YreQ 20.02.2008 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 No i teraz pies z kulawą nogą tu nie zagląda... A taka była dyskusja... Proszę moderatora o przeniesienie wątku z powrotem na "Wymiana doświadczeń"... Wątek słuzy wymianie doświadczeń o wykupach nieruchomosci pod budowe obiektów przemysłowych !!! poczucie humoru Cię nie opuszcza i dobrze, TACY też są potrzebni - uchchani po pachy. Szkoda tylko, że z takim sarkazmem....ale może ten typ tak ma....? A co do prośby - to miejsce wątku jest jak najbardziej NA MIEJSCU - bo chodzi o "grupy budujące" - jak się nie budujesz i domu przez kopalnię Ci nie rozwalą - to po co się wypowiadasz? Niestety nie Ty wątek założyłeś i nie Ty będziesz decydował ( tzn. prosił moderatora ), gdzie dalej ma się toczyć dyskusja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 20.02.2008 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 YreQ Mam wrażenie że już tylko biadolisz dobrze, że to tylko wrażenie A na poważnie to spotkanie zamknięte - na które mam już zaproszenie - odbędzie się 26 lutego w Chacie Karczowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 20.02.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Wszyscy budujacy domy miedzy Legnica a Lubinem powinnismy sie zjednoczyc i razem ustalic wraz z lokalnymi siłami plan niedopuszczenia do budowy tego kosmodromu jest pelno innych zloz wegla w Polsce - a to ze za 20 lat skonczy sie miedz i tzreba dac prace górnikom slysze od lat osiemdziesiatych. Na spotkaniu we wtorek nie bede mogl byc ale bede mial bezposrednia relacje. pozdrawiam wszytskich i zapraszam do wspolnej walki o nasze domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 20.02.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 kghm kombinuje jak tu wydobywac wegiel bez odkrywki: Gazeta Wrocławska nr 173 - Apetyt na węgiel Polska Miedź szuka nowego sposobu eksploatacji złoża Legnica. Będzie praca dla tysięcy górników? Czy po epoce miedzi nastąpi epoka węgla brunatnego? KGHM już nie ukrywa, że jest bardzo zainteresowany bogatymi złożami tego paliwa. Miedziowy koncern wystąpił do Unii Europejskiej o dotację na dopracowanie metody wydobycia węgla, która nie niszczy środowiska naturalnego. Obecność przedstawicieli KGHM Polska Miedź S.A. na niedawnej konferencji międzynarodowej w sprawie węgla brunatnego w Bełchatowie nie była zaskoczeniem. Wszak KGHM, tworząc swoją spółkę Energetyka, już kilka lat temu dał sygnał, że interesuje się produkcją prądu. POSZLI DALEJ Jednak na konferencji okazało się, że Polska Miedź poszła znacznie dalej. Herbert Wirth i Wojciech Kędzia z departamentu nowych przedsięwzięć inwestycyjnych KGHM Polska Miedź S.A. przedstawili referat o tym, jak można wydobywać węgiel brunatny bez kopania wielkiej dziury w ziemi. - W naszej spółce powstał zespół, który ocenia możliwości uruchomienia kopalni węgla brunatnego - mówi Wojciech Kędzia. - Ale na razie jest więcej znaków zapytania niż odpowiedzi - zastrzega W KGHM liczą się z tym, że budowa odkrywkowej kopalni węgla brunatnego na złożu Legnica będzie bardzo trudna. Po pierwsze, jest to inwestycja bardzo droga Należałoby znaleźć wspólników do jej sfinansowania, także z udziałem państwa Po drugie, mocne prawo własności ogromnie utrudni wykup ziemi - Kopalnia odkrywkowa wymaga ogromnych nakładów finansowych, wykupu dużych połaci ziemi i da węgiel dopiero po 10-13 latach od momentu rozpoczęcia przygotowań - ocenia Wojciech Kędzia - Dlatego analizujemy nowe metody eksploatacji złoża NA TRZY SPOSOBY Poza odkrywką w grę wchodzą trzy technologie. Pierwsza, to podziemne zgazowanie węgla. Na powierzchnię wydobywa się już tylko gaz. Druga, to metoda podziemnej eksploatacji górniczej - podobna do eksploatacji rudy miedzi, czy węgla kamiennego. Trzecia to metoda hydro-otworowa - Metoda hydro-otworowa jest chyba najbardziej realna w naszych warunkach -mówi Wojciech Kędzia Dlaczego? Metoda ta polega na wierceniu otworów z powierzchni do złoża Następnie wpuszcza się w te otwory kolumny rur z głowicami zasilanymi w wodę pod wysokim ciśnieniem. Właśnie strumień wodny jest "czynnikiem urabiającym", "nożem" wycinającym kęsy węgla ze złoża Węgiel ten wraz z wodą jest zasysany i wypompowywany na powierzchnię. - Metoda ta stosowana jest już w USA, ale jako technologia uzupełniająca tłumaczy Kędzia. - Ma ona taką przewagę nad kopalnią odkrywkową, że pozwala elastycznie wybierać miejsce eksploatacji, bez zajmowania wielkich powierzchni terenu, bez odkrywania złoża i problemów ze składowaniem nadkładu, bez niszczenia naturalnego środowiska Ale to metoda nowa i trudna Nie rozwiązano wiele jej podstawowych kwestii technicznych. W Polskiej Miedzi chcą nad tym pracować. -Dlatego złożyliśmy wniosek do Unii Europejskiej o dotację na dopracowanie tej metody -informuje Wojciech Kędzia PO MIEDZI WĘGIEL? Stanisław Siewierski - wiceprezes KGHM Złoża węgla brunatnego są interesujące dla Polskiej Miedzi z paru powodów. Po pierwsze wtedy, gdy pytamy; co po miedzi? Zagospodarowanie węgla brunatnego koło Legnicy to poważna alternatywa dla tysięcy pracowników przemysłu miedziowego. Po drugie, jako firma jesteśmy ogromnym konsumentem energii elektrycznej - 2,5 mln megawatogodzin rocznie. Już teraz, mając elektrociepłownie w kopalniach i hutach, rozważamy zwiększenie produkcji energii. W grę wchodzi produkcja z wykorzystaniem gazu ze złóż lubuskich. O ile uzyskamy atrakcyjną dla nas cenę tego gazu. W ten sposób zaczniemy funkcjonować w sektorze energetycznym. Póki co rozpoznajemy metody pozyskiwania węgla brunatnego. Jest czas, by wypracować takie, które będą minimalnie szkodzić naturalnemu środowisku. l to zaczynamy robić. Grzegorz Chmielowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 20.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witajcie Przed kilkoma dniami jak grom z jasnego nieba dotarla do mnie wiadomość o kopalni. Uświadomił mnie sąsiad na budowie, który z wielkim przerażeniem w oczach opowiedział mi cała historię. Od tamtego czasu chodze struty, prawde mówiac nie umiem już mysleć o niczym innym, poprostu nie radze sobie z tym. Nie skarżąc się wydałem wszystkie oszczednosci i zadłużyłem aby w końcu mieć swoje miejsce na ziemi. Kiedy właśnie zaczynam myśleć że się udało-to dostaje pstryczka od losu w postaci kopalni odkrywkowej. Takich jak ja jest wielu, nie tylko w Pieszkowie, ale w całym regionie przewidzianym pod kopalnie. Śledze wciąż doniesienia prasowe, rozmawiam ze znajomymi. Odnosze wrażenie że to jakaś paranoja. Samo nasuwa się pytanie "jak nas się traktuje w tym kraju", przecież wydano nam zezwolenia na budowe, projektowane są i realizowane drogi w gminie, wciąż jest rozwijana sieć energetyczna i wodnokanalizacyjna, jest rozpoczętych dziesiątki jak nie setki budów domków jednorodzinnych, więc pytam niektórych forumowiczów: na jakiej podtsawie miałem mysleć iż pod moim domem ma powstac kopalnia odkrywkowa. Dodam tylko iż jestem pilotem i doskonale znam ten teren, jestem w posiadaniu dokumentacji fotograficznej całego regionu. To dynamicznie rozwijajace się osiedla na pograniczu pieknych bujnych lasów. A nikt, wlaśnie tych ludzi,z tych miejscowości nie bierze pod uwage. Proszę państwa, pieniadze z tytułu odszkodowań, uwierzcie mi, tak naprawde nie zalatwiają sprawy, tylko zaleczają. Istnieją tutaj "zakłady pracy" dające zatrudnienie i chleb niejako calym rodzinom i najmniejszym wioskom, są przetwórnie, małe pkt handlowe, rozbudowane gospodarstwa rolne i hodowlane. To społeczność!! Ludzie, żyjący, oddychający, mający swoich bliskich i to coś, co pozwala im tu żyć. To jest SWOJE MIEJSCE NA ZIEMI. Artykuł przytoczony w poprzednim poście jest jak maleńkie światełko w tunelu. To pierwsza informacja dająca nadzieje że ten paradoks sie nie zdarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 20.02.2008 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dlatego myslę, że trzeba podjąć walkę o naszą małą ojczyznę, bez względu na konsekwencje. Piszący tutaj ludzie spoza regionu udowadniają tylko, że dla nich liczy się wyłącznie prąd w gniazdku, a jakimi metodami osiągnięty - nieważne. Równie dobrze za ścianą ich domów mogłoby pedałować na prądnicy stu czarnoskórych- nieważne. Liczy się tylko efekt - prąd.Myślę, że społeczeństwo lokalne potrafi zablokować tą inwestycję, kwestia uświadomienia sobie tego co sie straci i dobrej organizacji.Dzisiaj bardziej liczy sie prawo własności niż trzydzieści lat temu, gdy wyrzucano z domów mieszkańców innych miejscowości zajętych pod kopalnie.Procedura wywłaszczenia zakłada postępowania odwoławcze, również przed instytucjami unijnymi, a to niestety dla inwestorów kopalni znaczy dodatkowe koszty i przedłużenie w czasie.Nie wiem jak inni, ale ja będę walczył o swoje każdymi możliwymi metodami i nie intreresuje mnie zupełnie zdanie osób, które twierdzą że ważniejsze sa potrzeby energetyczne kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 20.02.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 A na potwierdzenie swoich słów - wykorzystując nawet kierownicze stanowisko w administracji rządowej dostałem imienne zaproszenie na konferencję zamkniętą organizowaną przez Wojta Gminy Lubin. I zrobie wszystko aby ta kopalnia w formie odkrywkowej pod moim domem nigdy nie powstala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjc2 20.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dziś usłyszałam, że nie są wydawane pozwolenia na budowę w Miłosnej (dotyczy to jednej strony wsi). Oczekuję na wiadomości. Też zaczynam być załamana, a w czerwcu miałam zamiar przeprowadzić się do domu i zacząć nowe życie. Tylko na jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 20.02.2008 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 http://www.legnica.naszemiasto.pl/wydarzenia/820191.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 20.02.2008 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Ciekaw jestem jak zareaguje Komisja Europejska, gdy zostanie ujawnione, ze unijne pieniadze sa wydawane na sprzeczne ze soba projekty:- budowa drogi ekspresowej przez srodek zloza - droga S3http://tnij.org/s_3- lokalizacja i doplaty dla terenow ujetych w programie Natura 2000 - rejon Prochowic - obszar scislej ochrony Legi Odrzanskie http://tnij.org/n2000- no i konfliktowy obszar opracowania pod wyrobisko wegla brunatnego -http://www.komitetlegnica.agh.edu.pl/okomitecie.htm. wszyscy szczycą się wykorzystaniem środków unijnych.ciekawe co zrobi polski rząd, jeśli będzie musiał zwrócić zmarnotrawione pieniądze wykorzystane na sprzeczne projeky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 20.02.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 na szczescie na ten ostatni projekt poszedl wniosek o 15 mln ale na opracowanie metody wydobycia ....bezodkrywkowego:) ten teren miedzy Legnica a Lubinem (z tego co wiem to glownie Raszówka i Karczowiska) zamieszkiwany jest przez wielu notabli na stołkach i raczej niebiednych , a nawet jednego reprezentanta Polski w pilce nozne:)) wie jak wszyscy razem zaczniemy dzialac ( w razie czego mozna oplacic nawet greenpeace:)) to uratujemy swoje miejsce na ziemi:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 20.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 YreQ musimy sie kiedys spotkac i zaczac dzialania "konspiracyjno-wywrotowe" przeciwko tej kopalni - Polaku wez sprawy w swoje rece:)) - to haslo chyba nadal aktualne:))jak zaczniemy to przylacza sie nastepniwiem ze dziala juz to Stowarzyszenie - ale im wiecej inicjatyw tym lepiejszczegolnie ze tam dzialaja głownie "starzy" mieszkancy tych terenowa my bedziemy nowa sila:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 20.02.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 i jeszcze jedno ...niech mieszkancy Lubina, Prochowic i Legnicy nie mysla ze to tylko problem tych kilku wsi..... mieszkancom tych wsi zaplaca.....a Ci ktorzy zostana na obrzezach kopalni nie dostana pieniedzy a za plotem beda mieli krater......w dodatku pylacy na wiele kilometrow.... wiec powinni sie zjednoczyc z nami - to nie jest problem 2,5 tys mieszkancow ktorych chca wysiedlic to problem kilkuset tysiecy ludzi zyjacych na tym terenie - i to trzeba spoleczenstwu uswiadomic!!!YreQ i wszyscy inni tu mieszkajacy - nie damy sie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 20.02.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Panowie PRZYŁACZAM SIĘ jestem z WamiPrzedmówca dobrze zauważył. To nie tylko problem lokalnej społecznosci w planowanej degradacji kilkunastu miejscowości naszego regionu. Trzeba na problem popatrzec globalnie, troszke z góry. Próbowalem wczoraj to uzmysłowić znajomemu z Górzycy który wlasnie wykańcza swoj dom. Na początku celowo zacząłem rozmowe z pkt. powiedzmy przegranej pozycji. No cóż, przykro to mówić: ALE NIC TAK POLAKA NIE CIESZY JAK CUDZE NIESZCZĘSCIE. Ale kiedy uzmysłowilem rozmówcy iz mieszkać choć w najpiękniejszym domu na obrzeżu krateru nie będzie należało do komfortu za kilka setek. To w tym momęcie usmiech z ust rozmówcy jakimś cudem zgasł. No tak, prosty jakże wymowny przykład. Ale ludnosć jest niedoinformowana. Nic nie wiemy poza kilkoma artykulami na łamach lokalnych gazet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 20.02.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 dziekuje Jarkuim wiecej nas tym lepiej:)) wlasnie czytam artykul: http://www.ppwb.org.pl/wb/52/11.php i widze ze plan maja taki zeby za 4-6 lat wysiedlac Gogolowice i tam zrzucac ziemie z odkrywki a jak w tym rejonie wydobede i zrekultywuja to beda isc dalej na zachod a kolejne wysiedlane wsie przenosic na te tereny zrekultywowane....gdzie bedzie pustynia:)) - ale naiwni ze ludzie na to pojda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araxi 20.02.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araxi 20.02.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 gmina prochowice jest własnie w trakcie tworzenia świeżutkiego jak bułeczki z piekarni PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO GMINY i nie ma tam mowy o zadnej kopalni wegla brunatnego!!!!!!!!!!!!!!! KOLEJNY PARADOKS Z SERI "w Kraju nad Wisłą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araxi 21.02.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 21.02.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Na oficjalnej stronie miasta Lubina pojawił się dziś artykuł:Samorządowcy wobec kopalni odkrywkowej2008-02-21 13:51:48Temat kopalni węgla brunatnego mającej powstać między Lubinem a Legnicą spędza sen z powiek okolicznym mieszkańcom już od kilku miesięcy. Dotychczas sprawą interesowały się wyłącznie media. Teraz debatować nad nią będą również lokalni samorządowcy. Z inicjatywy wójt gminy Lubin Ireny Rogowskiej odbędzie się konferencja wójtów, starostów, burmistrzów, prezydentów regionu Legnica – Lubin – Ścinawa. – Docierają do nas różne informacje od mediów, jak i zaniepokojonych mieszkańców. Ważne jest więc ustalenie wspólnego stanowiska samorządowców w sprawie kopani. I właśnie to będzie głównym tematem spotkania – wyjaśnia Janusz Łucki, rzecznik Gminy Wiejskiej Lubin. Podczas konferencji wystąpią też prelegenci, którzy omówią temat budowy i eksploatacji elektrowni oraz kopalni węgla brunatnego złoża Legnica w odniesieniu do środowiska regionu. Do udziału w konferencji oraz dyskusji zostali też zaproszeni parlamentarzyści z naszego regionu oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność na terenie gminy Lubin. Spotkanie odbędzie się 26 lutego w godzinach 11-16 w Hotelu Chata Karczowiska. Po jej zakończeniu przewidziano konferencję prasową. Miejmy nadzieje iz wybrani samorządowcy oraz parlamentarzyści pójdą za głosem swoich wyborców. Powinnismy mieć jasne stanowisko w tej sprawie i mam nadzieje, że lokalne władze wiedzą jak powinno ono brzmieć. ŻADNEJ KOPALNI ODKRYWKOWEJ NA NASZYCH TERENACH!!! Aż ciarki mnie przechodzą że moge usłyszeć coś innego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 21.02.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Przedwczoraj napisalem do zielonych, oto odpowiedź jaką mi nadesłali: Witam Tylko że na dzień dzisiejszy procedura prowadzaca do rozpoczęcia eksploatowania Legnickiego złoża (bo chyba do tego Pan sie odnosi) wogóle sie nie zaczęła. Miejscowe władze też wyrażały sprzeciw eksploatowaniu tego złoża więc na razie nie ma nawet zwyczajnie przeciw czemu protestować, a na protestowanie przeciw teoretycznej możliwości eksploatowania złoża Greenpeace jak i pewnie wszystkie inne organizacje sobie raczej nie mogą pozwolić bo niestety jest cały czas sporo innych rzeczy interwencji wymagajacych. Pozdrawiam. Miejmy nadzieję, że nie będzie potrzeby wzywać zielonych. A jeżeli do tego dojdzie, to nas nie zawiodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts