Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewający prądem - stańcie do apelu!

Recommended Posts

Przy takim domu prąd się nie kalkuluje, no ale może nie miałeś wyboru więc OK albo mieszkasz tam gdzie taryfa nocna jest w cenie 1kWh np. gazu.

Jeśli chodzi o gaz ziemny, to myślę, że najbliższa rura jest tak ok. 20 km od mojego domu ;) Wiec raczej nierealne. No nie, może jest bliżej w Ciechocinku, ale to po drugiej stronie Wisły :D

Wszelkie rozwiązania wysokoobsługowe z różnych względów odpadały (typu ekogroszek, miał, etc.).

Taryfa nocna - obecna cena to (0,1929+0,0462) netto za kWh.

Aha, last but not least - za instalację CO+CWU (podłogówka ze sterowaniem, 300l CWU z naczyniem, ogrzewacz przepływowy do kuchni z priorytetem odłączającym ogrzewanie) zapłaciłem 19kzł. W 2006-2007 roku. To w końcu w sumarycznym rozrachunku również rzecz nie bez znaczenia.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po co licytować się o koszty. Wiadomo, że energia elektryczna tanio nie wychodzi ale wygoda ma swoją cenę i basta. Przy braku gazu ziemnego jest to uważam najrozsądniejszy sposób dogrzewania się, biorąc pod uwagę wygodne źródła energii. Podstawowym "reaktorem termojądrowym" u mnie w domu będzie piec kaflowy i on będzie (mam nadzieję :-? ) grał pierwsze skrzypce w temacie ogrzewania. Tak więc energia elektryczna jak najbardziej tak ale jako alternatywa. Obecnie w trakcie budowy jadę na okrągło tylko na energii elektrycznej i to w najdroższej taryfie budowlanej (czyli gorzej już być nie może) i rachunki.................no właśnie niebawem zobaczę, bo zgubiłem klucz do skrzynki :(

pzdr

• 2 weeks później...

Witam

To faktycznie jest prawda, że o kosztach grzania prądem najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia. Już dawno w starym wątku pisałem o swoich kosztach. Teraz odświeżę dane. w roku 2009 za prąd płacę 507zł/mies. W tym jest: Ogrzewanie ,CW (dwa boilery), ZW, oświetlenie, rekuperator, 3 komputery, 4 telewizory i... no w ogóle wszystko. Czy to dużo? Dom 125m ,,paskudny" kanadyjczyk. Koszty inwestycyjne - śmiesznie małe w porównaniu z innymi systemami. Pełna automatyka. Każde pomieszczenie sterowane indywidualnie. Komfort obsługi. Czystość. Brak kotłowni. A kominek też mam, ale bardzo rzadko z niego korzystam. To jest w zasadzie tylko ozdoba, gdyż uważam za pomyłkę robienie sobie kotłowni z salonu. Ot i wszystko w tym temacie.

pozdrawiam - Juras

A ja dostałem ostatnio wyrównanie z prognozą : ok. 330,-/ 2 mce.

PROGNOZA: NA M-C ILOŚĆ WARTOŚĆ KWOTA WARTOŚĆ KWOTA KWOTA TERMIN

KWH NETTO VAT(22%) BRUTTO UZNANA DO ZAPŁATY PŁATNOŚCI

BLANKIET 1 2/2009 780 248,03 54,57 302,60 -302,60 0,00 26/02/2009

BLANKIET 2 4/2009 780 271,90 59,82 331,72 -183,58 148,14 14/04/2009

BLANKIET 3 6/2009 780 271,90 59,82 331,72 0,00 331,72 15/06/2009

RAZEM DO ZAPŁATY 791,83 174,21 966,04 -486,18 479,86

Witam

To faktycznie jest prawda, że o kosztach grzania prądem najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia. Już dawno w starym wątku pisałem o swoich kosztach. Teraz odświeżę dane. w roku 2009 za prąd płacę 507zł/mies. W tym jest: Ogrzewanie ,CW (dwa boilery), ZW, oświetlenie, rekuperator, 3 komputery, 4 telewizory i... no w ogóle wszystko. Czy to dużo? Dom 125m ,,paskudny" kanadyjczyk. Koszty inwestycyjne - śmiesznie małe w porównaniu z innymi systemami. Pełna automatyka. Każde pomieszczenie sterowane indywidualnie. Komfort obsługi. Czystość. Brak kotłowni. A kominek też mam, ale bardzo rzadko z niego korzystam. To jest w zasadzie tylko ozdoba, gdyż uważam za pomyłkę robienie sobie kotłowni z salonu. Ot i wszystko w tym temacie.

Juras, a ŚE zrobiłeś?.

Jeżeli nie, to Ci zdradzę tą ostatnią tajemnicę nadgorliwych, nawiedzonych biurokratów, że Twoje EP jest tak gdzieś ok. 500 kWh/m2/rok. Jesteś zadowolony? Tak jak Ty, mało kto zatruwa nasze ukochane środowisko? :)

pozdrawiam - Juras

Witam

Tak to jest taryfa tzw. weekendowa ,czyli tania taryfa jest :

codziennie PN-PT od 13 do 16 stej i od 22 do 6 rano , a od piątku od 22 leci cały czas tania taryfa do poniedziałku do 6 rano . Wydaje mi sie ze jest to jedna z najlepszych taryf jesli chodzi oczywiście i rozkład godzinowy no i ten weekend kiedy mozna "taplać" się prądem do woli :lol:

Za to cena pierwszej jest makabryczna . Generalnie zużycie jest na poziomie 20% droga - 80% tania .

Ja uważam że jest to bardzo dobra taryfa. Nazywa się weekendowa? Jaki to dostawca energii daje taką taryfę?

My mamy ENEA Nakło też weekendową, ale niestety w dzień powszedni nie ma taniej. Tzn. jest tylko codziennie od 21 do 6 rano oraz od piątku od 21 do

poniedziałku do 6 rano.

Nie ukrywam, ze ta taryfa którą ma Darek Rz byłaby jeszcze lepsza, ze względu na te godziny 13 - 16 w tygodniu.

My mamy kominek z PW (LECHMA) oraz piec elektryczny firmy ELTERM. I zero gazu w domu. Wszystko na prąd.

Dużo palimy kominkiem, ale jak nam się nie chce lub nas nie ma, lub są goście to grzejemy piecem. Staramy się korzystac tylko z II taryfy.

Od 21 października do 23 grudnia 2008 było 490 złotych. A od 23 grudnia do 27 lutego było 686 zł.

Nie wiem czy to dużo czy mało? Dom 150 m2 z garażem (25 m2) czyli do ogrzania 125 m2. Ponad 80 m2 podłogówki, reszta grzejniki.

Mi się podoba to ogrzewanie elektryczne bo robię na 22 stopnie i jest OK, a kominek jest mało sterowalny i często jest 24-25 stopni i wtedy robi się sauna.

Gdyby był gaz ziemny nie zastanawialibyśmy się, a tak wydaje mi się wybraliśmy optymalnie.

Gościk, a jak tyś to wyliczył ????????

Mając tylko te dane, które podałeś ja bym to liczył tak:

507zł * 12 = 6084zł / 0.4zł/kW = 15219kW / 125m2 = 121kWh/m2 * 3(?) = 365kWh

Ale to już jest baaaardzo mocno naciągane. A gościk może po prostu ironizował, bo fakt faktem, że my - elektrycy - dostajemy za karę gorsze świadectwa niż ktoś z takim samym domem, ale innym ogrzewaniem.

Po pierwsze, to jest to całkowite zużycie prądu, a nie tylko na ogrzewanie. A po drugie, to to całe świadectwo, to ja serdecznie.... (niedomówienie)

A te obliczenia to są rzeczywiście baaaardzo naciągane.

A jak truję to środowisko, to za własne pieniądze. :lol:

pozdrawiam - Juras

Juras powiem Ci prosto. Dla twórców metodologii do ŚE lepiej punktowany jest np. dym wydobywający się z komina niż brak dymu :roll: Nie powiem Ci co ja sądzę o ŚE, szczególnie dla budujących dla siebie, bo ilość niecenzuralnych słów wystarczyłaby na całe forum.

Pozdrawiam

No to powiem jeszcze raz. Najwyżej mnie zbanują. Mam ich wszystkich głęboko w dupie razem z ich świadectwami. Niech się zajmą jakimiś pożytecznymi sprawami, a nie trują ludziom głupot. A ja i tak za utrzymanie swojego domu płacę mniej, niż za mieszkanie 50 m kw. w bloku. I to mnie tylko obchodzi.

Więc wara ode mnie, mojego trucia i mojego życia.

Na pohybel głąbom - Juras