Haynauer 28.02.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Będzie dokładnie odwrotnie. Przed rozpoczęciem inwestycji bedzie musiało powstac wiele nowych sieci wodociagowych, kanalizacyjnych, energetycznych...Ruszy tez budownictwo mieszkaniowe. 15000 dobrze opłacanych pracowników zrobi swoje... Prognozuję gwałtowny rozwój budownictwa na wschód od terenu przyszłej inwestycji. Lisiec, Jaroszówka, Michałów, Zimna Woda, Gorzyca to ładne okolice, kupować tam ziemię, bo jeszcze jest stosunkowo niedroga... Kto nie wierzy niech sie przejedzie w okolice bełchatowa i zobaczy jak sie rozwiinęły tereny choćby wokół Szczercowa... PS. a z ta strefu przemysłu lekkiego w rzeszotarach to chyba jakieś science fiction, co..?? ostatni zakład przemysłu lekkiego w okolicy, taka mała fabryczka w lipcach padała juz pare lat temu... a czy w ogóle w polsce ktoś zna taka inwestycję w przemysł lekki..? wszytko i tak idzie do chin, indii, tajlandii, indonezji, wietnamu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Philip eM 28.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam, cieszy mnie, że dyskusja przyjmuje charakter merytoryczny. Zgodzę się z przedmówcą YreQ. Pośrednie skutki budowy kopalni już wkrótce będą odczówalne w tym rejonie. Zastanówmy się ile osób znajdzie pracę przy budowie kopalni? Zwłaszcza, jeżeli ta inwestycja przewidziana jest na wiele lat. Czytałem, że ta odkrywka zapeni od 300 do 400 miejsc pracy. Jest to promil w porównaniu z tymi którzy opuszą zapylone i wysychające trereny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 28.02.2008 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Haynauer, poprawiam błąd w poście w zakresie przemysłu. Faktycznie źle go okresliłem. Mają powstać zakłady takie jak sa w stefie legnickiej, czyli produkcja nieuciążliwa w sensie przemysłu nieciężkiego, np zakłady montujące elektronikę. Takich gmina chce sciągnąć. Nie związanych z odzieżówką konkretnie, chociaz takim tez pewnie nie odmówią. Potencjalny teren objety inwestycjami to od 50 do ok 100 ha, w zalezności od tego czy udałoby sie odkupić tereny od włascicieli prywatnych przez gminę. Jeśli chodzi o działki położone blisko, powiedzmy na wschód (wymienione miejscowości są jednak na zachód od kopalni), które podobno podrożeją ze wzgledu na "walory" kopalni. Chyba w cuda wierzysz. Nie wiem czy ktos będzie chciał mieszkać w Zimnej Wodzie jesli kopalnia bedzie poza granice Karczowisk. Jakie 15 000 miejsc pracy??? przy czym? Przeciez teraz koszty pracy sa wysokie i się je ogranicza. Jesli powstana nowoczesne kopalnia i elektrownia to z minimum zatrudnienia, a w większosci przyjedzie kadra spoza regionu z Bełchatowa i Bogatyni. Jakbyś był prezesem takiej kopalni czy elektrowni to kogo byś zatrudnił? Specjalistę z likwidowanej kopalni wegla odkrywkowej czy górnika dołowego kopalni miedzi?Prawda jest taka że kopalnia wcale nie da zatrudnienia miejscowym niwelując problemy bezrobocia przy likwidacji KGHM. A w kwesti "eldorado" przy istniejących kopalniach. Zauważ, że znaczna wiekszość mieszkańców regionu jest przeciwna kopalni, bo sie jej po prostu boi. I myslisz że teraz oni zaczna kupowac i budowac domy zaraz obok? Przecież kopalnia planowana jest na lata 2020-2030. Być może dopiero kilka lat po uruchomieniu mieszkańcy by się do niej przekonali. A co z latami 2008-2035 na przykład? raczej stagnacja niz wielki bum budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 28.02.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 WitacieMam niepotwierdzoną jeszcze wiadomość że jutro około godź. 15 w Pieszkowie koło świetlicy odbędzie się spotkanie mieszkańców z ekipą TV w sprawie kopalni. Kto to będzie i kogo jest to inicjatywa, nie wiem. Coś może będę wiedział o 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 28.02.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Przed chwilą w TVN24 były prezes URE przestrzegał przed zbliżającym się kryzysem energetycznym. O "naszej" kopalni ani "naszej" elektrowni nic nie mówił... na razie cisza Ostatnio sporo w TV informacji o deficycie prądu, nie tylko w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 28.02.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Szykują odpowiedni grunt dla uzasadnienia paru inwestycji m.in. u nas i przygotowują do podwyżek cen prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 28.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Czytałem, że ta odkrywka zapeni od 300 do 400 miejsc pracy. Jest to promil w porównaniu z tymi którzy opuszą zapylone i wysychające trereny. Zatrudnienie w Bełchatowie na koniec 2007 r.: * kopalnia - 7800 osób; * elektrownia - 4400 osób. Łącznie: 12200 osób Do tego dochodzi jeszcze parę zakładów pomocniczych... Przy planowanym wydobyciu sporo większym niż w bełchatowie, zatrudnienie na poziomoie 15000 osób jest naturalne... liczbe te można odnieść do zatrudnbienia w kghm'ie. bodajże wynosi ono 35000 osób co jak sie szacuje zapewnia egzystencję 150 tys. osób w regionie... analogicznie przyszła inwestycja zapewni egzystencję 65 tys. osób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 28.02.2008 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 no to wreszcie zahaczysz sie do roboty w kopalni. W KGHM nie wyszło może tutaj sie uda . To tak dla żartu kolego sympatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 28.02.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Jako że z zamiłowania jestem pilotem, chciałbym zamieścić kilka fotek. Ale wybaczcie jeżeli się to nie uda http://lh5.google.pl/koscielny.j/R8cXkDS1DYI/AAAAAAAAACY/MXC3h7x4XYI/0%20%28139%29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 28.02.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Nie wiem czy ktos będzie chciał mieszkać w Zimnej Wodzie jesli kopalnia bedzie poza granice Karczowisk No ale jaroszówka już jest chyba ok, czyz nie..? I mieszka tam znany ekolog, o którym już tu była mowa, mielibyście wspólne tematy do dyskusji... No i u wieczerzaka na konikach mógłbys pojeździć, patataj, patataj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 28.02.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Akurat nie przypadł mi ten twój znany ekolog do gustu. Bzdeci o żabkach a tak naprawdę wszystkim chodzi o ludzi. No ale twoja sąsiadka Jasińska raczej nie podziela twego entuzjazmu kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 28.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Chyba nic z fotek nie wyjdzie. Mam już potwierdzoną informacje odnośnie Pieszkowa. Jutro około godź.15 w pobliżu świetlicy ma się odbyć spotkanie ekipy TVL z mieszkańcami Pieszkowa z inicjatywy Pani Burmistrz. Ozywiście ma ono dotyczyć kopalni. Przy okazji zapraszam wszystkich zainteresowanych problemem. ps. może ktoś podpowie jak te fotki przesyłać, specjalnie zamieściłem je na picassa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 28.02.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 No ale twoja sąsiadka Jasińska raczej nie podziela twego entuzjazmu kopalni. musiał ja ten ten twój ekolog zbałamucić, mieszkaja po sąsiedzku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 28.02.2008 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A widzisz spóźniłeś się. Gdybyś ty ją zbałamucił odpowiednio to by nie podpisała protestu jak Raczyński. Chyba ekolog jest bardziej sprawny fizycznie jednak. A ekolog jest jednak bardziej twój niz mój, w końcu twój sąsiad Może i ciebie zbałamuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 28.02.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A ekolog jest jednak bardziej twój niz mójops no ja przepraszam, jaki mój... kto tu wklejał jakies artykuły z jego wypowiedziami... ja go znam jako nauczyciela przysposobienia obronnego i kierownika wysypiska smieci... dopiero ty mnie uświadomiłeś, że to.... ekolog... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 29.02.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 http://img265.imageshack.us/img265/1313/0150rz3.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 29.02.2008 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 I co z tym Pieszkowem? Coś się odbyło w wiosce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 29.02.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witaj Chyba już wiem jak zamieszczać zdjęcia. I dzieki za wskazówki. W/w fotka przedstawia hutę Głogów. Kupa smrodu. Co do spotkania z ekipą TVL. Tak jak mówiłem, około 15 pojawili się, spora grupa mieszkańców zebrała się w oczekiwaniu na reporterów. Nastroje były dość napięte. Na początku było dość sztywno, jednak po paru dialogach ludziom rozwiązały sie języki. Pani redaktor umiejętnie prowadzila wywiad poruszając po kolei tematy dotyczące tych konkretnych ludzi, czyli, reakcja na wiadomość, przywiązanie do ziemi, wysiedlenie, odszkodowania, obawy. Do tej pory byli już w kilku najbliższych miejscowościach i reakcje są podobne. W przyszłym tygodniu będzie wyemitowany reportaż o nas, ludziach z prawd. wysiedleńczych obszarów. Myśle, że będzie także dostępny na witrynie TVL. To spotkanie, przypadkiem pokazalo osamotnienie mieszkańców Pieszkowa, bowiem przed kamere nie pojawili się najważniejsi ich przedstawiciele, czyli radny i sołtys. Zostało to także w odpowiedni sposób skomętowane. Jednocześnie,zebranie to skonsolidowało tą społeczność i zmobilizowało do dalszego działania. Zaproponowano, w odpowiedzi na komitet sterujący, założenie prawnie 'komitetu obrony praw i własności społeczności Pieszkowa". Mówiono głosno o środkach i narzędziach prawnych jakie można użyć przeciwko wysiedleniu. Okazuje sie że nie jest to takie proste. Piekne jest, iż choć jest to miejscowość bardzo mała, ktoś by powiedział że dziura, a mieszkają tam ludzie o wielkim sercu i przywiązaniu właśnie do tego skrawka ziemi. Mówiło się o zabytkach, o miejscach pochówku, o starych i nowych mieszkańcach. Mowi sie o ludziach mlodych i ich rozwoju. I ku wielkiemu ZASKOCZENIU!!! choć stoją na krawędzi, powiedziano kilka trosk o bezposrednim sąsiedztwie kopalni do Lubina i wplywu jej na miasto. Ciekaw jestem, czy ktokolwiek z mieszczuchów z równą troską opowie sie za tymi ludźmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 29.02.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Zbiornik osadowy Żelazny Most. Na zdjęciu widać tylko niecały fragment jednej połowy, jest tak duży że choć byłem od niego oddalony o kilkaset metrów to i tak nie mieścił mi się w kadże. Dla porównania; hałda która ma powstać aby dostać sie do złoża ma być o ponad 300he większa od tego zbiornika. Imponujące. Jak można przeobrazić krajobraz. Tu mamy jezioro, na którym "siadają" wędrowne ptaki i niestety masowo zdychają. I o tym się nie mowi. Bo po co. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu pyłów poflotacyjnych powierzchnie w lecie spryskuje się ciekłym asfaltem. Cholernie cieżko jest to zmyć z maski samochodu. Lecz mimo to mowimy że, PRZEOBRAŻAMY KRAJOBRAZ I ŚRODOWISKO. Lobby energetyczne nic nie ma sobie do zażucenia wykopując wielka jamę. No tylko przeobraża. Sama naga prawda. Czysta jak łza. Tylko w jakim kierunku? To nie ten tor ani stacja! Jezeli ludzie i ich własnosć to nic, to gdzie lasy, zborniki wodne, zwierzeta. Jeżeli to nikomu by nie przeszkadzało to chciałbym przedstawić kilka fotek na tym forum, myśle że są one małym świadectwem, że oprócz zgryźliwych wapniaków z wypchana kasą z KGHM, cwaniaków itp, itd (nieobrażajac nikogo, chcę tylko w njprostrzy sposób przypomnieć zagorzałych zwolenników kopalni, czytać w/w artkuly) jest tu przyroda. Przyroda PANOWIE. Jezeli zapomnieliscie co to, to proponuje poprostu wstańcie od monitorów i popatrzcie przez okna, rozejrzyjcie się. Bowiem już niedługo, jeżeli wlasnie tak bedziemy mysleć, jej już nie będzie. I smutne, aby ją zobaczyć będziemy musieli wyjechać bardzo daleko. Anegdoda z przd dwóch tygodni, jechalem konno przez mala miejscowość, ot taki spacer, podchodzi do mnie mała dziewczynka, moze 9-10 lat. - O KONIK, PROSZĘPANA MOGĘ POGLASKAC? W tym momęcie zrobiło mi się bardzo przykro.http://img511.imageshack.us/img511/722/03xt6.jpghttp://img511.imageshack.us/img511/722/03xt6.157918d1b4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 29.02.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Miałbys zdjęcia Karczowisk lub Raszówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts