Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karcher - zakup - co powinien mieć ?

Cypek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja słyszałem że lancą lepiej umyjesz np schody czy bruk - minus jest taki ze chlapie

To źle słyszałeś - wczoraj próbowałem - o żadnym myciu nie zdążyło być nawet mowy - czy to lanca turbo czy Vario tak rozpryskiwało wodę odbitą od kostki brukowej i wypłukiwało fugi że od razu wyłączyłem sprzęt ...

A znowu z większej odległości - żadnego efektu nie było ...

Daj znać jak się to sprawuje. Czy nie wypłukuje fug.

Hej

Jestem właśnie świeżo po testach T-Racera T300 - dzisiaj w godzinach popołudniowych udałem się do serwisu Karchera PROFI i odebrałem szczotę .

Po powrocie do domu podłączyłem sprzęt do mojej myjki i po uprzednim zadozowaniu chemii / T300 nie posiada dozownika detergentu / - czyli spryskaniu pianą fragmentu kostki za pomocą lancy Vario / preparat RM 555 Karchera / - rozpocząłem czyszczenie.

Kultura pracy szczoty - bez zarzutu - w zależności od ustawień praktycznie nic nie chlapie na boki - wirujące dysze szczotki znakomicie spieniają wodę i skutecznie czyszczą powierzchnię kostki .

Odnośnie wypłukiwania fug - oczywiście wypłukuje - ale tylko wierzchnią warstwę fugi - no i po czyszczeniu piasek nie jest rozrzucony na boki tylko pozostaje po spłynięciu wody na kostce.Po wyschnięciu kostki i piasku miotłą piasek bez trudu spowrotem można zamieść w fugi.

Jakość czyszczenia - dla mnie - super - szara i zakurzona tudzież zabrudzona brązowa kostka odzyskała świeżość i kolor - o to mi chodziło - wniosek - T-Racer T300 zostaje .

Daj znać jak się to sprawuje. Czy nie wypłukuje fug.

Hej

Jestem właśnie świeżo po testach T-Racera T300 - dzisiaj w godzinach popołudniowych udałem się do serwisu Karchera PROFI i odebrałem szczotę .

Po powrocie do domu podłączyłem sprzęt do mojej myjki i po uprzednim zadozowaniu chemii / T300 nie posiada dozownika detergentu / - czyli spryskaniu pianą fragmentu kostki za pomocą lancy Vario / preparat RM 555 Karchera / - rozpocząłem czyszczenie.

Kultura pracy szczoty - bez zarzutu - w zależności od ustawień praktycznie nic nie chlapie na boki - wirujące dysze szczotki znakomicie spieniają wodę i skutecznie czyszczą powierzchnię kostki .

Odnośnie wypłukiwania fug - oczywiście wypłukuje - ale tylko wierzchnią warstwę fugi - no i po czyszczeniu piasek nie jest rozrzucony na boki tylko pozostaje po spłynięciu wody na kostce.Po wyschnięciu kostki i piasku miotłą piasek bez trudu spowrotem można zamieść w fugi.

Jakość czyszczenia - dla mnie - super - szara i zakurzona tudzież zabrudzona brązowa kostka odzyskała świeżość i kolor - o to mi chodziło - wniosek - T-Racer T300 zostaje .

dzięki za info. a masz kostkę betonową (mniejsze fugi) czy może granit albo inny kamień?

Czy do piany aktywnej potrzebna jest pianownica?

Niekoniecznie, jak masz zbiornik na chemię i dyszę z funkcją mix to nie.

Z tego co dowiedziałem się przed chwilą od przedstawiciela firmy to piany aktywnej nie można przepuszczać przez urządzenie. Trzeba zakupić pianownicę.

Z tego co dowiedziałem się przed chwilą od przedstawiciela firmy to piany aktywnej nie można przepuszczać przez urządzenie. Trzeba zakupić pianownicę.

A to nie wiedziałem, w takim razie po co ten zbiornik na chemię??

a nie wiesz, czy tą szczotą da radę wyczyścić plamy z oleju, mech i takie inne plamy, oczywiście przy użyciu chemii kerchera?

.

Plamy z oleju , smaru i innych tłuszczy / jeżeli kostka nie została uprzednio zaimpregnowana / nie da się wyczyścić - tylko wymiana kostki .

Natomiast wszystko inne ładnie się doczyściło / detergent RM 555 Karchera / .

A to nie wiedziałem, w takim razie po co ten zbiornik na chemię??

Mylisz dwa pojęcia - dozowanie chemii / detergentu / ze zbiornika z myjki poprzez lancę VArio , ze stosowaniem piany aktywnej - jako osobnego preparatu dozowanej przez odpowiedni dozownik - urządzonko Karchera .

Detergent ze zbiorniczka w myjce dozujesz poprzez ustawienie lancy Vario w pozycję MIX - wówczas przy niskim ciśnieniu chemia jest dozowana - jak zwiększasz ciśnienie chemia jest rozpylana w postaci piany aż do ustawienia lancy w pozycję max gdzie chemia nie jest wogóle dozowana . Wszystko to jest dozowanie chemii ze zbiorniczka poprzez lancę Vario .

Natomiast możesz użyć również osobnego preparatu - piany aktywnej - którą można nanosić tylko poprzez inny dozownik do tejże chemii .

• 1 year później...

Witam, oświeżę temat. Mam zamiar kupić myjkę Karchera i zaczynam przekopywać internet pod kątem raczej tych droższych modeli - tzn. zastanawiam sie nad serią K.6 oraz K.7. Zainteresoawałem się tymi modelami ze wzgledu na możliwość podłączenia ciepłej wody (do 60 st.). Zastosowania: mycie dwóch samochodów i dużego podjazdu oraz elewacji dwóch domów.

Być może wystarczyłby model K 5.55 na zimną wodę a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na dodatkowy osprzęt?

• 4 weeks później...
Właśnie świeżo zakupiłem model 5.700. Z wyglądu i funkcjonalności - super. Zdołałem jak na razie przepłukać samochód (bez chemii zostaje najdrobniejszy bród) i czyszczenie płytek w garażu (rewelacja, czystą wodą schodził wszelki bród zimowy). Jak umyję autko szamponem Karchera to dam znać.

• 2 weeks później...