Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

punkt rosy w ścianie

Recommended Posts

Witam

Bartt

We wzorkach Leona trzeba:

- zamienić s/lambda na lambda/s - pisałem już o tym

- zamienić kolejnością temp w nawiasach - podawać je w odwrotnej kolejności

i powinno wychodzić prawidłowo

jęsli chodzi o:

"3)wyliczone temperatury wewnątrz ściany pozwolą na wyliczenie zawartości pary wodnej w powietrzu określonych warstw ściany i sprawdzenie, czy przekroczyły już one punkt rosy, czy jeszcze nie (wg wykresów Moliera) "

to troszkę za szybko by tak było. Trzeba porównać dwie wielkości

1) w ścianie panuje pewien rozkład temperatur i na jego podstawie można stworzyć rozkład ciśnień nasycenia pary wzdłuż przekroju ściany (bo ciśnienie nasycenia jest funkcją temperatury)

2) w warunkach obliczeniowych (zima) para przenika z wnętrza budynku na zewnątrz (bo wewnątrz panuje wyższe ciśnienie pary niż na zewnątrz-tak wynika z układu temperatur i wilgotności wzglądnej). Po drodze dochodzi do spadku jej ciśnienia w wyniku występowania oporów dyfuzji pary w ścianie. Ten spadek ciśnienia pary zależy od różnicy ciśnień pary wewnątrz budynku i na zewnątrz, oraz od oporów poszczegółnych warstw w ścianie

3) jeżeli rzeczywiste ciśnienie pary w danym punkcie ściany nie osiągnie wartości nasycenia (określonej też dla tego punktu) to nie dochodzi w tym miejscu do kondensacji.

W przedstawieniu graficznym: krzywa przedstawiająca rzeczywisty rozkład ciśnień w ścianie jest poniżej krzywej stanu nasycenia.

Punkt rosy to miejsce gdzie ciśnienie pary przekracza ciśnienie nasycenia co powoduje wykraplanie wilgoci.

A dla całej ściany w przedstawieniu graficznym warunek nie wystąpienia punktu rosy to: cały czas, na całej szerokości ściany krzywa rzeczywistego rozkładu ciśnień pary jest poniżej krzywej nasycenia i jej nie przetnie ).

Mam nadzieję że zrozumiałeś

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Odgrzewam ten wątek bo stoję przed strategiczną decyzją jakie wybrać ocieplenie (przypominam, że ściany są z poro 30). Faktem jest, że jak się popatrzy na wykresy generowane w arkuszu Abakusa to w przypadku ocieplenia (czegokolwiek zresztą, bk lub poro) styropianem ciśnienie rzeczywiste i ciśnienie pary nasyconej mają mniejsze szanse się przeciąć bo ich przebieg zbliża się do równoległości. A nawet rzekłbym, że im mniejsza paroprzepuszczalność ocieplenia tym lepiej. Czy zatem ocieplenie styropianem jest rzeczywiście bezpieczniejsze a przy tym, nie da się ukryć, tańsze? I ponawiam wcześniejsze pytanie: czy para wodna w formie gazowej w żaden sposób nie wpływa niekorzystnie na materiał ściany?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-04-04 16:19 ]

On 2003-02-15 12:13, Abakus wrote:

To zależy od ceramiki

współczynnik przepuszczalności pary wodnej

Mór z cegły pełnej = 105

Mór z cegły klinkierowej = 135

Mór z cegły kratówki = 150

POROTHERM ja przyjmuję = 225

Cześć Abakus!

Czy mógłbyś mi podać do tych materiałów wymienionych powyżej współczynniki przepuszczalności cieplnej do kompletu. Czy dla Maxa można przyjąć do obliczeń współczynniki cegły kratówki?

Pozdrowienia RB

współczynnik przepuszczalności pary wodnej / współ. przepuszczalności cieplnej, średnio wilgotne.

Mór z cegły pełnej = 105 /0,78

Mór z cegły klinkierowej = 135/105

Mór z cegły kratówki = 150 /0,58

Mór z cegły szczelinówki = 150 /0,52

POROTHERM ja przyjmuję = 225/0,16

Maxa można przyjąć do obliczeń współczynniki cegły szczelinówki

Joasiu

Jeżeli pytasz czy mogę to odpowiadam mogę i pytam czy już wykonałaś taką ścianę, bo łączenie wełny z maxem uważam za zły pomysł. Wykres z arkuszem przesyłam

Pozdrawiam Jacek

Jeszcze nie. Teraz ekspresowo robimy projekt (dopracowujemy rzuty), a w tym roku chcemy zrobić stan surowy otwarty; może tylko warstwę nośną - żeby osiadła do przyszłego roku? Dach odeskujemy i papa - a dachówki albo w tym roku, albo w przyszłym [ja bym wolała od razu, ale architekt radzi żeby za rok, bo rozkradną.] [Wiem, że już późnawo i musimy się spieszyć, ale może się uda - mamy już pozwolenie budowlane na jakiś gotowy projekt (z 2001 r. - ulga bud.), więc teraz wszystkie formalności powinny pójść szybciej.

DLACZEGO max + wełna to źle?!?!?!?!

Dzięki wielkie za arkusz.

Pzdr.

Joasia.

P.S. Po raz pierwszy trochę żałuję, że nie poszłam na polibudę. A tak jestem prawnikiem i niewiele mi to pomaga przy budowie (finansowo też nie, bo to sąd). Ale jak by za to ktoś chciał pomocy z zakresu prawa cywilnego - to służę chętnie.

On 2003-04-04 16:08, ryniu wrote:

Odgrzewam ten wątek bo stoję przed strategiczną decyzją jakie wybrać ocieplenie (przypominam, że ściany są z poro 30). Faktem jest, że jak się popatrzy na wykresy generowane w arkuszu Abakusa to w przypadku ocieplenia (czegokolwiek zresztą, bk lub poro) styropianem ciśnienie rzeczywiste i ciśnienie pary nasyconej mają mniejsze szanse się przeciąć bo ich przebieg zbliża się do równoległości. A nawet rzekłbym, że im mniejsza paroprzepuszczalność ocieplenia tym lepiej. Czy zatem ocieplenie styropianem jest rzeczywiście bezpieczniejsze a przy tym, nie da się ukryć, tańsze? I ponawiam wcześniejsze pytanie: czy para wodna w formie gazowej w żaden sposób nie wpływa niekorzystnie na materiał ściany?

januszek, where are you???