Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

Pewnie stary, ale wybacz, musze się kłaść, rano wcześnie wstaje. Obiecuje że jutro specjalnie znajde i zamieszcze. W sumie mam tysiace fotografi naszego regionu. Jestem, tak jak pisalem, pilotem z zamiłowania i jednocześnie zajmuje sie fotografią lotniczą. Myślałem iz ta fototeka będzie bezużyteczna. NIc bardziej mylnego, to będzie prawdziwa historia, oby się to nie stało.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już wiem że ten lotny rok będzie pewnego rodzaju epitafium dokumentacji naszego regionu. Będe częstym gościem na naszym niebie, aby zdokumentować co sie da. Robiłem foty dla archeologów, inwestorów. Parafii, szkół. Nigdy nie przyszło mi do głowy że ten ulubiony skrawek ziemi może kiedyś zamienic się w krater. Znam nasz teren jak wlasna kieszeń. Dlatego mnie to tak boli.

Dzięki Yreq za info z Karczowisk. Jarosław dzięki za fotki..

Bardzo cieszy fakt że społeczności lokalne zaczynaja jednoczyć sie we wspólnej sprawie,na razie przebakuje sie o powstaniu stowarzyszenia obrony Pieszkowa,ale mysle że to początek organizacji tego regionu przed powstaniem degradującego srodowisko(także twojego panie Haynauer) zakładu..To że mamy powstałe w ubiegłym wieku zbiorniki typu żelazny most powinno projektującym tę kopalnię dac wiele do myślenia..W TYM KRAJU POTZRZEBNA JEST I EKONOMICZNIE UZASADNIONA ELEKTROWNIA JADROWA,A NIE COFANIE SIĘ W ROZWOJU DO KAMIENIA KOPANEGO !.Przy minimum dobrej woli środki na taka inwestycję mozna znależć bez większego problemu,tyle że łatwiej jest wyryć dziurę nieinteresując się co zostawimy przyszłym pokoleniom..Przerażająca krótkowzroczność polskiej polityki....Panowie proponuje informowac sie nawzajem w sprawach dla nas waznych,wbrew pozorom jak pisałem we wcześniejszych postach sytuacja nawet wobec podjetej na górze decyzji nie jest tak jednoznaczna..Argumentów przeciw spalarni węgla jest mnóstwo i Unia Europejska bardzo dobrze o tym wie,a o tym że polska chce zacząć taka inwestycje nieprzestrzegając limitów w produkcji zródeł odnawialnych czy emisji spalin równiez wie i dowie sie kazdy polak kiedy przyjdzie za to zapłata,choc duzo większa zapłatą bedzie zdrowie ludzi zyjących na wschód od inwestcji w tym Wrocławian..

Prawda, nasze okolice chwilami zaskakują, wystarczy ruszyć się z domu.Mam na myśli tereny między Lubinem a Legnicą. Gdzieś było napisane, już nie pamiętam, że okolice Raszówki mają specyficzny mikroklimat. Przed wojną leczono tam chorych na drogi oddechowe. W lasach faktycznie jest bardzo różnorodna fauna, można spotkać duże grupy saren.

I jeszcze w sprawie Agencji Nieruchomości Rolnych.

W piątek byłem na zebraniu Powiatowej Rady Dolnoślaskiej Izby Rolniczej w Legnicy. Jednym z gości była kierownik ANR w Legnicy.

Poniewaz nie ma żadnych konretów w sprawie budowy kopalni "góra" ANR zdecydowała o zablokowaniu sprzedaży nieruchomości Skarbu Państwa na terenach znacznie dalszych niz Gmina Lubin. Zablokowano też gminę Kunice, Prochowice, Miłkowice a nawet Ruja. Jakby nie patrzyć to praktycznie cały powiat legnicki. Na powiecie lubińskim to gmina Lubin i Ścinawa.

Jeśli blokadą inwestycji zostana objete te tereny decyzją rządu to niestety czeka nas jednak zapaść a nie osławione Brunatne Eldorado.

Zastanawiałem sie ostatnio, jak wyglada sprawa przenoszenia cmentarzy od strony prawnej i praktycznej. Jeśli rodzina zadba o przeniesienie szczątków bliskich to wtedy mają oni swoje groby gdzieś w innej części kraju a jeśli nikogo nie ma to po prostu szczątki ludzi wybiera koparka razem z nadkładem i gruzem burzonych kościołów?

Koszmar jak z taniego horroru. Po to by innych nic nie obchodziło jak wrócą po 22 do domu i żeby czasem im w gniazdkach prądu nie zabrakło...

Wiem, nie siej paniki. to można traktować w dwojaki sposób. Znasz nieudolność naszych biurokratów. Wszystko przed nami. To są tylko sądaże!!, nie dajmy sie ponieśc emocją. Pan Pawlak juz tszepie portkami. Spoko, naprawde spokojnie. Te wytyczne są specjalnie pociagane, jak maronetki za sznurki. Stała zagrywka prl-owskich sposobów kierowania nastrojów!

Wstawie wam parę zdjęć z jednej z mniejszych zabudowywanych ostatnio miejscowości - z Karczowisk. Zarówka Karczowiska jak i większe są na złożu...

Zdjęcia sa z 2006 roku, zabudowa jednak posunęla sie znacznie dalej.

http://img155.imageshack.us/img155/674/dsc03069avs2.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/7011/dsc03068aoi6.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/8905/dsc01808auy6.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/426/dsc01856alw8.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/9781/dsc01807agr1.jpg

To jest tylko mały fragment Karczowisk. Raszówka, Miłoradzice, Pieszków, Osiek są większe...

Schowałbym szablę i działa!

Przyjąłbym do wiadomości - że na pewno powstanie!

Zabrałbym się do działania, żeby powstała w taki sposób, jak Wam odpowiada i wtedy, kiedy zostaną spełnione dodatkowe wymogi, które powinniście jasno postawić, a dotyczące wykupu, przesiedlenia, krajobrazu, ekologii itp.

To jest płaszczyzna do polemiki i ustaleń.

Wypowiedziana wojna JUŻ ma jasno określony rezultat!!!

"Nie możesz pokonać wroga? - Przyłącz się do niego!"

Znacie to?!

Adam M.

Wiesz, pewna jest tylko śmierć i podatki :).

Tak jak ty uważasz, zrobiliby tylko ci, których kopalnia nie dotyczy bezpośrednio. Reszta, która mieszka na złożu będzie jednak przeciwna.

Myslę, że w drodze kompromisu region zaakceptuje wydobycie bezodkrywkowe, np gazyfikacji wegla lub metode hydro-otworową.

A jeśli te metody sa jednak jeszcze niedoskonałe, to beda naciski aby wstrzymac wydobycie do czasu udoskonalenia.

Czy się uda? Czas pokaże. I ani ty ani ja nie mamy na to wpływu.

Witam ponownie

Z tego co widze,to Polska jest bogatym krajem,odszkodowania za nieruchomosci moga kosztowac budzet kraju polowe kosztow budowy elektrowni jadrowej..Ciekawe kto bedzie placil za przekroczone limity spalania co2 i niedotrzymania limitów produkcji energii odnawialnej.Ale juz w tym kraju nie jedną głupotę usankcjonowano,myślę że tu wiecej w naszym interesie zrobi Bruksela....Co do tezy pana adama mk-przypominam że w Zarnowcu juz byly fundamenty wylewane...Ciekawe jakie ma pan propozycje do powstania odkrywki która nie rujnowała by środowiska!!!!!!!!!!!. YreQ- mamy wpływ na nasze lokalne sprawy a kopalnia niewątpliwie taką jest choc niektórzy stwierdzą że nie..Ale nic w pojedynke nie zdziałamy i coraz wiecej osób zdaje sobie z tego sprawę..Niedługo bede miał listę na której bedzie można sie podpisywac pod protestem przeciw kopalni odkrywkowej..

Witajcie

Tak jak mówiłem wcześniej, jestem posiadaczem prywatnej fototeki naszego regionu. Chciałbym zwrócic uwagę, iż fotografia jest także formą wypowiedzi. Zdjęcia są nietypowe bo robione z powietrza. Nie chcę aby ktokolwiek zarzucił mi, że chce z tego forum zrobić wystawę lub prezentacje. Poprzez te zdjęcia chcialbym przypomnieć, że żyją tu ludzie, mają swoje domy, mają swoje miejsca pracy. Istnieją tu gospodarstwa rolne, gospodarstwa hodowlane i gospodarstwa rybne. Istnieją małe zakłady rzemieslnicze, tartaki. Są tu dynamicznie rozwijające się miejscowości, które w niczym już nie przypominają wiosek. Sieć nowych dróg. Mamy tysiące hektarów pięknych lasów z licznymi ciekami wodnymi zasilajacymi cały ekosystem. Przypomnę jeszce o największych rzekach regionu Odrze i Kaczawie oraz terenach obiętych programem Natura 2000. Zdjęć jest naprawdę dużo, nie sposób zaprezentować wszystkich, także będę sie starał przedstawić tereny z miejscowościami, aby każdy mógł znaleźć znany sobie region. Nie przedstawię wszystkich prac odrazu, tylko sukcesywnie, codziennie. Może jako uczestnik forum nie powinienem się pytać o zdanie, czy komuś to odpowiada czy nie. Ale jeżeli pismo dla kogoś nic nie znaczy, to może sposobem "kawa na ławę" zobaczy co mamy do stracenia zgadzając się na kopalnie.

Wydaje mi się, że zostało już tak dużo napisane, a mimo to wciąż spotykamy się tutaj z wypowiedziami, które nie są adekwatne do tematu. Wręcz mam wrażenie, że mamy tu do czynienia z ludźmi z klapkami na oczach (przepraszam, nie chce nikogo obrazić, to przenosnia).

Zastanawiam się od czego zacząć, to trudne zwarzywszy że teren jest dość rozległy i obejmujący tak wiele zagadnień. Zdecydowałem się na panoramę Lubina od strony osiedla Przylesie. Proszę zwrócić uwagę jak w bezpośrednim sąsiedztwie od planowanej kopalni mieszkają dziesiątki tysięcy osób. W dole zdjęcia jest dynamicznie rozbudowujący się Osiek, dziesiątki nowo wybudowanych domków jednorodzinnych których niejednokrotnie właściciele zadłużyli się na całe życie aby spełnić swoje marzenia. Czy zrobili by to wiedząc że ma powstać pod ich oknami kopalnia odkrywkowa? Czy podjęliby takie wyzwanie niejednokrotnie obciążające swoje dzieci? Wyżej na lewo od Osieka widać tysiące ogródków działkowych, jest to odskocznia dla mieszkańców Lubina. Odskocznia dla wielkomiejskiego zgiełku, gdzie mieszkańcy miasta spędzają w większości każdą wolną chwile, gdzie uprawia się drzewka owocowe, warzywa. Czy będzie to równie tak przyjemne miejsce kiedy w odległości około 200m będzie granica kopalni?

http://img78.imageshack.us/img78/8933/panoramanalubinii6.jpg

Poprzez to zdjęcie chcę pokazać część terenu który jest w planowanej kopalni objęty wykopem. Wprawne oko rozpozna miejsca 10 miejscowości. Fotka wykonana z dużej wysokości, na horyzoncie zaznacza się Legnica. Nie wiem jak wysyłać fotki aby były lepszej jakości, może ktoś podpowie?

http://img528.imageshack.us/img528/7576/panoramawstrlegnicyuu7.jpg

http://img528.imageshack.us/img528/7576/panoramawstrlegnicyuu7.c714932a57.jpg

Czy będzie to równie tak przyjemne miejsce kiedy w odległości około 200m będzie granica kopalni?

mogę zapewnić, że przy obecnych technologiach mieszaknie obok inwestycji, jak omawiana w tym wątku, nie jest wcale nieprzyjemne... sam mieszkałem obok elektrowni, gdzie niekiedy małym minusem było jedynie to, że przy bezchmurnym niebie miałem troche cienia... z chmurki z wieży chłodniczej...

a swoja drogą to ładen zdjęcvia, ale może pan pokaże tutaj również degradację srodowiska, której dokonał kghm..? dlaczego przeciwko temu nie protestujecie..??? może przeleci pan nad ogródkami działkowymi po opadach kwasnych deszczów...? moga być ładne plamy zółtych, uschniętych ogórków...

powiem jeszcze raz kopalnia i elektrownia maja zacząć pracę kiedy pokłady miedzi będa sie kończyć, a że się skończą z tym chyba każdy się zgodzi.... wystarczy przykłąd kopalni Lena i Konrad... wówczas pokłądy węgla będą gwarantem, że region nie będzie drugim wałbrzyskim... no i znajdzie się praca dla dziesiatków tysiecy ludzi, któryz ściagnęli w legnickie w poszukiwaniu lepszego życia... niech pan ich spyta, czy chcą wracać w swoje zamojskie, rzeszowskie, radomskie, w sumie tak ekologiczne tereny...

a przyszła kopalnia oi elektrownia przy jutrzejszej technologii bedzie zdecydowanie mniej szkodliwa niż obecna działalność kghm'u...

wydaje sie, że państwa przekonania odnosnie szkodliwości dla srodowiska przyszłej kopalni i elektrowni opieraja się na zdrowym rozsądku, no ale na zdrowy rozsądek samolot nie powinien latać bo jest cięższy od powietrza...

Zastanawiałem sie ostatnio, jak wyglada sprawa przenoszenia cmentarzy od strony prawnej i praktycznej. Jeśli rodzina zadba o przeniesienie szczątków bliskich to wtedy mają oni swoje groby gdzieś w innej części kraju a jeśli nikogo nie ma to po prostu szczątki ludzi wybiera koparka razem z nadkładem i gruzem burzonych kościołów?

Koszmar jak z taniego horroru. Po to by innych nic nie obchodziło jak wrócą po 22 do domu i żeby czasem im w gniazdkach prądu nie zabrakło...

popadasz yreq w demagogię...

cieszy twa troska o doczesne szczątki ludzi, których grobami nikt się nie opiekuje... w takim razie zajrzyj może na jakiś starszy cmentarz i spytaj co się dzieje z grobami, gdzie rodzina nie opłaciła miejsca na kolejne 20 lat...

Dzięki Jarosław za fotki..bezcenne

Na dole przy lesie(naprzeciw jest rozlewisko z tatarakiem) robie sobie przerwy po wycieczkach rowerowych.Powyżej Pieszków,dalej Raszowa,w prawo Raszówka....Myslę ze mozna zorganizowac w Lubinie,Legnicy wystawy fotograficznej dokumentujacej ten teren wypoczynku Lubinian i Legniczan.Mam w posiadaniu ładne zdjęcia 'naziemne'.Pomysł wart zainteresowania.