Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach czy balkon

maj1983

Recommended Posts

zastanawiam się co będzie tańsze i lepsze - zrobić balkon nad garażem czy dach?

pom gosp. "przyklejone do domu, ma po zewnętrznej wymiar 400x420

obecnie mam w projekcie ogromny balkon, ale może taniej byłoby zrobić dach?

W kwesti formalnej raczej to taras nie balkon.

Ja bym zrobił zadaszony taras, lub pokój.

Tańszy chyba będzie dach niż poprawne zrobienie tarasu. Jednak skoro masz w projekcie taras to byś musiał zmienić projekt. Ja tez mam taki mały balkonik 8.6m x 6,5 i sam teraz nie wiem czy jak bym budował jeszcze raz co bym wybrał. Najchętniej bym zbudował taras z zadaszeniem który w razie czego zawsze bym mógł zabudować i zrobić z niego pokoje.

też miałam taki dylemat :wink:

ostatecznie garaż przykryłam dachem, ale przygotowany jest tak (fundamenty, ściany) , że na przyszłość w ostateczności można będzie tam zrobić lekki strop i pokój

z tarasu zrezygnowałam po wchłonięciu maximum wiedzy teoretycznej na ten temat ....za dużo zabawy i zachodu z izolacjami :roll:

ja mam nad salonem kawalek dachu plaskiego na ktorym wszyscy radza zrobic taras, ale ja nie che i nie zrobie, bo:

balustrada jet droga

trudno ja zamontowac na dachu plaskim

trzeba tam polozyc jakas nawierzchnie

po comi taras jak mam dom i z jadalni wyjscie na taras? chyba tylko do wietrzenia poscieli

ja na Twoim miejscu bym nie robila tarasu

tyle, że ja nie mam wyjścia

mam doklejone do budynku domu pom. gosp. (musieliśmy je dać ze względu na linię zabudowy) i teraz nie wiem czy zrobić dach czy taras

ale..

na górze będzie osobne mieszkanie i taki taras byłby wskazany

ale..

jest on od strony pn, więc lepiej jak byłby z drugiej strony

jejuuuuu

dylematów 150

• 1 year później...

Odświeżam.

Jesteśmy na etapie tworzenia projektu. Z różnych względów (linia zabudowy, kształt działki, wz) garaż będzie dobudowany do bryły domu. My także zastanawialiśmy się, czy jednak tego nie zadaszyć. Ale jak na razie stanęło na tarasie, ponieważ;

- taras będzie od południa, będzie można umieścić na tej ścianie domu (szczytowa) duże okna tarasowe, ładnie doświetlające i dogrzewające pomieszczenia

- będzie miejsce na solary, które najlepiej umieścić od południa (połacie dachu domu są na wschód i zachód, gdybyśmy zadaszyli garaż, dach musiałby być także dwuspadowy, bo taki mamy w wz, więc dla położenia solarów taras to najlepsze rozwiązanie)

- będzie można w przyszłości zrobić na części tarasu oranżerię (zawsze nam się podobały zimowe ogrody)