki model polecacie?

Jak się Wam sprawują wasze kerchery?

polecam wszystkie modele

oczywiście te do 1k PLN

pompa nie aluminiowa tylko mosiezna! jesli ma pracowac długo i bez problemu najlepiej przewód cisnieniowy jak najdłuzszy , dobrze jesli ma osobne zbiorniki na płyny

w/g mnie lepiej dołozyc 300-400zł i kupic jeden z dwóch najwyzszych modeli na zimna wode

kurcze, ale wymogi: pompa mosiężna :D

to który model jest z tą pompą mosiężną i o jakie modele o której serii piszesz?

Brałem pod uwagę modele; K 5.55 Jubillee za ok. 850 zł i K 5.85 M Plus za 1200 zł.

pompa z PCV nie wchodzi w rachubę.

Te z serii 7 też raczej nie, bo cena. Zostanę przy aluminiowej. Tylko teraz zastanawiam się nad modelem 5.85 i 5.91.

Ten 5.85 jest o parę zł droższy od 5.91 i nie wiem dlaczego? :roll:

Czym one się różnią? Wszystkie parametry są takie same. Nie wiem, którą wybrać i która lepsza?

Kontynuując temat / tak na marginesie myjka K5.55J nabyta / - chodzi mi o szczotkę T-Racer / 100 , 200 , 300 ... / do mycia szczególnie mocno zabrudzonych powierzchni płaskich - kostki , tarasu etc ... - czy ktoś stosował T-Racera ?? - warto to nabyć - jeśli tak to jaki model - 100 , 200 ,300 ... - jak to się sprawdza - jest skuteczne ?? - spotkałem się dotychczas ze zmiennymi opiniami - jedni chwalili inni wręcz przeciwnie :-?

A powiem szczerze zależałoby mi na takiej szczocie do czyszczenia przede wszystkim kostki brukowej ...

http://image.ceneo.pl/data/products/2042999/product.jpg

ja mam model 7.85 plus, wcześniej miałem z serii k 5.xx...

ma 12m wąż i to jest mega duży plus

poza tym 2 zbiorniczki z chemią to też pożyteczna rzecz - inną masz wlaną chemię do mycia auta a inną do mycia np bruku....

jak chodzi o pianę to kupiłem taką pianownicę za ok 50 zł i robi się piana owszem, ale nie jest taka gęsta jak śmietana - jak w myjni samochodowej...

a lepsza pianownica musi mieć przejściówkę do urządzeń profesjoanlnych i to już koszt około 200 zł........

(...) czy ktoś stosował T-Racera ?? - warto to nabyć - jeśli tak to jaki model - 100 , 200 ,300 ... - jak to się sprawdza - jest skuteczne ?? - spotkałem się dotychczas ze zmiennymi opiniami - jedni chwalili inni wręcz przeciwnie :-?

A powiem szczerze zależałoby mi na takiej szczocie do czyszczenia przede wszystkim kostki brukowej ...

No proszę - miły pan z jednego salonu i serwisu Karchera w KRK uprzejmie wypożyczy mi szczotę T300 do przetestowania na moim bruku :lol: - jak mi się spodoba i nada - kupuję - jak nie - oddaję :D

Bardzo miło z ich strony - polecam salon Karchera PROFI z Krakowa .

(...) czy ktoś stosował T-Racera ?? - warto to nabyć - jeśli tak to jaki model - 100 , 200 ,300 ... - jak to się sprawdza - jest skuteczne ?? - spotkałem się dotychczas ze zmiennymi opiniami - jedni chwalili inni wręcz przeciwnie :-?

No proszę - miły pan z jednego salonu i serwisu Karchera w KRK uprzejmie wypożyczy mi szczotę T300 do przetestowania na moim bruku :lol: - jak mi się spodoba i nada - kupuję - jak nie - oddaję :D

Bardzo miło z ich strony - polecam salon Karchera PROFI z Krakowa .

Daj znać jak się to sprawuje. Czy nie wypłukuje fug.

Daj znać jak się to sprawuje. Czy nie wypłukuje fug.

Na to bym nie liczył - część fug wypłuka jak nic - w szczocie T300 jest regulacja ciśnienia i wysokości dysz - jedynie co to nie rozbryzga wody na boki i nie rozrzuci wypłukanego piachu w promieniu kilku metrów 8) - ale - dam znać jak przetestuję .