Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZARNA KUCHNIA - inspiracje, realizacje, opinie

anjamen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 409
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szukam inspiracji odnośnie czarnych kuchni. Nie potrafię się zdecydować, co z czym połączyć, czy wybrać lakierowany czy matowy mdf, czy ma być cała czarna czy łączona z jakimś innym kolorem. Uff mam 3 opcje które mnie kuszą i nie potrafię się zdecydować, co myślicie? Macie jakieś propozycje czy sugestie?

mamy czarną kuchnię-mieszkamy prawie 3 miesiące, dzieciaków jeszcze nie ma ale paluszki i owszem. Mnie to nie przeszkadza, bo i tak ciągle cos sprzątam

Na jedna rzecz chcę zwrócić Twoją uwagę- im cimniejszy kolor lakieru przy mdf-ie na wysoki połysk tym trudniej jest uzyskać idealny efekt. Tylko 1 fabryka w Polsce robi dobrze czarne, lakierowane fronty- Cieszyn. Szkoda, że ja dowiedziałam się tak późno- nie denerwowałabym się jak tylko słońce zaświci na moje szafki. Ogólnie jestem zadowolona choć lubię ciemne kolory czerń połączyłam w kuchni z bielą i drewnem.

Wklej większe zdjęcie tej ostatniej kuchni,bardzo słabo widac.

Czy możesz mieś na ścianie zabudowę wysoką a do tego wyspę z płytą ,zlewem i blatem roboczym?

Moja nowa kuchnia może być/powinna być w takim samym ustawieniu jak "stara",wyspy nie planuję bo nie za bardzo by się wpasowała, a "stara" kuchnia wygląda tak:

http://img124.imageshack.us/img124/9614/28092008259adj3.th.jpg

Powoli uświadamiam sobie że czarny lakierek chyba nie sprawdzi się u mnie gdyż mam jeszcze wyjście na balkon po przeciwnej stronie kuchni i światło wpada do pokoju pod takim kątem, że wszystkie plamy będzie niestety widać jak na dłoni..

• 4 weeks później...
Na jedna rzecz chcę zwrócić Twoją uwagę- im cimniejszy kolor lakieru przy mdf-ie na wysoki połysk tym trudniej jest uzyskać idealny efekt. Tylko 1 fabryka w Polsce robi dobrze czarne, lakierowane fronty- Cieszyn. Szkoda, że ja dowiedziałam się tak późno- nie denerwowałabym się jak tylko słońce zaświci na moje szafki. Ogólnie jestem zadowolona choć lubię ciemne kolory czerń połączyłam w kuchni z bielą i drewnem.

Twoja kuchnia bardzo mi sie podoba. My tez planujemy czarna. Mogłabyś podać jakieś namiary na ta fabrykę w Cieszynie?

Ja już zrezygnowałam z pomysłu czarnej kuchni, bo po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw stwierdziłam że kuchnia nie będzie wyglądała dobrze w tym pomieszczeniu do którego chcę ją wstawić.

Gratuluję

Mam czarno-białą kuchnie od lat i każdemu kto chciałby w niej robić coś więcej niż jeść śniadania i pić kawę oraz pedantom zdecydowanie odradzam.

• 1 month później...

A czy spotkaliście się kiedyś z kuchnią w czarnym fornirze?

Wydaje mi się, że gdyby go nie lakierować na wysoki połysk to nie będzie problemu z odciskami palców.

Biorę pod uwagę taki fornir, tylko ciężko się zdecydować oglądając tylko próbkę o wielkości 10 na 20cm...

W salonie gdzie robię kuchnię mają dwie czarne próbki - jakieś wenge i coś jeszcze, ale nie robili nic z tego jeszcze i nie wiadomo dokładnie co z tego wyjdzie :-?

Tu kuchnia Cesar - to jest dąb chyba:

http://app.cesar.it/cm/ambienti/cesar/unica/allegati/prodotti/2007961118470.frida_01.jpg

Praktyczność pozostawiam sprzętom AGD. A poza tym wolę mieć materiał na którym widać że jest brudny, niż taki że można miesiąc nie sprzątać a wygląda tak samo. NA czarnym przynajmniej widać, ze sprzątanie było efektywne.

Mam kuchnię z czarnymi frontami i czarnym blatem. Uwielbiam ją i będe uwielbiała bez względu na ilość pracy jaką będzie mnie kosztowała. Leniem nie jestem i korona z głowy mi nie spadnie jak ją codziennie posprzątam. Przynajmniej będzie 100% czysto!!!

Wiwat czarne kuchnie :wink:

Moja kuchnia właśnie się montuje. Część szafek jest w kolorze bianco rosato (delikatna wanilia)- zabudowa dolna, natomiast pozostała część- to czerń na wysoki połysk-zabudowa typu cięższa. Nie mogę się już doczekać i jestem strasznie ciekawa końcowego efektu. Jakby co, dam znać.

Mam kuchnię z czarnymi frontami i czarnym blatem. Uwielbiam ją i będe uwielbiała bez względu na ilość pracy jaką będzie mnie kosztowała. Leniem nie jestem i korona z głowy mi nie spadnie jak ją codziennie posprzątam. Przynajmniej będzie 100% czysto!!!

Wiwat czarne kuchnie :wink:

Dagne, Ty masz cudną tę kuchnię :)