arpek7 24.04.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Do lukjaros: Witam. Z tego co przeglądam projekt oryginalny i wobec Twoich zmian związanych z podniesieniem ścianki kolankowej rozumiem, że musieliście wydłużyć słupki 14x14cm podtrzymujące krokwie koszowe (zapytuję o ile cm), chyba że zminiliście kont nachylenia dachu. Poza tym, jeżeli posiadasz zestawienie materiałów wraz z ilością do wybudowaniu stanu surowego wraz z więźbą dachową i deskowaniem (czyli ilość betonu do fundamentów, stali, cegieł itd) to prośba o przesłanie na priva - będę wdzięczny. a jaki rodzaj i kolor dachówki wybraliście? Dziękuję, pozdrawiam i niech moc będzie z Nami arpek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 28.04.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Gratulujemy STARTU i życzymy dobrych fachowców!aka-jonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 28.04.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ja też życze powodzenia .My jesteśmy na etapie zasypywania fundamentów,czyli praktycznie tez na starcie dopiero .Jak będziesz potrzebował jakieś namiary na koparki,elektryków,beton, materiały itp.itp. lub porównać ceny to pisz na priv bo akurat jestem w tym temacie teraz na bierząco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andy113 04.05.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam wszystkich budujących M44. Z budową ruszyłem - koniec marca, obecnie jestem na etapie wylewania stropu. Podobnie jak i inni dokonałem szeregu zmian w projekcie. Chciałbym się jednak wypowiedzieć w kwestii więźby dachowej - dałem ją do przeliczenia i można zaoszczędzić 3.5 m3. Uważam, że jest niecelowe dawać tak grube krokwie jeżeli stosuje się pokrycie inne niż te dla którego przeprowadzono obliczenia - w projekcie gotowym brano pod uwagę dachówkę ceramiczną, której waga może sięgać ponad 80 kg/m2). U mnie będzie dachówka cementowa 43kg/m2. Szczegóły obliczeń zamieściłem pod adresem: http://forum.muratordom.pl/murator-projekt-m44-letni-wieczor,t146453.htm . Odnośnie jętek, to podobnie jak i inni mam w planach dać po dwie jętki z obu stron krokwi. Pozdrawiam Andy113 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andy113 05.05.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Mam pytanie do wszystkich, którzy budują M44, czy ktoś myślał o założeniu dystrybucji gorącego powietrza (DGP). Przymierzam się do przeprowadzenia odpowiednich obliczeń, wszelkie rady mile widziane. W gotowym projekcie dokonałem paru zmian (może te uwagi pomogą komuś w adaptacji swoich projektów): a) Ze względu na to, że stół w salonie stoi na przejściu z kuchni do salonu, zdecydowałem się doprojektować wykusz + likwidacja tarasu. Stół wtedy, będzie wsunięty w głąb wykusza. Takie rozwiązanie daje wrażenie wydzielonej przestrzeni jadalnej.b) Ze względu na to, że wykusz wspomniany wyżej, zabrał mi cześć miejsca na szafki kuchennego (w projekcie jest tam chyba lodówka), z drugiej strony kuchni zlikwidowałem przejście z holu. Jest tam u mnie ściana, która od strony holu utworzy mi szafę wnękową (w niej będzie miejsce na dodatkowe płaszcze, które się nie zmieszczą w przedsionku).c) W przedsionku zlikwidowałem wnękę (ma on teraz kształt prostokąta)d) Przesunąłem drzwi z garażu do kotłowni w lewą stronę (miało to na celu wygospodarowanie wnęki w kotłowni)c) Dodałem ściankę ok. 80 cm, która mi zasłaniać z wejścia kable sprzętu audio i video. Telewizor ma u mnie stać w rogu utworzonym przez tę ściankę i ścianę na której jest kominek. W projekcie telewizor stoi w bardzo kiepskim miejscu (przy samym kominku, oraz za drzwiami balkonowymi - nie można oglądać telewizji przy otwartych drzwiach na taras). d) Wydłużyłem taras o 1 m w kierunku ogrodu za domem (teraz jak jest już zrobiony uważam, że było to dobre posuniecie, ze spokojem mieści się duży stół wraz z krzesłami).e) Na pietrze przerobiłem łazienkę 15 na garderobę (+ likwidacja okna połaciowego) f) Przesunąłem drzwi w sypialni 14 (+likwidacja szafy wnękowej w 14)g) Likwidacja okien połaciowych w 11 i 12 (okna poszerzone do 1.5 m). Pokoje są od południowego zachodu, wiec nie martwie sie o doświetlenie pomieszczeń.h) Doprojektowałem sufit podwieszany, no i jak wcześniej pisałem odchudziłem więźbę dachową.Pozdrawiam,Andy113 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 06.05.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Tlobo gdzie te obiecane zdjęcia?? Jeszcze nie ochłąnąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 06.05.2009 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Tak szczerze to jak wchodzę do domu wieczorem to myślę tylko o spaniu. Siądę, zobaczę jakiś ciekawy meczyk przy piwku (żona oczywiście niezadowolona, że znowu nic nie robię) i idę spać. Praca, budowa i nic mi się nie chce. Jak tylko będę w domu o rozsądnej porze "patrz 20.00" to się ogarnę i załączę zdjęcia. Aka dzięki za wsparcie, ale jutro mam mieć wodę docelową. Na razie sobie radzę. Łukasz dzięki za telefon i cenne rady, piasek jednak wozi mi dostawca Sławka (jest tańszy). Pozdrawiam Wszystkich Tlobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.05.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 [wpis przeniesiony z dziennika budowy] Witam. Talbo zgodnie z rzutami (przekrój) budynku widzę że scianka kolankowa wynosi 100cm (3 cegły + wieniec) . Zgadza się czy się mylę. Jeżeli tak to jak się ta wysokość ma do bryły budynku i czy coś "kombinowałeś" z wydłużeniem więźby dachowej. Pozdrawiam arpek7 Niech moc będzie z Nami budującymi M44 http://forum.muratordom.pl/uzytkownik60539.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpek7 12.05.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witam. Chciałbym przeprosić użytkownika Tlobo za pomyłkę w nicku . Przepraszam i w dalszym ciągu zapytuję o wysokość scianki kolankowwej, która wg przekroju wynosi 100cm (chyba 3 cegły + wieniec) . Zgadza się czy się mylę. Jeżeli tak to jak się ta wysokość ma się do bryły budynku i czy coś "kombinowałeś" z wydłużeniem więźby dachowej. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za pomyłkę w nicku. arpek7 Niech moc będzie z Nami budującymi M44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 13.05.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Przepraszamy za wpis w Dzienniku Budowy!Z powodu naszego podekscytowania odbiorem projektu narobilismy BIGOSU.Pozdrawiamy i włączamy sie do budowy M44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Campto 14.05.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witam serdecznie. Śledzę ten dziennik budowy i aż zazdrość mnie bierze jak widzę na jakim etapie jesteście. Ja dopiero mam zamiar zacząć ( czerwiec) i już się boję. Też wprowadziłem trochę zmian do projektu. Dzięki temu mam np. pralnio - suszarnię na poddaszu przy niezmienionej ilości pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rtutus 15.05.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam, Też wprowadziłem trochę zmian do projektu. Dzięki temu mam np. pralnio - suszarnię na poddaszu przy niezmienionej ilości pomieszczeń. W związku z tym mam pytanie. Czy mógłbyś zdradzić jak udało Ci się wcisnąć pralnio-suszarnie na poddaszu ? Ja razem z żoną od dłuższego czasu kombinujemy jak to zrobić i jak na razie efekty są marne. Może, jakiś poglądowy rysunek pozdrawiam, rtutus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 17.05.2009 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Witam. Chciałbym przeprosić użytkownika Tlobo za pomyłkę w nicku . Przepraszam i w dalszym ciągu zapytuję o wysokość scianki kolankowwej, która wg przekroju wynosi 100cm (chyba 3 cegły + wieniec) . Zgadza się czy się mylę. Jeżeli tak to jak się ta wysokość ma się do bryły budynku i czy coś "kombinowałeś" z wydłużeniem więźby dachowej. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za pomyłkę w nicku. arpek7 Niech moc będzie z Nami budującymi M44 Arpek wysłałem Ci na maila dane, które chciałeś. Masz rację ścianka kolankowa ma mieć 3 pustaki. Nic nie kombinowałem z wydłużeniem więźby dachowe. Jest w sumie tak jakby podniesiona o 2 pustaki bo jeden wynika z obniżenia parteru. Mam nadzieję, że dom wyjedzie przynajmniej OK Pozdrawiam Tlobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 18.05.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Widzę,że fundamenty tak jak u nas,mocne i solidne pod szkody górnicze . Z tym piaskiem to rzeczywiście tragedia,nam też poszło 310 ton . Odrazu lepiej się czyta dziennik jak są zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareklustig 18.05.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 zapraszam budujących letni wieczór na relację z mojej budowy, dopiero zaczynam, ale patrząc po sobie, chętnie oglądam zdjęcia z innych realizacji tego projektu;-) póki co wiele nie ma, ale na pewno będzie przybywać http://forum.muratordom.pl/letni-wieczor-agi-i-jarka,t160011.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpek7 20.05.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam. Uprzejmie zapytuję z czego budujecie M44. Widzę, że lukjaros chyba z porothermu, jareklustig z solbetu, Tlobo, barto307cc i pozostali budujący M44 brak info. Ja myślę o cegle MAX 29 co o tym sądzicie. Może jakies sugestie. Pozdrawiam arpek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 24.05.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Tlobo ,Ty już z pewnością dach masz zrobiony,bo nic nie piszesz w dzienniku, chyba zapracowany jesteś tam na budowie .Albo odpoczywaszjuz na tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markopolski 10.06.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym dołączyc do waszego grona zwolenników M44. W Małopolsce też ten dom zyskał akceptację. Mam już projekt adaptację i pozwolenie i w miarę własnych środków mam zamiar ruszyc z budową jesienią. Wybraliśmy M44L i wprowadziliśmy trochę zmian. podstawowa jest taka że z drugiego stanowiska garażowego zrobiliśmy kotłownię (wielką - z czego się cieszę), a byłą kotłownię przerobimy na oddzielną łazienkę przy pokoju. W ten sposób my z żonką będziemy mie swoją prywatę na dole a dzieci kiedyś na górze. Tyle może wstępu. Wszystkich pozdrawiam i bierzmy się do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markopolski 27.06.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Jakiś się zrobił straszny zastój w temacie M44. Mam pytanie do budujących dotyczące stropu. Czy robiliście jak w projekcie z bloczków czy moze ktoś lał monolityczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gab 02.07.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Laliśmy monolityczny. Jest trochę cieńszy co przydało się, bo podwyższyliśmy sciankę kolankową o 1 pustak i dach wyszedł jak z projektu, bez wydłużania krokwi. Pozdawiam, Gab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts