Gość 25.08.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Uprzedzam zastanawiających sie przed firmą Leglett z Gdańska. Firma reklamuje, jakoby w 3 dni ( ona lub jej przedstawicielstwa) była w stanie wybudować płytę grzewczą . Firma otrzymała projekt do adaptacji 1.07.03. 1.08 miała rozpocząć prace. W dniu dzisiejszym tj 23.08 płyta na działce jest rozgrzebana , brak części. Legallet żle zaprojektował płytę , zapomniał o czesci zbrojenia płyty - o którą kierownik mojej budowy nagabuje już tydzień.Uważajcie na tą firmę - mnie już w konia zrobili . umowa jest tak zawarta, ze 80% wartości musisz wpłacić przed montażem wyżej wymienionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 To moja wypowiedź - miałem kłopoty z zalogowaniem Automik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 25.08.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Oczywiście o finale 9Jeszcze nie wiem jakim) poinformuję zainteresowanych tą technologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 25.08.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Wspólczuję Rzuć okiem na priva! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.08.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Tak się kończą mity i marzenia o superszybkich, superdokładnych, superidealnych systemach. Mój Legalett na szczęście poszedł bez takich problemów. Tyle że tu i ówdzie rurki wyszły nie tu, gdzie trzeba. Na szczęście odkuwać muszę tylko jedną. Poza tym wszystko ok. i budowa idzie naprzód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JacWoj 28.08.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 A ja chcialbym przestrzec przed firma „Jarbud” s.c. Tychy, ul. Burschego 2. Umowa rowniez jest ustawiona tak, ze wplaca sie wiekszosc kasy i jak ktos bedzie mial pecha sie na to nabrac (z roznych powodow, np. takich ze ma sto tysiecy waznych spraw do zalatwienia albo klopoty w pracy) to przekona sie, ze w Polsce dziala nadal wielu cwaniakow zerujacych na innych.Firma "Jarbud" zajmuje sie wykonywaniem instalacji co-wod-kan. Niestety sa to bezczelni naciagacze i amatorzy. Chetnych i niedowiarkow zapraszam do dyskusji poprzez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzka 17.09.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Właśnie jestem przed budową domu, bardzo spodobała się mi i mężowi technologia budowy domu na płycie grzewczej.Proponowano nam firmę Legalet ale sądzimy że ogrzewanie powietrzem jest mniej efektywne od ogrzewania wodą.Chodzi mi o budowanie metodą szwedzką, czy znacie kogoś kto buduje tą technologią? Czy spotkaliście się z jakimiś opiniami na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Słuchaj AUTOMIK uważam za mocno niewłaściwe nieprostowanie kłamliwych informacji. Jak się przed chwilą dowiedziałam (dzwoniłam do Legaletu) firmą, która wykonuje Ci fundament bynajmniej nie jest Legalett tylko Praefa Warszawa firma, o której dużo można się dowiedzieć na forum. Podobno miałeś sprostować informacje więc to zrób, nie rób ludziom wody z mózgu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 18.09.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 OK.Tak jak pisałem po rozliczeniu z Praefą Warszawa chcę się wziąść na dogłębną analizę budowy i rozliczyć firmy . Mam przygotowany dziennik , ale wolę puścić po budowie z różnych względów. Można powiedzieć , że na stosunkach z Gdańskiem także mi zależy , ponieważ przy płycie wpłacasz całość , a serce systemu ,czyli grzałki , czujniki dostajesz sporo poźniej.Sprawy opoźnienia Legalett jeszcze niestety nie rogryzłem , ponieważ :Legalett twierdzi , że Praefa Warszawa spóźniła sie z przekazaniem projektu i nie mieli czasu by odpowiednio projekt wdrożyć,Praefa Wwa twierdzi że przekazała projekt i to Legalett jest winien,Kierownik budowy - Jest to osoba zaufana Legalett . Wszystkie znane mi fundamenty były przez niego nadzorowane ( teren Warszawa - Białystok), więc nie jest osobą obcą dla Legalett. Dodatkowo Legalett z tego co się orientuje sam nie robi fundamentów lecz ma ekipy i kierownika z danego regionu.No więc Kierownik twierdzi , że były problemy z prawidłowym projektem Legalletu - przez dłuższy czas był przeprojektowywany. A kto robił projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 18.09.2003 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Witajcie! To, co napisal Automik mija sie mocno z prawda i jest dla mnie dziwne. Zadzwonilem do Legalett-u Gdańsk i bardzo sie dziwia, jak moze ktos ich obarczac bledami, ktore sa z winy posrednika. Czy mozesz napisac nam z kim z Gdańska ustalales warunki dla swojego fundamentu?Mysle Automik, ze powinienes publicznie przeprosic Gdansk, a w przyszlosci pisac prawde lub lepiej nie pisac wcale! Radzilem Tobie i innym na forum, aby korzystac z uslug "firm matek", a nie posrednikow typu Praefa Warszawa.Przy okazji informuje, ze jestem po rozmowie z Praefa Miedzyrzecz i poinformowano mnie, ze rozwiazana zostala wspolpraca z Praefa Warszawa. Przyczyny: nieslownosc , niesolidnosc wykonywania prac, liczne skargi klientow, ... Tego mozna sie bylo spodziewac i niestety kilka miesiecy temu pisalem o tym, a teraz sie to stało. Obecnie Warszawa sama oferuje sciany podobne do tych produkowanych przez Miedzyrzecz. Przestrzegam przed ich kupowaniem jesli nie zobaczycie domu wykonanego z takich "podrobek" np. 5 lat temu i nie otrzymacie gwarancji na przynajmniej 25 lat. Choc ta ostatnia moze byc, ale firmy moze juz dawno nie byc i ...Pozdrawiam.Piotr PS. Jest 9 tydzien mojej budowy. Mam juz dom ocieplony. Jeszcze tylko hydraulik, podlogi, kafelki, ... i mozna sie wprowadzac. Z przykroscia musze napisac, ze nie istnieje juz Praefa Sosnowiec (dawne IED). Przeinwestowali i ... Szkoda, bo firma rozwijala sie bardzo imponujaco (przykladem był dom modelowy przed M1 w Czeladzi) i miala ciekawe plany na przyszlosc. Ekonomia jest jednak nieugieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 19.09.2003 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Miły Piotrze O! To ,że Ty nie masz zadnych kłopotów z Gdańskiem nie znaczy ,że nie ma ich Automik. I ma prawo Swoje żale przelewać na tym forum. Na którymś wątku wyczytałam ,że trzy firmy (podałeś ich nazwy )weszły na Twoją budowę i błyskawicznie masz fundament ,ściany i dach. Jedna z nich jest na mojej budowie od początku lipca, w trakcie pracy której termin minął w połowie sierpnia . Rozwalili mi pieczołowicie zrobiony plan zgodnie z którym miałam sie przeprowadzić w pażdzierniku. Jeżeli ktoś coś Tobie zrobił dobrze - znaczy ,że miałeś szczęście. Życzę Ci tego do końca budowy . A Automik niech ocenia sam kto zawinił jego opóźnieniom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 19.09.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Przepraszam Piotrze , ale nie przypominam sobi byś asystował przy budowie bądż prowadził rozmowy ze strony Legalett, więc na jakiej podstawie sądzisz , że kłamię.Jesli tak bardzo zajmujesz się mną , to zapraszam na spotkanie , gdzie przedstawię I wersję projektu podpisaną przez speców z Gdańska.Jesli zaś jesteś w takich dobrych kontaktach z Legalett , to zapytaj lub przeanalizuj :1. Jesli Legalett dostaje projekt budowlany żeby zaadoptować system , to dlaczego agregat umieszcza pod brodzikiem w łazience?2. Jesli ktoś umie czytać w Legalecie to dlaczego umieszcza najcieplejsze rury ( powietrze wychodzące) w spiżarni?3. Dlaczego część zbrojenia płyty była zrobiona z prętów dokupionych przez Warszawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Nie macie czym się przejmować . Z tego co wiem , Piotr O. ubiega się o koncesję na teren Rzeszowa i okolic w Praefie i Legalett. Rozumiem , że musi trochę pokadzić przyszłym wspólpracownikom.A może Piotrze chcesz się przeprowadzić do Warszawy i poprowadzić interesy Bartyckiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koralina 19.09.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Przepraszam Piotrze , ale nie przypominam sobi byś asystował przy budowie bądż prowadził rozmowy ze strony Legalett, więc na jakiej podstawie sądzisz , że kłamię. Jesli tak bardzo zajmujesz się mną , to zapraszam na spotkanie , gdzie przedstawię I wersję projektu podpisaną przez speców z Gdańska. Jesli zaś jesteś w takich dobrych kontaktach z Legalett , to zapytaj lub przeanalizuj : 1. Jesli Legalett dostaje projekt budowlany żeby zaadoptować system , to dlaczego agregat umieszcza pod brodzikiem w łazience? 2. Jesli ktoś umie czytać w Legalecie to dlaczego umieszcza najcieplejsze rury ( powietrze wychodzące) w spiżarni? 3. Dlaczego część zbrojenia płyty była zrobiona z prętów dokupionych przez Warszawę. Dzień dobry Uważam za całkiem stosowne włączyć się tym razem do dyskusji dotyczącej doświadczeń Automika (Prośba kilku byłych i przyszłych inwestorów). Bardzo mi przykro że tego typu doświadczenia spotkały Automika. Jeśli rzeczywiście się do tego przyczyniliśmy bardzo przepraszamy. Jednakże proszę o parę wyjaśnień: 1. Kto z firmy Legalett informuje o budowie płyty w ciągu trzech dni? Z tego co pamiętam nikt z firmy Legalett nie wykonywał tej płyty. Każdej firmie trafiają się potyczki i nie twierdze że my ich nie mieliśmy. Natomiast w Twojej przygodzie ludzie z Gdańska nie uczestniczyli. I to chyba możesz przyznać. Nasz kontakt z Twoją budową ograniczył się głównie do przygotowania projektu i transportu materiałów. Odpowiadając dalej na Twoje pytania zadane Piotrowi. 1. Projekty (oryginalna dokumentacja) na podstawie których opracowywaliśmy dokumentację wskazują że agregat jest umieszczony pod schodami. Jeśli były jakieś zmiany, to powinieneś się zapytać odpowiedniej firmy dlaczego dosłała nam nieaktualne papiery. (ja wróżką nie jestem i nie mogłem o tym wiedzieć) 2. Polskie normy nakazują ogrzewać pewne pomieszczenia to pewnej temperatury. Z tego co widzę te rury są izolowane. (jeśli miałeś życzenie zrobić inaczej – też nikt na tego nie przekazał) 3. Odnośnie zbrojenia też powinieneś się zapytać wykonawców dlaczego włożyli jej więcej w dolne zbrojenie. (czyżby ktoś nie umiał czytać projektu) Automatycznie zabrakło jej na górne. Osobiście uważam że projekt konstrukcyjny płyty został zrobiony dobrze. Za pomyłki wykonawcy nie mogę odpowiadać. Co do systemu grzewczego to po dostarczeniu odpowiednich informacji projekt został poprawiony i następnego dnia dosłany do firmy która Ci tą płytę wykonywała. Co do czasu w jakim wykonaliśmy Twój projekt to wyjaśniam, że otrzymaliśmy dokumentację w ostatnim tygodniu lipca. Gdzie był przez resztę czasu? Myślę że wiesz najlepiej. Przepraszam Cię jeszcze raz jeśli zawiniłem lub zawiniliśmy. Postaramy się poprawić. Z poważaniem Wojciech Narucki PS. Dziękuje Osobą które stanęły w obronie Gdańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 20.09.2003 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Ja co prawda sam skłdałem legalett ale zamawiałem bezpośrednio z Gdańska. Nie moge poweidzieć, że wszystko było idealne na 100% ale biorąc pod uwagę realia i rzeczywistość nie mam zastrzeżeń i mogę śmiało polecać Gdańsk.Drobne niedociągnięcia były bardzo dzybko bnaprawiane. Te 3 dni też mi się wydaje dziwne. Wszędzie gdzie się dowiadywałem przy legalecie mówi się o 7 dniach. A ze zbrojeniem to jest tak, że legalett jest nowością i zaprojektowany jest konstrukcyjnie na miarę. Jest dokładnie tyle zrbojenia ile potrzbea w odpowiednim miejscu. Mój kierownik budowy kazał pododawać bo według jego oka to tu i tam jest za mało. Ja się postawiłem, bo wierzę w obliczenia konstrukcyjne (zresztą dołączone w bardzo szczegółowej formie do projektu) i stanęło na tym, że daliśy dokładnie tyle ile w projekcie. Zostało mi dosłownie kilka skrawków siatek i parę krótkich prętów - więc (przynajmniej w moim przypadku) uważam, że legalett dostarcza dokładnie tyle ile jest potrzeba, bez zbędnego nadmiaru i marnotrastwa. A przecież konstruktor też odpowiada swoim podpisem i pieczątką za poprawność projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Widać "polskie piekiełko" dostało nowe narzędzie, należy życzyć Piotrowi O sukcesów w sprzedaży, raczej budować bez opierania się na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 20.09.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Panie Wojtku ,W tej chwili razem jesteśmy uwikłani , ponieważ i pod Państwa i pod moim adresem padają oskarżenia.Tak jak pisałem , nie wiem dokładnie kto zawinił - natomiast przyznaję , ze tylko Legalett próbuje to wyjaśnić .Jako , że próbuję wybudować dom we wspomnianej technologii i śledzę poczynania innch, coraz bardziej doceniam Państwa firmę i każdemu będę polecał bezpośredni kontakt z Państwem.Zdaję sobie sprawę że każdej firmie zdarzają się jakieś błedy - akurat sytuacja zaistniała , gdy Pan był na urlopie . Dla uściślenia i schody i łazienka stoją w tym miejscu co na projekcie który Panstwo dostaliście.Przepraszam jeśli moje słowa zaszkodziły bądż uraziły Państwa. Jedyne o co bym prosił , to większy wpływ na dystrybutorów / pośredników ponieważ pośrednio to oni wyrabiają zdanie na temat Legalett, Praefy itp.Zapewne wie Pan , że w tej chwili następny forumowicz ma kłopoty z opóżnieniem płyty , też dokładnie nie wie w czym tkwi problem - i mogę się założyć że też zostanie wprowadzony w błąd. I po co to wszystko , czy nie można zlikwidowac tego na linii producent-dystrybutor , a nie wikłać inwestora?A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1009 20.09.2003 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 cześć - nie interesuje mnie ten temat bo mieszkam w Żywcu ale czuję tu obecność kogoś z tej oskarżonej firmy (dziwne, że ktoś postronny zadzwonił do tej firmy ażeby sprawdzić tego którego oszukała ta firma - a jeszcze diwniejsze jest że w tej firmie ktoś udzielił takich informacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Ludzie forum nie jest po to by publicznie prać swoje brudy, tu chyba ma ktoś zaburzenia psyche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 20.09.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Ludzie forum nie jest po to by publicznie prać swoje brudy, tu chyba ma ktoś zaburzenia psyche Niewątpliwie ktoś ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts