Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAXIMA - dom rodzinki P. - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

I ja się przyłącze do wiernych obserwatorów , szczególnie że Maxim

to mniejsza wersja mojego Feniksa :D

My też wprowadziliśmy podobne zmiany z tym ze wykusz został w pierwotnej wersji jedynie go powiększamy , też zamieniliśmy pokój na łazienkę , a z łazienki robimy spiżarkę.

podnosimy ścianę kolankową na poddaszu.

Chciałabym o dwa pustaki, ale nie wiem czy się architekt zgodzi, bo dom nie może przekroczyć podstawowych norm ,jeśli sie zmieścimy w normie to o dwa , jeśli nie to o jeden.

A ja mam pytanie , o tą ścianę łączącą łazienkę z kuchnią, czy wasz architekt nie miał oporów, jak ja likwidowaliście robiąc spiżarkę jaka to jest ściana?

Ja u siebie chcę ją wyprostować , powiększając kuchnię.

Zależy jaka jest to ściana , rozmawiałam wczoraj o tej zmianie z mężem i powiedział ze to może być ściana nośna :-? , i nie wiadomo czy nasz architekt zgodzi się żeby ją wyprostować . Mam nadzieję ze się zgodzi , i że w ogóle jest to możliwe bez wprowadzania zmian konstrukcyjnych , jutro mamy do niej jechać , wiec zobaczymy.

Podobają mi się zmiany jakie wprowadziłaś , ja poszłam za twoim przykładem i też zrobiłam sobie podobną wizualizację :wink:

kasiakp my wiatrołap tez na pewno zrobimy zamknięty , na razie to tylko takie moje przemyślenia jeśli chodzi o osobny wc , tylko problem jest właśnie z drzwiami od wiatrołapu :-?

Siedzę i myślę jak to pozmieniać żeby było funkcjonalnie , i drzwi nie nachodziły jedne na drugie.

Zobaczymy jutro co powie architekt i jak według niej będzie lepiej :)

Witaj kasiakp :D

Jesteśmy już po wizycie u Pani architekt , i po wielu przemyśleniach , nasz projekt będzie wyglądał prawie tak jak ty to pokazałaś u góry :D

Tą ścianę można sobie swobodnie przestawiać , Pani architekt nie miała zastrzeżeń jeśli chodzi właśnie o tą ścianę , i zrobiliśmy identycznie jak u Ciebie.

Później pokaże Ci moją wizualizację, tylko muszę ja ładnie zrobić bo na razie mam same bohomazy .

W spiżarce robimy drzwi przesuwane żeby nie zajmować miejsca wielkimi drzwiami.

Wczoraj jechaliśmy do teściów i w Liszkach koło Krakowa stoi wybudowany wasz Maksim :D jest bajeczny.

Nasz Feniks będzie podniesiony sporo do góry , przez piwnice więc zmiany w projekcie są bardzo duże.Nie będzie wyglądał jak w projekcie.niestety nie da się wkopać głęboko piwnic , jak tylko metr wiec większa ich cześć wystawać będzie ponad poziom.

Likwidujemy część tarasu , :-? Pani architekt ma dużo pracy :roll:

Ale jest bardzo fajna i rzeczowa, za całość płacimy tylko 1400 zł , po czym jak inna Pani powiedziała nam że u niej to kosztuje 4500 tyś. :-?

całość będzie gotowa dopiero na sierpień , wiec we wrześniu możemy dopiero ruszyć z budową.

ścianę kolankową tez podnosimy o jeden pustak, więcej się u nas nie da , myślę że wystarczająco będzie dużo miejsca. :)

tak będzie to wyglądało :D

Zlikwidowaliśmy jedno okno w jadalni

wyjście na taras robimy z salonu z boku ,likwidujemy ogród zimowy i wstawiamy tam duże niskie okna.

Nie pamiętam ich wymiarów :roll:

Wydłużamy wykusz o 80 cm

Zamykamy wiatrołap i robimy drzwi pod skosem.

Taras będzie dość wysoki wiec będzie zrobiona barierka i zejście do ogrodu będzie z boku.

Tak samo będzie z wejściem do domu musimy zmienić schody bo będą dość wysoko aż 8 stopni ,wiec zwężamy te schody likwidując te boczne zejścia.

Bo nie wyrobilibyśmy sie z kosztami .

a tak to będzie wyglądało mniej więcej . :D

http://img177.imageshack.us/img177/2770/fenikszmiana4fj2.jpg

• 1 month później...
  • 2 weeks później...