Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewający prądem - stańcie do apelu!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więc wara ode mnie, mojego trucia i mojego życia.

Poproś sąsiada, by wyrzucał swoje śmieci i swoje szambo na Twoją posesję. Zmienisz podejście.

A co ma piernik do wiatraka? Ja mówię o truciu przez eleltrownię powodowanym moim ogrzewaniem.

Mam nadzieję, że nie jesteś jakimś nawiedzonym ekologiem, bo ja od pewnego czasu jestem na nich uczulony.

pozdrawiam - Juras

Usamodzielnisz się, to zmienisz swoje poglądy. :p

Bardziej samodzielny już chyba być nie mogę. ;)

A co ma piernik do wiatraka? Ja mówię o truciu przez eleltrownię powodowanym moim ogrzewaniem.

Rozumiem, że elektrownia, która zasila Twój dom, nie wpuszcza w powietrze spalin, czyli dwutlenku węgla, tlenków siarki i azotu oraz pyłów?

A ja rozumiem, że Ty bez prądu żyjesz.

Nie, ale nie mam mentalności "będę smrodzić ile mi się podoba a reszcie kupa do tego".

W przypadku korzystania z II taryfy - nie :)

Bo ten prad i tak elektrownia musi wyprodukować, niezależnie od tego, czy go zużyję, czy nie :) (no, tak w przybliżeniu ;) ) Więc to, czy ja go zużyję, czy nie, nie ma wpływu na produkcję zanieczyszczeń przez elektrownię.

Chętnie o tym poczytam. Naprawdę.

Sorki Krzysztof, ale zapytam ponownie - co ma wspólnego ŚE z ekologią???

Ale tak poważnie , bez "dyplomatycznych" bzdur...

Te cyferki na papierku powodują zmniejszenie zanieczyszczenia? Czy coś innego może?(trza więcej drzew wyciąć,atramentu wyprodukować, prądu do wypisywania tych bzdur zużyć - a to ekologiczne chyba nie jest co?).

Świadomości obywateli raczej nie oczekuj, bo dla znamienitej większości z nas jest to po prostu jeszcze jeden potrzebny do odbioru świstek (za który trza zabecalować :evil: ).

I wierz mi - mało kto traktuje to jako jakąś wytyczną do obniżenia emisji trucizn w powietrze. Powody opisywałem już w innym wątku.

Kłania się czysta teoria...

Czy my tu rozmawiamy o ŚE? Od tego jest osobny wątek, w którym pisałem o tym, co myślę na ich temat i na temat ich związku z ochroną środowiska.

Ja tylko zwróciłem uwagę na to, że nie podoba mi się koncepcja "wara od mojego trucia". Jeśli Tobie się podoba, to fajnie. Mam nadzieję, że się dogadacie. Jeden będzie drugiego truć i na odwrót.

Czy my tu rozmawiamy o ŚE? Od tego jest osobny wątek, w którym pisałem o tym, co myślę na ich temat i na temat ich związku z ochroną środowiska.

Ja tylko zwróciłem uwagę na to, że nie podoba mi się koncepcja "wara od mojego trucia". Jeśli Tobie się podoba, to fajnie. Mam nadzieję, że się dogadacie. Jeden będzie drugiego truć i na odwrót.

Nawet nie wiesz na co odpisujesz. Juras oburzył się na dyskryminujące potraktowanie energii elektrycznej na ŚE i w tym kontekście pisał o "truciu". Ty mu odpisałeś z głupia frant o śmieciach, a teraz udajesz że nie ma mowy w tym wątku o świadectwach.

Krzysztof, z całym szacunkiem, zajmij się swoimi studiami, a nie wymyślaniem jak tu uprzykrzyć ludziom życie. To taka generalizacja, ale mam na myśli to, że to jednostki podobne do ciebie wymyślają jak by tu jeszcze "zaopiekować" się biednym społeczeństwem - oczywiście za pieniądze tego społeczeństwa, bo przecież nie swoje. Większości ludzi, którzy na swoje bogactwa (mniejsze i większe) pracują w pocie czoła, wkurza to ciągłe drenowanie ich kieszeni za pomocą kolejnych ustaw, nakazów czy kar.

Ja w kwestii formalnej tytułu wątku, można go zmienić na jakiś bardziej hmm.. odpowiedni? Sformułowanie "Stańcie do apelu!" nie jest zwrotem potocznym jak "Wystąp!" a specyficzną częścią Apelu Pamięci Oręża Polskiego i trochę razi w połączeniu z cenami energii ...

Jeśli ktoś się zdecyduje na zmianę to proszę później wykasować mój offtopic

http://pl.wikipedia.org/wiki/Apel_Pami%C4%99ci_Or%C4%99%C5%BCa_Polskiego

Więc wara ode mnie, mojego trucia i mojego życia.

Poproś sąsiada, by wyrzucał swoje śmieci i swoje szambo na Twoją posesję. Zmienisz podejście.

Jeśli ktoś uważa, że wybór ogrzewania elektrycznego za trucie to ja mam takie samo zdanie jak Juras: wara od mojego trucia.

Krzysztof, z całym szacunkiem, zajmij się swoimi studiami,

Tymi, które skończyłem półtora roku temu? :lol:

Nawet nie wiesz na co odpisujesz.

Odpisuję na to, co zacytowałem. Kropka. I myślę na ten temat tyle, ile napisałem. Nie mam zamiaru zaczynać tu znowu dyskusji na temat wyższości ŚE nad ich brakiem (lub odwrotnie).

KrzysztofLis2 widzę ,że (...) masz założony tutaj jakiś filtr.(...) na ŚE i eko-sro-logię.

Zgadza się -- mam włączony filtr na postawę "będę smrodzić / brudzić ile mi się podoba a reszcie kupa do tego". Bez względu na to, czy dotyczy to:

* braku ocieplenia i marnowania energii na ogrzewanie,

* wyrzucania śmieci do lasu,

* palenia w piecu kaloszami,

* montowania dziurawego szamba, żeby zaoszczędzić na jego wywożeniu.

Zgadza się -- mam włączony filtr na postawę "będę smrodzić / brudzić ile mi się podoba a reszcie kupa do tego". Bez względu na to, czy dotyczy to:

* braku ocieplenia i marnowania energii na ogrzewanie,

* wyrzucania śmieci do lasu,

* palenia w piecu kaloszami,

* montowania dziurawego szamba, żeby zaoszczędzić na jego wywożeniu.

Po to aby zachęcać do zatruwania środowiska? :evil:

Poproś sąsiada, by wyrzucał swoje śmieci i swoje szambo na Twoją posesję.

Wracając do tematu wątku..............chyba przyjdzie mi stanąć do apelu :(

...po ostatnim rachunku z ZE za energię elektryczną.

Przyrąbali mi ostatnio prawie 1.800 zł za dwa miechy. Fakt, że piecyki chodziły prawie przez pewien czas na okrągło (zwłaszcza w duże mrozy) a chałupa pozbawiona jakiegokolwiek docieplenia.

Temperatura w porywach + 6 st to duży sukces, aczkolwiek starałem się utrzymać tylko temp. dyżurną . To jest cena i frycowe jakie się płaci zwlekając choćby z tynkowaniem do zimy. Piszę to dla przestrogi dla takich samych opieszałych jak ja.

• 2 weeks później...

Melduje się :) Podziale się teraz ja swoją opinią. Wybrałem ogrzewanie elektryczne gdyż wybór miałem mały. Gazu brak pochodnych węgla oficjalnie nie odbiorą mi, wiec padło na elektrykę. Pierwszy miesiąc tragedia -prąd budowlany do tego mrozy były ok - 20C rachunek za ok 5 tygodni - 2200 zł :cry:

Od 28 stycznia mam G12w ma być taniej ale już widzę że do 24 marca poszło mi ok 4500kW w II i 300 w I taryfie :-?

Ogrzewanie wodne podłogowe na ok 70 m

2 reszta to kaloryfery Dom 185m nie grzeje garażu kotłowni razem ok 45 m2 + bufor 800l Temperatura w domu ok 21 c czasem 23 czasem 19 ..... docieplenie 15 cm na stropie 24 na podłodze 10 cm steropianu z czego 5 to styrodur 5 zwykły

Jak czytam że są tu tacy co płaca po 300 zł za miesiąc pytam JAKI CUDEM :o

aa CWU na prąd komp tv nie wiele więcej ... Czy winny jest pierwszy rok ogrzewania .. suszenia czy tak już będzie

Mam pytanko zauważyłem ze godzina ładowania bufora tz 800l to max 1,5 grzania potem temperatura spada z 60 na 45/50 i już bida ..... Jak jest u Was

I dla ciekawości opłaty w I - 0,55 zł w II - 0,28 brutto