Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze M44 Wilki w akcji!!!

Recommended Posts

Witam,

Moje doświadczenia z elektryczną suszarką nie są najlepsze. Miałem okazje korzystać z tych maszyn parę razy jak byłem w USA i pomieszkiwałem w różnych hotelach. Jak wyjmowałem ubranie z suszarki to włosy "stawały mi dęba" takie to było wszystko naelektryzowane i niestety parę koszul po takim suszeniu pasowało już tylko na mojego syna - przynajmniej dwa rozmiary mniejsze :-) Słyszałem także, że nie są to też zazwyczaj urządzenia zbyt energo-oszczędne. No ale może technika poszła do przodu albo ja po prostu nie potrafiłem się z tym obchodzić. Tak czy siak trochę się zniechęciłem do tych urządzeń.

ps

Mój projekt jest w adaptacji. Jak pani architekt skończy to podzielę się szkicami.

pozdrawiam,

rtutus

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tlobo,

Rozmawiałem z moją panią architekt na temat zmian w moim projekcie i przy okazji wyciągnąłem też twój projekt - chciałem zobaczyć czy czegoś nie da się ściągnąć :-)

Moja pani architekt zwróciła uwagę, na dwa potencjalne problemy jakie możesz mieć ze swoim projektem:

1) zwróć uwagę na schody. Przejście pomiędzy łazienką a salonem na parterze będzie prawdopodobnie przebiegać pod schodami. Jeśli jesteś wysokiego wzrostu to być może będziesz musiał się schylić przechodząc tamtędy - szczególnie, że jest u Ciebie zaprojektowany spoczynek na schodach czyli wznoszą się one wolniej niż w oryginalnym projekcie.

2) z tego co zauważyłem przesunąłeś kominek wgłąb salonu. Może się okazać, że będzie to kolidować z krokwią koszową - no chyba, że przeprojektowana została również konstrukcja dachu.

pozdrawiam

rtutus

Cześć Gab,

Witam w gronie budujących m44. Ostatnio rzadziej zaglądałem na forum stąd tak późna odpowiedź. Dom jest we Warzenku (obecny stan - wymurowane fundamenty, czekamy na cieślę). Link do lokalizacji:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&ll=54.417656,18.354989&spn=0.003003,0.009656&t=h&z=17&msid=100801554170598299300.00045c5a874cc6c66afd4

pozdrawiam,

lukjaros

• 2 weeks później...

Witam,

długo szukałem właściwego projektu (od pewnego czasu równiez na forum) i wreszcie trafiłem na Leśny wieczór.

Dla nas (2+2 + 1 w drodze) super: 20 m działka - damy radę, podwójny garaż , na dole salon +gabinet , na górze 4 pokoje - poprostu marzenie.

Pozwolicie a będe uczestniczył w waszych rozmowach - nie ma chyba innego miejsca na wymianę uwag dotyczących tego projektu ,choć założyłem wcześniej niż tu trafiłem temat

http://forum.muratordom.pl/murator-projekt-m44-letni-wieczor,t146453.htm

Z budową chcieliśmy ruszyć na wiosnę przyszłego roku - Głogoczów k/Krakowa, lecz chyba nam się nie uda (papierologia)

Paweł

Witam PawłaG i cieszę się, że dołącza do naszego grona:)

Cały czas czekam na Wasze dzienniki, chciałbym czytać jakie są u Was postępy.

Rtutus, w temacie schodów to chyba nie masz racji, ponieważ ja nie zmieniam konstrukcji schodów. Ja tylko obniżam parter o jeden stopień, schody są z łamanym spocznikiem tak jak w oryginale.

Wysokość przejścia pomiędzy łazienką, a salonem nie powinna być mniejsza niż 2.55

Tak to wygląda w oryginale:

http://tlobo.republika.pl/images/Schody.jpg

W temacie kolizji krokwi z kominem to nie mam pojęcia jak to wyjdzie. Mam architekta, który to przesunął, mam do niego zaufanie więc myślę, że wie co robi :wink:

Tlobo,

Z tymi schodami właśnie chodzi o to, że pierwszy bieg jest skrócony o jeden stopień czyli drugi bieg musi mieć automatycznie jeden stopień więcej i musi zaczynać się niżej. Może to nie będzie problemem a może warto się temu przyjrzeć.

Jeszcze jedno. Na poddaszu zmieniony jest kształt balkonu przez co zyskuje się miejsce na dwie szafy, po jednej w każdym pokoju. Zwróć uwagę na wysokość pomieszczenia (pokoju) w tym miejscu. Ta wysokość zmienia się od około 100 cm do maksymalnie 190 cm. Coś mi się wydaje, że nie będzie to zbyt dobre miejsce nawet na szafę. Może lepiej zostawić balkon tak jak jest.

Piszę o tym bo najpierw chciałem pójść twoim śladem. Ale przyjrzałem sie temu dokładnie i zwątpiłem.

pozdrawiam,

rtutus

• 1 month później...

Witam budujących. Zapytuję w temacie wentylacji mechanicznej (rekuperacja) czy może ktoś z Was myślał o instalacji takiej wentylacji w domku M44 Letni wieczór. Może posiada wiedzę w tym temacie. Jeżeli tak to proszę o podzielenie się wiedzą i doświadczeniami na forum :) .

Niech moc Będzie z Nami budującymi.

Pozdrawiam

Arpek7

• 3 weeks później...

Chętnie bym wkleił zdjęcia z budowy, ale jeszcze się nie zaczęła :( Mam nadzieję, że za nie długo to się zmieni.

Lukjaros załóż własny dziennik budowy i wklej tam więcej zdjęć. Będziemy mogli czerpać z twoich doświadczeń.

Wszystkim budującym M44, po raz kolejny, też to radzę. Czym więcej opiszemy nasze budowy, tym łatwiej będzie się budować kolejnym budowniczym.

Super domek !!!

Bardzo ładnie wygląda twoja budowa, aż zazdrość bierze. My ruszamy ze ścianami w marcu. Zamierzamy zmienić parę rzeczy (krótkie okna na poddaszu, ścianka kolankowa na 2 pustaki), ale taraz widzę że chyba domek przez to straci?

Co do twojego domku to wydaje się że podniosłeś ściankę kolankową - czy jednak się mylę? Okna w salonie też są chyba innych rozmiarów niż w projekcie? Ciekawi mnie są szerokości okien? Czy przewidziałeś stryszek?

Pozdrawiam, Gab

Witam.

Gratuluję postępów w pracach budowlanych – efekty widać. My ruszamy prawdopodobnie późną wiosną, ale ze względów finansowych w tym roku planujemy tylko wykonanie stanu surowego :cry: (jak się uda). Wobec tego, że w rozmowach z wykonawcami nasuwają się pewne wątpliwości :roll: a widzę że lukjaros już przebrnął prze pewne etapy wobec tego mam pytanie do Niego:

1. więźba dachowa – wykonawcy z którymi rozmawiam wydają opinię, że więźba dachowa w tym projekcie jest zdecydowanie za masywna i szkoda pieniędzy sugerują zakup mniej masywnej więźby dachowej wobec tego zapytuję jaką więźbę zastosowałeś tzn. zgodnie z oryginalnym projektem czy jakieś inne rozwiązania (mniejszy przekrój krokwi ).

2. ścianka kolankowa – widzę że podniosłeś ściankę kolankową z chyba o 3 pustaki (około 75cm – jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie) wobec tego zapytuję czy kombinowałeś coś z obniżeniem okapów dachowych (obniżenie wysokości pomieszczeń parterowych wg sugestii z forum )czy pozostawiłeś wg. oryginału i jak to się ma do wyglądu budynku

Za informację będę wdzięczny i życzy wytrwałość w dalszych pracach.

Pozdrawiam

Arpek7

Mnie też sugerowano aby odchudzić krokwie. W sumie nic by się nie stało. Licząc jednak koszty zyskasz może 3 m3 to jest jakieś 1500 - 2000 zł. Czy warto zmieniać coś za tą kasę i mieć niezgodnie z projektem. Mój kierownik budowy powiedział: ktoś to policzył, kasę za to wziął i nic nie będziemy odchudzać. Inne rzeczy owszem, ale dach to podstawa.

Pozdrawiam

Super domek !!!

Bardzo ładnie wygląda twoja budowa, aż zazdrość bierze. My ruszamy ze ścianami w marcu. Zamierzamy zmienić parę rzeczy (krótkie okna na poddaszu, ścianka kolankowa na 2 pustaki), ale taraz widzę że chyba domek przez to straci?

Co do twojego domku to wydaje się że podniosłeś ściankę kolankową - czy jednak się mylę? Okna w salonie też są chyba innych rozmiarów niż w projekcie? Ciekawi mnie są szerokości okien? Czy przewidziałeś stryszek?

Pozdrawiam, Gab

Dzięki! Moje zmiany to: obniżenie stropu nad parterem do 270cm, a ściankę kolankową wymurowałem na 2 pustaki + wieniec - spodziewam się że dzięki temu zaburzenie oryginalnych proporcji budynku będzie minimalne.

Okno w salonie mocno się powiększyło... to co widać ma rozmiary 300x235. Zostawiłem też wyjście na taras z projektu bo jest zadaszone...

Tak przewidziałem stryszek - na górze przewidziałem wysokość kondygnacji 275cm na gotowo. Dodałem jętki po dwie na krokwi. Dzięki temu zyskałem całkiem pokaźny strych - mozna tam stanąć pionowo a niski nie jestem...

Jeżeli macie pytania służę pomocą...

Lukjaros

Witam.

Gratuluję postępów w pracach budowlanych – efekty widać. My ruszamy prawdopodobnie późną wiosną, ale ze względów finansowych w tym roku planujemy tylko wykonanie stanu surowego :cry: (jak się uda). Wobec tego, że w rozmowach z wykonawcami nasuwają się pewne wątpliwości :roll: a widzę że lukjaros już przebrnął prze pewne etapy wobec tego mam pytanie do Niego:

1. więźba dachowa – wykonawcy z którymi rozmawiam wydają opinię, że więźba dachowa w tym projekcie jest zdecydowanie za masywna i szkoda pieniędzy sugerują zakup mniej masywnej więźby dachowej wobec tego zapytuję jaką więźbę zastosowałeś tzn. zgodnie z oryginalnym projektem czy jakieś inne rozwiązania (mniejszy przekrój krokwi ).

2. ścianka kolankowa – widzę że podniosłeś ściankę kolankową z chyba o 3 pustaki (około 75cm – jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie) wobec tego zapytuję czy kombinowałeś coś z obniżeniem okapów dachowych (obniżenie wysokości pomieszczeń parterowych wg sugestii z forum )czy pozostawiłeś wg. oryginału i jak to się ma do wyglądu budynku

Za informację będę wdzięczny i życzy wytrwałość w dalszych pracach.

Pozdrawiam

Arpek7

dzięki...

Odnośnie więźby to mój wykonawca też mówił, że to bardzo potężna konstrukcja... aby ustawić krokwie koszową wynajął sobie nawet dźwig... Ja jednak pojechałem wg projektu + jętki aby mieć strych... Była też sugestia aby dołożyć do konstrukcji płatwy ale ostatecznie się nie zdecydowałem...

Odnośnie ścianki kolankowej był dylemat... ostatecznie zdecydowałem się na dwa pustaki + wieniec - co z tego wyszło oceńcie sami... wstawię jeszcze kilka fotek... może to wam pomoże dokonać wyboru... dla mnie idealnie byłoby mieć 3 pustaki ale nie wiedziałem czy nie zeszpecę budynku i zostałem przy 2...

Skorzystałem z tego forum i obniżyłem strop... trochę to namieszało ze schodami i szerokością korytarza ale mam nadzieje że bedzie dobrze...

Odnośnie dachu/okapu: Zamawiając więźbę dołożylem do każdej jętki 0,5 m zapasu i dzięki temu mogłem wydłużyć okap do 1m poza obręb budynku. To samo zrobiłem na ścianie szczytowej bez loggi. Na ścianach z loggiami okap jest standardowy 0,8m.

pozdrawiam,

lukjaros.

ps. dziś przyjechała dachówka....

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

[wpis przeniesiony z dziennika budowy]

Pozdrawiam,

Dzięki za wypowiedź w kwestii więźby dachowej. Widzę, że działasz ostro i rzeczy dzieją się. U mnie, polskie realia, umowa o wykonanie przyłącza prądowego podpisana 28 lipca 2007. :evil: Do tej pory nie jest wykonany nawet projekt. ENEA gra na zwłokę. Do budowy biorę prąd od sąsiada. W kwestii wody, to musiałem wybulić kasę na rury w drodze, no i plus przyłącze. Gaz nie wiadomo, może 2010 lub 2011. Całe szczęście, że gmina dostała dofinansowanie z Unii i mam kanalizę w drodze :p .

Andy113

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik88648.htm

[Odnośnie dachu/okapu: Zamawiając więźbę dołożylem do każdej jętki 0,5 m zapasu i dzięki temu mogłem wydłużyć okap do 1m poza obręb budynku. To samo zrobiłem na ścianie szczytowej bez loggi. Na ścianach z loggiami okap jest standardowy 0,8m.

pozdrawiam,

lukjaros.

ps. dziś przyjechała dachówka....]

Mam pytanie, ile kosztował cię dach: więźba, okna dachowe, dachówka, robocizna? Gdzie kupowałeś stysemy kominowe, ile to wyniosło dla M44?

Pozdrawiam

gab

p.s. prosimy o zdjęcia ...

• 1 month później...