Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

z onet.pl

W całej Europie latem zabraknie prądu?

- W całej Europie będzie brakować prądu, ponieważ mamy za mało elektrowni - powiedział gazecie "Bild" Juergen Grossmann, szef firmy RWE - wielkiego dostawcy energii elektrycznej w Niemczech.

Grossmann ostrzega, że latem grożą nam nawet wielodniowe wyłączenia prądu - donoszą niemieckie media. Dodał, że obawia się wyłączeń, jeśli letnie miesiące okażą się gorące i suche.

Szef RWE twierdzi, że wystarczy, by podczas suchego, gorącego lata konieczne było wyłączenie niektórych elektrowni dla przeprowadzenia niezbędnych prac konserwacyjnych, a już bezpieczeństwo zaopatrzenia w energię elektryczną będzie zagrożone. Zdaniem Grossmanna, w Europie, także w Niemczech, grożą już w tym roku "wielodniowe" wyłączenia prądu.

Szef RWE domaga się w związku z tym budowy nowych elektrowni: "Politycy i obywatele muszą zrezygnować ze sprzeciwu wobec budowy nowych elektrowni, bowiem w przeciwnym wypadku grożą niedobory i wyłączenia prądu".

W energetyce należy w dalszym ciągu stawiać także na węgiel brunatny i elektrownie atomowe (rząd Niemiec realizuje plan odchodzenia od tych źródeł energii, motywując to koniecznością ochrony środowiska - red.). Ponadto konieczne są - według Grossmanna - nowe sieci energetyczne.

"Na pocieszenie" szef RWE zapewnił, że jego firma nie planuje w tym roku dalszych podwyżek cen energii elektrycznej.

"Die Welt" odnotowuje w wydaniu internetowym, że eksperci natychmiast oskarżyli Grossmanna o wywoływanie paniki.

Jakoś coraz bardziej wydaje mi się, że wykopią tą wielką dziurę w ziemi..... a szkoda bo będzie trzeba się wyprowadzić gdzieś gdzie nie ma takiego ( nie będzie ) syfu jak w nowym zagłębiu.

Niestety ciężkie będzie wegetowanie w lubinie czy legnicy jak powstanie ta kopalnia i elektrownia. Teren który już dostał swoją dawkę przemysły przez 50 lat miedzi teraz dostanie kolejny cios obawiam sie, że długo będzie trzeba szukać bardziej zdegradowanego terenu niż ten kótry nam tu szykują :-(

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co sie dzieje z efektem cieplarnianym sami widzimy jakie mamy zimy od kilku lat

jakie powinny byc te zimy..? dwa lata temu była bardzo zimna, rok temu ciepła...?

przeznaczyc wiecej srodków na badania nad wykorzystaniem złóż wegla brunatnego tak by następstwa jego wykorzysania nie degradowały środowiska naturalnego

przecież pisałem, że mają być zastosowane najnowocześniejsze technologie bezemisyjne w przypadku elektrowni... proszę o wymienienie tutaj jakie maja być niby te szkodliwe dla środowiska skutki powstania kopalni i elektrowni...

i od razu proszę się zastanowić jaki jest efekt dla środowiska działalność kghm'u... i jakoś to nikomu z was nie przeszkadza... niestety mieszkacie w okręgu przemysłowym i jest to wasz w większości świadomy wybór, przezciez lubin jeszcze w latach pięćdziesiątych liczył sobie 10 tys. mieszkańców... z całej polski najechaliście tutaj za chlebem i jakość nigdy wam nie przeszkadzało to co czynił ze środowiskiem wasz pracodawca... że wspomnę tylko święty most... dlatego nie dziwcie się, że nieszczerze brzmią w waszych ustach slogany o ekologii...

forumowiczu Haynauer ja mam w dupie ekologów mi chodzi o mój komfort życia i miejsce do życia. Tak się składa, że jak kupowałem działkę pod dom to nie było informacji na temat kopalni, a w planach zagospodarowania przestrzennego nie ma nawet wzmianki o przemysle tego tyupu a to dla mnie wytyczne prawne, którymi sie kierowałem. Znalazłem swój kawałek ziemi i tanio jej nie oddam :-).

Poza tym tak się składa, że nie mam nic wspólnego z KGHM ani żadnej korzyści z jego istnienia lub nie.

To, że żyjemy w okręgu przemysłowym to fakt więc nie rozumiem dlaczego mamy pogłębiać ten stan?

Piszesz, że nie wiadomo jaki będzie to miało wpływ na środowisko hmmmm to dlaczego udowodniono, że obwodnica Augustowa może zniszczyć dolinę Rozpudy ? hmmm tak mi się wydaje, że wielko hektarowa dziura w ziemi głęboka na kilkaset metrów taśmociągi maszyny pylenie hałdy elektrownia itp nie wpłyną na środowisko ?

Kolego mit o nieemistyjnych elektrowniach można międy ksiązki wsadzić poprostu nie opłacają się bo mają z niską sprawność.

Co do podnoszonego aspektu elektrowni atomowej hmmm tak się niestety składa, że uzyskana z niej elektryczność jest ( gdzieś kiedyś to wyczytałem ) o 30% droższa od produkowanej tradycyjnie.

Poza tym sprzeciw niewiedzieć dlaczego elektrownia atomowa będzie budzić jeszcze większy wtedy nawet tym we Wrocławiu będzie to przeszkadzać.

Jeśli mieli by postawić atomówkę nawet 40 km od mojego domu to nie mam nic na przeciw wole to niż kopalnie i dewastacje krajobrazu.

BW

kolego Haynauer,gdyby zadał sobie pan tyle trudu i sprawdził w rocznikach statyst.srednie temperatury roku,w jaki sposob sie rozkładają na przestrzeni lat,opady a także poziom wód,czy to gruntowych czy otwartych dyskusja z panem była by merytoryczna..W kraju w ktorym zyjemy nikt niezajmuje sie tym co odziedziczą nasze dzieci,kazde działanie jest doraźnym łataniem błędów kazdego poprzedniego rządu czy ministerstw..I wcale nie musimy kręcic sie w kółko wystarczy stworzyc pakiet ulg do wykorzystywania zasobow które mamy a zapotrzebowoanie na energie nie bedzie juz tak ekspansywne..Ale do tego trzeba posiadac sztab osob i chęc,a w tym kraju to zawsze był towar deficytowy.Lobbing energetyczno-górniczy za to zawsze miał sie dobrze i do czego to doprowadziło kazdy widzi.Zapóżnienia wobec krajów UE są koszmarne i degradacja środowiska również.Tak się składa że nie kazdy miał wybór czy zostac mieszkańcem aglomeracji górnosląskiej czy innej,większośc zainteresowanych osób tu się urodziło..Wyjsciem z takiej sytuacji jest elektrownia jadrowa na którą mieszkańcy regionu lubin-legnica zgodzili by sie sie bez większych zastrzezeń,ale to jest na początek bardzo duży wydatek,choc smiem twierdzic ze przy inwestycji w kopalnie odkrywkowa oszczędności byly by iluzoryczne...

i od razu proszę się zastanowić jaki jest efekt dla środowiska działalność kghm'u... i jakoś to nikomu z was nie przeszkadza... niestety mieszkacie w okręgu przemysłowym i jest to wasz w większości świadomy wybór, przezciez lubin jeszcze w latach pięćdziesiątych liczył sobie 10 tys. mieszkańców... z całej polski najechaliście tutaj za chlebem i jakość nigdy wam nie przeszkadzało to co czynił ze środowiskiem wasz pracodawca... że wspomnę tylko święty most... dlatego nie dziwcie się, że nieszczerze brzmią w waszych ustach slogany o ekologii...

Ty chłopie masz naprawdę kompleks kombinatu.

Nawet jeżeli kombinat truje, a jest to bezsprzeczne, to ludzie mieszkający na złożu nie decydują o emisji, degradacji środowiska, o twoim Żelaznym Moście. Tez chcą żyć w spokoju i przyjaznym zdrowym środowisku. I zdaja sobie sprawe z tego co często ich pracodawca im funduje, ale nie maja na to wpływu. A jeśli pojawia się kolejny potencjalny truciciel to tez go nie chcą.

Nie wiem ile razy wielu piszących tutaj ma ci uświadamiać, że nie mają nic wspólnego z kombinatem.

Ty i forumowicz gęguś nie jestescie w stanie ani nam pomóc ani nawet zaszkodzić, bo wy w tym problemie nic nie znaczycie.

Wylewacie tylko swoje żale zarobków i przemyslenia.

My tutaj w regionie pomału sie organizujemy dla wspólnego celu. A wątpie czy rządzący dziś czy za 20 lat odważą się na takie ryzyko nieobliczalnych w skutkach protestów, nawet jesli bedą mieli uzasadnione argumenty w kwestii problemów energetycznych.

Własnie dlatego że się boja juz dziś, wszystko owiane jest tajemnicą, boją się wypowiadać i nawet nikt nie pojawil sie na spotkaniu. A na spotkaniu nie było jeszcze rozjuszonych włascicieli setek domów, byli kulturalni samorządowcy - wójtowie, starostowie.

Myślisz że rządzący nie wiedzą do czego może doprowadzić decyzja o budowie kopalni odkrywkowej?

I tak jak napisałem wcześniej. My wyjdziemy z naszych domów a ty w Chojnowie będziesz dzierżył lotnika od telewizora w dłoni. I dlatego nawet jeśli w jakichś kwestiach wygłaszanych na forum masz rację, to ona nic nie bedzie znaczyć w zderzeniu z protestami.

Przy takiej zadymie nie będzie mi nawet przeszkadzało że kilku ludzi będzie próbowało sobie zbic na protestach kapitał polityczny lub uwolnic swoją agresję czy pokazac swoja dezaprobatę anarchistyczną, ekologiczna czy jakąś tam.

Cel uświęca środki niestety.

Chciałem zauważyc i poinformowac ze i nieświadomi mieszkańcy Wrocławia rowniez odczują budowe elektrowni o mocy 5oooMW.Tak sie składa ze wiatry pólnocno-zachodnie które są zdecydowanie najczęstszym zjawiskiem w atmosferze nie tylko w polsce powodują nic innego jak zawiwiewanie związków szkodliwych w kierunku południowo-wschodnim.Srednia odległośc opadu przy wietrze 15-20mm/s(a obecnie tendencje do wiekszych predkosci wiatru sa znacznie częstsze) to 30-50km,a więc rejony brzegu dolnego i Wrocławia będą spadkobiercami wydalania związków do atmosfery i nie w ilościach jak w hucie LEgnica(gdzie zapraszam) a kilkudziesięciokrotnie większych przy optymistycznie dobranych parametrach filtrów!!! Sprawności filtrów rzędu 40% można między bajki włożyc..

Ty chłopie masz naprawdę kompleks kombinatu.

Nawet jeżeli kombinat truje, a jest to bezsprzeczne, to ludzie mieszkający na złożu nie decydują o emisji, degradacji środowiska, o twoim Żelaznym Moście. Tez chcą żyć w spokoju i przyjaznym zdrowym środowisku. I zdaja sobie sprawe z tego co często ich pracodawca im funduje, ale nie maja na to wpływu. A jeśli pojawia się kolejny potencjalny truciciel to tez go nie chcą.

Nie wiem ile razy wielu piszących tutaj ma ci uświadamiać, że nie mają nic wspólnego z kombinatem.

Ty i forumowicz gęguś nie jestescie w stanie ani nam pomóc ani nawet zaszkodzić, bo wy w tym problemie nic nie znaczycie.

Wylewacie tylko swoje żale zarobków i przemyslenia.

My tutaj w regionie pomału sie organizujemy dla wspólnego celu. A wątpie czy rządzący dziś czy za 20 lat odważą się na takie ryzyko nieobliczalnych w skutkach protestów, nawet jesli bedą mieli uzasadnione argumenty w kwestii problemów energetycznych.

Własnie dlatego że się boja juz dziś, wszystko owiane jest tajemnicą, boją się wypowiadać i nawet nikt nie pojawil sie na spotkaniu. A na spotkaniu nie było jeszcze rozjuszonych włascicieli setek domów, byli kulturalni samorządowcy - wójtowie, starostowie.

Myślisz że rządzący nie wiedzą do czego może doprowadzić decyzja o budowie kopalni odkrywkowej?

I tak jak napisałem wcześniej. My wyjdziemy z naszych domów a ty w Chojnowie będziesz dzierżył lotnika od telewizora w dłoni. I dlatego nawet jeśli w jakichś kwestiach wygłaszanych na forum masz rację, to ona nic nie bedzie znaczyć w zderzeniu z protestami.

Przy takiej zadymie nie będzie mi nawet przeszkadzało że kilku ludzi będzie próbowało sobie zbic na protestach kapitał polityczny lub uwolnic swoją agresję czy pokazac swoja dezaprobatę anarchistyczną, ekologiczna czy jakąś tam.

Cel uświęca środki niestety.

Wiecie co, jak czytam te pochlebstwa ze strony zwolenników kopalni to nasuwa sie tylko i wyłacznie jeden wniosek.

Wam wcale nie zalezy na jakims tam rozwoju, bo zapewne podswiadmie wiecie że ta forma wydobycia niszczy środowisko.

Dla was najwazniejsze jest to że ktoś poniesie kleske swego życia, zostanie wykorzystany, wyrzucony w domu, zobaczycie wiele tragedii zwykłych prostych ludzi.

i to jest najsmutniejsze, że wśród mieszkańców naszego bliskiego regionu jest tylu nieżyczliwych, złośliwych, zawistnych ludzi.

I tak my, poszkodowani was odbieramy.

A ostani post gęgusia z usmiechem i linkiem do komentarzy do artykułu, w którym jakiś koles wprost mówi że ma gdzies degradację regionu i środowiska tylko to udowadnia.

Tak masz racje, kiedyś uslyszałem takie zdanie z którym nie godzilem się. Już raz je na tej liście zacytowałem, jest jak najbardziej aktualne: NIC TAK POLAKA NIE CIESZY JAK CUDZE NIESZCZĘŚCIE. Ręce opadają Panowie, więc proponuję abyśmy informowali się nawzajem o dalszych krokach naszych wielkich. Może w przyszłosci da to skutek w pozytywnej formie. A panom z ironicznym podejściem do naszego tematu poprostu podziękujmy.

Byłoby bardzo dobrze gdyby tak poważne problemy były rozwiązywane z głową!

Wiedza pozwala opanować atawistyczne lęki.

Opowiadanie rzeczy typu "Przy takiej zadymie nie będzie mi nawet przeszkadzało że..... Cel uświęca środki niestety." sugeruje stan bezmózgiego zacietrzewienia... :cry:

Sensacją nie jest to, że pies ugryzł człowieka... sensacja jest wtedy, gdy człowiek pogryzie psa!

JAKĄ to "zadymę" szykujecie blisko 35 milionom ludzi w tym kraju?!

Mam się uczyć jak się gasi koktajle Mołotowa? :o (akurat to umiem...)

Może planujecie serię samospaleń w imię idei? :roll:

No, to byłaby sensacja!

Podpalenie jakiegokolwiek budynku to zwykły bandycki wybryk.... :roll:

Myśleć tu trzeba. Myślenie nie boli! I wiedzy sporo też trzeba...

Niebezpiecznie się robi... Wojnę reszcie kraju zapowiadają... Może i mordę turystom obiją? Bo kto nie z nami - to przeciw nam! Tak tu czytam!

Adam M.

Byłoby bardzo dobrze gdyby tak poważne problemy były rozwiązywane z głową!

Wiedza pozwala opanować atawistyczne lęki.

Opowiadanie rzeczy typu "Przy takiej zadymie nie będzie mi nawet przeszkadzało że..... Cel uświęca środki niestety." sugeruje stan bezmózgiego zacietrzewienia... :cry:

Sensacją nie jest to, że pies ugryzł człowieka... sensacja jest wtedy, gdy człowiek pogryzie psa!

JAKĄ to "zadymę" szykujecie blisko 35 milionom ludzi w tym kraju?!

Mam się uczyć jak się gasi koktajle Mołotowa? :o (akurat to umiem...)

Może planujecie serię samospaleń w imię idei? :roll:

No, to byłaby sensacja!

Podpalenie jakiegokolwiek budynku to zwykły bandycki wybryk.... :roll:

Myśleć tu trzeba. Myślenie nie boli! I wiedzy sporo też trzeba...

Niebezpiecznie się robi... Wojnę reszcie kraju zapowiadają... Może i mordę turystom obiją? Bo kto nie z nami - to przeciw nam! Tak tu czytam!

Adam M.

Ja tobie tylko pisze jak bedzie wygladała reakcja setek ludzi wyrzucanych ze swoich domów. Reakcje będą rózne i nikt tutaj zwolenników budowy kopalni chlebkiem i sola nie powita. Wyglądasz na inteligentnego gościa ze zdjęcia :) wiec pewnie wiesz jak kończą się protesty eskalowane emocjami.

Wiem że ty bys na moim miejscu poleciał od razu sprzedać to na co pracowałes całe zycie albo bys zacierał ręce że ktos zburzy ci dom i za niego zapłaci. Ale nie jestes na moim miejscu nigdy nie bedziesz i nigdy tego nie zrozumiesz.

Tak myślisz?

No, że nie zrozumiem?

W ilu kopalniach Ty byłeś? W ilu odkrywkach?

Bo ja we wszystkich kopalniach i odkrywkach...

W głębinowych kopalniach węgla brunatnego - też!

Kiedyś było ich z 11 a dziś ledwie dwie, a może już tylko jedna...

Byłem, widziałem, wiem o co w tym chodzi...

Wiem i co i jak... I po co też wiem...

W Zagłębiu mieszkam a na Śląsku się urodziłem...

:roll:

Widziałem i to, co się Wam szykuje...

Spokojem i wiedzą tu trzeba...

Warchoły wezmą po pysku i "łatwiej" będzie...

Do tego zmierzasz?

Wiesz jaka to KASA? I co? Spodziewasz się, że "specjaliści od śpiewu i mas" w ten wątek się nie włączą?

:roll:

Adam M.

No i jednak nie rozumiesz.

Ja nie podważam twojej wiedzy na temat pracy kopalni bo byc może ją masz.

Nie zrozumiesz rozgoryczonych ludzi, którzy mogą zdecydowac się na wszystkie formy protestu, nawet te uznawane za niecywilizowane dla obrony swoich domów.

I im nie wytłumaczysz wielkich idei miejsc pracy, uniezaleznienia od Rosji. i dobrze o tym wiesz.

A wiesz tez że przez Karczowiska przebiega droga krajowa z olbrzymim natężeniem ruchu?

A co jesli po decyzji o budowie kopalni mieszkańcy zaczna przechodzić przez jezdnię przez dwie, trzy godziny non-stop? Myslisz że nikt sie tym nie zainteresuje? A jesli to sie bedzie powtarzać codziennie?

Przyjedzie RMF i TVN i TVP od 1 do 7 i ustawią się i będą tych ludzi z sitkiem w garści łapać i zadawać głupie pytania...

Ileż można łazić...

Z tydzień? Zresztą... Już wcześniej zespół do spraw kryzysowych napuści tam jakie "ZOMO" i przywróci poprawny stan prawny na ważnej strategicznie arterii komunikacyjnej...

PIS sądy 24 godzinne przecież wymyślił - i teraz się przydadzą w sam raz!

Widziałem wysiedlane wsie (pod zalanie po zbudowaniu zapory). Widziałem też wsie równane spychem pod Hutę Katowice...

Nie tylko to, zresztą... Wiele już widziałem...

A Ty?

Ile razy Cię wyrzucali z ojcowizny?

Adam M.

I coś jeszcze...

Ci z RMF, TVN i TVP to tam w każdej minucie będą zarabiać złotóweczki a Ci co jak te barany będą zdzierali zelówy - to z każdą minuta będą tracili...

I im nie wytłumaczysz wielkich idei miejsc pracy, uniezaleznienia od Rosji. i dobrze o tym wiesz.

Tobie jak widać Też.

Sorki, ale jednak jesteś prostak.

Podobno jesteś geodetą,to domniemywam że skończyłeś jakąś szkołę. Pytanie tylko jaką i w jakim stylu.

To pozostawiam Tobie.

I informuję, że już czas na forum Lubina wytrzaskać wszystkich tych, co chcą tej inwestycji. Masz szansę się wykazać ze swoją ( pożal się Panie Boże) zadymką :lol: .