Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana przepisów?

Rodowity

Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich fachowców, zwłaszcza prcowników US udzielających się na Forum!

Zamówilem niedawno bramę garażową (garaż przylegający do domu), którą mam odebrać za 1,5 mies. W cenie bramy jest wliczony montaż albo inaczej montaż obejmuje bramę :D Chodzi oczywiście o inną stawkę VAT - 7% zamiast 22%.

W ubieglym tygodniu zadzwonił do mnie pracownik firmy, gdzie zamówiłem bramę z info., że zmienily się przepsy/interpretacja i musimy podpisać aneks, że VAT wynosi jednak 22%.

Czy może wiadomo Wam coś o ww. zmianach?!

Niedawno zapłacilem za montaż okien wraz z materialem :D i nie bylo problemu...?

Zmian nie było. Interpretacje są natomiast różne.

Tak naprawdę, od bodajże 2004 roku, problem 7 czy 22 % przy usłudze z materiałem nie jest jednoznacznie rozwiązany. Każdą stawkę da się obronić.

Możesz spróbować posiłkować się stanowiskiem Twojego US. I wybrać, która stawka będzie dla Ciebie (końcowo) najlepsza.

Pozdrawiam.

Gdy ja budowałem sprawa była jasna.

Garaż znajduje się w bryle budynku mieszkalnego i objęty jest tym samym (wspólnym) zezwoleniem na budowę - koszty budowy garażu wchodziły w skład (nieistniejącej już niestety) ulgi budowlanej.

Garaż poza bryłą budynku i osobne zezwolenie - kosztów nie wolno było odliczyć.

Nie sadzę by taka interpretacja już nie obowiązywałą.

P.s. Rodowity - to dotyczy nie tylko bramy garażowej ale i innych materiałów (cegła, beton, tynki ..... )

Czy od pozostałych materiałów także masz problemy by odliczyc VAT ?

Zgadzam się Wowka. :D

Pytanie zadane przez Rodowitego sugerowało zainteresowanie prawidłowością naliczenia VAT (7 czy 22%). Chodziło mi o interpretacje dot. stawki VAT przy czynności: materiał + usługa. Tu właśnie istnieje rozbieżność.

Co do możliwości odliczenia VAT (jak rozumiem w VZM) sytuacja może być następująca:

1.) Stawka 7% - w VZM nie odliczamy, koszt końcowy dla podatnika jest mniejszy.

2.) Stawka 22% - w VZM odliczamy, tylko co? Wystawca opisze na fakturze:

"montaż bramy garażowej". Pozostaje wierzyć, że US się nie doczepi.

Muszę Was zmartwić. Przepisy zmieniły się.

W rozumieniu ustawy, budynkiem mieszkalnym jest budynek lub jego część służąca zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych oraz związane z nimi urządzenia techniczne zapewniające możliwość użytkowania tego budynku lub jego części zgodnie z ich przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków.

Zgodnie z Ustawą o podatku od towarów i usług, stosować należy stawkę VAT 7% w odniesieniu do robót budowlano-montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą.

Biorąc to pod uwagę mozna stwierdzić, że:

1. Inwestor może ubiegać się o zwrot różnicy w podatku VAT tylko w stosunku do "materiałów mieszkaniowych" a jak by nie patrzec, to brama garazowa nie jest "materiałem mieszkaniowym" - czyli zostaje 22%

2. Prace budowlane związane z zamontowaniem bramy garażowej tez nie są "pracami mieszkaniowymi" w zwiazku z czym zostaje 22% VAT.

W poprzednim zapisie istniał inny zapis określający budynek mieszkalny bazujący na Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych i wtedy faktycznie garaz w bryle budynku podpadał z mocy ustawy pod 7% VAT.

Nie wiem czy dobrze kombinuję:

- mowa o art. 41 ostawy VAT - stawka podstawowa 22%.

- ust. 12 i 12a tejże ustawy mówi o obiektach budownictwa mieszkaniowego (stawka 7%)

- z kolei art 2 pkt 15 (słowniczek) przy obiektach budownictwa mieszkaniowego odsyła do PKOB - dział 11 (budynki mieszkalne stałego zamieszkania)

Budując budynek z garażem (w bryle) nadal buduję wg PKOB budynek mieszkalny stałego zamieszkania.

I wychodzi mi stawka 7%...

PS. Nie lubię VAT-u... :x