YreQ 08.12.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A czy tego nie da się zmienić ? Czy jest to niezmienne ,nieodwracalne ...czy może można chociaż próbować ... Tak. Po wyborach. Może. A jakie są gwarancje? Uważasz że trzeba zacisnąć zęby bo kopalnia MUSI BYĆ. I czekać, bo może następny parlament nie będzie dbał o interesy grup lobbistycznych a zajmie się mieszkańcami? I do tego czasu mamy siedzieć cicho i czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 08.12.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 WŁAŚNIE NIE ! już teraz się zorganizować i próbować przewalczyć swoje ubezpieczenie na przyszłość ....... .....10 lat mam z obwodnicą .. i jedyne co mogłam zrobić to dowiadywać się co i jak...(i też nie do końca prawdę ), będzie - nie będzie (taki rodzaj loterii gratis)miałam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 08.12.2009 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 WŁAŚNIE NIE ! już teraz się zorganizować i próbować przewalczyć swoje ubezpieczenie na przyszłość ....... .....10 lat mam z obwodnicą .. i jedyne co mogłam zrobić to dowiadywać się co i jak...(i też nie do końca prawdę ), będzie - nie będzie (taki rodzaj loterii gratis)miałam .. Inaczej wygląda sprawa wykupu pod inwestycje liniowe, których oddziaływanie na środowisko i mieszkańców jest znacznie odmienne niz powierzchniowych o skali oddziaływania na kilka, kilkanascie gmin jednocześnie. Dotyczy to tez czasu przejęcia nieruchomości. Pod drogę zabiora za kilka lat max. A pod kopalnie za kilkadziesiąt. Prosta sprawa- jak ma być autostrada to grunty drożeją, jak kopalnia tanieją. Nie dziwi to? Sam przygotowywałem dokumentacje pod wywłaszczenie i wykupy przy poszerzeniu A4 i ludzie się cieszyli bo kasiorę niezłą za parę arów gruntu dostali. Tutaj oddziaływanie jest rozłożone na pokolenia przez zakaz inwestycji i nikt nie potrafi podać szczegółów i nawet takich ogólnych przedsięwzięcia. A jak ma się zabezpieczyć kilka tysięcy ludzi, którzy mieszkają na terenie od 2010 objętego zakazem inwestycji a przewidzianego pod wydobycie za 50 lat? No zrozum że nawet nikt z autorów projektów kopalni czy zmian legislacyjnych nie bierze takich ludzi i ich sytuacji pod uwagę. Jak mają oni walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 08.12.2009 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Już kiedyś powiedziałem - chce branża górnicza tereny pod kopalnie? Proszę. Płacą lub budują tam gdzie mieszkańcy chcą nowe domy o wartościach i standardach conajmniej takich ja przejęte, ale nie tylko tam gdzie eksploatacja za 10 lat.WSZYSTKO od razu - od Legnicy po Głogów. Czyli zgodnie z zabezpieczeniem złoża. Mieszkańcy o nic się nie martwią - przeprowadzka z jednego w gotowe drugie. Stracili źródła przychodu - renta w takiej kwocie do emerytury.Teren ogrodzić i sobie kopać. Kary za emisje i koszty tej kopalni ponosi cały naród, nie tylko mieszkańcy wysiedleni - żeby wszyscy poczuli co to jest bezpieczeństwo energetyczne z węglem brunatnym wydobywanym odkrywkowo. I cena za tą kopalnię jako osobna pozycja na rachunku za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 08.12.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 To,że nikt ich nie bierze teraz pod uwagę nie świadczy o tym ,że jak zobaczy ich zorganizowanie ,nie zmieni zdania ....WIDZĘ rozwiązanie w przyszłościowym zagwarantowaniu sobie ustawowo odszkodowań oraz np. specjalnych rozwiązań dla poblokowanych zakazem inwestycji, a także rozwiązanie problemu poprzez rozpoczęcie wykupów (przy zmienionym prawie ) już teraz - dla chcących zmienić miejsce zamieszkania . Pozwoliłoby to powoli na uwalnianie tego terenu (na razie dla tych co chcą ) i zamianę ,,miecza" nad głową i niepewności ... na programowe dla tych terenów wysiedlenie . Tak to widzę ..(oczywiście to wersja mocno nie dopracowana - ale -nie jestem specjalistką ) Odnośnie odszkodowań za drogi bywa i tak (często) że teren w planie mpz ma status rolny i teraz wokół rosną ceny , a tu g...no...bywa i tak .. I teraz masz rację - tylko trzeba do tego doprowadzić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 08.12.2009 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Na dzień dzisiejszy jest duzy protest przeciwko takiemu traktowaniu mieszkańców. Nabiera on na sile z każdym dniem funkcjonowania komitetu Stop Odkrywce. Stwierdzenie przez wszystkich teraz -"Dobra niech będzie odkrywka, ale dacie nam dobra kasiorę" byłoby jednym wielkim nieporozumieniem. To wycofanie się ze swojej pozycji, oddanie pola wrogowi - tak jak w bitwie. I postawienie się z góry na straconej pozycji.Dopiero gdyby żadne inne metody protestu, odwoływanie się do instytucji niezależnych, unijnych nie przyniosło efektu przynajmniej opóźnienia rozpoczęcia wydobycia - to mozna mówic o przyjęciu pozycji obronnej w postaci walki o odszkodowania. Ale jakoś nie widzę na długo takiego podejścia do sprawy przez samorząd i mieszkańców. Mamy świadomość uchybień w przyjętej legislacji pod branże węglową i nikt nie odpuści swoich praw. Sorry, że rozczaruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 08.12.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Może mamy inne pojęcie o walce ,ale czasami trzeba rozgrywać pewne rzeczy wielopłaszczyznowo ....Prostą strategię łatwo przewidzieć i ograć ...Robiłabym to inaczej ...odszkodowań nie zostawiłabym na później - teraz korzystając z okazji zawalczyłabym o wszystko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 08.12.2009 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Może mamy inne pojęcie o walce ,ale czasami trzeba rozgrywać pewne rzeczy wielopłaszczyznowo ....Prostą strategię łatwo przewidzieć i ograć ...Robiłabym to inaczej ...odszkodowań nie zostawiłabym na później - teraz korzystając z okazji zawalczyłabym o wszystko .... I tak własnie ma to miejsce. Ludzi walczą o wszystko a nie o jakies zadośćuczynienia. Rozmowy o odszkodowaniach dają sygnał o poddaniu się i zaakceptowaniu kopalni. A tutaj nikt ODKRYWKOWEJ nie zaakceptuje. Dano jednoznaczny sygnał, że wegioel mozna wydobywac bezinwazyjnie za kilka, kilkanascie lat jak dopracuje się już istniejące metody. Jak będziesz nadal śledzić temat i za kilka lat po wprowadzeniu zabezpieczenia złoża zobaczysz co się na tych terenach dzieje to zrozumiesz dlaczego ludzie protestują. O żadnych odszkodowaniach nikt nawet nie będzie chciał rozmawiac z mieszkańcami przeznaczonymi do wysiedlenia za 50 lat. Zmusisz taki kombinat do tego jakoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy 102 08.12.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 ""To będzie bardzo dobre rozegranie jak pozyskają jeszcze głos tamtych kilku samorządów - Gmina Rudna - już chcą podobno referendum robić i wójt zadeklarował przystąpienie do Komitetu, Polkowice - stracą niesamowicie na blokadzie złoża przy teraźniejszym poziomie inwestycji, Głogów - duże miasto rozrastające się na zewnątrz tak jak Legnica i Lubin, Jerzmanowa - sypialnia Głogowa. A poza tym - Żukowice, Pęcław, Przemków, Radwanice, Grębocice, Żukowice."--------cytat kolegi z innego forum Jak już wszyscy przystąpią to nie bedzie to głos 10 czy 20 gospodarstw zwykłych ludzi w komitet zaangażowani są sami włodarze miejscowosci ich głosy to nie przelewki ja bym jeszcze stworzył listy ludzi z pełnymi danymi jak to robią komitety wyborcze żeby nasz powstający komitet stop odkrywce miał czarno na białym dokładną liczbę (nie orientacyjną) ludzi jaka jest za komitetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcyś 09.12.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Już kiedyś powiedziałem - chce branża górnicza tereny pod kopalnie? Proszę. Płacą lub budują tam gdzie mieszkańcy chcą nowe domy o wartościach i standardach conajmniej takich ja przejęte, ale nie tylko tam gdzie eksploatacja za 10 lat. WSZYSTKO od razu - od Legnicy po Głogów. Czyli zgodnie z zabezpieczeniem złoża. Mieszkańcy o nic się nie martwią - przeprowadzka z jednego w gotowe drugie. Stracili źródła przychodu - renta w takiej kwocie do emerytury. Teren ogrodzić i sobie kopać. Kary za emisje i koszty tej kopalni ponosi cały naród, nie tylko mieszkańcy wysiedleni - żeby wszyscy poczuli co to jest bezpieczeństwo energetyczne z węglem brunatnym wydobywanym odkrywkowo. I cena za tą kopalnię jako osobna pozycja na rachunku za prąd. Ta wypowiedź powinna być dołączana jako cytat do każdego postu. Tu jest opisana prawie dokładnie kwintesencja naszych problemów. I ewentualnego sposobu na jego rozwiązanie. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 09.12.2009 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 NAPISZĘ TO DRUKOWANYMI LITERAMI: TEN WĄTEK SŁUZY DO PRZYBLIŻENIA PROBLEMU KOPALNI I DYSKUSJI NA JEJ TEMAT! BARDZO PROSZĘ UŻYTKOWNIKÓW TEGO WĄTKU O PISANIE NA TEMAT,BEZ UBLIŻEŃ, GŁUPICH UWAG I ŚMIECENIA. ADMINISTRATOR WŁAŚNIE POUSUWAŁ POPISANE TUTAJ BZDURY.UPRZEDZAM, ŻE ZA KAŻDYM RAZEM BĘDĘ PROSIŁ MODERATORA FORUM O USUWANIE NIEZGODNYCH Z REGULAMINEM POSTÓW. DZIĘKUJĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 09.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 chciałbym zauważyć, że szanowny moderator usunął także twoje posty Iruś, a więc potraktował je jako wierutne bzdury i zaśmiecanie wątku..... na co wielokrotnie zwracałem ci uwagę.... ja też uprzedzam, że będę prosił administratora o usuwanie kolejnych bzdurnych postów, niezgodnych z regulaminem Forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcyś 09.12.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 NAPISZĘ TO DRUKOWANYMI LITERAMI: TEN WĄTEK SŁUZY DO PRZYBLIŻENIA PROBLEMU KOPALNI I DYSKUSJI NA JEJ TEMAT! BARDZO PROSZĘ UŻYTKOWNIKÓW TEGO WĄTKU O PISANIE NA TEMAT, BEZ UBLIŻEŃ, GŁUPICH UWAG I ŚMIECENIA. ADMINISTRATOR WŁAŚNIE POUSUWAŁ POPISANE TUTAJ BZDURY. UPRZEDZAM, ŻE ZA KAŻDYM RAZEM BĘDĘ PROSIŁ MODERATORA FORUM O USUWANIE NIEZGODNYCH Z REGULAMINEM POSTÓW. DZIĘKUJĘ. Myślę, że wątek wróci na swój właściwy poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 09.12.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Poziomu to tu nie ma .....nawet chyba ,że obniżający się ..... A dorośli faceci co latają na skargi - to dla mnie dno ... YREQ A to co tak ŁADNIE sobie napisałeś drukowanymi literami - wydrukuj i umieść przez kompem (BYŚ mógł popatrzeć ) zanim zaczniesz pisać ... A jarcyś nie doczekałam się przeprosin za zmontowanie tekstu .... i ŻEBY BYŁA JASNOŚĆ - byłam za tym , byście się pogodzili - obecnie nie widzę SENSU ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 09.12.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 W zasadzie moderator musiałby usunąć wszystkie posty użytkownika o loginie BOHO, ponieważ może jeden byłby na temat. Ale to taka dygresja tylko. Dzisiaj otrzymałem mailem odpowiedź z Departamentu Energetyki Ministerstwa Gospodarki na przesłane jakiś czas temu pismo w sprawie planów względem węgla brunatnego pod Legnicą.Odpowiedź jest też w pdf, więc postaram się jakoś przejrzyście ją tutaj może jutro wkleić, bo dziś nie mam czasu się tym bawić. W zasadzie to nie wnosi nic więcej cobym juz nie wiedział, ale warta jest przytoczenia, bo w oficjalnym stanowisku. Wtedy sobie o tym MERYTORYCZNIE będziemy mogli podyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 09.12.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Solidarność apeluje do rządu śro, 9. grudnia 09, 12:45 Nawet milion miejsc pracy może do 2020 roku zniknąć w krajach Unii Europejskiej w związku z wdrożeniem pakietu klimatycznego, zakładającego głębszą redukcję emisji dwutlenku węgla - alarmuje górnicza Solidarność, apelując do rządu, by nie przyjmował - jej zdaniem - niekorzystnych dla Polski rozwiązań. Szef górniczej „S” Dominik Kolorz powołuje się na unijne opracowania, z których wynika, że w miejsce utraconego miliona „czarnych”, czyli związanych z emisją CO2 stanowisk pracy, powstanie jedynie ok. 250 tys. nowych, „zielonych”, czyli przyjaznych środowisku. „Hurraekologiczne podejście do kwestii pakietu klimatycznego może doprowadzić Polskę do katastrofy społecznej i gospodarczej. Nasz system paliwowo-energetyczny jest specyficzny, odmienny od tego w najbogatszych krajach UE. Wprowadzanie pakietu klimatycznego w proponowanym kształcie oznaczałoby ekologiczną rewolucję bogatych, przeprowadzoną kosztem słabszych gospodarczo krajów, w tym Polski” - uważa Kolorz. Jego zdaniem przyjęcie dokumentu oznacza, że w latach 2013 - 2020 w polskim systemie paliwowo-energetycznym, czyli w kopalniach, energetyce oraz szeroko pojętym zapleczu tych sektorów ubędzie ok. 100 tys. miejsc pracy. „Budowa i modernizacja systemu opartego na energii odnawialnej i atomowej jest w stanie wygenerować 35-40 tys. nowych miejsc pracy. Powstanie ogromna dziura, a to zaledwie jeden z wielu bolesnych skutków tak przeprowadzanej rewolucji” - ocenia szef górniczej Solidarności. http://www.cire.pl/item,43972,1,solidarnosc_apeluje_do_rzadu.html Gdyby obok czynnej kopalni założyć Kombinat Zakopywania Węgla Spowrotem do Ziemi, to miejsc pracy byłoby conajmniej o 50% więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcyś 09.12.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 A jarcyś nie doczekałam się przeprosin za zmontowanie tekstu .... Widocznie usunęli to za co mam Cię przeprosić, nie za bardzo przypominam sobie czy czymkolwiek chciałem Cię urazić, może po prostu to było jakieś nieporozumienie. Czasami z tymi cytowaniami cytatów tak jest. Ale PRZEPRASZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 09.12.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Jarcyś -Dotyczyło Twojego postu nr 40 z wczoraj i g. 14 11- .ok. przyjęte przeprosiny .... A na dziś LUUZ chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 09.12.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Poniżej post w kwestii strachu branży węglowej, że w legnickim po skończeniu wydobycia miedzi wielkie bezrobocie nastanie.Tak jak mówiłem - region ma środkli żeby zmienic profil produkcji i nie musi być to wydobycie odkrywkowe blokujące wszystkie inne gałęzie gospodarki. KGHM Ecoren: inwestycje i plany rozwoju Spółka przeprowadziła kompleksowy program inwestycyjny. Na budowę trzech nowych linii produkcyjnych wydała 46 milionów złotych. Firma chce się dalej rozwijać i planuje również przejęcia.O ile rok 2008 stał pod znakiem renu i dwóch znaczących umów podpisanych na dostawę tego pierwiastka do zagranicznych odbiorców, o tyle mijający rok zapisze się w historii firmy jako czas niespotykanych wcześniej inwestycji w nowe zakłady oraz w prace badawcze. Pomimo kryzysu KGHM Ecoren nie zrezygnował z zaplanowanych inwestycji w nowe linie produkcyjne. W 2009 roku rozpoczęła się budowa trzech znaczących dla firmy zakładów: produkcji roztworów renu i linii do produkcji renu metalicznego oraz przeróbki zużytego sprzętu RTV i AGD. Realizowane inwestycje to największe projekty lubińskiej spółki od czasu uruchomienia Oddziału Hydrometalurgii we wrześniu 2007 roku. Zakład produkcji eluatów na terenie Huty Miedzi Głogów I powstał w rekordowym tempie, wszystkie prace budowlane i instalacyjne trwały zaledwie 6 miesięcy. Linia technologiczna została uruchomiona pod koniec października, a osiągnięcie pełnej zdolności produkcyjnej planowane jest na początku 2010 roku. Dzięki uruchomieniu linii do produkcji eluatów renowych Ecoren będzie mógł podwoić produkcję renu, a istniejąca już infrastruktura w Oddziale Hydrometalurgii zostanie w pełni wykorzystana. Miesięcznie instalacja będzie przerabiać 18 tysięcy metrów sześciennych hutniczych ścieków, czyli porównywalnie do produkcji prowadzonej w Hucie Miedzi Głogów II. Docelowo umożliwi wyprodukowanie rocznie 3,5 tony nadrenianu amonu Dla Ecorenu pozyskanie nowych źródeł renu i zwiększenie możliwości produkcyjnych jest jednym z podstawowych zadań - mówi Bohdan Pecuszok, wiceprezes KGHM Ecoren ds. rozwoju. - Ren wciąż pozostaje jednym z najważniejszych produktów spółki, metalem, dzięki któremu jesteśmy coraz bardziej rozpoznawani na całym świecie. Ostatnio przesunęliśmy się na trzecie miejsce wśród światowych producentów renu, co niezwykle nas cieszy. Teraz na dodatek będziemy też mogli lepiej wykorzystać infrastrukturę funkcjonującą już od dawna w oddziale hydrometalurgii: laboratorium, suszarnie i instalację do produkcji nadrenianu amonu. Elementem konsekwentnie prowadzonej rozbudowy Oddziału Hydrometalurgii jest nie tylko wspomniana linia do produkcji eluatów. To również druga z tegorocznych inwestycji: fabryka renu metalicznego w Legnickim Parku Technologicznym należącym do Grupy Kapitałowej KGHM. W powstającej tam linii technologicznej produkowany będzie ren metaliczny w postaci pastylek (tzw. pelet). Nowoczesny zakład jest wyposażony w specjalny clear room oraz system śluz i filtrów powietrza. Rozpoczął się już rozruch technologiczny zakładu, a jego uruchomienie jest zaplanowane na luty 2010 roku. Już niedługo KGHM Ecoren będzie sprzedawał nie tylko nadrenian amonu, ale i ren metaliczny, co pozwoli zoptymalizować koszty i nawiązać współpracę również z innymi odbiorcami zainteresowanymi tym metalem. Ostatnią z wielkich inwestycji, które rozpoczęły się w 2009 roku i są w trakcie realizacji, jest budowa zakładu przetwarzania zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (ZSEiE) w Rynarcicach koło Lubina. Trafiać tu będzie drobny sprzęt RTV i AGD, moc przerobowa uruchamianego zakładu będzie wynosić 12 tys. ton elektroodpadów na rok. http://hutnictwo.wnp.pl/kghm-ecoren-inwestycje-i-plany-rozwoju,96176_1_0_0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcyś 10.12.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dotyczyło Twojego postu nr 40 z wczoraj i g. 14 11 No zgadza się to typowe zacytowanie, cytowanego, cytatu. System tego nie wytrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts