ryciek 08.02.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam,Mam trochę skomplikowany problem z kredytem na zakup działki budowlanej. Sytuacja wygląda tak, że chcę kupić działkę razem z narzeczoną, ale tylko ona ma zdolność kredytową. Na początku wymyśliliśmy, że ona weźmie kredyt i kupi tą działkę tylko na siebie. Oczywiście spłacalibyśmy razem. Ale do gry wkroczyli moi rodzice oferując bonus w wysokości 50tys zł. Wszystko trochę się skomplikowało, bo rodzice chcą (czyt. żądają), żebyśmy oboje byli właścicielami tej działki. Nasze wspólne oszczędności plus bonus od rodziców dają nam jakieś 30% wartości działki. Zatem nie możemy, tak zrobić, że ja płacę za swoją połowę gotówką, a ona kredytem.Dalej myśleliśmy, żeby po zakupie działki wziąć ślub cywilny. Wtedy jako wspólnota majątkowa działka będzie należała do nas obojga. Dobrze kombinuje?? Czy jednak jeżeli coś należało do niej przed ślubem, to po ślubie nie wchodzi to do wspólnoty majątkowej??Tylko z drugiej strony wszystkie formalności związane ze ślubem poczyniliśmy na wrzesień 2009(kościelny +cywilny) i ta data nam pasuje. Ale jeżeli to jest jedyne wyjście z tej sytuacji… to czemu nie. Czy ktoś może mi doradzić jakieś sensowne rozwiązanie? Tak, żeby kredyt wziąć tylko na nią, ale żebyśmy oboje byli właścicielami tej działki… Z góry dzięki za pomoc!r.r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 08.02.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 1. U notariusza odpowiednio spisać umowę kupna, przecież współwłaścicielami nie muszą być małżonkowie. 2. Spisać (również u notariusza) intercyzę przedmałżeńską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryciek 08.02.2008 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 1. U notariusza odpowiednio spisać umowę kupna, przecież współwłaścicielami nie muszą być małżonkowie. 2. Spisać (również u notariusza) intercyzę przedmałżeńską. Dziękuję za odpowiedź! Mam jeszcze jedno pytanie, bo nie jestem pewnien czy dobrze rozumiem. Rozumiem to tak, że ja płacę gotówkę czyli 30%, a ona bierze kredyt na 70% i w takiej sytuacji jesteśmy współwłaścicielami tylko, że ja będę właścicielem 30% tej działki, a ona 70%. Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić. Pozdrawiam R.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 08.02.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Wszystko zależy od umowy. Może być na przykład tak, że będziesz właścicielem połowy działki o wartości 30%, a dziewczyna będzie właścicielką drugiej połowy o wartości 70%. Jednak Twoja wersja jest bardziej prawdopodobna. Spytaj również w Kredyt Banku, o kredyt dla narzeczonych. Z tego co wiem, to dają taki, bez ślubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts