Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewający prądem - stańcie do apelu!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wowka

poczytaj o kosztach gazu płynnego, znajdziesz wątki bez problemów, a następnie porównaj wszystkie dane i dopiero doradzaj, :wink: :wink:

myślisz że jak ktoś decyduje się na grzanie energią elektryczną to jest to nie przemyślana decyzja?

muszę cię rozczarować, wszyscy, no prawie wszyscy co grzeją elektryką swą decyzję podejmują po pewnych przemyśleniach, po odpowiednich kalkulacjach,

wiele można pisać na te tematy, wiele też zostało już napisane na tym forum, tak że nie widzę potrzeby powtarzania i powielania wątków,

Dobrze napisał frykow

Ciekawe, że zawsze najwięcej w kwestii ogrzewania prądem mają do powiedzenia ci, którzy prądem nie grzeją.

Powodzonka życcę

poczytaj o kosztach gazu płynnego, znajdziesz wątki bez problemów, a następnie porównaj wszystkie dane i dopiero doradzaj, :wink: :wink:

myślisz że jak ktoś decyduje się na grzanie energią elektryczną to jest to nie przemyślana decyzja?

Drogi zezo. Czyżbyś sugerował, że Ci Forumowicze, którzy zdecydowali sie na ogrzewanie domu gazem płynnym czy też olejem opałowym podjęli nieprzemyślane decyzje?

Czyżbyś sugerował, że umieszczając zbiorniki gazu w ogrodach czynili li to tylko dla celów estetycznych? A może tak po prostu lubią mieć w piwnicy taką cysternę?

Wolne żarty.

Ceny źródeł energii są mobilne. I nie jest powiedziane, że zawsze ten nośnik będzie najdroższy a ten najtańszy.

Ponadto, zaręczam Ci, że węgiel groszek możesz kupić w całym kraju. Oczywiście, pozostaje kwestia ceny związanej z transportem. W Suwałkach ten groszek będzie prawdopodobnie doższy niż w Katowicach.

Ale wybór żródła energii istnieje.

Wyobraź sobie, że ja - mieszkając 5 km od czynnej kopalni węgla kamiennego, jako główne żródło energii cieplnej wybrałem gaz ziemny (posiłkuje się także kominkiem - ale to coraz rzadziej).

Miałem możliwość wyboru i go dokonalem.

Pozdrawiam

Nie wiem czemu ma służyć ten wątek ... Jest umieszczony w dziale "wymiana doświadczeń"...

Jak ktoś ma mleko pod nosem albo problemy rodzinne to niech frustracje wyładowuje w innym miejscu :) .

Ciężko zrozumieć że ci którzy zdecydowali się na ogrzewanie prądem nie robią tego by mieć najtaniej... Niektórzy chcą mieć instalację komfortową i bezobsługową, nie odpowiada im kotłownia i cały z tym związany brudny akcent a i nie wszędzie jest gaz ziemny.

Wydaje mi się że osoby decydujące się na ogrzewanie elektryczne to fachowcy co najmniej w teorii dotyczącej budowy bez mostków cieplnych i zgodnie z zasadami energooszczędności. Osoby mające dostęp do odpowiedniej ekipy budowlanej dbającej o w.w. elementy bądż mający dużo czasu by samemu dopilnować odpowiedniej technologii budowania.

Dziwne ale "elektrycy" nie szydzą z tych co opalają węglem że w miejscu gdzie "brudasy" mają kotłownię i skład węgla to oni mają lodóweczkę z browarkiem , barek i stół do bilarda.

Szanujmy się nawzajem, szanujmy swoje wybory zanim spłodzimy coś nieprzemyślanego i płytkiego.

pozdrowienia dla wszystkich.

Wowka napisał

Życzę Ci zdrowia

Dziękuję ślicznie, ja tak że życzę Ci wszystkiego najlepszego, :lol:

Myślę że z tym Sosnowcem to nie uraziłem cię, nie miałem takiego zamiaru, jeżeli tak to przepraszam :oops: ale tak mi się napisało :oops:

Wowka musisz wiedzieć że ja też jestem z Sosnowca, :wink: tak się jakoś złożyło że jest to moje rodzinne miasto, a z tego co mi wiadomo to w Zagłębiu pozostała jeszcze tylko jedna czynna kopalnia, KWK "Kazimierz-Juliusz" właśnie w Sosonowcu :wink:

Powodzonka

Sorr,y czy to tu jest ten apel dla poległych ogrzewających się prądem?

Jeśli tak, to:

Cześć Ich Pamięci :roll:

Prawiłowo odzew brzmi:

Polegli na polu chwały

Ja się przyłączam.

Może jakiś wieniec z szarfą "ostatnia podwyżka" :-?

A jest ktokolwiek na tym <łez padole> komu względem cen nośników energii nie można takiego wieńca przypisać ?? :-?

yakimo

Nic dodać, nic ująć. Super trafnie ujęte, nie zauważyłem, by ktokolwiek z ogrzewających się prądem szydził z tych, którzy ogrzewają inszymi maszynami. :)

Pozdrawiam.

Ciekawe, że zawsze najwięcej w kwestii ogrzewania prądem mają do powiedzenia ci, którzy prądem nie grzeją. Jakaś nowa forma wojny o wyższość jednych świąt nad innymi.

też odnosze takie wrażenie, że najwięcej o rachunkach osób ogrzewających prądem wiedzą Ci, którzy ogrzewają domy w inny sposób... :o :o :o

yakimo

Nie wiem czemu ma służyć ten wątek ... Jest umieszczony w dziale "wymiana doświadczeń"...

powinni założyć nowy wątek - wymiana złośliwości

nic nie bierze się z próżni... skoro ludzie piszą że na dom 200 m kw. wydają 200 zł miesięcznie na ogrzewanie prądem, to później ludzie zazdroszczą...

ba... jeszcze na kotłowni i instalcji jakieś 25 tys. zaoszczędzili...

200zl to nie - ale 135 zł ostatnio wydał mój sasiad - ogrzewa PC NIBE

i nie oszukuje mnie bo w skrzynce z licznikiem jest szybka i sobie moge podglądać :-)

nic nie bierze się z próżni... skoro ludzie piszą że na dom 200 m kw. wydają 200 zł miesięcznie na ogrzewanie prądem, to później ludzie zazdroszczą...

200 to jak naprawdę sroga zima. Jak łagodna to połowę tego. :lol:

Dziwne ale "elektrycy" nie szydzą z tych co opalają węglem.

Bo nie ma czego im zazdrościć. :roll:

200zl to nie - ale 135 zł ostatnio wydał mój sasiad - ogrzewa PC NIBE

i nie oszukuje mnie bo w skrzynce z licznikiem jest szybka i sobie moge podglądać :-)

całe szczęście, że też mam sąsaida z PC, chociaż można się dowiedzieć jakie są realne koszty, czego nie da się powiedzieć o tym forum...

5500 za 6 miesięcy...

całe szczęście, że też mam sąsaida z PC, chociaż można się dowiedzieć jakie są realne koszty, czego nie da się powiedzieć o tym forum...

5500 za 6 miesięcy...

ja zapłaciłem kupe mniej za cały prąd a grzeje kotłem elektrycznym

A może byś tak zdradził jakiej wielkości jest ta kupa?

Znajomi ogrzewają swojego bliźniaka (180m2) elektrycznością - ogrzewanie podłogowe. W sezonie rachunki za elektrycznosć nie schodzą poniżej 1200 zł miesięcznie. Inna sprawa, że są świetnie sytuowani i nie zamierzają sie ograniczać.

Nie znam bliżej nikogo innego kto ogrzewa się elektryką i dlatego przykład tych własnie znajomych jest dla mnie wskaźnikiem kosztów.

5500 za 6 miesięcy...

Znajomi ogrzewają swojego bliźniaka (180m2) elektrycznością - ogrzewanie podłogowe. W sezonie rachunki za elektrycznosć nie schodzą poniżej 1200 zł miesięcznie. Inna sprawa, że są świetnie sytuowani i nie zamierzają sie ograniczać.

Nie znam bliżej nikogo innego kto ogrzewa się elektryką i dlatego przykład tych własnie znajomych jest dla mnie wskaźnikiem kosztów.

Szczerze zainteresowałem sie ogrzewaniem preferowanym przez tego forumowicza

135 zł ostatnio wydał mój sasiad - ogrzewa PC NIBE

Akurat tyle ile moje dzieci wydają na telefon.

:wink:

5500 za 6 miesięcy...

za ostatnie 6 miesięcy - 2500 wydałem na CAŁY prąd - rachunek ostatni z przed 2 dni

180 m2 - wszedzie podłogówka - grzanie tylko II taryfa +CWU 200 litrów

Warto porównywać rzeczy porównywalne.

Każdy dom jest inny, inni są mieszkający w nim ludzie, inne mają przyzwyczajenia.

Warto się również uczyć od mądrzejszych. Ja - przynajmniej tak mi się wydaje - uczę się.

Jest tu człek, który pisząc działa na wyobraźnię. Obrazowo wytłumaczył. Dom to kilkaset m.sześć. powietrza o temp. ok. 20 st.C odgrodzony przegrodami od nieskończenie dużego potencjału powietrza o innej ( czytaj w zimie niższej ) temp. Przyroda chce te temp. wyrównać, my NIE.

By to osiągnąć mamy określone środki, energetyczne i finansowe.

I wszystkie nasze wybory są wypadkową tych dwóch elementów. I niczym więcej.

Ktoś chce ( i może ) sporo pieniędzy przeznaczyć na system grzewczy niech wybiera sprawdzoną firmę i PC. Do tego dom energooszczędny. I koszty bardzo niskie.

Ktoś ma mniejsze środki i gaz - wybiera gaz.

Ta sama osoba bez gazu - wybiera prąd. Przy tych samych pieniądzach zainwestowanych w dom energooszczędny, ogrzewanie prądem będzie podobne lub niższe niż gazem.

Ktoś ma skromniejsze środki - wybiera prosty kocioł na węgiel lub drewno, dom ociepla podstawowo.

Relatywizm. Oto cała tajemnica.

Pozdrawiam.