Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ciekawy artykuł z ustępującym ministrem środowiska Nowickim, który niestety nie dał sobie rady z ukłądem polityczno-biznesowym, w którym lobbing węglowo-energetyczny gra pierwsze skrzypce.

Polecam lekturę

http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,7337028,Nowicki__Zrobilo_sie_za_cieplo_na_snieg_do_moich_biegowek.html

Facet chce cos ludziom powiedziec ... jak by sie za bardzo rozgadał to by był koniec jego kariery politycznej.Moim zdaniem ta kopalnia to kanapka przedwyborcza akurat mnie to tez dotyczy bo mam działeczke pod Legnicą

tylko co na to unia chodzi mi o pieniądze które zostały zainwestowane a wyłozone przez unie o różnego rodzaju dotacje ,przecież jak wyjdzie ze zostały one sponieierane to polska sie nie wypłaci od kar unijnych no i oczywiscie jeszcze bedzie musiała zwrócic to co dostała..........

Na tarczy nas nie poniosa tak łatwo. Jeśli wyczerpiemy drogę legislacyjną w kraju to rozpoczniemy unijną. No taka jest kolej praktycznie.

Rozmawiałem z wójtami i sa już gotowe opinie prawne w kwestii zmian w prawie w stosunku do Konstytucji i dyrektyw unijnych. Doszliśmy do wniosku, że nie zawachamy się też w kwestii skargii na rząd w sprzeniewierzeniu środków unijnych, które zostały wyłozone na terenach przeznaczonych do eksploatacji.

Facet chce cos ludziom powiedziec ... jak by sie za bardzo rozgadał to by był koniec jego kariery politycznej.Moim zdaniem ta kopalnia to kanapka przedwyborcza akurat mnie to tez dotyczy bo mam działeczke pod Legnicą

On w zasadzie politykiem nigdy nie był . Gość merytorycznie podchodzil do stanowiska a tak się jednak nie da w tym kraju. Bo gdyby w rządzie byli sami profesjonaliści to mielibyśmy kraj mlekiem i miodem płynący.

Niestety zawsze jakies jednostkowe lub jednej grupy interesy załatwia się kosztem społeczeństwa. Tak samo w kwestii węgla brunatnego.

Niestety zawsze jakies jednostkowe lub jednej grupy interesy załatwia się kosztem społeczeństwa. Tak samo w kwestii węgla brunatnego.

Zgadza sie tylko ze w tym przypadku to nie chodzi o jedną czy o 10 rodzin ale o kilkadziesiąt tys ludzi tego nie da sie przeskoczyc od tak.

a z drugiej strony jest prawie 40 mln ludzi - mieszkańców Polski..... masz coś im do powiedzenia ?

Jak mi dadzą dotacje na mała elektrownie wiatrową to ja nasz szanowny koncern energia costam bede miał głeboko w poważaniu i jestem pewny że duzo firm i osób prywatnych postawiło by sobie maszt koło swojej posesji.

Nawet jak nie dostane dotacji to i tak postawie małą turbinke o pionowej osi obrotu i to bedzie pierwszy krok do dywersyfikacji od energi cośtam :D

Jak piszesz ze 40 tys ludzi ma miec złamane zycie bo 40 mil ludzi chce miec dobrze---tu mnie rozsmieszyłes

Hitler też poprawiał sobie humor kosztem innych ludzi i jak by skonczył to co zaczął to bym chyba z tobą teraz nie pisał :)

Powiem szczerze że jak widze te projekty Poltegoru to się płakac chce.

Ale nie dlatego że się boję ich. Ale nad dziecinadą i przedszkolandią tych "projektantów" i "profesorów".

Pierwsza kwestia - przełożenie drogi S3 przez Chojnów. Wiadomo było że nie wypali, jak GDDKiA ma gotowe projekty i pozwolenia. Juz wiadomo że będzie trasa szła istniejącym przebiegiem. Kto by się zgodził na likwidację nowopowstałej obwodnicy Legnicy i jazdę na często uczeszcznej trasie Legnica-Lubin przez Chojnów???

Druga kwestia - przełożenie linii kolejowej Legnica - Lubin. Tak jak droga s3 pełni wazna rolę w transporcie głównie towarowym - gdzie ją przełożyć? Nie ma gdzie - ani na wschód ani na zachód. Wszedzie złoże.

Trzecia kwestia - przełożenie dwóch rzek - Kaczawa i Czarna Woda. Wg projektu Poltegoru płynęły pod górę i pod kątem prostym :) . Kaczawa ma statut rzeki górskiej i manewry zaproponowane przez Poltegor nie tylko sa zbyt kosztowne a także niewykonalne przy takiej rzece z pełnym bezpieczeństwem kopalni i miejscowości przyległych. Wiem co mówię, bo mieszkałem w Legnicy przy Parku i wiem jak wyglądała powódź w 1977 i 1997. Czesi zawsze spuszczają nadmiar wody przy wysokim stanie i to wszystko znajdzie się w wyrobisku :)

Czwarta kwestia - lokalizacja elektrowni między Grzymalinem a Wiercieniem. Bloki o mocy 4500 megawatów lub podwójny jak planuja 9000 wymaga chłodzenia takiego, że Czarna Woda nie ma szans na wykonanie zadania. Teraz teren wygląda na zasobny w wodę, ale to są wody stojące które zejda przy odwadnianiu pod wykop odkrywki.

Z tego wynika tylko jedno. Jeżeli dojdzie do budowy kopalni, to tereny przy samej Legnicy nie zostaną "ugryzione" w pierwszym etapie. Infrastruktura i bliska lokalizacja dużego miasta oraz brak mozliwości lokalizacji elektrowni uniemożliwi te plany. generalnie gdy pozostawi się drogę, linię kolejową, bliskość miasta to nie ma gdzie wkopać się.

Wyłącznie lokalizacja na Odrze przy Ścinawie jest możliwa ze względów technicznych. I własnie na taką lokalizacje Energetyka złożyła rezerwacje limitów CO2 w planach względem UE. Wiem to od jednego z dyrektorów ZE Legnica. Nie ma szans na schłodzenie inną rzeką niz Odra. Ścinawa poza tym uchodzi na jedną z biedniejszych gmin i nie ma tam infrastruktury. Poza tym popatrzcie na mapę złoża - Od Ścinawy można iść z eksploatacja na połudnowy-zachód w kierunku gm Lubin, Kunice, Miłkowice, lub na północny-zachód w kierunku Rudnej, Głogowa. Rozpoczęcie eksploatacji nawet jesli zablokuja całe złoże to ok 20-30 lat, czyli jest czas na rozpoznanie złoża i stworzenie nowych planów eksploatacji, i nie trzeba wykorzystywać przestarzałych i nieaktualnych planów Poltegoru z lat 80tych co do rozpoczecia w Miłkowicach. I wtedy tez nie będzie eksploatacji miedzi w poblizu nowej kopalni węgla zlokalizowanej przy Ścinawie.

Mam nadzieję że i do tego scenariuszu nie dojdzie , bo wszyscy na tym stracimy, bez wzgledu na miejsce zamieszkania na złożu.

a na podstawie którego z unijnych przepisów ? może podasz jakieś konkrety, skoro robisz tak mądre wywody ?

Dysponuję Trolu ekspertyza prawną sprządzoną dla Komitetu w kwestii niezgodności z Ustawa Zasadniczą i konkretnymi dyrektywami EU.

W Polsce pojęcie tani prąd to tani z węgla brunatnego a drogi z węgla kamiennego kolego. Bo inne źródła nie sa brane pod uwage bo ich w kraju NIE MA!!! Prąd z elektrowni atomowej bedzie dwa razy tańszy od węgl al egnickiego, bo jego koszty podniosa albo opłaty za emije CO2 albo drogie instalacje CCS obiżające sprawność elektrowni.

Poprzednio juz przytoczone przeze mnie szacunki Min Skarbu Państwa pokazały koszty prądu z róznych źródeł.

I to by było na tyle z Tobą...

A ja się nie zgodzę - MOŻNA mieć inne zdanie - i to nie powód by nagonkę ustawiać .... :roll:

I jeszcze dopiszę ,że fakt iż ktoś zinnej perspektywy na to patrzy powinien Wam dać do myślenia i pomóc wyciągnąć wnioski.....

no widzisz..... problem w tym, że tu zbiera się towarzystwo wzajemnej adoracji, żeby sobie pobiadolić, jaki to straszny ten rząd, bo chce eksploatować największe w Europie zasoby węgla..... i nie jest ważne, że wypisują niestworzone pierdoły i się tym sami nakręcają......

poczytaj sobie jak się odnoszą do każdego, kto ma inne zdanie na ten temat.... bo było tu trochę takich ludzi..... i wszyscy oni, widząc poziom tego towarzystwa rejterowali......

a mnie to jeszcze trochę bawi.... 8)

A ja się nie zgodzę - MOŻNA mieć inne zdanie - i to nie powód by nagonkę ustawiać .... :roll:

I jeszcze dopiszę ,że fakt iż ktoś zinnej perspektywy na to patrzy powinien Wam dać do myślenia i pomóc wyciągnąć wnioski.....

Żeby to tylko chodziło o perespektywę .... Poczytaj jego odpowiedzi albo wtrącenia. Jaką wartość wnoszą do tematu dyskusji. Jakie wnioski ktoś normalny może z nich wyciągnąć. Pokaż mi wypowiedź, która by Ci dała coś do myślenia. On (ona,ono) żywi się jątrzeniem i sprowadzaniem rzeczywiście czasem emocjonalnych i nie do końca przez to obiektywnych treści do jego poziomu. To nie nagonka, to odniesienie się do jego prowokacji a jeśli ma inne zdanie to naprawdę z klasą można się do dyskusji włączyć. Przejrzyj ten temat a zobaczysz ,że można. Pozdrawiam

no widzisz..... problem w tym, że tu zbiera się towarzystwo wzajemnej adoracji, żeby sobie pobiadolić, jaki to straszny ten rząd, bo chce eksploatować największe w Europie zasoby węgla..... i nie jest ważne, że wypisują niestworzone pierdoły i się tym sami nakręcają......

poczytaj sobie jak się odnoszą do każdego, kto ma inne zdanie na ten temat.... bo było tu trochę takich ludzi..... i wszyscy oni, widząc poziom tego towarzystwa rejterowali......

a mnie to jeszcze trochę bawi.... 8)

No proszę.... pierwsza chyba normalna rzeczowa wypowiedź. Czyli można. Musisz zrozumieć, że nie każdemu taka forma odpowiada. Ten wątek jest bardzo emocjonalny i trzeba może się dostosować do jego standardu. Czyli w twoim wypadku zniżyć się do ich poziomu i tyle. Albo po prostu powiedzieć nie będę z nimi gadał. Bo nie ma z kim. Rejteruje Pozdrawiam

Podtrzymuję to co napisałam , wiem, że jest to niewygodne .....

Ale chociaż spróbujcie spojrzeć na to inaczej ... ...

I nie odsądzajcie od czci i wiary za inne zdanie . Zaraz do mnie tak podejdziecie po tym co napiszę ...

Dla mnie kwestią czasu jest ta eksploatacja - to logiczne , tak jak z moją obwodnicą - będzie (a kwestia trochę w prawo czy lewo - jest poboczna , bo mój interes (dla mnie nadrzędny ) ustąpić musi interesowi ogółu ...

A INTERES OGÓŁU - jest taki by to powstało .

Macie coś na co możecie miec wpływ (odszkodowania ) macie jeszcze czas by się do tego tematu przygotować, a rozmieniacie swój czas na drobne ...

To nie nagonka, to odniesienie się do jego prowokacji a jeśli ma inne zdanie to naprawdę z klasą można się do dyskusji włączyć. Przejrzyj ten temat a zobaczysz ,że można. Pozdrawiam

można, można...... najczęściej kończy się to tak, że Iruś wyzywa dyskutanta od ignorantów i wzywa do niezaśmiecania wątku....

Ja też uważam, że Iruś czasami przesadza w skrajności swoich wypowiedzi, ale zauważ, że większość jego treści to przekazywanie informacji, które wyłuskuje z różnych źródeł i pokazuje w jednym miejscu. Tu na forum. A jak się mamy bronić? Jak dojść do wielu aspektów tego problemu, które de facto pojawiają się na skutek dyskusji. Jak się odnosić do spraw, które dopiero nas czekają. To są nasze pieniądze, nasze obawy, nasze domy. Jak ucichnie to zostaniemy sami.

W drodze do Warszawki, na Wiejską przejeżdżaliśmy przez Bełchatów. Podobno Eldorado bo niesamowite pieniądze z kopalni mają.

Nie wiem gdzie one są, może zakopane w ogródkach, bo posesje, drogi i cała infrastruktura okoliczna, która teoretycznie zgodnie z głoszonymi hasłami powinna była być na wysokim poziomie wygląda raczej biednie. Krótko mówiąc szału to nie robi. Widac tylko olbrzymią hałdę z daleka i elektrownię.

Może mam skrzywienie bo patrzę przez pryzmat nowych osiedli, dróg które powstały u nas na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat , a które zgodnie z założeniem powinny byc wyburzone - dla większego dobrobytu. Tylko czyjego...