Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

punkt rosy w ścianie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jestem jestem ale teraz buduję i pracuję więc rzadko spoglądam tutaj a szkoda

jeżeli chodzi o ocieplenie styropianem uważam ze jest bezpieczne pod warunkiem łączenia go z warstwą nośną z materiałów przeznaczonych do tego celu (ceramika zwykła, bk odmiana 600 lub wyżej , silikaty)

para wodna w formie gazowej jest wszędzie w każdym materiale i nie wpływa niekorzystnie pod warunkiem że nie przekroczy dopuszczalnych wartości

do abakusa i joasi

połączenie ceramiki i wełny jest najwspanialszą rzeczą jaką można spotkać na ziemi (zwłaszcza w ścianach trójawrstwowych) ale w obliczeniach trzeba uwzględnić że nie ma trzeciej warstwy ponieważ w niej wykonuje się otwory wentylacyjne i za wełną istnieje pustka powietrzna służąca do wentylacji więć za wełną istnieją takie warunki jak na zewnątrz.

powodzenia w obliczeniach.

ryniu

na porocośtam nie polecam nic, jest to dobry materiał na ściany jednowarstwowe i tyle.

natomiast dodatkowe ocieplenie to już ściana dwuwarstwowa i na takowe można stosować styropian lub wełnę, pod warunkiem że nośne są z materiałów jak wyżej pisałem.

jeżeli masz już ścianę z poro i uważasz że jest zimna, to przemysl docieplenie tynkiem ociepleniowym np 6cm, możesz zastosować również wełnę lub styropian, ale nie jest to rozwiązanie godne polecenia .

OK, januszek. Nie ułatwia mi to wprawdzie podjęcia decyzji ale taka odpowiedź też jest cenna. Wiem, że to "śliski" temat ale cały czas nie mogę zrozumieć dlaczego jesteś przeciwnikiem ceramiki poryzowanej (już bez konkretnych nazw) na ścianę 2W? Koszt 1 m kw. praktycznie ten sam co w przypadku tradycyjnej (sprawdzałem to wielokrotnie), w wersji P+W duże ułatwienie dla wykonawcy a ściana o jakieś 15% cieplejsza.

rzeczywiście temat wyboru materiału i technologii jest trudny i zależy od wielu czynników,

nie jestem przeciwnikiem materiałów porowatych,ale ich zastosowanie w ścianach 2w w porównaniu do ceramiki zwykłej jest nieuzasadnione z powodów:

1 jest to lżejszy więc akumulacja jest mniejsza

2 jest to materiał o mniejszej wytrzymałości aby uzyskać to samo musisz dać grubszą ścianę np 18 max= 25 poro uzyskujesz cenne metry powierzchni użytkowej

3 jest to materiał o większej przeuszczalnoći pary wodnej i większym oporze cieplnym więc zjawisko wykraplania pary wodnej w warstwie ociepleniowej jest jak najbardziej realne.

4 oddychanie przez ściany to mit

5 większa ciepłochronność to mit (przy zastosowaniu ocieplenia np 12-15cm udział w izolacyjności warstwy nośnej jest w granicach 2-5% tzn jak masz poro z ociepleniem i beton z tym samym ociepleniem to wspł U jest prawie taki sam).

6 pracochłonność przy budowie z max i poro jest podobna (dla domku jednorodzinnego )

Odpowiem Ci pytaniem,

a dlaczego Ty jesteś zwolennikiem rozwiązania poro 25+ocieplenie.

Nie, nie, januszek, nie dyskutujmy na ten temat, to nie ma, według mnie, sensu i nie jest treścią tego wątku. Ty poznałeś moje argumenty, ja Twoje i niech tak zostanie bo zaraz się zacznie, włączą się zwolennicy i przeciwnicy i zrobi się bagno jak w każdym wątku, który dotyczy ceramiki poryzowanej. Nie chcę tego! O, zresztą widzę, że udzielasz się w innych wątkach w tej sprawie. Niech niniejszy będzie dalej na temat spraw związanych z punktem rosy.

Ale: sprawdziłem to na wykresach, ceramika tradycyjna (o gorszym U) ma minimalną przewagę jeśli chodzi o położenie punktu rosy w stosunku do poryzowanej.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-04-07 12:03 ]

Januszek

Pozwolę sobie nie zgodzić się o ile założymy że warstwa zewnętrzna jest wentylowana to przy zastosowaniu jej w praktyce w trakcie realizacji trudne do wykonania. Wyobraźmy sobie że w trakcie budowy chcemy wykonać przerwę wentylacyjną gr 2 cm. Jakie mamy gwarancje, że jej nie zabetonujemy zaprawą czy betonem. Ze wełna nam nie osiądzie. Zgadzam się że teoretycznie jest to dobre rozwiązanie, ale w praktyce trudne do osiągnięcia by nie powiedzieć niemożliwe. Planując budowę powinno się uwzględnić możliwości fachowców, co może zepsuć, zwłaszcza jeżeli jest to utrudnienie , gwarantuje że będzie zepsute, choćby dlatego, że tego nie jesteś wstanie sprawdzić.

Pozdrawiam. Jacek

• 1 year później...

Hej! Chcialabym obliczyc punkt rosy dla mojej sciany. W jednym z watkow jest podany jakis wzor, ale z tego co wyczytalam to bez jakis wykresow i na dodatek z bledami. Fizyke mialam dawno temu. Moze ktos zna jakis w miare prosty sposob, aby wyliczyc ten punkt. Gdyby komus chcialo sie policzyc, za co bede bardzo wdzieczna, to podaje dane sciany: 1,5cm tynk cem-wap, pustak trad. Max 29cm lub pustak U220 -25cm, welna 8 lub 10 cm, pustak elew 9cm, tynk mineralny z farba silikatowa lub tynk silikatowy (obydwa do 0,5cm)

pozdrawiam i dziekuje

Bobo, na to nie ma prostego wzoru, albo rwoziązanie równania różniczkowego, albo trzeba skorzystać z programu typu OZC 8) :lol:

OZC oblicza punkt rosy? Gdzie jest ta opcja, ja nie znalazłem.

Przy obliczaniu współczynnika U przegrody jest ikonka z kropelką wody. Po jej wciśnięciu pojawia się wykres rozkładu temperatur wprzegrodzie i info czy wystepuje wykrolenie wilgoci w przegrodzie czy nie.

Znacznie odkładniejsze oblicznie można wykonać programem SALTA, który jest (lub był) rozporowadzany przez ATLASA.

• 1 month później...

Zamoknie. I cała sztuka na tym polega, żeby nie dopuścić do przesunięcia punktu rosy w pobliże wełny.

Jeżeli otynkujesz wełnę tynkiem nie przepuszczającym pary wodnej to wełna może zamoknąć. Z tego powodu od strony wnętrza budynku należy maksymalnie utrudniać przepływ pary wodnej na zewnątrz a od strony zewnętrznej maksymalnie umożliwiać wydostawanie się pary wodnej.

Klasycznym błędem jest ocieplenie budynku "od środka", bez paroizolacji. Para wodna wtedy bez problemu wnika w wełnę a następnie napotyka na ścianę, która utrudnia jej ucieczkę na zewnątrz. Ściana zwykle jest zimna -więc w tym miejscu natychmiast zaczyna się wykraplać woda.