Pablo_45 16.02.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Witam BarttWe wzorkach Leona trzeba:- zamienić s/lambda na lambda/s - pisałem już o tym- zamienić kolejnością temp w nawiasach - podawać je w odwrotnej kolejnościi powinno wychodzić prawidłowojęsli chodzi o:"3)wyliczone temperatury wewnątrz ściany pozwolą na wyliczenie zawartości pary wodnej w powietrzu określonych warstw ściany i sprawdzenie, czy przekroczyły już one punkt rosy, czy jeszcze nie (wg wykresów Moliera) "to troszkę za szybko by tak było. Trzeba porównać dwie wielkości1) w ścianie panuje pewien rozkład temperatur i na jego podstawie można stworzyć rozkład ciśnień nasycenia pary wzdłuż przekroju ściany (bo ciśnienie nasycenia jest funkcją temperatury)2) w warunkach obliczeniowych (zima) para przenika z wnętrza budynku na zewnątrz (bo wewnątrz panuje wyższe ciśnienie pary niż na zewnątrz-tak wynika z układu temperatur i wilgotności wzglądnej). Po drodze dochodzi do spadku jej ciśnienia w wyniku występowania oporów dyfuzji pary w ścianie. Ten spadek ciśnienia pary zależy od różnicy ciśnień pary wewnątrz budynku i na zewnątrz, oraz od oporów poszczegółnych warstw w ścianie 3) jeżeli rzeczywiste ciśnienie pary w danym punkcie ściany nie osiągnie wartości nasycenia (określonej też dla tego punktu) to nie dochodzi w tym miejscu do kondensacji.W przedstawieniu graficznym: krzywa przedstawiająca rzeczywisty rozkład ciśnień w ścianie jest poniżej krzywej stanu nasycenia.Punkt rosy to miejsce gdzie ciśnienie pary przekracza ciśnienie nasycenia co powoduje wykraplanie wilgoci.A dla całej ściany w przedstawieniu graficznym warunek nie wystąpienia punktu rosy to: cały czas, na całej szerokości ściany krzywa rzeczywistego rozkładu ciśnień pary jest poniżej krzywej nasycenia i jej nie przetnie ). Mam nadzieję że zrozumiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 16.02.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Bratt, tam są 2 wersje,1. ok. 1,5MB dla tych którzy mają tzw. "Java Engine" w systemie (np. Windows XP, zresztą zależy od opcji instalacji);2. ok. 8MB dla tych co Javy nie mają (zawiera to program). Ja używam Win'2000 i ściągnąłem wersję 8MB na wszelki przypadek,no i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 17.02.2003 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Niestety, żadna z nich nie chce się odpalić, wciąż pisze, że ma problemy z Java Virtual Machine. Może ktoś wie skąd pobrać odp. pliki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.02.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Z tego, co pamiętam to JVM instaluje się domyślnie z Internet Explorerem. Jeśli jej nie masz to może spróbuj zainstalować najnowszą wersję IE bez odznaczania komponentu odpowiedzialnego za Javę. IE możesz ściągnąć np. z http://www.tucows.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 17.02.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 To dobra sugestia, można też spróbować bezpośrednio ze str. SUNa - twórcy Javy: java.sun.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 z tym lambda przez s to fakt, ale temperatury sa w poprawnej kolejnosci, zreszta w arkuszu , ktory wyslalem jest wszystko w porzadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 17.02.2003 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Witamrzeczywiście temperatury sa w poprawnej kolejnosci - ja nie zwróciłem uwagi na Twój zapis " t1-temp powietrza na zewnatrz - (zalozona teperatura np -20°C) " i zacząłem liczyć z t1 wewnątrz i dlatego musiałem zmieniać kolejność temperatur. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 04.04.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Odgrzewam ten wątek bo stoję przed strategiczną decyzją jakie wybrać ocieplenie (przypominam, że ściany są z poro 30). Faktem jest, że jak się popatrzy na wykresy generowane w arkuszu Abakusa to w przypadku ocieplenia (czegokolwiek zresztą, bk lub poro) styropianem ciśnienie rzeczywiste i ciśnienie pary nasyconej mają mniejsze szanse się przeciąć bo ich przebieg zbliża się do równoległości. A nawet rzekłbym, że im mniejsza paroprzepuszczalność ocieplenia tym lepiej. Czy zatem ocieplenie styropianem jest rzeczywiście bezpieczniejsze a przy tym, nie da się ukryć, tańsze? I ponawiam wcześniejsze pytanie: czy para wodna w formie gazowej w żaden sposób nie wpływa niekorzystnie na materiał ściany? [ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-04-04 16:19 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 04.04.2003 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 ryniu prześlij mi ten arkusz, bo go już chyba skasowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 04.04.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 On 2003-02-15 12:13, Abakus wrote: To zależy od ceramiki współczynnik przepuszczalności pary wodnej Mór z cegły pełnej = 105 Mór z cegły klinkierowej = 135 Mór z cegły kratówki = 150 POROTHERM ja przyjmuję = 225 Cześć Abakus! Czy mógłbyś mi podać do tych materiałów wymienionych powyżej współczynniki przepuszczalności cieplnej do kompletu. Czy dla Maxa można przyjąć do obliczeń współczynniki cegły kratówki? Pozdrowienia RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 05.04.2003 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 O rany, jaki cudny wątek! Ludzie, kocham Was. To mi przypomina piękne czasy liceum...Abakusie, czy ja też mogę prosić o arkusz?A czy ktoś może - aż nie śmiem prosić - mógłby podsumować wnioski dla ściany 3W Max - wełna - półmax?Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 06.04.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 współczynnik przepuszczalności pary wodnej / współ. przepuszczalności cieplnej, średnio wilgotne.Mór z cegły pełnej = 105 /0,78Mór z cegły klinkierowej = 135/105 Mór z cegły kratówki = 150 /0,58Mór z cegły szczelinówki = 150 /0,52POROTHERM ja przyjmuję = 225/0,16 Maxa można przyjąć do obliczeń współczynniki cegły szczelinówkiJoasiuJeżeli pytasz czy mogę to odpowiadam mogę i pytam czy już wykonałaś taką ścianę, bo łączenie wełny z maxem uważam za zły pomysł. Wykres z arkuszem przesyłam Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 06.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Abakus- Dlaczego Max i wełna to coś złego? Sam mam stawiać w maju z bk odmiany 600 30cm + 12 cm styropianu, nie śmiem prosić o obliczenie punktu rosy, ale czy według Ciebie będzie to dobra ściana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 06.04.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Jeszcze nie. Teraz ekspresowo robimy projekt (dopracowujemy rzuty), a w tym roku chcemy zrobić stan surowy otwarty; może tylko warstwę nośną - żeby osiadła do przyszłego roku? Dach odeskujemy i papa - a dachówki albo w tym roku, albo w przyszłym [ja bym wolała od razu, ale architekt radzi żeby za rok, bo rozkradną.] [Wiem, że już późnawo i musimy się spieszyć, ale może się uda - mamy już pozwolenie budowlane na jakiś gotowy projekt (z 2001 r. - ulga bud.), więc teraz wszystkie formalności powinny pójść szybciej.DLACZEGO max + wełna to źle?!?!?!?!Dzięki wielkie za arkusz.Pzdr.Joasia.P.S. Po raz pierwszy trochę żałuję, że nie poszłam na polibudę. A tak jestem prawnikiem i niewiele mi to pomaga przy budowie (finansowo też nie, bo to sąd). Ale jak by za to ktoś chciał pomocy z zakresu prawa cywilnego - to służę chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 06.04.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Dziękuję Jacek za te dane i mam pytanko-czy tam przy cegle klinkierowej wsp. przepuszczalności cieplnej ma być 1,05 ? Pozdrowienia RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 06.04.2003 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Witam RB oczywiście, że 1,05 przepraszam Joasiu proszę o kontaktPatos dlaczego 30 cm wystarczy 24 + 12 jest wystarczające Pozdrawiam Jacek Chyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 06.04.2003 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Abakos,otrzymałam arkusz - jeszcze raz dzięki. Mój mail jest pod wiadomością. Jakby co, to pisz na priva. Pzdr. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 On 2003-04-04 16:08, ryniu wrote: Odgrzewam ten wątek bo stoję przed strategiczną decyzją jakie wybrać ocieplenie (przypominam, że ściany są z poro 30). Faktem jest, że jak się popatrzy na wykresy generowane w arkuszu Abakusa to w przypadku ocieplenia (czegokolwiek zresztą, bk lub poro) styropianem ciśnienie rzeczywiste i ciśnienie pary nasyconej mają mniejsze szanse się przeciąć bo ich przebieg zbliża się do równoległości. A nawet rzekłbym, że im mniejsza paroprzepuszczalność ocieplenia tym lepiej. Czy zatem ocieplenie styropianem jest rzeczywiście bezpieczniejsze a przy tym, nie da się ukryć, tańsze? I ponawiam wcześniejsze pytanie: czy para wodna w formie gazowej w żaden sposób nie wpływa niekorzystnie na materiał ściany? januszek, where are you??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 07.04.2003 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 to ja powyżej On 2003-04-06 09:12, Abakus wrote: ..bo łączenie wełny z maxem uważam za zły pomysł. Abakus, bez jakiegoś uzasadnienia takie stwierdzenia nie mają sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 07.04.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Jeżeli w ścianie 3 warstwowej występuje kondensacja i to w wełnie, to nie jest to dobre rozwiązanie. Można to sprawdzić wykonując obliczenia i sporządzając wykres.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts