Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wybrać kamerę z HDD?

Recommended Posts

Tak jak w temacie. Nie mam jednak zbyt wiele doświadczenia w tej materii. Wybór jest dość duży. Chodzi mi o to co taka kamera mieć powinna, a czego nmieć nie musi koniecznie. Przeznaczyłem na ten cel +/_ 2 000zł. Problem jest taki, że kupić mogę tylko raz i chciałbym kupić mądrze. Może ktoś coś poradzić? Ma może ktoś z forumowiczów jakieś doświadczenia na tym gruncie??

Podobno dobrze jak stabilizacja obrazu będzie już optyczna, a nie cyfrowa

Wielkość HDD oczywiście jak największa. Obecnie w ofertach jest to ok 30GB.Ale kamera to nie dylko HDD .

• 1 month później...
Gość elutek

też ostatnio myślę o kupnie kamery, moja stara ma 20 lat :oops:

poczytałam różne fora i stwierdziłam, że właśnie najlepszą dla mnie będzie

kamera z dyskiem twardym, ale ważne jest w jakim formacie zapisuje filmy -

jeśli w MPEG to trzeba się zastanowić, łatwiej jest w DV :roll:

no ale ja laik jestem, muszę jeszcze poczytać i popytać w sklepach :)

marekcmarecki - daj znać jak kupisz :)

• 1 month później...

Może ktoś jeszcze poda jaka kamera mu się sprawdziła (niekoniecznie za 4 tys.).

Też ostatnio rozważam taki wydatek. Nie oczekuję od tego sprzętu, że będzie najnowocześniejszy, z różnymi bajerami, tyle żeby był wygodny w użytkowaniu a nagrania dało się oglądać powiedzmy za 30 lat.

Czemu akurat z HDD?

Materiał z takiej kamery nadaję się tylko do nagrania na DVD.

Nagrywając na kasetce mDV, materiał bez żadnej kompresji możesz ściągnąć na dysk, edytować do woli i dopiero później skompresować i nagrać na DVD.

Kamery z HDD kompresuję materiał w locie, tzn. że jeśłi chcemy go później edytować, to po całej zabawie dokoujemy kolejnej kompresji, czyli tracimy na jokości. Poza tym dysk jest dość wrażliwy na wstrząsy, temp.