Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od kilkunastu dni mam podłączony kominek z płaszczem wodnym Aquatondo 24 KW, wszystko jest ok poza tym, że kominek "syczy" przy osiągnięciu temperatury ok 50 - 60 stopni. Co może być przyczyną? Kominek w układzie zamkniętym, syczenie słychać przy kominku.

Z góry dzięki za pomoc!

https://forum.murator.pl/topic/95832-quotsyczeniequot-wk%C5%82adu-z-p%C5%82aszczem-wodnym-aquatondo-24/

Od kilkunastu dni mam podłączony kominek z płaszczem wodnym Aquatondo 24 KW, wszystko jest ok poza tym, że kominek "syczy" przy osiągnięciu temperatury ok 50 - 60 stopni. Co może być przyczyną? Kominek w układzie zamkniętym, syczenie słychać przy kominku.

Z góry dzięki za pomoc!

u mnie w czajniku też syczy i buczy :-)

To że jest naczynie wzbiorcze to nie znaczy jeszcze że jest w otwartym. Nie masz przypadkiem zakręconego jakiegoś zaworu na rurze przelewowej do naczynia? Bo skoro coś syczy to znaczy że wzrasta ciśnienie i albo masz gdzieś jakąś nieszczelność albo masz coś źle podłączone.
Hmmmm wydawało mi się że skoro jest naczynie wzbiorcze to jest układ otwarty. Nie wiem czy jest jakiś zawór przy naczyniu - jutro sprawdzę. W każdym razie jak palę w kominku, to kaloryfery grzeją - niepokojące jest tylko to syczenie...
To że jest naczynie wzbiorcze to nie znaczy jeszcze że jest w otwartym. Nie masz przypadkiem zakręconego jakiegoś zaworu na rurze przelewowej do naczynia? Bo skoro coś syczy to znaczy że wzrasta ciśnienie i albo masz gdzieś jakąś nieszczelność albo masz coś źle podłączone.

wstaw garnek wody - bez pokrywki - słyszysz jak szumi i syczy?

Skoro u Ciebie nie syczy a u mnie syczy to w moim jest coś "nie halo" :-( Będę musiał uderzyć do faceta co podłączał wkład, boję się tylko, że odpowiedź będzie"tak musi być". Tak sobie myślałem, że może układ jest zapowietrzony lub pompa za mało wydajna ale czort wie jak to sprawdzić....
Na poczatku niestety mielismy zapowietrzony uklad. Wtedy tez nie syczalo, a jedynym objawem bylo momentalne stygniecie grzejnikow, gdy tylko pompa kominka sie wylaczala. No i w domu bylo zimno jak diabli ...

wstaw garnek wody - bez pokrywki - słyszysz jak szumi i syczy?

Masz jakieś dziwne garki w moich nic nie syczy :-? .

Jedynie co szumi to woda w czajniku elektrycznym, ale ona szumi a nie syczy :D

Mam Aquatondo 29 - tez slysze syczenie jak się go mocno rozpali. Syczenie (czy też szum) było bardziej uciążliwe jak wkład był nieobudowany. Teraz po kilku godzinach palenia czasami słyszę lekki szum, co jest dla mnie sygnałem abym nie dokładał więcej drewna. Po około pół godziny przeważnie wszystko wraca do normy.

Ciekawe, czy to taki przypadek Aquatondo - czy inne wkłady też dają takie efekty.

Pozdrawiam,

SebaX!

U mnie czasami syczało (szmiało tak jakby) przy mocnym, gwałtownym paleniu, kiedy temperatura zaczynała szybko roznąć (tak właśnie w okolicach 60-65 stopni). Mam wrażenie, ze syczała ta woda, która wtedy szybciutko się nagrzewała, a jeszcze nie chodziła pompa i woda nie mieszała się. Przy przymknięciu dopływu powietrza, a tym samym zmniejszeniu płomienia od razu ustępowało.

Ale przyznam, że od jakiegoś czasu nie zdarza się to :roll: Tak samo, jak ustąpiły te przelewania wody w rurkach. Może się wreszcie odpowietrzyło? :roll:

Aha - ja mam Lechmę. temp. na sterowniku - 65 stopni. Kominek nieobudowany.

Faktycznie szum jest w momencie gwałtownego nagrzewania się wody. Może faktycznie to problem z tym że woda się nagrzewa a pompa jeszcze nie działa. Spróbuję dzisiaj czy będzie syczeć jak od razu włączę pompę.
Oczywiście że włącza się sama :D Tylko jeśli masz zadaną wyższą temperaturę (tak jak u mnie - prawie max., bo 65 stopni), to zanim osiągnie się tą temperaturę, to pompa się nie załączy. A właczyć można zawsze "ręcznie".