Andrzej.K 21.09.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Chyba im grubszy styropian tym mniej mozna zwracac uwage na punkt rosy no oczywiście musi być sprawna wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 10.01.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Andrzeju. Zamierzam ( decyzja jeszcze nie podjęta ) wybudować dom 36 BK + 25 cm styro. Czy grozi mi skraplanie się pary pomiędzy ścianą a styropianem? Pozdrawiam!Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Andrzeju. Zamierzam ( decyzja jeszcze nie podjęta ) wybudować dom 36 BK + 25 cm styro. Czy grozi mi skraplanie się pary pomiędzy ścianą a styropianem? Pozdrawiam! Michał Między ścianą a styropianem przy zachowaniu wilgotności w domu na poziomie 40- 50 % na pewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquariusmax 15.01.2012 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Gdzie najlepiej, aby punkt rosy następował w przypadku ściany 2 warstwowej SILKA E24 + styropian grafitowy λ=0,032 16cm?W styropianie, na styku z murem, czy w murze? Wilgotność normalna ok. do 60%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.01.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Gdzie najlepiej, aby punkt rosy następował w przypadku ściany 2 warstwowej SILKA E24 + styropian grafitowy λ=0,032 16cm? W styropianie, na styku z murem, czy w murze? Wilgotność normalna ok. do 60%. http://www.webac.pl/informacja/td2.pdf Musisz policzyć temp ściany ale do tego trzeba pamjetac że wraz z zawilgoceniem wzrasta opór dyfuzyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquariusmax 15.01.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Nie chodzi mi o to gdzie wystąpi punkt rosy, ale gdzie powinien wystąpić w prawidłowej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wio 24.01.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nie chodzi mi o to gdzie wystąpi punkt rosy, ale gdzie powinien wystąpić w prawidłowej sytuacji? Czas na rady praktyczne. Wewnętrzną stronę przyklejanego styropianu należy potraktować jako miejsce położenia przegrody paroszczelnej. Przy normalnych warunkach mieszkaniowych wartość izolacji cieplnej do przegrody nie powinna być większa niż 1/3 wartości izolacyjnej całości. I tak ,jeśli mur jest z pianobetonu i ma wartość izolacyjną 5 cm styropianu to należy go docieplić min. 10 cm styropinem. W docieplenu wełną problem nie występuje bo nie ma przegrody paroszczelnej . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquariusmax 28.01.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 1. Czyli jak stosujemy SILKĘ E24 to wystarczy niewielka warstwa styropianu, aby spełnić warunek 2/3 izolacji i nie ma punktu rosy?2. Czyli, gdy stosujemy wełnę jako ocieplenie, to nieważna jest grubość warstwy i nie występuje problem punktu rosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 29.01.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 1. Czyli jak stosujemy SILKĘ E24 to wystarczy niewielka warstwa styropianu, aby spełnić warunek 2/3 izolacji i nie ma punktu rosy? 2. Czyli, gdy stosujemy wełnę jako ocieplenie, to nieważna jest grubość warstwy i nie występuje problem punktu rosy? Kolega "wio" napisał od wewnątrz, od zewnątrz bym się nie bał o grubość jeżeli będzie dobra wentylacja, i ściany pomalowane emulsja tymbardziej do silki to nie wystapi punkt rosy by stwarzał jakiekolwiek zagrożenie dla konstrukcji jak i izolacyjności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cuki 30.01.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam, powiedzcie mi zatem jak się mają Wasze sześciostronnicowe dywagacje do -30-sto stopniowego mrozu, gdzie przemarzła mi ściana z bk 36 i trzpieniami+wełna tak że pex-y w ścianie strzelały i zamarzła woda w bidecie, a na regipsie z 20 cm wełny po skosem pokazały się linie krokwi? Jest wiele rzeczy których nie rozumiem, wiem tylko że zimno jest niemiłosiernie, a fizyki budowli nie studiowałam tylko jądrową. Jeżeli- jak to napisał jeden z kolegów punkt rosy jest trudny jak teoria względności... to ja poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 31.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A czy któryś z mądrych Panów potrafi mi, kobiecie, powiedzieć jaką wartość styropianu o lambdzie 0.04 dać do bloczka ytong 24cm klasy 600.w projekcie przewidziano 15 cm i jak sądze Pani projektant punkt rosy przeliczała i tak na pewno jest dobrze. Ale pytanie - czy można lepiej?wszysscy doradzają dać 20 cm bo 15 to "norma" która lada chwila przejdzie do lamusa. Teść kończył budować w 2008 roku dał 12 cm bo taka była "norma" teraz ma zimno i pluje sobie w brode. zatem proste pytanie - 24 cm ytong plus ile styropianu? czy styropianu szarego/ grafitowego o lambdzie 0.33 można dać tą samą grubość co białego czy z założenia musi być cieńsza jego warstwa?czy danie 20 cm grafitowego do bloczka ytong ma takie samo znaczenie dla punktu rosy jak danie 20 cm białego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wio 05.03.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 24 cm bloczka 600 to równowartość ok. 4cm styropianu. Ze względu na punkt rosy minimalne ocieplenie to 8cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 05.03.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A czy któryś z mądrych Panów potrafi mi, kobiecie, powiedzieć jaką wartość styropianu o lambdzie 0.04 dać do bloczka ytong 24cm klasy 600. w projekcie przewidziano 15 cm i jak sądze Pani projektant punkt rosy przeliczała i tak na pewno jest dobrze. Ale pytanie - czy można lepiej? wszysscy doradzają dać 20 cm bo 15 to "norma" która lada chwila przejdzie do lamusa. Teść kończył budować w 2008 roku dał 12 cm bo taka była "norma" teraz ma zimno i pluje sobie w brode. zatem proste pytanie - 24 cm ytong plus ile styropianu? czy styropianu szarego/ grafitowego o lambdzie 0.33 można dać tą samą grubość co białego czy z założenia musi być cieńsza jego warstwa? czy danie 20 cm grafitowego do bloczka ytong ma takie samo znaczenie dla punktu rosy jak danie 20 cm białego? U mnie będzie ściana z BK 700 i 25 cm styropianu wychodzi ściana domu pasywnego. Styropian zwykły U=0,04 Mój architekt powiedział że główną przyczyną w takim przypadku będzie niesprawna wentylacja. Jeżeli będzie ok to nie mam się o co martwić. WM gwarantuje jej poprawne działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 05.03.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Powiedz architektowi, że punkt rosy to mu już dawno wystąpił w mózgu i stąd ma tak je..nięte pomysły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 05.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A czy któryś z mądrych Panów potrafi mi, kobiecie, powiedzieć jaką wartość styropianu o lambdzie 0.04 dać do bloczka ytong 24cm klasy 600. w projekcie przewidziano 15 cm i jak sądze Pani projektant punkt rosy przeliczała i tak na pewno jest dobrze. Ale pytanie - czy można lepiej? wszysscy doradzają dać 20 cm bo 15 to "norma" która lada chwila przejdzie do lamusa. Teść kończył budować w 2008 roku dał 12 cm bo taka była "norma" teraz ma zimno i pluje sobie w brode. zatem proste pytanie - 24 cm ytong plus ile styropianu? czy styropianu szarego/ grafitowego o lambdzie 0.33 można dać tą samą grubość co białego czy z założenia musi być cieńsza jego warstwa? czy danie 20 cm grafitowego do bloczka ytong ma takie samo znaczenie dla punktu rosy jak danie 20 cm białego? 20 cm i śpij spokojnie 20 lat, aż ci nie wmówią, że normy się zmieniły. Jak dasz 15 to zapłacisz za ogrzewanie 100 zł mniej na rok przy Ytong 24 cm. Sama sobie policz czy się opłaca, bo ja np. dziisiaj wydałem na szaszłyk z grilla 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 05.03.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Panowie odswierze temat zeby nie zakladac drugi. Mam pytanie odnosnie prysznica bez brodzik, mam taki z odplywem liniowym,na calej lazience ogrze.podlogowe(pod prysznicem tez)na scianach mam polozona izolacje (folia w plynie i banda w rogach MAPEI) i teraz mam pytanie czy tez moge ta izolacje polozyc na podloge(folie w plynie MAPEI),czy ogrzewanie podlogowe nie uszkodzi tej izolacji. Na to wszystko pujdzie klej epoxydowy i mozajka z kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.03.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jeżeli producent izoalcji dopuszcza stosowanie jej na ogrzewaniu podłogowym to w czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 06.03.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Panowie odswierze temat zeby nie zakladac drugi. Mam pytanie odnosnie prysznica bez brodzik, mam taki z odplywem liniowym,na calej lazience ogrze.podlogowe(pod prysznicem tez)na scianach mam polozona izolacje (folia w plynie i banda w rogach MAPEI) i teraz mam pytanie czy tez moge ta izolacje polozyc na podloge(folie w plynie MAPEI),czy ogrzewanie podlogowe nie uszkodzi tej izolacji. Na to wszystko pujdzie klej epoxydowy i mozajka z kamienia. Kłaść folię w płynie ona tam ma być i do tego jest stworzona. Wygląda, że robisz to poprawnie (banda w rogach). Przy okazji: podłogówka nie szkodzi, syfon nie wysycha (to już trzeci sezon grzewczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 06.03.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 A co to jest "punkt rosy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts