Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

Wracając do zamieszczonego artykułu na Lubińskiej stronie :

"Podczas konferencji wystąpią też prelegenci, którzy omówią temat budowy i eksploatacji elektrowni oraz kopalni węgla brunatnego złoża Legnica w odniesieniu do środowiska regionu."

Można mieć nadzieje, że nasi nie dadzą się zwieźć białym pachnącym kołnierzykom wysiadajacych z limuzyn. Że nie poddadzą się cyferkom, strategicznym planom, dobrej i miłej atmosferze. A przystapią do merytorycznej dyskusji z której będzie wynikał jasny wniosek. A ów "prelegenci" niech tym samym otrzymają prelekcje iż mają się wypchać i tym samym mogą sobie kopać gdzie indziej.

PROPONUJE WSZYSTKIM ZWOLENNIKOM RATOWANIA NASZEGO REGIONU O SPOTKANIE POD WSPONIANYM ADRESEM. MOŻE TO CHOĆ TROSZECZKE OSTUDZI ZAPAŁ KOŁNIERZYKOM I KOLOROWYM SKARPETKOM!

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spotkanie odbędzie się 26 lutego w godzinach 11-16 w Hotelu Chata Karczowiska. Po jej zakończeniu przewidziano konferencję prasową.

Będę na tym spotkaniu i nie omieszkam wyrazić swojego zdania na ten temat.

Jeżeli wszyscy mieszkańcy przeciwstawią się kopalni to ona nie powstanie. Ale musimy działać juz teraz zanim ktoś ponad naszymi głowami podejmie katastrofalne w skutkach decyzje.

Panowie PRZYŁACZAM SIĘ jestem z Wami

Przedmówca dobrze zauważył. To nie tylko problem lokalnej społecznosci w planowanej degradacji kilkunastu miejscowości naszego regionu.

Witam i popieram

Budujemy w Golance więc potencjalnie nie powinni nas ruszyć ale widok możemy mieć przedni Bajkonur Kosmodrom

Jak się patrzy na szpicę Panów z AGH i Poltegoru to wydaje się że lata świetności i kariery już za nimi a powiem wam tylko tyle że cała strategia oparta na badaniach ww Poltegoru jest delikatnie mówiąc nie dokładna Kunice i Prochowice na szczęście za w czasu zaczęły projekty Natura 2000 i objęły nimi całkiem znaczną część swoich gmin.

Kilka ładnych lat temu mała grupka mieszkańców gminy Kunice zablokowała wybudowanie pod ich nosami spalarni odpadów przemysłowych.

Wtedy się udało

Byli wtedy osamotnieni ale ich determinacja się opłaciła.

Potem ta sama spalarnia zagnieździła się w Osetnicy ale tam już było gorąco jak pamiętacie

Jeśli opór to już teraz ale nie koniecznie na barykady ale raczej dywersja i bój w białych rękawiczkach.

Jest wśród nas mieszkańców tych miejscowości na pewno wielu ludzi rzutkich

wykształconych i wpływowych więc użyjmy całej siły i sprytu bo:

"po to się rozpoczyna bitwę żeby wygrać wojnę"

i bynajmniej nie chodzi tu o wymachiwanie szabelką niedźwiedziowi przed nosem

Pozdrawiam i jestem z Wami

Własnie istnienie w bliskiej odległości obszarów Natura 2000 może być zbawieniem dla całego terenu objetego planem budowy kopalni. Są to Łęgi Odrzańskie, czyli ich istnienie oparte jest na określonym poziomie wód gruntowych. Świadome wywołanie leja depresyjnego spowoduje odpływ wód i degradację pośrednią obszarów natury 2000.

A to się kwalifikuje do powiadomienia odpowiednich organów o złamaniu prawa oraz organizacji wspomagających w postaci ekologów.

A co do Golanki. Niestety złoża obejmują również tereny gminy Kunice. A raz wżarta w złoże zwałowarka nietety bedzie drążyć do końca. Może nie za lat 10 ale za 30-40. A chyba nie budujecie na 40 lat domu.

Jeszcze jedna myśl nasuwa mi się na język. Nie wiem, tak mi się coś wydaje, może się myle ale chciałbym się tym podzielić. Jak to się stało iz po tylu latach ktoś sobie przypomniał o tych złożach. No cóż, ktoś powiedział iż grozi nam zapaść energetyczna. Ja jestem innego zdania. Wszystkie kopalnie WB budują swoje drugie wersje, węgla nie brakuje. Ponoć większa część terytorium naszego kraju leży na WB. Tu nasuwa się wspomienie, że jest to złoże najlepiej rozpoznane. Ale to jeszcze nie oznacza że trzeba odrazu budować kopalnie a w dodatku odkrywkową, tym bardziej że juz kiedyś chciano, ale odstąpiono od tego szalonego pomysłu. Ktoś powiedział że chodzi o KGHM, ten moloch potrzebuje energii, ale jak dotąd doskonale sobie radzi bez odkrywki, mało tego, z tego co słyszałem w zeszłym roku zeszli ze strat energi elektr. Więc o co tu chodzi?? A o polityke. Obym się mylił. Kiedyś kazano nam to i owo ze wschodu, teraz jesteśmy w UE i polecenia przychodzą z zachodu. Gdzieś na forum napisano iż u naszych zachodnich sąsiadów wszystko się opłaca, a napewno kopalnie odkrywkowe WB przy granicy. Ale nikt z autorów tych postów nie przyjżał się tym molochom z bliska i problemom lokalnego środowiska. Oni sobie nie radzą, środowisko zrujnowane a energii brakuje. Założyli pola wiatraków na pobliskich hałdach które w ogóle nie zdały egzaminu. Dziwnym trafem w polsce zjawia się ze szwecji inwestor mówiący coś o najnowocześniejszej elektrowni na WB i lokalizacji jej koło Ścinawy. Przy okazji mamy odrazu odbiorce na nadwyżki energii w niemczech. Tak sobie siedze i myśle że to jakimś cudem układa się w logiczną całość. No cóż, można mieć nadzieje iż ponownie nie będzie aktualne powiedzenie "mądry polak po szkodzie". Powinniśmy się uczyć na cudzych błędach a nie na swoich. Zrobili sobie bajzlu to niech sobie radzą, a jak będziemy chcieli elektrownie to sami sobie zbudujemy. I niekoniecznie będzie ona na WB. Dla zrozumienia wprost. Bardziej zależy na elektrowni i nadwyżkach energii elektrycznej krajom Unii a nie naszemu państwu.

Najśmieszniejsze jest to że ja chcę zainwestować w nowoczesne technologie ogrzewania i zużycia energii np pompa ciepła kolektory ogniwa fotogalwaniczne a tu taka niespodzianka pod nosem

Na dobrą sprawę trzeba było budować na płycie zapiąć cztery liny i fru w inne miejsce ale to żadne rozwiązanie bo problem jest tu i teraz.

PS też się wybieram na to zebranie więc może małe zgrupowanie przed BITWĄ

mój gg 1966977

Na lamach wczorajszego numeru "express-lubin-głogów-polkowice" pojawił się następujący artykuł:

http://www.zaglebie24.net/news.php?id=8237&rodzaj=2

"Premierze protestujemy!

ech

Blisko 2,5 tysiąca osób może zostać przesiedlonych. Dlaczego? Bo po raz kolejny do łask powróciły plany budowy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego. Mieszkańcy okolicznych wsi boją się o swoje domy, nie chcą mieszkać gdzie indziej. Boja się też ci, którzy zaciągnęli wysokie kredyty i niedawno wyprowadzili się z miasta by żyć w ciszy i spokoju.

„Zwracamy się do Pana z prośbą i apelem, aby Pan i Pana Rząd pozwolił nam nareszcie poczuć się bezpiecznie na tych ziemiach, zapewnił nam nienaruszalność i prawo do spokojnego życia” – takie słowa możemy przeczytać w piśmie skierowanym do premiera Donalda Tuska, w sprawie sprzeciwu mieszkańców okolicznych wsi pomysłowi wybudowania kopalni odkrywkowej węgla brunatnego.

Mieszkańcy Miłoradzic, Osieka, Zimnej Wody i Prochowic drżą na sama myśl o tym, że za kilka lat mogą pożegnać się ze swoim dorobkiem. Ostro sprzeciwiają się temu pomysłowi. Członkowie Stowarzyszenia Wiejskiego Dialog, Rozwój, Ekologia, którzy wystosowali pismo do premiera domagają się spokojnego życia i prawa do ziemi, na której się osiedlili i założyli rodziny.

O możliwości wysiedlenia dowiedzieli się z prasy.

„W świetle doniesień prasowych dotyczących eksploatacji węgla brunatnego na terenie Gminy Wiejskiej Lubin i informacjach o konieczności wysiedlenia mieszkańców z ich własnych domów, stanowczo protestujemy przeciwko wszczęciu postępowania zmierzającego do uruchomienia kopalni węgla brunatnego oraz budowie elektrowni na terenach Gminy Wiejskiej Lubin.” – czytamy w piśmie.

Argumentacja mieszkańców wsi jest różna. Wielu z nich wie co znaczy przesiedlenie, bo albo oni sami albo ich rodziny już przeżyły koszmar utraty majątku i wieloletnie starania żeby w nowe miejsce uznać za swój dom.

W latach 70-ych, kiedy rząd odstąpił od planów budowy kopalni na tym terenie wiele rodzin zdecydowało się zamieszkać tu. Zainwestowali w domy, oszczędności włożyli w ziemię. Jak sami mówią, straszy ich możliwość odzyskania majątków przez niemieckich właścicieli, a teraz dochodzi jeszcze kopalnia.

Przez ostatnie lata wsie znacznie się rozrosły. Liczba mieszkańców zwiększyła się kilkukrotnie. Zainwestowano w drogi, media, infrastrukturę. W okolicy, która miałaby posłużyć jako składowisko ziemi zdjętej z pokładu węgla znajdują się obecnie tereny rzadko występujących roślin i zwierząt chronionych, Pomniki Przyrody, Rezerwaty Przyrody i Parki Krajobrazowe.

- Apelujemy o odstąpienie od przedsięwzięcia dotyczącego wykorzystania zasobów węgla brunatnego z zastosowaniem dotychczas znanych technologii i pozostawienie tych złóż kolejnym pokoleniom – czytamy w apelu Stowarzyszenia Wiejskiego Dialog, Rozwój, Ekologia. - Jednocześnie zwracamy się z prośbą o rozpatrzenie innych alternatywnych źródeł pozyskiwania energii bez szkody wobec tysięcy mieszkańców Gminy Wiejskiej Lubin oraz słynącego z wyjątkowych walorów przyrodniczych środowiska naturalnego. Jesteśmy zdecydowani wykorzystać wszystkie możliwe środki, aby nie dopuścić do uruchomienia działalności górniczej w miejscu, gdzie obecnie stoją nasze domy. Zastosujemy wszelkie formy protestu, odwołamy się do wszystkich możliwych organizacji proekologicznych i prospołecznych działających na terenie kraju i Europy. Jesteśmy zdeterminowani bronić dziedzictwa naszych rodziców, dorobku wielu pokoleń i majątku wszystkich mieszkańców Gminy Wiejskiej Lubin. Uważamy, że rozpoczęcie eksploatacji węgla brunatnego krzywdzi miejscową ludność, bezcześci pamięć naszych przodków oraz lokalną tożsamość i przywiązanie do ziemi.

KGHM uspakaja. Jeżeli spółka będzie zainteresowana wydobyciem węgla brunatnego, to dopiero kiedy stworzone będą technologie dzięki którym węgiel będzie można wydobywać bez uszczerbku dla środowiska naturalnego. Jak na razie holding skupia się na wydobyciu miedzi i to jest ich najważniejszym celem"

Więc skoro nie KGHM i jak wspomniano wcześniej "tani prąd dla lgom" to dla kogo. /?/ Czy to unia?? Czy trzej panowie rodem z komitetu sterującego to nic innego jak tylko naganiacze? Ciekawe czy owi dyplomaci o tym wiedzą?

Proponuję Totalną Akcję Medialną. Rozpocznijmy wysyłanie maili do wszystkich instytucji, głównie mediów - Uwaga TVN, program Jaworowicz, telewizje, instytucje ekologiczne. Do wszystkich którzy mogą się tematem zainteresować i pomóc nam ujawnić protest na szerszą skalę. Komitetowi nie bedzie tak łatwo knuć za naszymi plecami.

Z tą akcją protestacyjną to dobry pomysł, ale czy to coś da?

Ja mam taki dylemat. Kupiłem działkę w Karczowiskach z myślą, że się tam wybuduję za 2 lata. Nie mam pozwolenia na budowę.

Czy jest sens teraz na szybko załatwiać dokumenty i się budować ? Czy dać sobie spokój i czekać aż ją odkupią?

Już naprawde nie zliczam postów jakie napisałem pod artykułami dotyczącymi naszego problemu. Kilka z nich nie opublikowano, może za zbyt dosłowne wyrażanie poglądu. I tu musze powiedzieć kilka krytycznych słów pod adresem portali z cenzurą, min. nasz lubiński. Celowo nie ujmowalem zagadnienia w brutalny sposób lecz dobitnie wyraziłem mój pogląd. Jednak mimo to post nie został nadany pod artykułem. Co to znaczy? Czy redaktorzy naszej strony Lubinskij obawiają sie naszego zdania? A może mają z góry założone co mogą redagować a co nie? Panowie, obawiam się niestety że nasze najbliższe medialne środowisko już zostało skażone. Miałem wrażenie że żyjemy w demokracji i mamy wolność słowa i poglądów. Juz należy mówić o tym forum i dyskusji o KWB jako o krzyku lokalnego środowiska. Dajmy znać o sobie polsce, piszmy gdzie się da, może ktoś ze zrozumieniem przybliży nasz temat na szerszym forum.

Z dniem pierwszego marca 2008 roku EnergiaPro Gigawat wprowadza wzrost cen energii elektr. Jednym z powodów (aby nawiązać do naszej dyskusji) jest to, że limity CO2 przyznane elektrowniom są niewystarczające i wytwórcy energii muszą zakupić dodatkowe prawa do emisji CO2. Polska uczestniczy w systemie limitowania ograniczeń CO2, jest to wymóg UE w zakresie ochrony środowiska.

I jak będą się mieć ceny prądu, który w przyszłosci miałaby produkować elektrownia Ścinawa z WB? Ceny będą gigantyczne, niech się nikt nie cieszy, będziemy płacić grube pieniadze za kolejne przekroczenia limitu emisji CO2. A kto zapłaci, niestety my obywatele tego kraju.

najbardziej wlasnie obawiam sie tego ze inni moga mowic w mediach ze to my jestesmy odmiencami ktorzy chca cofnac Polska do poziomu średniowiecza bez pradu - ze to przez nas polacy nie beda miec pradu w gniazdkach - a takie postawienie sprawy juz wystarczy zebysmy mieli przeciwko sobie nie tylko reszte kraju ale i nawet lokalnych ludzi ktorzy mysla tylko o kolejnych miejscach pracy w regionie.

najbardziej wlasnie obawiam sie tego ze inni moga mowic w mediach ze to my jestesmy odmiencami ktorzy chca cofnac Polska do poziomu średniowiecza bez pradu - ze to przez nas polacy nie beda miec pradu w gniazdkach - a takie postawienie sprawy juz wystarczy zebysmy mieli przeciwko sobie nie tylko reszte kraju ale i nawet lokalnych ludzi ktorzy mysla tylko o kolejnych miejscach pracy w regionie.

Już to na poprzednich stronach przerabialiśmy......

Nie ma co się smucić, tylko trzeba na pomysłodawców odkrywkowj "rzucić" .... no i nie dać się wyrzucić z własnych upragnionych domów.

Pierwsze większe starcie już we wtorek.

Spotkanie odbędzie się 26 lutego w godzinach 11-16 w Hotelu Chata Karczowiska. Po jej zakończeniu przewidziano konferencję prasową.

Zaproście swoje rodziny i znajomych. Spotkajmy sie tam wszyscy. To nie daleko. Cóz znaczy jedno popołudnie? Można stracić tak wiele za tak niewiele. Rozmawiajcie z ludźmi, niektórzy nawet nie wiedzą o temacie. Tłumaczcie.

Już naprawde nie zliczam postów jakie napisałem pod artykułami dotyczącymi naszego problemu. Kilka z nich nie opublikowano, może za zbyt dosłowne wyrażanie poglądu. I tu musze powiedzieć kilka krytycznych słów pod adresem portali z cenzurą, min. nasz lubiński.

:lol: A JAK JEST TUTAJ??????????????????[/b]

Obserwuję problem od jakiegoś czasu.

Widać wyraźnie, że następuje mocne polaryzowanie postaw.

Dzielicie się (mieszkańcy tych terenów) na obozy, które zyskają i które stracą.

WSZYSCY macie swoje SŁUSZNE racje i prawa!

I już (w każdym obozie) jest Was tylko POŁOWA!

Jak odliczyć obojętnych, tych co im "zwisa" - to stajecie się MNIEJSZOŚCIĄ!!!

ERGO: kilka procent podnosi wrzask, co zrozumiałe, ale to było w "planach" i w niczym nie skomplikuje realizacji "celów wyższych"....

Historia uczy, że tak to idzie.... było... było... było....

W wielu miejscach... w wielu czasach...

Adam M.