Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

punkt rosy w ścianie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz rozumiem skąd te tytuły nadawane przez Muratora; im wyższy tutuł tym mniej dorzeczna odpowiedź. A przecież zupełnie nowy, początkujący Forumowicz i zapewnie poczatkujący budowlaniec, zadał pytanie na które liczył że otrzyma sensowną odpowiedź.

Czy Wy tam - Doradcy, Elita, Eksperci - czy Wy od początku znaliście się na budownictwie? Może warto przejrzeć Wasze pierwsze posty.

Młody Forumowicz oczekuje pomocy a nie FALI.

A co ma piernik do wiatraka? Co ma bycie Forumowiczem - nieważne - starym, młodym - do nieuctwa i lenistwa?

Niedługo na Forum zaczną padać pytania z zakresu tabliczki mnożenia. Zresztą niedawno takie padło - odnośnie policzenia pola powierzchni prostokąta :o

Niedługo na Forum zaczną padać pytania z zakresu tabliczki mnożenia.

I co przeszkadzać Ci to będzie? Po to jest forum - dla tych mądrzejszych, do których starasz się zaliczać i tych początkujących, którzy zaczynają.

mi to przeszkadza,

od takich spraw jest podstawówka, w ostateczności wikipedia

Niedługo na Forum zaczną padać pytania z zakresu tabliczki mnożenia.

I co przeszkadzać Ci to będzie? Po to jest forum - dla tych mądrzejszych, do których starasz się zaliczać i tych początkujących, którzy zaczynają.

mi to przeszkadza,

od takich spraw jest podstawówka, w ostateczności wikipedia

w podstawówce o tym nie uczą :)

• 8 months później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Stałem się kilka lat temu posiadaczem budynku prawie już 50-cio letniego. Zbudowany jest (głównie) z cegły, grubość murów 40cm. Na piętrze 2 ściany zew. mają tylko 25cm. Na jednej z tych ścian (zewnętrzna) stanęła kuchnia. W zimie zdecydowanie "czuć" chłód bijący od tych ścian. Niedawno odkryłem (po ok. roku użytkowania) że za szafkami kuchennymi jest grzyb i wilgoć do tego stopnia że widać krople spływające po ścianie. Szafki mają niby "wentylację" w denkach w postaci otworów, od dołu zasłonięta jest blendą (tak to się chyba nazywa?) Na razie zrzuciłem tę blendę aby trochę osuszyć te ściany. Ale jak rozwiązać ten problem.

Czy izolacja zewnętrznej ściany 10cm styropianem zlikwiduje skraplanie się pary na ścianach za szafkami?

Co innego jeszcze można zrobić?

dziękuję

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Stałem się kilka lat temu posiadaczem budynku prawie już 50-cio letniego. Zbudowany jest (głównie) z cegły, grubość murów 40cm. Na piętrze 2 ściany zew. mają tylko 25cm. Na jednej z tych ścian (zewnętrzna) stanęła kuchnia. W zimie zdecydowanie "czuć" chłód bijący od tych ścian. Niedawno odkryłem (po ok. roku użytkowania) że za szafkami kuchennymi jest grzyb i wilgoć do tego stopnia że widać krople spływające po ścianie. Szafki mają niby "wentylację" w denkach w postaci otworów, od dołu zasłonięta jest blendą (tak to się chyba nazywa?) Na razie zrzuciłem tę blendę aby trochę osuszyć te ściany. Ale jak rozwiązać ten problem.

Czy izolacja zewnętrznej ściany 10cm styropianem zlikwiduje skraplanie się pary na ścianach za szafkami?

Co innego jeszcze można zrobić?

dziękuję

ponawiam prośbę o pomoc - dzięki