Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narożnik kuchenny

oleniek

Recommended Posts

Czy są wśród Was użytkownicy narożników kuchennych

np. takich jak tu

http://www.allegro.pl/item308095359_naroznik_kuchenny_drewniany.html

lub tu

http://www.allegro.pl/item305821682_naroznik_kuchenny_stol_2_taborety.html

Zawsze mi się podobały i zastanawiam się czy w przyszłej kuchni takiego nie wstawić. Wydaje mi się że zajmie mniej miejsca niż stół z krzesłami (biorąc pod uwagę ile "ewentualnie" osób się am "zmieści" :lol: )

Ale jakie są jego wady i zalety?

na początku był super,później zostawiłam sobie tylko stół bo całość strasznie dużo miejsca zajmowało

a na dodatek strasznie niewygodny, po pewnym czasie przekonasz sie na wlasnym tylku, jesli masz wystarczajaca ilosc miejsca zamow u stolarza z tapicerowanymi siedziskami.

I to wcale nie jest "NAROZNIK KUCHENNY DREWNIANY" ostatnim miejscem gdzie zastosowalbym MDF jest wlasnie blat

po pewnym czasie przekonasz sie na wlasnym tylku
Po co od razu tak nieuprzejmie :-?

Po pierwsze - zadałam pytanie o to jak sobie chwalicie (niechwalicie) takie narożniki własnie dlatego że nie jestem pewna czy coś co mi się zawsze podobało, jest w ogóle wygodne. Wydaje mi się że od tego jest forum, żeby móc wysłuchać opinii innych, szczególnie jak są poparte argumentami.

po drugie- wstawiłam linki przykładowo, na allegro jest tego mnóstwo, w sklepach również, nie będę przecierz wstawiać wszystkich. A nie wiedziałam czy na forum ludzie zrozumieją co miałam na myśli pytając o "narożnik kuchenny" :D Jeśli się zdecyduję na jakiś to na pewno będzie solidny :lol:

Zatem

-dlaczego niewygodny? siedzenie na drewnianym narożniku będzie dla mojego tylka równie niewygodne co siedzenie na drewnianym krześle czy taborecie :lol: A czy ludzie nie miewają drewnianych krzeseł? Z oczywistych jednak względów sama wybrałabym tapicerowany :lol: Zatem skąd ta niewygoda :-? Naprawdę nigdy "czegoś takiego" nie miałam, a dwa razy miałam okazję siedzieć i ... było całkiem wygodnie - mimo że w stłoczyło się nas tam więcej osób niż by się na 4 -rech krzesłach zmieściło. :lol:

Mam dwa maluchy i z doświadczenia na działce wiem że jak jednego roku w małej kuchni miałam mały stół i krzesła, to posiłki jadałam w stresie :lol: , bo zawsze któryś z krzesła spadł, zssunął się , został zepchnięty, bujał się itd... teraz na działce stoi normalna rogówaka (taka do spania) i do tego dostawiony jest stół . No i w końcu jemy tam bezstresowo :lol:. Z drugiej strony dzieci będą już tylko starsze... :-?

Kuchnia będzie miejscem zabawy ciastoliną, modeliną, farbami i innymi tego typu rzeczami, których nie zamierzam wydłubywać z wykładziny w dziecinnym pokoju, a wiadomo, jak się dzieci wiercą przy zabawie - ten narożnik wydaje się wówczas dosyć kuszący :-?

Ja bym jednak nie brała tapicerowanego, tylko drewniany :wink: Na to poduszki (ew. przywiązywane do oparć). Poduszki zawsze łatwiej wyprać niż tapicerkę :wink: A dzieci w kuchni potrafią :lol:

Nie wiem, jak z wygodą narożnika - ale wydaje mi się, że lepsze są dwie ławy vis a vis i w środku stół. Przy narożniku jest wprawdzie dużo miejsca do siedzenia, ale siłą rzeczy stół jest mniejszy :roll:

z doswiadczenia wiem, ze narozniki sa bardzo wygodne :D

zeby stol z krzeslami sie ladnie prezentowla musisz miec sporo miejsca, taki naroznik swietnie wyglada nawet w malych pomieszczeniach, pomiesci wiecej osob ( no moze nie przy obiedzie :wink: ).

Popieram to co napisal OKi nie musi byc tapicerowany, wystarcza poduchy- oczwiscie jak kto lubi, lub poprostu wstawienie lawki

http://www.schreinerei-kennerknecht.com/Schreinerei/Produktspektrum/Eckbanke/EB3.gif

http://www.hinterberger-schreinerei.de/Eckbaenke/Eckbank01.jpg

http://www.hinterberger-schreinerei.de/Eckbaenke/Eckbank02.jpg

• 2 weeks później...
Sądzę, że naroznik to fajna sprawa. Mam go w kuchni, przy nim jadamy posiłki, a ze kuchnia to miejsce gdzie najczęściej spędza się czasi i plotkuje ze znajomymi, więc tym bardziej jest on na miejscu. Kazdy moze się rozsiaśc, a czy wygodnie to juz zalezy od kazdego naroznika :wink: my nie nażekamy ;) Poza tym jest w nim sporo miejsca. Zmieniam kuchnie na nowoczesną, ale ten tradycyjny naroznik zostaje. Moze w przyszłosci go zmienię, ale myślę ze na jakiś bardziej nowoczesny :)

:o :o :o [/b]

No i co się tak dziwisz? :lol: nie moge sobie pozwolić na szastanie kasą w kazda strone... narożnik pasuje mi pod kolor frontów, dodatkowo go wyczyszczę, wiec ja nie widzę problemu :) a z biegiem czasu się go wymieni... trzeba szukac jakichs kompromisów, mnie i domownikom nie będzie on prszeszkadzał ani tym bardziej raził w oczy :roll: :)

• 2 weeks później...

mam taki narożnik w obecnym (starym) mieszkanku w kuchni i uważam z własnych obserwacji i doświadczenia, że taki narożnik jest niepraktyczny min. dlatego, iż:

- jeśli chciałabym sobie coś przestawić (a lubie przemeblowywać z konta w kont) to się nie da, bo to za wielka bryła i tylko może być w tym jednym niezabudowanym kącie;

- jak siedzi i je przy takim narożniku kilka osób, a ktoś chce wcześniej wyjśc ze środka siedziska, to jest to bardzo bardzo niewygodne, wszyscy muszą ustapić przejście, wstać i wyjść

- cieżkie w sprzątaniu (chodzi głównie o to narożnikowe miejsce zabudowane np. pod pułeczką w samym rogu);

W NOWYM DOMCIU PLANUJE ZWYKŁY PROSTY SZKLANY STOLICZEK Z KRZESŁAMI (z możliwością przestawiania tak lub siak) LUB BLAT POD OKNEM ŁĄCZĄCY SIĘ Z BLATEM NA MEBLACH KUCHENNYCH I DO TEGO KRZESŁA 2 lub 4 szt...proste, ładne, estetyczne, funkcjonalne OPRÓCZ TEGO BĘDZIE STÓŁ NA 6-8 OSÓB W JADALNI (przy kuchni)itd.

Pozdrawiam i życze podjęcia trafnej decyzji :wink: