Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i dalej nic niewiadomo to bedzie ta kapalnia czy nie ?????????????????

usłyszałem w tv lubin ze to iwestycja za kilka lat no wiadomo ze nie na jutro!!!!!!!!!!!!!!!! tez mi nowość ale dalej nic niwiadomo w balona nas robią jak chcą

GEGUŚ napisał:

"Dla mnie najważniejsze, że przyjdę do domu o 22 i chcę sobie oświetlić drogę po schodach na piętro. Z czego ten prąd będzie to mi to zwisa. Są inni od tych decyzji."

Gęguś, wziąłeś udział w tak poważnej dyskusji, a teraz piszesz,że ci zwisa ?

Kup sobie prądnice i nie będziesz miał problemu. Pozwól zainteresowanym podyskutować rzeczowo i konkretnie, a nie trecić czas i nerwy na opowiadanie ci o skutkach i przyczynach.

Jak chcesz się wypowiedzieć to napisz swoje konkretne zdanie ,a nie cytujesz ,cytujesz ,cytujesz.....innych i nic poza tym.

Kilka komentarzy do ostatnich wydarzeń:

* bardzo mi sie podoba podejście do tematu prezydenta lubina roberta raczyńskiego - rozsądne, wywazone, uwzględniajace wszelkie aspekty - myślę, że kghm'owcy powinni sobie wziąć do serca jego słowa... troszczy się w końcu o was, żeby nie było za iles lat drugiego wałbrzycha...

* ten cybulski z pisu to jakieś nieoporozumienie - przecież to przez nieudolność poprzedniego rządu polska straciła kwotę 80 mln ton emisji dwutlenku węgla... - czy mu to ktoś wytknął na spotkaniu, czy siedzieliście jak mysz pod miotła..?

* Marek Brojanowski, prezes Stowarzyszenia Wiejskiego Dialog, Rozwój, Ekologia - pachnie mi to jakimś oszołomstwem... te jego zapowiedzi "niekontrolowanego wybuchu"...

Wszystkim ZWOLENNIMOM budowy kopalni odkrywkowej i elektrowni polecam gorąco filmiki, do których link podał powyżej uczestnik tego forum JAROSŁAW (26 LUTY GODZ.21:33)

NIE ZAPOMNIJCIE pobudzić wyobrażni - te widoki podziwiacie np. z okna swojej sypialni, a przed chwilą otworzyliście okno w pokoju dziecinnym bo dziś piękny,letni poranek.

Wizja tej metody wydobycia węgla jest tragiczna,oby pozwolili odejśc w niepamięć takim metodom.

Gęguś, wziąłeś udział w tak poważnej dyskusji, a teraz piszesz,że ci zwisa ?

Ja mam odwagę to napisać. Ty nie. I tym się różnimy.

Dopuszczam wszystkie rozwiązania. Wszystkie ekonomiczne.

Jesteś w stanie to zrozumieć?

Pozwól zainteresowanym podyskutować rzeczowo i konkretnie, a nie trecić czas i nerwy na opowiadanie ci o skutkach i przyczynach.

Nie do mnie te słowa. Poczytaj kto tu rzeczowo ( waląc epitetami na każdego z odmiennym zdaniem) prowadzi dyskusję.

Jesteś w stanie to zobaczyć?

Jak chcesz się wypowiedzieć to napisz swoje konkretne zdanie ,a nie cytujesz ,cytujesz ,cytujesz.....innych i nic poza tym.

Dopuszczam wszystkie rozwiązania. Wszystkie ekonomiczne.

Jesteś w stanie to zrozumieć?

no i co wynika z tych filmików..?? nic...

czy ktos będzie miał widok z okna na odkrywkę..??? nie..

bedziesz sobie jechał z legnicy do lubina przez las i nawet nie będziesz wiedział że troche dalej jest odkrywka /otoczona lasem/...

mało to w polsce jest odkrywek i kamieniołomów... polecam odwiedzić osiedle chabry w opolu z widokiem na kamieniołomy... od czasu do czasu słychać tam tez detonacje dynamitu... i co słyszyszjakies protesty tamtejszych mieszkańców...?? ludzie żyja, są szczęśliwi i nie przejmują się pierdołami...

Długo zastanawiałem się czy startować z budową domu w Miłoradzicach i podjęłem decyzję, że buduje i już.

Komentując to co się w ostatnich dniach stało powiem tak:

1. Te złoża tak czy inaczej będą kiedyś zagospodarowane nie ma wyjścia. Pozostaje pytanie kiedy i w jakiej formie. Jestem przekonany, że dużo lepiej zostawić je na później. Wydobycie ropy i węgla w innych częściach świata bedzie spadać. Lepiej niech inni eksploatują swoje złoża a my poczekajmy aż będzie można dyktowac warunki posiadająć takie zasoby.

2. Problem budowy kopalni i elektrowni to nie tylko problem ludzi, którzy zostaną wysiedleni. Skutki wykopania takiej dziury sa praktycznie nie do oszacowania na etapie akademickich opracowań. Może się okazać, że środowisko ucierpi w stopniu akceptowalny biorąc pod uwagę aspekty ekonomiczne i szeroko pojęte bezpieczeństwo energetyczne. Może się okazać, że bezie to wielka bomba ekologiczna.

3. Proces budwy takiej inwestycji to miliony decyzji pozwoleń i czas czasa czas..... W polsce nie możemy wybudować autostrad stadionów nie wspomne o terminalu narodowego lotniska a mówimy o inwestycji w kopalnie i elektrownie. Trzeba wziąc pod uwagę, że to władze samorządowe wydają pozwolenia na budowę. Nie można pominąc takich kwestii jak zmiana przebiegu wielu tras krajowych. Budowa taśmociągów, które będą przebiegać nad drogami. Same drogi dojazdowe na teren kopalni elektrowni. Zmiany w sieciach woidnych. Przecież taka kopalni to także problemy hydrologiczne, odprowadzanie wody z elektrowni i kopalni to konieczność budowy potęznej oczyszczalni ścieków. Dodatkowo także kwestia emisji CO2 i jego limitów ......

Reasumując problemów i kwestii do rozgarnięcia jest tak dużo, że wydaje mi się, że nie podołają i nie dogadają się szybko. Samo podjęcie decyzji o budowie to jedo ale fizyczna budowa to bardzo odelgły termin.

BW

A był ktoś z przeciwników tej inwestycji na wysypisku śmieci?

Co? Śmieci nie wytwarzacie? Nie trzeba ich utylizować?

Wiecie JAK to wygląda? JAK pachnie? JAK TRUJE okolicę?

Filmik jakiś potrzebny z wysypiska miejskiego Legnicy i okolic?

Demagogia i populizm! Granie na odczuciach estetycznych i to mało udane!

Mało rzeczowości, a jak się pojawia - to BIĆ DRANIA!!!

Adam M.

Dodatkowo także kwestia emisji CO2 i jego limitów ......

z tym nie będzie problemu...

W Unii Europejskiej ma powstać 12 doświadczalnych elektrowni zeroemisyjnych lub elektrowni gazowo-parowych, gdzie z węgla robi się gaz wykorzystywany następnie do produkcji energii elektrycznej.

Ważnym zadaniem jest przekonanie decydentów w Unii Europejskiej, aby co najmniej jedna instalacja zeroemisyjna mogła powstać w Polsce, żeby polscy naukowcy i energetycy mogli zdobywać odpowiednie doświadczenie.

Grupa Tauron już wytypowała cztery elektrownie do zeroemisyjnych badań oraz miejsca do składowania CO2. Jedno z nich znajduje się w okolicach Legnicy.

ze zrodel zblizonych do rzadowych wiem ze ministerstwo infrastruktury nie ma zamiaru zmieniac trasy s3 (Lubin-Legnica)bo juz maja wszystko poplanowane i nie beda tego wywracac do gory nogami (wiadomo ze nikt nie chce nowej roboty jak juz cos zrobil w tym temacie) wiec t tez pewnie beda tarcia:))

i poza tym nawet gdyby to przeforsowali to musza wykupic tereny pod nowa trase i ja zbudowac........i tu wraca temat budowy autostrad

skoro oddaje sie ich rocznie pare km to jak biedni sobie poradza z kolejnym tematem:)

duzo uzaleznien....no i jak tu pogodzic interesy prywatnych firm z rzadowymi:)

lobby gornicze (w Polsce bardzo silne) chce miec kolejny temat.....do zarabiania kasy....najwazniejsze dla nich zeby zaplacili za projekty, opracowanoia itp a co pozniej to malo ich interesuje.....Polska rzeczywistosc...

to jak biedni sobie poradza z kolejnym tematem:)

Budowa zagłębia węgla brunatnego i elektrowni pod Legnicą byłaby niezwykle kosztownym przedsięwzięciem. Jeśli elektrownia miałaby moc 5 tys. MW, to licząc koszt 1 MW po ok. 1,5 mln euro jej koszt wyniósłby 7,5 mld euro. Do tego trzeba dodać koszty budowy kopalni szacowane na kilka miliardów złotych. Wbrew pozorom znalezienie takich pieniędzy nie powinno być wielkim problemem. Udziałem w budowie zagłębia z pewnością byłyby zainteresowane międzynarodowe koncerny energetyczne, które poradziłyby sobie z finansowaniem takiej inwestycji. Warto przypomnieć, że koncern RWE w roku 2007 ogłosił 5-letni plan inwestycyjny, mający kosztować 25 mld euro.

scoty

ministerstwo infrastruktury nie ma zamiaru zmieniac trasy s3 (Lubin-Legnica)bo juz maja wszystko poplanowane i nie beda tego wywracac do gory nogami

hmm gdybym ja tak odpowiedziała swojemu szefowi, to chyba szybciutko musiałabym szukać nowej pracy. Leniwych ministrów można zmienić jeszcze szybciej :-? :-?

Wczoraj agencja nieruchomości rolnych w Wrocławiu wstrzymała sprzedaż działek w Raszówce i okolicach które były pierwotnie przeznazcozne do sprzedazy i dzierzawy..Czyli jakies decyzje zapadają....Co do komentarza pana Haynauera-sądzę ze pan mentalnie żyje w 19 wieku zresztą jak pan Raczyński..Degradowanie stanu naturalnego obojętnie w którym miejscu na ziemi jest w tym momencie zbrodnia na ludzkości ,co sie dzieje z efektem cieplarnianym sami widzimy jakie mamy zimy od kilku lat..Rozumię potrzebe produkcji energii,lecz nie sposobami średniowiecznymi..Wiedząc o tym ze na dolnym śląsku mamy najwieksza ilośc dni slonecznych w roku nic nie robi sie w kierunku wykorzystania energii słonecznej!!!(a prawo unijne będzie od nas wymagalo wzrostu udzialu tej energi w produkcji)za nieprzestrzeganie harmonogramow bedziemy placic umowne kary-wcale nie male!!nie wspominajac o limitach emisji co2...Panowie i panie,środowisko naturalne mamy juz bardzo mocno zdegradowane ,nie mozemy pozwolic na dalsza jej degradaję,natura odwdziecza sie nam chorobami nowotworowymi(sam jestem chory)Dzieci nasze z tego powodu beda jeszcze bardziej narażone na tego typu choroby..Wyjscie jest takie--promowac alternatywne żródła energi poprzez ulgi podatkowe,oraz postawic elektrownie jądrowe korzystajac z zachodnich technologii oraz przeznaczyc wiecej srodków na badania nad wykorzystaniem złóż wegla brunatnego tak by następstwa jego wykorzysania nie degradowały środowiska naturalnego

scoty....od znajomych pracujących w anr..Nie wiem czyja to decyzja ale harmonogram sprzedaży został zmieniony..Coraz więcej niezadowolonych głosów w samym lubinie postawą Raczyńskiego..Zresztą efekty jego pracy a raczej ich brak w Lubinie widac gołym okiem,Lubin min.przez jego decyzje przy posiadanym budżecie jest jedną z najgorzej zarządzanych gmin w Polsce !!.Pytanie do forumowiczów ,jaka była frekwencja wczoraj w Karczewiskach..Niestety nie mogłem sie pojawic-praca na zmiany..