Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

I im nie wytłumaczysz wielkich idei miejsc pracy, uniezaleznienia od Rosji. i dobrze o tym wiesz.

Tobie jak widać Też.

Sorki, ale jednak jesteś prostak.

Podobno jesteś geodetą,to domniemywam że skończyłeś jakąś szkołę. Pytanie tylko jaką i w jakim stylu.

To pozostawiam Tobie.

I informuję, że już czas na forum Lubina wytrzaskać wszystkich tych, co chcą tej inwestycji. Masz szansę się wykazać ze swoją ( pożal się Panie Boże) zadymką :lol: .

Sorki, ale Ciebie i twoje poglądy oceniłłem nie tylko ja.

A twój poziom inteligencji też ujawniają twoje wypowiedzi i epitety.

Ja i inni przeciwnicy pokazujemy tobie i zwolennikom kopalni jakie nastroje społeczne zaczynają panować w regionie. Dotycza one nie tylko "prostaków" bez szkół, ale tez "prostaków" po szkołach i "prostaków" wśród samorządowców i zwykłych mieszkańców.

Nikt tutaj ciebie nie obraża, i nie zycze sobie abyś obrażał mnie czy innych piszących na tym forum.

Jesli nadal bedziesz się w ten sposób zabawiał to wystapię to administratora o usunięcie ciebie z tego wątku.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zanim ustosunkuje sie do postawionych tutaj zarzutów kilka słów komentarza do watku z forum lubina...

w jakimś artykule z jakiejś gazety jakaś kobiecina spotkana przez reportera mówi "od trzydziestu lat strasza nas odkrywką..."

a tutaj w tym wątku pełno sfrustrowanych ludzi, ponoć wykształconych, którzy pobudowali się na miejscu planowanej odkrywki... no wybaczcie, ale inteligentny człowiek nie powinien robić takich głupstw...

I im nie wytłumaczysz wielkich idei miejsc pracy, uniezaleznienia od Rosji. i dobrze o tym wiesz.

Tobie jak widać Też.

Sorki, ale jednak jesteś prostak.

Podobno jesteś geodetą,to domniemywam że skończyłeś jakąś szkołę. Pytanie tylko jaką i w jakim stylu.

To pozostawiam Tobie.

I informuję, że już czas na forum Lubina wytrzaskać wszystkich tych, co chcą tej inwestycji. Masz szansę się wykazać ze swoją ( pożal się Panie Boże) zadymką :lol: .

Sorki, ale Ciebie i twoje poglądy oceniłłem nie tylko ja.

A twój poziom inteligencji też ujawniają twoje wypowiedzi i epitety.

Jak pamiętam, jest to jedyny i kierunkowy do Ciebie. Więc sobie nie pochlebiaj.

Ja i inni przeciwnicy pokazujemy tobie i zwolennikom kopalni jakie nastroje społeczne zaczynają panować w regionie. Dotycza one nie tylko "prostaków" bez szkół, ale tez "prostaków" po szkołach i "prostaków" wśród samorządowców i zwykłych mieszkańców.

I myślisz, że tu są prostaki którzy nie potrafią forum Lubina odszukać i wygłaszane tam opinie na temat inwestycji?

Nikt tutaj ciebie nie obraża, i nie zycze sobie abyś obrażał mnie czy innych piszących na tym forum.

No co jak co ale to chyba Ty przewodzisz w tym temacie w ilości rzuconych epitetów do adwersarzy. To po pierwsze. Po drugie, ze względu że dopuszczam każde ekonomiczne rozwiązanie, to mogę też czuć się jakoś w związku z lobby górniczym, które Ty ładnie okeśliłeś jako łysiejące krety przypowierzchniowe. Kultura "wykształconego polaka" przez duże K.

Jesli nadal bedziesz się w ten sposób zabawiał to wystapię to administratora o usunięcie ciebie z tego wątku.

Tia. Powinieneś zacząć od siebie.

Zadawałem Ci pytania. Odpowiedzi brak.

Adam zadawał Ci pytania. Odpowiedzi brak.

Jak można z Tobą dyskutować? Odpowiedzi brak?

To co tu robisz chłopie? Dlaczego barykady nie stawiasz?

Zaczynasz żałować, czy dostrzegasz mankamenty wychowania w kręgach kultury Chrześcijańskiej?

Będziesz propagował buddyzm ZEN?

Coś innego?

Doznałeś iluminacji?

TERAZ?

Sorki, ale nie kumam intencji Twojej wypowiedzi.

Jest żaba do zjedzenia. Ma ją zeżreć kilka tysięcy chłopa...

Puki co są w szoku i leją na siebie wzajemnie wiadra pomyj...

Chwila otrzeźwienia, jak widać, jeszcze przed nimi...

Czyżbyś Ty już był na kolejnym stopniu tej ewolucji?

Podziel się więc wtajemniczeniem... :roll: Pomożesz im...

Weganin? :lol:

Adam M.

YreQ

Pozwól, że zamiast odnieść się do poglądów, zajmowanego stanowiska w sprawie, odniosę się do Twojego podejścia do dyskutantów...

Atakujesz. Starasz się gryźć. Zrozum! To nie przysparza sympatii.

Nie każdy, kto ma inne zdanie w sprawie odkrywki jest prostakiem, głupolem, nieczułym debilem...

Obawiam się, że zamiast szukać naprawdę celnych argumentów przeciwko tej odkrywce, to tu, na forum, okazujesz agresję.

TU nic w tej sprawie nie da się załatwić! Te decyzje zapadają, lub już zapadły zupełnie gdzie indziej.

Logika nakazuje myśleć, że jeżeli jest istotny konflikt, to będą poszukiwane sposoby jego zażegnania czy złagodzenia. Dlaczego?

Bo takie rozwiązanie byłoby najtańsze! Dla wszystkich.

Weź w tym udział na zimno i na spokojnie. Rzeczowo...

Opowiadaniem - jakimi to debilami są ci, co zasiadają po przeciwnej stronie stołu - problemu nie rozwiążesz.... :cry:

Idą zmiany. Nie powstrzyma się ich kijem, krzykiem, obelgą...

Adam M.

Geguś napisał:

"Dla mnie najważniejsze, że przyjdę do domu o 22 i chcę sobie oświetlić drogę po schodach na piętro. Z czego ten prąd będzie to mi to zwisa. Są inni od tych decyzji."

W takim razie, co ty tu jesze gęguś robisz,mam wrażenie,że raz jesteś zwolennikiem,raz przeciwnikiem. Tu dyskutują ci ,kyórym nie zwisa.

Zwracam się do adam-mk

Niesłusznie oskarżasz YeeQ o to,że nazwał kogoś prostakiem.Śledzę uważnie dyskusję .Niżej cytuję słowa gegusia ,27 luty godz.22:07 (zwracał się do YreQ), same mówią za siebie:

"Sorki, ale jednak jesteś prostak.

Podobno jesteś geodetą,to domniemywam że skończyłeś jakąś szkołę. Pytanie tylko jaką i w jakim stylu. "

Nawet nie zna odmiany słowa prostak (kim? czym? -prostakiem), a ma czelność nazywać tak innych.

PANOWIE, CZAS DA NAM ODPOWIEDŹ NA WSZYSTKIE PYTANIA (to jest przenośnia,gdyby ktoś chciał się czepiac i cytowac)

Niestety sytuacja może wyglądać róznie.

Znajdzie się grupa ludzi, którzy podejdą do problemu merytorycznie i będą działać z głową. Życie jednak uczy, że wśród wielu, których problem odkrywki może dtknąc będą też tacy co zechcą rozwiązywac problem blokadami i awanturami. O nich będzie głośno bo rzeczywiście zablokowanie droki krajowej to nie problem. POlicja nie będzie mogła reagować bo przechodzenie na pasach nie jest zabronione nawet przez tydzień czasu. Jak życie udowadnia to skuteczna metoda i stosowna w różnych sytuacjach. Sam osobiście nie chciał bym aby doszło do podobnych sytuacji.

Problem rzeczywiście może się pojawić gdy grupy " oszołomów " będą liczne. Dodac trzeba także ekologów, dla których takie akcje to woda na młyn. Nie trudno sobie wyobrazić budujących domki na drzewach.....

Przykłądem może być obrona Doliny Rozpudy .... co udało im się udało by byli zdeterminowani i przez to skuteczni a rząd policja i reszta władzy musiała się ugiąć.

Piszecie, że kilka tysięcy wystąpi przeciwko 37 mln Polaków. Pytanie ilu z tych 37 mln poprze protestujących? a ilu poprostu ten problem będzie wisiał. Przeciętny POlak ma gdzies problemy tego kraju i nie interesuje się o co toczy się walka.

Dodać należy, że problemem narazie interesują się Ci, których on bezpośrednio dotyczy czyli Ci których domy stoją na złożu. Tak jak pisałem wcześniej nie jestem oszołomem i doskonale zdaję sobie sprawę z konieczności zapewnienia dostaw prądu. Pytanie tylko jakim kosztem się to odbędzie i na jakich warunkach.

Jestem przekonany, że jak ludzie odpowiedzialni za budowę kopalni i elektrowni odpowiednio do tego podejdą to protestów nie beędzie.

Odpowidenia kasa uciszy większość protestantów...

POzostanie tylko pytanie czy reszta któa na tym nie skorzysta finansowo nie będzie aktywna ..... Pewnie będzie ....

jeśli móimy o kwestiach merytorycznych to jak rozwiązać problem:

1. Problem wysiedleń. Na jakich warunkach i w jakim trybie będą się one odbywały.

2. Przebudowa istniejących tras krajowych. Wykup ziemi pod ich budowę i sama budowa.

3. Zmiany planów zagospodarowania przestrzennnego, pozwolenia na budowę operaty wodno- środowiskowe,konsultacje społeczne.

4. Kto bedzie inwestorem ?

5. technologie budowy kopalni i elektrowni.

6. Logistyka inwestycji. Budowa tąsmociągów tras dojazdowych uzbrojenia terenu itp.

7. Rekrutacja kadry technicznej,

8. Miejsca zamieszkania dla pracowników itp. Bo spora częśc bedzie ponownie przyjezdnych .

9. Płace dla pracowników bo jak mniemam niekt za głodowe pensje nie będzie tam pracował. W tej chwili fiormy mają kłopoty z zatrudnieniem i znalezieniem pracowników.

Problemów jest naprawde sporo nawet nie licząc sprzeciwu mieszkańców regionu. Czy przy tych wszystkich kwestiach budowa nadal bedzie się opłacała ???

Chciałem ustosunkować się do popełnionego tutaj postu, w którym to autor pisze, że uczestnicy dyskusji nie będący przeciwnikami elektrowni ciesza się z nieszczęścia mieszkańców regionu...

Załozyciel tego wątku z mojego nicku wywnioskował, że jestem mieszkańcem Chojnowa, poniekąd słusznie, ale tylko poniekąd bowiem do terenu przyszłej inwestycji będę miał duzo bliżej aniżeli z Chojnowa... A na pewno bliżej niz gęsto piszący tutaj mieszkańcy lubina... Tak więc uważam, że mam pełne prawo zabierać głos w dyskusji, kto wie czy nie bardziej niż mieszkańcy lubina, a to, że nie jestem przeciwnikiem inwestycji nie oznacza, że sie cieszę z czyjegoś nieszczęścia... Spawa drugorzędną jest natomiast fakt, że ktos chyba nie wie co to jest nieszczęście, bo na pewno nie jest tym wybudowanie elektrowni nawet po wykupieniu czyjejś nieruchomośći... A prawdziwych nieszczęść to naprawdę nikomu nie zyczę... W sprawie ewentualnych przesiedleń wiele już było powiedziane, zawsze był również podkreślany fakt, iż nikt nie straci na tym finansowo, tym bardziej nie rozumiem epatowania tutaj słowem nieszczęście...

Otwarcie powiem tutaj, że jestem zwolennikiem powstania elektrowni z kilku powodów.... Nie będę tutaj uderzał w wyższe tony typu bezpieczeństwo energetyczne, strategiczne uniezaleznienie od rosji, itp., itd., powiem tylko, żę zależy mi na losie regionu i ludzi... Wiadomo przecież ze budowa kopalni to długoletnia inwestycja, a pełna para ma zacząć pracować, gdy zasoby miedzi będą na ukończeniu... Przyszła kopalnia i elektrownia mają stanowić naturalne miejsce pracy dla pracujacych teraz w kghm'ie i ich potomków... Tak m. in. motywowano brak rozpoczęcia eksploatacji złóż po ich odkryciu... I jest to ze wszech miar prawidłowa koncepcja, tak stało sie m. in. w niemczech, gdzie po fali zamknięc kopalni węgla kamiennego w zagłębiu ruhry, wielu górników znalazło zatrudnienie w kopalniach węgla brunatnego i elektrowniach w okolicach grevenbroich... W przeciwnym razie za dwadziescia, trzydzieści lat region czeka los zagłebia wałbrzyskiego, proponuję choćby wybrać się do Nowej Rudy, gdzie kiedys funcjonowały trzy koplanie, a teraz to miejsce jest dla mnie chyba najbardziej depresyjnym w polsce... A szermujacym tutaj hasłami ekologii polecam tez wizytę we wspomnianym grevenbroich zwanym w niemczech "stolicą energii"... Mimo kilku pól odkrywek i kilku elektrownii w okolicach jest to miejsce dużo ładniejsze i przyjazne do mieszkania aniżeli obecny teren LGOM'u...

Rozumiem oczywiście, że może są ludzie, którzy chcieliby powrotu do czasów chodzenia w łykowych łapciach i konopnych koszulach i powrotu do natury, ale zapewniam, że duzo wiecej jest ludzi dla których chociażby przemysłowy górny śląśk jest lepszym miejscem do życia niz biedna poodlaska wieś z rozwalajacymi się drewnianymi chałupami... A świadczy o tym chociążby ilość ludzi, która przyjechała do LGOM'u za chlebem z różnych bidaregionów polski...

Tytułem wyjasnienia, dlaczego nie podaję gdzie mieszkam...zamieściłem na forum troche zdjęć i zaczynam obawiać się tzw. "ekologów" po tym jak przeczytałem słowa co niektórych na tym forum... Nie wiem, ale jak dla mnie słowo "ekolog" zaczyna powoli być synonimem oszołoma, choć zdaje sobie sprawę, że wielu tzw. "ekologów" i "oraganizacji ekologicznych" za pomocą protestów usiłuje często uszknąć coś dla siebie. Tak było już wielokrotnie w przypadku licznych inwestycji, choćby w warszawie, tak bedzie pewnie również i w tym przypadku...

Witam

Czy ktoś był na zebraniu w Karczewiskach?

Ja byłem na tym zebraniu. Ponieważ było zamkniete tylko dla samorządowców, nie wpuszczano osób bez zaproszeń.

Zakończyło się podpisaniem protestu przez znaczna wiekszośc władz samorządowych (oprócz prezydenta Lubina - bez komentarza).

Dzisiaj pozwoliłem zadzwonic sobie do Agencji Nieruchomości Rolnych w Legnicy. Pani zajmująca sie gminą Lubin potwierdziła, że Oddział we Wrocławiu zablokował "profilaktycznie" sprzedaż nieruchomosci Skarbu Państwa znajdujących sie w okolicy na złożu.

Komitet Sterujący potwierdził mi fakt otrzymania protestu samorządowców i mają sie do tego ustosunkować.

Wiem bezpośrednio od osoby,która była na tym zebraniu, to samo ogólnie co komentuje prasa. Faktycznie zebranie było zamknięte, mi osobiście szkoda,że prezydent Lubina się włamał . Miał tez swoje racje, ale wyglądało na to, że chyba wie coś więcej, o czym nie chce narazie powiedzieć. Stąd też brak jego podpisu.

Acha i jeszcze w kwestii pracy w regionie przy koncepcji, że kopalnia powstanie.

Z chwilą podjecia decyzji o budowie i wpisaniu w plany zagospodarowania przestrzennego na okres byc może nawet kilkudziesięciu lat zostaną na całej powierzchni złoża na terenie gmin Miłkowice, Lubin, Kunice, Ścinawa być może i Prochowice, zablokowane wszelkie inwestycje związane bezposrednio i pośrednio z budownictwem domów, dróg, sieci. Pracę stracą wszyscy z tej i pokrewnych branży w zasadzie w całych przyległym regionie.

Oczywiście będzie praca poza regionem, i część ludzi stąd wyjedzie czasowo lub na stałe.

I taki bedzie wpływ kopalni na "likwidację" bezrobocia w regionie.

Juz dzis wycofują sie inwestorzy z tego terenu.

Gmina Miłkowice na przykład na terenie od Rzeszotar do skrzyżowania z drogą krajową planowała tereny pod inwestycje, które dałyby prace i podatki do gminy. Robiłem dla nich dokumentację pod sieć kanalizacyjną. A teraz będzie figa! Dalej przez 40 lat bedą tam odłogi, bo kopalnia załóżmy powstanie koło Miłosnej i zanim dojdzie do Rzeszotar minie kilkadziesiąt lat. Ale pozwolenia już nikt teraz nie dostanie.

Najgorsze bedzie to, jeśli zablokują inwestycje w regionie, tak jak to zrobiono w latach 80-tych, a z przyczyn ekonomicznych, ekologicznych czy technologicznych zrezygnują potem z budowy kopalni - zabiją go w ten sposób ekonomicznie.

Kilku z tutaj piszących dziwi się, że ja czy inni mieszkańcy regionu jesteśmy wk...ni na tę kopalnię. Ja np dostanę po kościach conajmniej podwójnie.

Jako geodeta stracę pracę. Na dom kredyt wziety i trzeba go spłacić. Nieruchomości nie sprzedam bo przy planach budowy kopalni nikt tego nie kupi abym wyjechał za praca daleko stąd. Pozostaje żyć z wyrokiem przez kilkadziesiat lat. Takich jak ją są tutaj dziesiątki.

Więc mieszkający daleko bardzo was proszę, darujcie sobie pouczanie mnie i innych mieszkańców o "wielkich korzyściach budowy kopalni".