Haynauer 26.02.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 z tym gubinem to nie robiłbym sobie nadziei... jeśli ktos decyduje o tak poważnej inwestycji, to bierze wszystkie argumenty za i przeciw... dlaczego nie planuje sie inwestycji koło Gubina skoro według przeciwników budowy i wójciny tam nadkład wynosi 50 m, a koło legnicy 200 m, tam nie trzeba nikogo przesiedlać, a koło legnicy trzeba...? kto mi odpowie na to pytanie...? tylko wójcina jest taka mądra..? o której to spotjkanie w w chacie..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 26.02.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 już trwa.... jak się pospieszysz to jeszcze zdążysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 26.02.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 artykuł w Nowym Przemyśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.02.2008 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Wójtowie, burmistrzowie gmin: Lubin, Ścinawa, Miłkowice, Prochowice, Ruja, Kunice, starosta Powiatu Lubińskiego podpisali wspólne stanowisko przeciwko budowie kopalni odkrywkowej.Po wystąpieniu pana współpracującego z Komitetem Sterującym wyszło na to, że wszystko co Oni robią jest ponad naszymi głowami, materiały umieszczone na oficjalnych stronach poltegoru i komitetu są nieaktualne, NIKT z samorządowców nie wie co planowane jest przez lobby górnicze z Pawlakiem na czele. Potwierdził, że są brane poważnie pod uwagę plany wydobycia bezodkrywkowego, m.in. gazyfikacji węgla.na razie panuje faza bezinformacji i niedowierzania. Pomału zaczyna interesować się tym coraz więcej ludzi, a to niestety zwolennikom kopalni przysporzy problemów.Podobno podczas ostatniego wystapienia na AGH premier Pawlak unikał tematu wegla brunatnego, chyba bojąc się, że zacznie byc o tym głośno i to niewygodny temat.Ludzie w tym regionie dopiero sie rozkręcają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.02.2008 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 "Władze z rejonu Legnicy, Lubina i Polkowic podpisały wspólne stanowisko, będące jawnym protestem przeciwko budowie kopalni węgla brunatnego oraz elektrowni na terenie podlubińskich wiosek. W najbliższych dniach pismo zostanie skierowane do władz państwowych. - Jesteśmy świadkami protestu i oburzenia zaniepokojonych mieszkańców. Obawiamy się też degradacji środowiska i skutków budowy kopalni dla gospodarki wodnej. Na tym terenie realizowanych jest też wiele inwestycji urbanistycznych, dlatego sprzeciwiamy się budowie kopalni i apelujemy o precyzyjne informacje w tej sprawie – czytamy w treści pisma. Do zorganizowania dzisiejszej konferencji skłoniły samorządowców przede wszystkim obawy mieszkańców. - To był dla nas główny bodziec. Na co dzień wpływają do nas liczne pisma, podania i wnioski, w których ludzie pytają kto im zwróci pieniądze za ich ziemie i jakie to będą odszkodowania. Są to liczne zapytania, na które my na dzisiaj nie potrafimy odpowiedzieć, dlatego postanowiliśmy zorganizować to spotkanie – mówiła Irena Rogowska, wójt Gminy Lubin. Cel konferencji był jeden: zwrócenie uwagi władz państwowych, że region nie zgadza się na budowę kopalni, ponieważ istnieją inne źródła pozyskiwania energii. – Powinniśmy sięgać po inne rozwiązania umożliwiające pozyskiwania energii, ponieważ dzisiejsza technologia daje takie możliwości. Inne kraje są bardzo mocno zaangażowane w pozyskiwanie energii z innych źródeł, w związku z tym o tym powinniśmy też rozmawiać nawet na forum międzynarodowym – dodaje Rogowska. Stanowisko mieszkańców podczas spotkania przedstawiał Marek Brojanowski, prezes Stowarzyszenia Wiejskiego Dialog, Rozwój, Ekologia. Jako reprezentant zaniepokojonych mieszkańców oczekiwał od samorządowców jasnego stanowiska w sprawie planów budowy kopalni i elektrowni na naszym terenie. - Chcemy jasnych deklaracji. Był moment, że patrzono na nas z niedowierzaniem. Okazało się, że konkretne decyzje mogą zapaść w każdej chwili. Zebraliśmy już przeszło 2 tys. podpisów ludzi, którzy protestują. Niewykluczone, że dojdzie do niekontrolowanego wybuchu ze strony mieszkańców, zapowiadających bardziej radykalne formy protestów. Ostatnio zaczęły się do nas zgłaszać stowarzyszenia ekologiczne, a także antyglobaliści, którzy zapowiedzieli, że jeśli dojdzie do katastrofy ekologicznej i społecznej, to w 2012 roku zablokują cały Dolny Śląsk – tłumaczy Brojanowski. Katastrofy ekologicznej obawia się także Piotr Cybulski, poseł PiS. - Tak agresywna ingerencja w środowisko musi się skończyć katastrofą ekologiczną, chyba że kapitał przeznaczony na budowę kopalni i elektrowni będzie tak duży, że spowoduje zabezpieczenia. Na dzień dzisiejszy nie widać tego w żadnej z istniejących kopalni. Inaczej grozi nam powstanie leja depresyjnego, sięgającego nawet 50 kilometrów. Poseł solidaryzuje się z mieszkańcami sprzeciwiającymi się kopalni, jednak podkreśla, że jest wiele przeciwwskazań, które mogą wykluczyć jej powstanie. - Na dzień dzisiejszy solidaryzuję się z mieszkańcami tych terenów. Myślę jednak, że do powstania kopalni jest jeszcze bardzo daleko, ponieważ Unia Europejska zabrała nam około 80 mln ton emisji dwutlenku węgla. W praktyce oznacza to, że ta kopalnia ma już jednego przeciwnika, czyli limity dwutlenku węgla. Najprawdopodobniej to złoże będzie kiedyś eksploatowane, ale ja osobiście uważam, że to jeszcze nie jest ten czas. Efektem dzisiejszego spotkania jest pismo, które zostanie wysłane do Prezydenta RP, premiera oraz ministrów. Podpisali się pod nim niemal wszyscy samorządowcy, sprzeciwiający się powstaniu kopalni. Nieco inne stanowisko w tej sprawie ma prezydent Lubina, Robert Raczyński, który w węglu brunatnym widzi szanse rozwoju regionu. Za 20 – 30 lat mogą skończyć się złoża węgla kamiennego i w obawie przed powstaniem biedaszybów tak jak w Wałbrzychu, Raczyński popiera budowę kopalni. - Mówimy o kopalni, która będzie budowana najnowocześniejszymi technologiami. Jest to kwestia przyjętej dokumentacji. Mówimy też o kopalni hipotetycznej, ponieważ do końca nie wiemy, jaki będzie jej ostateczny kształt. Ważne jest, że kopalnia to bogactwo naszego regionu, przed którym nie powinniśmy uciekać. Kopalnie są źródłem naszego dochodu, dlatego nie powinniśmy się ich obawiać. Istotne jest w tym momencie zastosowanie technologii, które ochronią nas przed złym oddziaływaniem i nie pozwolą na dewastację środowiska – wyjaśnia prezydent Raczyński. " http://www.lubin.pl/_portal/news/120404027347c4325193061/Samorz%C4%85dowcy_wobec_zamierze%C5%84_wydobycia_w%C4%99gla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 26.02.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witaj YreQ Byłem również na tym spotkaniu. Cieszę się z takiego stanowiska, jakie obrała większość zaproszonych tam gości. Lecz zdumiony jestem postawą i poglądami naszego światłego, z dużym poparciem wyborców, prezydenta Lubina p.Raczyńskiego! Ciekaw jestem czy nasza Lubińska telewizja przedstawi jego wypowiedź. Moim zdaniem jego wypowiedź była żenująca dla naszego miasta! Cieszę się ze zrozumienia problemu przez burmistrza Ścinawy, zaskoczony jestem, iż przedkłada dobro ludzi i regionu nad kopalnię. Pani Wójt Irena Rogowska gminy Lubin w swoim wystąpieniu zaznaczyła, że nader wszystko panowie z komitetu sterującego widzą w naszym regionie tylko złoża. Panuje dezinformacja społeczeństwa, że narastają niepokoje. Zaznaczyła i przypomniała że trójkąt Lubin,Legnica,Ścinawa jest zamieszkany przez ludzi. Całym sercem jest przeciwko Odkrywce i cieszę się że mamy właśnie Tą Panią Wójt a nikogo innego. To godny reprezentant naszego regionu który w rzeczowy sposób umie przedstawić i obronić nasze zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 26.02.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 http://www.lubin.pl/_portal/news/120404027347c4325193061/Samorz%C4%85dowcy_wobec_zamierze%C5%84_wydobycia_w%C4%99gla.html No cóz z tego że na naszej oficjalnej stronie Lubina są zamieszczane artukuły dotyczące naszych problemów, jeżeli nie możemy zamieszczać do nich krytycznych kometarzy, choć istnieją do nich linki! Czyżby opcja żądząca bała się utraty wyborców?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 26.02.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 A dla sympatyków odkrywki: http://pl.youtube.com/watch?v=EKu_ZDG4smg&feature=relatedhttp://pl.youtube.com/watch?v=ocCSw7fhZRs&NR=1http://pl.youtube.com/watch?v=fB24ZqmMbxo&NR=1http://pl.youtube.com/watch?v=nxZX2qeOugQ&feature=relatedhttp://pl.youtube.com/watch?v=Y9jPW387kK0&feature=related Podoba się? pewnie, ale pod warunkiem że jest daaaleeeeeeeeeeko od domu. Prawda? Choć maszyny są imponujące to i tak dla mnie jest to myslenie z 19 wieku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.02.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 A elektrownia atomowa może być? pewnie, ale pod warunkiem że jest daaaleeeeeeeeeeko od domu. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.02.2008 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 W Lubaniu ją postawimy . Tam baardzo lubią ciężkie inwestycje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.02.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 W Lubaniu ją postawimy . Tam baardzo lubią ciężkie inwestycje . Spoko. Nie zapomnij, że w linii prostej do Legnicy jest ok. 70km i to na wschód. A wiaterki wieją z zachodu, to cały syfek będzie u Ciebie po jakiejś godzince może dwóch. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.02.2008 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mi atomówka nie przeszkadza. Poza granicami stoja i maja sie dobrze a jeśli walną to i tak nic nie pomoże. Jesteśmy przecież w Schengen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.02.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 O widzisz. A to powiedziałeś na dzisiejszym spotkaniu? Nie? Oj nie ładnie. Bałeś się że sąsiady Cię zakatrupią? I jeszcze jeden ciekawy pomysł mam. W starych chodnikach po KGHM można odpady po atomówce składować. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.02.2008 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Oj widzisz. Na spotkaniu zadawano pytania dlaczego Polska nie inwestuje w energię odnawialną, ekologiczną, nieszkodliwą dla środowiska, chociaż ją obliguje do tego prawo unijne i w 2010 r zaplacimy piewsze kary za zbyt mały procent tej energii w ogólnej wytwarzanej.Ano dlatego że wśród nas są twadogłowi zwolennicy 19 wieku i kopalni węglowych oraz sprzedawczyki, którzy dla interesów innych krajów i taniej energii dla nich chcą zniszczyc swój kraj. Ale tak było zawsze, że ktos Polske sprzedawał. A ty gegus do których nalezysz? Do sprzedawczyków czy niereformowalnych twardogowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.02.2008 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Burmistrz Ścinawy przytoczył swoje doswiadczenia z wizyty w Austrii. Podobno tam powstaja całe pola elektrowni wiatrowych i to w dużym tempie. Jakos u nas nie widziałem jeszcze takich.No ale my zawsze byliśmy za, nie ubliżając nikomu, Murzynami.U nas ludzie kopiący całe życie w 200 metrowych dziurach nigdy horyzontu powyżej nie widzący zawsze będą chcieli kopać. I w tym poblem, że kiedyś Gierek dał im za duzo pewności siebie, władzy i przywilejów. i dopóki będzie w tym kraju jakies bogactwo naturalne, to nie spoczna nim go nie wykopią, bez wzgledu na czas i konsekwencje. I jak już wszystko wykopia to wtedy ta grupa hołubiona przez kilkadziesiąt lat zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.02.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Nie pytaj mnie do jakich się zaliczam, bo to w tym temacie majmniej istotne. Powiedz lepiej do jakich Ty się zaliczasz, bo jesteś w centrum problemu. U mnie to nic lepszego od żwiru i bazaltu nie wykopią. A i tak już się kończy.Dla mnie najważniejsze, że przyjdę do domu o 22 i chcę sobie oświetlić drogę po schodach na piętro. Z czego ten prąd będzie to mi to zwisa. Są inni od tych decyzji. Dziwne, nikomu nie przeszkadza atom, ale jeszcze żadnej takiej elektrowni nie postawili w tym kraju. Dlaczego? Proszę zapytać tych ekologów, co to mają Wam pomóc w ewentualnym proteście, czy aby wiatraki lub wodne turbiny są ekologiczne. A antyglobalistów i ekologów zapytajcie, czy też Wam pomogą jak będą chceli Wam postawić atoma. Podejżewam, że nie odmówią sobie takiej atrakcji. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.02.2008 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Nie pytaj mnie do jakich się zaliczam, bo to w tym temacie majmniej istotne. Dla mnie najważniejsze, że przyjdę do domu o 22 i chcę sobie oświetlić drogę po schodach na piętro. Z czego ten prąd będzie to mi to zwisa. Są inni od tych decyzji. Prawda? I tym stwierdzeniem wykazałeś swój, rzekłbym prymitywizm ograniczających cię zbieżnych klapek na oczkach. Nic dodac nic ująć. I myślę że juz skończyliśmy dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.02.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Burmistrz Ścinawy przytoczył swoje doswiadczenia z wizyty w Austrii. Podobno tam powstaja całe pola elektrowni wiatrowych i to w dużym tempie. Jakos u nas nie widziałem jeszcze takich. A burmistrz wie, że aby postawić takie pole to muszą być do tego odpowiednie warunki klimatyczne? I w tym poblem, że kiedyś Gierek dał im za duzo pewności siebie, władzy i przywilejów. Dokładnie. i dopóki będzie w tym kraju jakies bogactwo naturalne, to nie spoczna nim go nie wykopią, bez wzgledu na czas i konsekwencje. A czym ogrzewasz dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.02.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Wyluzuj chłopie. Żyłka Cipęknie i nie doczekasz starości. I tym stwierdzeniem wykazałeś swój, rzekłbym prymitywizm ograniczających cię zbieżnych klapek na oczkach. Cóż. Jak to nazwiesz: Tutaj nie mieszkają zwykli rolnicy jak tam w wysiedlonych wsiach pod kopalnie pod Bogatynią czy Bełchatowem. Wiekszość to ludzie majetni, na stanowiskach którzy uciekli z miasta. Ich nieruchomości są warte czasem miliony złotych. Mnie interesuje tu i teraz. I oczywiście entuzjastów - łysiejące krety przypowierzchniowe. nie intreresuje mnie zupełnie zdanie osób, które twierdzą że ważniejsze sa potrzeby energetyczne kraju. Nie patrz, że to są Twoje wypowiedzi. Tak bardziej obiektywnie proszę. I myślę że juz skończyliśmy dyskusję. A możesz kończyć. Ja Ci nie bronię. Ja dopiero zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 27.02.2008 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Gęguś, to ty wyluzuj, bo ci żaróweczka pęknie. Ciebie utrata wszystkiego nie dotyczy a się najbardziej angażujesz, chyba z braku innych tematów do dyskusji albo po to zeby sztucznie szum robić.Ludzie mieszkający poza złożem, równiez potrzebujący elektryczności też są przeciwni takim metodom rujnującym zdrowie i życie mieszkoańców oraz środowisko.Ale zawsze znajdzie sie kilku odszczepieńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts