Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

aha... i jeszcze jedno... jesli osiedliliscie się w regionie, który bardzo dobrze prosperuje gospodarczo, dzięki przemysłowi ciężkiemu, hutom i kopalniom, i sami bezposrednio lub posrednio czerpiecie z tego korzyści, to powinniscie sie liczyć ze scenariuszem dalszego rozwioju przemysłu w regionie...

... a jak tego nie akceptujecie, to no cóż...na suwalszczyźnie są piękne tereny...ale zarobki kilkukrotnie niższe...

...oczywiscie nie dotyczy to mieszkających tutaj od 1945 r., ale takich jest garstka... w końcu lubin w latach sześćdziesiatych liczył sobie tylko 10 tys. mieszkańców...

Powiem za siebie tylko.

Moją rodzinę wysiedlili z kresów (no bo wysiedlenia rzecz normalna i powszechnie akceptowalna bez wzgledu na czasy) i mieszkali w Legnicy zanim ktokolwiek słyszał o miedzi i hucie. Więc nie mów mi o wysiedleniach.

Nigdy ani ja ani nikt z mojej rodziny nie pracował i nie pracuje w KGHM, choć jest on faktycznie najwiekszym pracodawcą w regionie.

I teraz moja praca nie ma nic wspólnego z zagłębiem.

no to jest tak jak pisałem, nalezysz do garstki osób z ostatniego akapitu... jest to niestety mała grupa osób... większość ściągnęła tutaj za chlebem z całej polski...

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A myślisz że ci pracujący w kombinacie i mieszkający na złożu grzecznie się dadzą wysiedlić, bo honor tego będzie wymagał?

Teraz jest spokój bo nikt nie wierzy w powstanie kopalni, ale osoby związane z przemysłem ponad naszymi głowami cały czas knują. I nie robią tego dla ciebie tylko dla siebie. Poczytaj tak neutralnie sobie artykuły ktore przytoczyłem. Jeśli bedzie inna alternatywa, np założmy elektrownia atomowa to ta grupa zawodowa będzie przekonywac że węgiel brunatny jest lepszy, ale tylko ze wzdlędu na swoje interesy a nie twojego gniazdka elektrycznego.

[ignore]Haynauer[/ignore]

też mi sie wydaje, że powinniśmy ignorować wypowiedzi tej osoby, bo wywiązuje sie z tego jedynie bezsensowna dyskusja o niczym.

nie bardzo pojmuje dlaczego według niektórych 8) pracownicy kghm (czytajcie- wszyscy mieszkańcy regionu) to takie NIC, to ludzie, których nie szkoda wysiedlić, (ba nawet trzeba się z tego cieszyć), którym nie trzeba współczuć (bo przeciez to idioci sami sobie wszystkiemu winni), których można sobie ANONIMOWO poobrzucać na forum błotem. Czy na prawdę kryterium zatrudnienia tak bardzo dzieli ludzi? Może w takim razie są jeszcze jakieś grupy zawodowe, których nie szkoda?? Czy tylko kghm jest pod tym względem taki "uprzywilejowany"??

a tak jeszcze gwoli wyjaśnienia, nie tylko mieszkańcy naszego regionu okazali się nieukami i ignorantami, którzy nic nie słyszeli o KOPALNI węgla brunatnego, bo o węglu to na pewno wiekszość wie i to od dawna. GDDiA tez niestety nic nie wiedziała o planowanej kopalni i zaplanowała sobie przez środeczek złoża piękna drogę ekspresową. Budowę maja podobno zacząć w tym roku. Jak to możliwe, skoro w całej Polsce wszystkie dzieci już od 30 lat uczą się, że tutaj ma być kopalnia?? Chyba Dyrekcja GDDiA nie chodziła do szkoly.

Być moze cała nadzieja w GDDKiA. Taka inwestycja zablokuje myślę na długo plany lobby górniczego.

A o tym nastawieniu coponiektórych do mieszkańców regionu w kwestii ich zatrudnienia, przyjazdu na te tereny i zarobków to się z tobą zgadzam.

W podtekście brzmi to tak:

"Chcieliście mieć lepiej, zarabiać, przyjechaliście za pracą, to teraz możecie miec gorzej, dlaczego lepiej od nas, którzy nie mogli z tego skorzystać?"

no cóż, cięzko jest jednak przyznać sie do bycia kompletnym ignorantem, a najlepsze jest to, ze jeden z gardłujacych tu forumowiczów jest... geodetą... i on nie wiedział gdzie kupuje działkę... no, ja przepraszam...ignoranctwo do kwadratu...

Widzisz, jako geodeta sprawdzilem wszystko kupując działkę - Plan Zagospodarowania Przestrzennego jako PRAWO MIEJSCOWE, księgę wieczystą pod wzgledem obciążeń i praw własności, mapy geodezyjne w zakresie uzbrojenia. Dostęp do drogi publicznej. Najciekawsze że robiłem podzial tej dzialki i gmina zatwierdziła podział na cele mieszkaniowe a nie KOPALNIE. Widziałem setki nowobudowanych domów w okolicach od kilkudziesięciu lat. W starostwie wydajc pozwolenie nawet nie pisnęli o jakiejś kopalni. Jestem jednak winien tak?

Nie przewidziałem jednego. Że ktoś za moimi plecami będzie próbował zmienić decyzję o nieeksploatowaniu złóż dla w zasadzie swoich tylko interesów głównie.

p.s. a w Nowym Jorku też nie powinni budować, bo efekt cieplarniany roztopi lodowce i zaleje? Nazwiesz ich ignorantami?

Ponieważ czuje sie wywołany do tablicy, odpowiadam...

nie bardzo pojmuje dlaczego według niektórych pracownicy kghm (czytajcie- wszyscy mieszkańcy regionu) to takie NIC

...możesz przytoczyć fragment, gdzie tak napisałem..? bycie hipokrytami nie jest jednoznaczne z tak słaba samooceną... jakies kompleksy..?

to ludzie, których nie szkoda wysiedlić, (ba nawet trzeba się z tego cieszyć), którym nie trzeba współczuć...

na podstawie której wypowiedzi tak wnioskujesz..? masz jakieś skłonności masochistyczne..?

GDDiA tez niestety nic nie wiedziała o planowanej kopalni i zaplanowała sobie przez środeczek złoża piękna drogę ekspresową. Budowę maja podobno zacząć w tym roku. Jak to możliwe, skoro w całej Polsce wszystkie dzieci już od 30 lat uczą się, że tutaj ma być kopalnia?? Chyba Dyrekcja GDDiA nie chodziła do szkoly.

wczoraj została ogłoszona lista najbliższych inwestycji drogowych za 2 mld zł... jakoś nie widzę tu kghm'ówki legnica-lubin...

przeczytaj kilka swoich wcześniejszych postów, to będziesz wiedział dlaczego nie chce mi sie z Tobą pisać. Przecież wcale nie muszę, wymieniaj sie "uwagami" z kimś innym.

napisz raczej, że nie masz racjonalnych argumentów, a nie, że ci sie nie chce pisać...

a jak nie wiesz dlaczego ludzie nie lubią kghm'u to przeczytaj wczesniejsze posty, ale ci przypomnę panienko związana z kghm'em... to ta firma zdegradował środowisko naturalne w regionie i odpowiada za zanieczyszczenie powietrza, kwaśne deszcze, składowiska odpadów, wysiedlenia mieszkańców, zanireczyszczenia wód, itd., itp.... wspomne tutaj np. tylko o żelaznym moście największym składowisków odpadów w europie, wysiedlono wtedy trzy wsie Barszów, Kalinówke i Pielgrzymów...

a teraz pracownicy tej firmy szermują górnolotnymi słowami o potrzebie ochrony srodowiska, bo teraz ich samych ma to dotyczyć... niech hipokryci zaczna porządek od własnego podwórka...

http://images27.fotosik.pl/157/99af363065e7f147.jpg

czy to wenus, czy to mars...?

nie... to składowisko odpadów kghm'u... niedaleko od tych wspaniałych, ekologicznych terenów, gdzie ma być kopalnia węgla...

aha dodam jeszcze, że aby zapobiec pyleniu w wietrzne dni, nad składowiskiem codziennie przelatują helikoptery i rozpylają ciekły asfalt...

to ta firma zdegradował środowisko naturalne w regionie i odpowiada za zanieczyszczenie powietrza, kwaśne deszcze, składowiska odpadów, wysiedlenia mieszkańców, zanireczyszczenia wód, itd., itp.... wspomne tutaj np. tylko o żelaznym moście największym składowisków odpadów w europie, wysiedlono wtedy trzy wsie Barszów, Kalinówke i Pielgrzymów...

Widzisz, chyba podświadomie zaczynasz podzielać moje poglady na ten temat. Widocznie argumenty związane z ochroną środowiska i zablokowaniem degradacji regionu dotarły też do ciebie.

Bo jeśli to co wyżej napisałeś jest prawdziwym twoim zdaniem, to nie powinieneś chcieć dziury, hałdy i kominów pod domem.

Też jestem przeciwny takim obiektom jak zbiornik w Żelaznym Moście. Cała tablica Mendelejewa.

A czy to będzie KGHM i KWB to nie ma znaczenia...

Lekka kolizja z kopalnią...

to chodzi o te 7 km , ktore mają przesunąc ?

Chyba więcej, od Legnicy do Lubina. Tylko gdzie przesuną? Porównajcie z planami lokalizacji odkrywki i hałdy na wsześniejszych zdjęciach.

Poza tym każdy argument i przeszkoda budowy ma znacznie.

Jutro spróbuję się dowiedzieć w Oddziale czy są plany przesunięcia inwestycji ze względu na kopalnię.

to juz taki region , u mnie to wygladalo tak ... poszukiwano złota, gdzie eksploatowano je w XIII w ... stanowiska żużla żelaznego z okresu halsztackiego... kopalnia miedzi oraz innych kruszców w okolicach Chełmca i Leszczyny ...

... ślady działalności wydobywczej miedzi - na SW od Chełmca w dolinie Staruchy,

... sztolnie kopalni rudy żelaza (czynnej do 1945 r.) w okolicach Dębnicy i Górzca,

... ślady związane z hutą w Leszczynie i kopalnią miedzi z XVIII w na N od Kondratowa,

....ślady eksploatacji hematytu z lat 1858 - 76 i 1938 - 45 na N od Stanisławowa,

... osada dawnego górnictwa i hutnictwa miedzi w Leszczynie z XVII w i drugiej połowy XIX w. z dawnymi piecami hutniczymi wapienniczymi ...

Chyba więcej, od Legnicy do Lubina. Tylko gdzie przesuną? Porównajcie z planami lokalizacji odkrywki i hałdy na wsześniejszych zdjęciach.

Poza tym każdy argument i przeszkoda budowy ma znacznie.

Jutro spróbuję się dowiedzieć w Oddziale czy są plany przesunięcia inwestycji ze względu na kopalnię.

pewnie pójdzie koło chojnowa... widziałem że na a4 nad autostardą zaczynają już jakiś wiadukt robić...

tak na zakończenie pewnego etapu dyskusji, chciałem dodać tutaj taki trochę koncyliacyjny post...

...myślę, że zarówno przeciwnicy jak i zwolennicy inwestycji mają mizerny, realny wpływ na przyszłość tej inwestycji... kijem wisły się nie da zawrócić... kaczawy również... co będzie to będzie...

...życzę wszystkim, których dotknie wywłaszczenie, aby odszkodowania były naprawdę sprawiedliwe... nie żałujcie równiez swoich domów, gdyz nie należy płakać za czymś, co nie bedzie płakać za wami... trzeba patrzeć z optymizmem w przyszłość, a jeśli wspomnieć zasadę "pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie" być może będziecie mieć okazję aby zrobić krok w kierunku ideału...

...myślę, że zarówno przeciwnicy jak i zwolennicy inwestycji mają mizerny, realny wpływ na przyszłość tej inwestycji... kijem wisły się nie da zawrócić... kaczawy również... co będzie to będzie...

i tu się z Tobą zgadzam, choćbyśmy się nie wiem jak bardzo spierali na tym forum, nie będzie to miało żadnego znaczenia na decyzję rządu. Im jest całkiem obojętne czy to będą protesty mieszkańców tego czy innego regionu.