odkrywka_to_jest_to 22.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dobro energetyczne kraju jest ważniejsze niż stare poniemieckie sypiace sie domy czy te nowo pobudowane ochydne parterówki za marne kilkaset tysiecy złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odkrywka_to_jest_to 22.02.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 ERGO: kilka procent podnosi wrzask, co zrozumiałe, ale to było w "planach" i w niczym nie skomplikuje realizacji "celów wyższych".... I NIECH WSZYSCY PRZECIWNICY WBIJĄ TO SOBIE DO GŁOWY JESTEŚCIE WŁŚANIE TE KILKA PROCENT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nevada-milogo 22.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 ERGO: kilka procent podnosi wrzask, co zrozumiałe, ale to było w "planach" i w niczym nie skomplikuje realizacji "celów wyższych".... I NIECH WSZYSCY PRZECIWNICY WBIJĄ TO SOBIE DO GŁOWY JESTEŚCIE WŁŚANIE TE KILKA PROCENT Całe szczęście że mamy takich światłych i mądrych współobywateli Wbij teraz sobie do głowy znawco najnowszych technologii w uzyskaniu energii z WB że może jesteśmy te parę procent ale pamiętaj o łyżce dziekciu w złoto miodowym interesie wydobywczym . I pamiętaj że "my home is my castle" i wsadz sobie w kieszeń swoje geopolityczne bzdurki o celach wyższych - patriota od siedmiu boleści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 22.02.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 "odkrywka_to_jest_to" to TROL zatem nie karmy trola! a sam zdachnie z glodu wlaczcie na niego i im podobnych "ignore" ten watek jest dla mieszkancow, ktorzy nie chca miec tutaj krajobrazu jak z worka turoszowskiego lub gorszego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odkrywka_to_jest_to 22.02.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 I pamiętaj że "my home is my castle" castel nie castel ja nie wiem wiem jedno mozecie juz pakować walizki i im szybciej to zrobicie tym lepiej dla was pod wieloma względami a głównie pod względem ekonomicznym no chyba ze zamiezacie siedzieć jak te TROLE w miejscu które już niedłudo ulegnie całkowitej degradacji !!!!!!!!!!!! porozglądajcie sie dokoła to juz sie zaczeło juz tego nie cofniecie popatrzcie na sąsiadów myślicie ze oni bedą bronić tych ziem !?!?!? ci głupsi tak ale ci mądrzejsi szarpną kase za odszkodowanie i pójdą z tąd jak najdalej a wy jak chcecie to sobie tu siedzcie ciekawe jak długo wytrzymacie bez ifrastruktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 22.02.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witajcie Widzę, że kopalnia nabiera sporych rumieńców i coraz głośniej o tym, słyszałam ostatnio (nie wiem ile w tym prawdy),że m.in my mieszkańcy Karczowisk powinniśmy się martwić bo nasze domy pozostaną na powierzchni ziemi ale niestety z księżycowym krajobrazem i zapylonym powietrzem, nikt nam nie zaproponuje odszkodowań za domy, bo z jakiej okazji, odszkodowania dostaną tylko Ci których to bezpośrednio dotyczy tj wiosek które zostały wymienione Karczowisk Tam nie widziałam (Osiek, Miłoradzice, Miłosna i kawałek Raszówki itd.). Ludzie ponoć wycofują się z rezerwacji swoich działek w naszej wiosce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 22.02.2008 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Ten Troll - miłośnik odkrywki to nasz znajomy z wczesniejszej dyskusji, który zmienił sobie nicka wpisując na dodatek że jest z raszówki. Jeśli myslisz że ktos będzie Trolu jeden z toba dyskutował to się jednak mylisz. A jak bedziesz za bardzo upierdliwy to cie wywale przez adminina forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 22.02.2008 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 http://fakty.lca.pl/wiadomosci/more/13376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 22.02.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 "Stare Opolno koło Bogatyni już za klika miesięcy zniknie z powierzchni ziemi. Ponad 100 rodzin musi opuścić swoje domy i przenieść się do nowych mieszkań. A wszystko po to, by górnicy z Turowa mogli się dokopać do nowych pokładów węgla brunatnego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 22.02.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Jest wśród nas mieszkańców tych miejscowości na pewno wielu ludzi rzutkich wykształconych i wpływowych Wiekszość to ludzie majetni, na stanowiskach którzy uciekli z miasta naprawdę zabawne jest to wasze poczucie wyższości... a prawda jest taka, że wiekszość mieszkańców stanowią pracownicy kghm'u, firmy, która zdegradowała już wystarczająco środowisko w regionie i której najbardziej zależy na budowie elektrowni... hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja... może być np. tak ktoś, kto zdecydował o budowie żelaznego mostu, najwoiększego składowiska odpadów w europie i przesiedleniu setek mieszkańców, wybudował sie w mioradzicach i teraz pyskuje, jak to ekologia ważna... moralność kalego... kali ukraść dobrze...kalemu ukraść źle... uczciwie prosze sie przyznać kto jest z kghm'u... no dalej... pewnie conajmniej 50%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 22.02.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Przypomnę:Spotkanie odbędzie się 26 lutego w godzinach 11-16 w Hotelu Chata Karczowiska. Po jej zakończeniu przewidziano konferencję prasową. Nie zwracajcie uwagi na uszczypliwe dogaduszki ludzi na tym forum. Powiem tak: NIC TAK POLAKA NIE CIESZY JAK CUDZE NIESZCZĘŚCIE. Nie dajcie się ponieść emocjom bo to nie jest tego warte. Myślimy tak, aby uratować nasze domy, niektóre może i są poniemieckie, ale Wasze. Są to miejsca w których się wychowaliscie, gdzie spedzaliście swoje szczęśliwe chwile. Teraz albo was władują do szuflandii czyli blokowiska, albo dadzą odprawe pienieżną. A gdzie zwierzeta, maszyny rolnicze, wasze stanowiska pracy, warsztaty, stolarnie, piekarnie, przetwórnie, tartaki. To są miejsca pracy. WYWŁASZCZĄ to prawda, ale co potem? Czy Pan X poradzi sobie z nową sytuacja kiedy nic innego nie robil jak rolnictwo? Czy Pani Y odnajdzie się w mieście pełnym samochodów i ludzi kiedy dotąd najczęstszymi widywalnymi osobami byla "kuma" czyli sasiadka? Otóż NIE! Kto zadał pytanie i ma odpowiedź ile będzie zawałów, stresów, placzu. Starych drzew się nie przesadza. A nie każde drzewo wyrwane z korzeniami przyjmie się w nowym miejscu. Jeszcze pare slów do osób które może miały kiedyś zajęcia z psychologii lub interesowały się tą dziedziną. Niech sobie przypomną, jak działają mechanizmy sterowania ludnością i jakie należy przedsięwziąść środki aby dojść do celu. Niech nikt mi nie wmawia iż coś jest postanowione. Plany to jedno a DECYZJE TO DRUGIE. Na szczęście na tym forum mam do czynienia w większości z inteligentnymi osobami. Z mojej strony planuje jutro poiformować jak największą rzeszą mieszkańców poprzez rozwieszenie ulotek. Wiem z pewnego źródła iż zachodnia część regionu przygotowuje sie do wyjazdu na spotkanie. Panowie, ostateczny głos należy do nas. Nie zawiedźmy się nawzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 22.02.2008 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 naprawdę zabawne jest to wasze poczucie wyższości... a prawda jest taka, że wiekszość mieszkańców stanowią pracownicy kghm'u, firmy, która zdegradowała już wystarczająco środowisko w regionie i której najbardziej zależy na budowie elektrowni... hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja... może być np. tak ktoś, kto zdecydował o budowie żelaznego mostu, najwoiększego składowiska odpadów w europie i przesiedleniu setek mieszkańców, wybudował sie w mioradzicach i teraz pyskuje, jak to ekologia ważna... moralność kalego... kali ukraść dobrze...kalemu ukraść źle... uczciwie prosze sie przyznać kto jest z kghm'u... no dalej... pewnie conajmniej 50%... Naprawdę zabawne to są twoje kompleksy mieszkańca zwykłej polskiej miejscowości, który zazdrości statusu społecznego i zarobków mieszkańcom Lubina. Tobie cosik w życiu nie poszło i to dosyć wyraźnie pokazujesz. Ale tak jak pisałem ci wczesniej, ja nie mam nic wspólnego z kombinatem i tez nie mam nic przeciwko ich zarobkom. A mieszkać w spokoju chcę. I mam wrażenie że Ty budowę kopalni traktujesz jako karę dla tych co chcieli zarabiać więcej i sie osiedlili i zaczęli prace własnie w tym regionie. A to udowadnia Twoja małostkowość w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 22.02.2008 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 "Stare Opolno koło Bogatyni już za klika miesięcy zniknie z powierzchni ziemi. Ponad 100 rodzin musi opuścić swoje domy i przenieść się do nowych mieszkań. A wszystko po to, by górnicy z Turowa mogli się dokopać do nowych pokładów węgla brunatnego" I własnie dlatego nie mozna dopuścić do rozpoczęcia budowy kopalni, bo z czasem znikna wszystkie miejscowości. A złoże jast nawet pod Legnicą, tylko takiego miasta nikt nie odważy się wyburzyć. Niestety znikną wtedy wszystkie wsie wkoło, nawet Kunice. To jest walka całego regionu a nie tylko Miłosnej, Osieka czy Miłoradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 22.02.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 mam wrażenie że Ty budowę kopalni traktujesz jako karę dla tych co chcieli zarabiać więcej i sie osiedlili i zaczęli prace własnie w tym regionie. A to udowadnia Twoja małostkowość w tym temacie. Ireczko ! /bo czuję pismo kobiety nosem/ Usiłuję zwrócić uwagę nie, że jest to jakaś kara, tylko że mieszkańcy tych kilku miejscowości nie mają racji i nie powinni /choć maja prawo/ protestować bo nie mają do tego moralnego prawa... mieszka tam wielu pracowników kghm'u, który truje dużo więcej niż bedzie truć przyszła elektrownia... wynika to chocby z postępu technologii... zacznijcie porządek od siebie, bo ja sobie nie zyczę kwasnych deszczy w regionie robiacych dziury w rajstopach oraz palących co delikatniejsze rośliny w ogrodach oraz tego smrodu jak zawiewa od huty... więc kghm'owcy niech nie pyszczą tu o ekologii tylko dlatego że ich ma to dotknąć teraz... Powtarzam - przyszła elektrownia na pewno będzie mniej truć niż obecnie robi to kghm a z tego co mi wiadomo to bedzie uruchomiona kiedy to kombinat bedzie wydawał łabedzi śpiew, więc zanieczyszczenia się nie zsumują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMISJA CO2 22.02.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Od dłuższego czasu przyglądam się dyskusji na forum. Z jednej strony zazdroszczę tym, których ten problem nie dotyczy. Siedzą ukryci za monitorami swoich komputrerow i delektują się dramatem tych drugich,przytaczają najdziwniejsze,zasłyszane teorie,próbują być ekspertami we wszystkich znanych i nieznanych dziedzinach. Panowie, wyskakujcie z ciepłych kapci i zapraszamy do pracy w kopalni (przecież tu zarabiają miliony), przyjmują pracowników na bierząco.Zaznaczam, że to praca dla twardzieli a nie "ciepłych kluch". Wracając do tematu głównego, jak wszyscy wiemy podnieśli nam opłatę za prąd,a dlaczego? właśnie przez takich trucicieli jakich nam szykują-elaktrownie spalające węgiel brunatny. Polska przekroczyła limity emisji CO2 i musi zapłacić aby móc nadal puszczać tą truciznę do atmosfery.Takie są wymagania naszej UNII aby chronić środowisko.I co ma powstać kolejny truciciel? Niestety dodatkowe opłaty za nadmiar CO2 rozłożyli na nas, odbiorców. Gdzie są nasi mądrzy naukowcy? dlaczego nie szukają alternatywnych źródeł pozyskiwania energii tyko powielają przestarzałe technologie. Powinni oddać swoje kilkudziesięcioletnie, wysokopłatne posady młodym,dla których przyszłosć ma jeszcze jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 22.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 więc kghm'owcy niech nie pyszczą tu o ekologii tylko dlatego że ich ma to dotknąć teraz... te kwaśne deszcze to niesamowicie inteligentne bestyjki, padają wszedzie tylko nie na ogródki kghm'owców dobre, przyda się troszkę żartów dla rozładowania napiętej atmosfery na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 22.02.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 mam wrażenie że Ty budowę kopalni traktujesz jako karę dla tych co chcieli zarabiać więcej i sie osiedlili i zaczęli prace własnie w tym regionie. A to udowadnia Twoja małostkowość w tym temacie. Ireczko ! /bo czuję pismo kobiety nosem/ i znów wtopa ......niestety muszę Cię zmartwić. Moja żona była tu tylko dwa razy. Prześledź wątek i będziesz wiedział gdzie pisała, bo wyraźnie to zaznaczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Philip eM 22.02.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witam serdecznie, z problemem budowy kopalni odkrywkoej zetknąłem się na poczatku stycznia br. Jestem mieszkańcem miasta Legnica. Nie dopuszczam mylsi, że w pobliżu Naszego miasta może dojść do degradacji środowiska na tak potężną skalę. W tym przypadku nie liczy się własnośc prywatna, demografia, zdrowie i życie ludzi. Czytając artykuły w tym temacie z równowagi wyprowadzają mnie zapewnienia prekursorów KWB, że roślinność wokół kopalni nie ucierpi, gdyż wodę czerpie głównie z opadów, pylenie ze złoża i zwałowiska nie przekroczy kilometra, a sama kopalnia nie niszczy środowiska, tylko je przekształca. To tylko nieliczne przykłady ograniczonego myślenia. Co za kretyn może wypowiadać tak puste słowa?! Niektórzy z decydentow pomylili chyba epoki i przeleżeli pod lodem z poł wieku. Słyszałem, że zafunduje się okolicznym mieszkańcom spore akweny wodne. Ale nikt nie wspomina, że wypełnienie takiego zbiornika może zająć nawet 20 lat. O szkodliwych pierwiastach zawartych w takim jeziorze nawet boję się wspomnieć. Należy także uwzglednić bardzo poważny wpływ kopalnii na mikroklimat regionu. To tylko nieliczne przykłady. Krótka analiza SWOT doskonale ukaże czym faktycznie jest kopalnia odkrywkowa. Zapraszam przedewszystkim zwolenników pomysłu KO do przedstawienia swoich argumentow. Ale zanim wypowiecie akceptację dla pomysłu zaorania ponad 3000 hektarów wokół Legnicy, spójżcie najpierw na mapę wiatrów, i zastanówcie się, czy aby tablica Mendelejewa nie będzie podążać w kierunku Waszego miasta. Mam już swój scenariusz tej dramaturgii. Aby niepokój społeczny miał wymierny charakter, bedzie dochodziło do budowy lokalnych i niewielkich wyrowisk. To uspi przeciwników, a także pozbawi nas argumentacji, gdyż degradacja otoczenia będzie tylko punktowa. Nie możemy do tego dopuścić. Mimo, że niewiele mine tu zatrzymuje i w każdej chwili mogę zostawić rodzinne miasto jestem z Wami. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 23.02.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witaj Philip eMTo bardzo ważne argumenty i kolejny głos. Jedne z wielu. Zapraszam do Karczewisk we wtorek i częstego uczestnictwa w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMISJA CO2 23.02.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Krótkie opowiadanie dla szczęśliwych mieszkańców Lubina, których problem kopalni i elektrowni ponoć nie dotyczy: Będąc dzieckiem pojechaliśmy z rodzicami na Śląsk na uroczystość I Komunii.Oczywiście pełne mieszkanie gości (blok w mieście) i przez cały dzień otwarte drzwi na klatkę schodową (???).My jak to dzieci otworzyliśmy w pokoiku okno i puszczaliśmy samolociki.Panika i popłoch rozpoczął się gdy weszła ciocia.ZAMYKAĆ OKNA! TU SIĘ OTWIERA TYLKO DRZWI NA KLATKĘ ABY PRZEWIETRZYĆ MIESZKANIE! Nasze czarne łokcie na białych sweterkach od podpierania się na parapecie( okno było krótko otwarte)były straszne. Solenizantka w białej sukni miała nielada problem aby dojść do kościoła.Suknię kazano jej trzymać bardzo wysoko, ale i tak była czarna od spodu. Ostatni ochrzan dostał się dzieciom za pozostawione otwarte główne drzwi wejściowe na klatkę schodową.Pełna walka o przetrwanie w pyle i sadzy. Lubinianie wszystko przed wami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts