Bartt 10.02.2003 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 znalazłem na necie program do wykresóe moliera http://iow.is.pw.edu.pl/mollier_pl/ jeszcze nie testowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 leon będę b. wdzięczny, skrót do maila masz pod każdą wiadomością jeśli właściciel go upublicznił ale na wszelki wypadek podaję [email protected] Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 10.02.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Witam odnośnie współczynnika przejmowania ciepła od powietrza do powierzchni ściany:Leon: Ty pryjąłeś "k=1/(1/15+(s/lambda)sciany+(s/lambda) izolacji+1/15) alfa przyjmij 15" czyli równe dla przestrzeni wewnątrz i na zewnątrz; natomiast norma o obliczaniu współczynnika przenikania ciepła podaje iż dla powierzchni płaskich, pionowych przy poziomym przepływie ciepła można przyjmować:opór od wewnątrz Ri=0,13m2K/W co daje z zależności alfa=1/R=~7,8W/m2Kopór z zewnątrz Re=0,041m2K/W co daje z zależności alfa=1/R=25W/m2Kto zróżnicowanie jest spowodowane różnymi warunkami: od wewnątrz powietrze jest "nieruchome" a z zewnątrz przegania je wiatr niczym wspomniany wentylatorek.Bart"a w obliczeniach ktoś podpowiedział mi że trzeba dodać jeszcze R wewn.coś koło 0,13 i R zewn. około 0,04 - czy to jest ro alfa" teraz chyba jusz wiesz co to jest??(patrz wyżej)A tak w ogóle: to te dodatki to chodzi Ci o dodatki na mostki termiczne?I nie spiesz się tak bardzo, zwracaj uwagę na szczegóły i ROZRÓŻNIAJ POJĘCIA (sprawdzaj jednostki bo niektórzy to robią groch z kapustą-mówią o energii(J, kWh) a piszą jednostki mocy-kW).Według mnie pomijanie warstwy wykończeniowej z zewnątrz to duży błąd: to jest ok 3mm zaprawy klejowej zbrojonej siatką i zagruntowane tynkiem podkładowym i przykryte tynkiem - przecież to będzie stanowiło opór dyfuzyjny dla pary to chyba większy niż wełna mineralna (jej opór jest mały - przecież w niej są wolne przestrzenie niczym autostrady dla pary)i to błąd w niebezpieczną stronę (utrudniamy wydostanie się pary); Natomiast jeżeli pominiesz warstwy wykończenia wewnętrznego i Ci wyjdzie brak punktu rosy to OK (gdy w rzeczywistości będą te warstwy to mniej pary dostanie się do ściany więc będzie ona bezpieczniejsza) [ Ta wiadomość była edytowana przez: Pablo_45 dnia 2003-02-10 11:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 tak, ja tak z nawykuoczywiscie macie racje, ale zobaczcie jaka to robi roznice to zrozumiecie moje niedbalstwo w tej amterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 myślę że dyfuzja pary obrazi się na opór warstw przyściennychwątek idzie nie w tym kierunku jakie było pytanie Bratta, te warstwy są i biorą udział w izolacyjniości przegrody to fakt, ale ich udział w porównaniu z 12cm wełny jest jakieś 20 razy mniejszy. myślę że wykres moliera niewiele pomoże gdyż nie znasz rozkładu temperatury w poszczególnych warstwach przegrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 No, mam nadzieję, że dzięki waszym wzorom szybko go sobie obliczę. W ogóle to b. fajnie, że znalazło się kilku gości mocnych w teroii - bo nareszcie czuję, że pchnęliśmy sprawę mocno do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 10.02.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Januszekrozkład temperatury można obliczyć na podstawie metody Leona - ona jest okNatomiast trzeba policzyć jeszcze rzeczywiste ciśnienie pary w danym punkcie ściany- z wykresu Moliera można odczytać tylko graniczną wartość ciśnienia nasycenia pary i porównać z tą rzeczywiście występującą w ścianie w jej kolejnych punktach [ Ta wiadomość była edytowana przez: Pablo_45 dnia 2003-02-10 11:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 oczywiście że wszystko można przeliczyćprzeciez te arkusze które mamy opierają się na tych samych wzorach (w końcu fizyka jest jedna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.02.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Ale uzytkownicy rozni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 leon dzięki. Mam jeszcze pytania 1 - pierwsza alfa, s i lambda są jak rozumiem dla warstwy nośnej ściany. Potem jest s (W/m2k) oraz l (m) ??? czy to ma się tyczyć warstwy izolacji? 2 - jak już otrzymam wyniki to gdzie na wykresie jest punkt rosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 rozumiem ze chcecie policzyc teraz dyfuzje, tak zeby woda zamiast sie w punkcie rosy wykroplic po prostu dyfundowala dalejczemu nie- mozna wykonac- tylko zalozenie, ze sciany musza oddychac, bo jesli opor dyfuzyjny od zewnatrz bedzie za duzy to nie uda nam sie uciec przed kondensacja wodypolozenie punktu rosy jest tutaj po prostu wspolrzedny do obliczen. mozna tam zaozyc cisnienie pary 100% i liczyc od tego miejsca na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.02.2003 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 czyli gdzie to jest na wykresie z excela - który z czerwonuch punktów dalej nie wiem nic odnośnie pytania 1 z poprzedniego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 w tym arkuszu masz tylko temperatury sciany- te czewone punktyt1- temp w pokojut2 na scianie wewnetrznejt3 miedzy scianamit4 na powierzchni sciany zewnetrznejt5 temp na zewnatrz jak chcesz miec ten punkt rosy to zobacz dla jakiej on wystepuje temperatury i nanies go na wykresi odczytasz w jakim to wystapi miejscu a ta temperatura rosy to jak mowilem z moliera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 bratt przeliczyłem i występuje wykraplanie tuż pod warstwą tynku zewnętrznego jakieś 1 cm pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 no to brawo januszekteraz tylko sprawdzicz kinetyke, czy para szybciej przenika przez ten 1cm tynku niz przez reszte muru i nie mamy w ogole do czynienia z wykraplaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.02.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 trudno pozbyć się tej wody bo tam jest temp -4.6 a o ile mi wiadomo w tej temp. to jest ciało stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 acha to ty juz masz ten lod myslalem ze liczycie jak zrobic sciane zeby nie bylo kondensacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 10.02.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Leon_z_katowic:Czy ja też mógłbym dostać ten arkuszadres: "[email protected]"pzdrHej [ Ta wiadomość była edytowana przez: Octavian dnia 2003-02-10 16:09 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 zrobie jeszcze obliczenie punktu rosy dla wedlug wykresu moliera w excelu bo widze ze zainteresowanie duze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 10.02.2003 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 o jakich arkuszach piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts