Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosze o pomoc ...umowa z kierownikiem budowy??

mardok6

Recommended Posts

• 5 years później...

Witam,

wyszukałem jakiś stary temat, żeby nie zakładać nowego. Zastanawiam się, czy jest sens by podpisywać jakąś umowę z kierownikiem budowy. Generalnie jestem zwolennikiem umów i tam gdzie istnieje jakieś ryzyko, na pewno bym ją zawierał. Pytanie czy jakiekolwiek ryzyko istnieje?

Z kierownikiem mam ustalone, że płacę mu za każdą wizytę na budowie, oprócz tego mogę dzwonić, żeby coś podpytać. Sam kierownik przekazał mi swoje ubezpieczenie i dokumenty uprawniające go do kierowania budową. Dodatkowo wypełnił dokumenty do PINB. Także poświadcza, że będzie kierownikiem budowy.

Czy zatem istnieje jakieś ryzyko związane z brakiem umowy?

• 2 weeks później...

zawszej jest sens pisania umów, można np wyobrazić sobie taką sytuację:

Betonowanie umówione na 2 czerwca, ekipa ustawiona, kolejka w betoniarni zabukowana, 1 czerwca Kierownik Budowy powinien odebrać zbrojenie przed zabetonowaniem, ale sobie zapomniał (mimo wcześniejszego informowania o terminie) i wyjechał na wycieczkę. Inwestor traci czas, wykonawcy mogą żadać zapłaty (jeżeli KB zapewniał Inwestor), generalnie niemiłą sytuacja, a tak przynajmniej można zrobić w umowie zapis o karach umownych. Takich i innych sytuacji mogą być dziesiątki, dlatego zawsze tak ważne sprawy powinno załatwiać się na papierze.