adam_mk 02.03.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Jakie śliczne widoczki! Aż się chce westchnąć z rozrzewnieniem i odstąpić od planów budowy zaplecza energetycznego dla całego kraju! A co do tych co na złożu! ILU ich jest w porównaniu z ilością głodnych pracy i zysku w całym regionie? Do tego podzieleni po połowie. Wojujących koktajlami Mołotowa wsadzą i karnie wydziedziczą, reszcie zapłacą na siłę. TEJ wojny wygrać się nie da! Pozostało wypić za tych co na złożu.... Przydałby się też jaki obrazek wpływu KGHMu na te okolice... Łatwiej by było ocenić obiektywnie własnym oczkiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 02.03.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 może pan pokaże tutaj również degradację srodowiska, której dokonał kghm..? dlaczego przeciwko temu nie protestujecie..??? może przeleci pan nad ogródkami działkowymi po opadach kwasnych deszczów...? moga być ładne plamy zółtych, uschniętych ogórków... Wcześniej specjalnie zamieściłem zdjęcie Żelaznego Mostu dla porównania oraz zdjęcie huty Głogów. Nie pisałem komętarzy do tych fotek poniewarz takowych ne potrzebują. Zamieszcze natomiast zdjecia degradujące srodowisko przez KGHM, ale w swoim czasie. Przypomnę jednoczesnie iz wątkiem tego forum jest skutki powstania kopalni odkrywkowej węgla brunatnego w naszym regionie a nie skutki działalnosci KGHM na środowisko naturalne. I proszę mnie nie pouczać jakie zdjecia mam zamieszczać. Pańska polemika tutaj jest niepotrzebna, wręcz szkodliwa dla Pana. I proszę mnnie źle nie zrozumieć. Chodzi mi teraz o Pana. Proszę się zastanowić co chce Pan powiedzieć i pod czym się Pan podpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 02.03.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witaj olq To dobry pomysł. Już zastanawiałem się nad taką wystawą. Lecz ciągle mam za mało czasu. Jeżeli ten wątek rozbuduje się na tyle co myślę, takowa wystawa dojdzie do skutku i to niebawem. Pół godziny temu skończyłem rozmawiać z wpływową osobą z starostwa. Naprawdę uwierzcie mi, bardzo dużo zależy od nas, od nas samych mieszkańców. Co do kopalni zaczynają się schody dla pomysłodawców. Nie mogę teraz napisać o co chodzi, ale to poważna sprawa i duża przeszkoda techniczna. Także wszystko jest na dobrej drodze. Nie obawiajcie się polemiki Pana Haynauer,adam_mk i im podobnych. Należy wręcz Panom podziękować za rozgrzewanie tematu. To działa na naszą korzyść.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 02.03.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Tak jak mówilem, będę się starał przedstawić Państwu min. miejscowości które mają być objęte wykopem. A w których żyją i mieszkają LUDZIE. Ludzie którzy oddychają, mają rodziny, domy. Którzy potrafią i chcą żyć w swojej małej ojczyźnie, na swoim skrawku ziemi. Dzisiaj kilka zdjęć Raszówki http://www.raszowka.free.ngo.pl/ http://img246.imageshack.us/img246/4193/raszwkaso4.jpg http://img246.imageshack.us/img246/9899/raszwka2tv6.jpg http://img169.imageshack.us/img169/3884/raszwka3hb1.jpg http://img246.imageshack.us/img246/4527/raszwka4ka9.jpg http://img246.imageshack.us/img246/2239/raszwka5no0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olq 02.03.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 JEst nas więcej panie Jaroslawie-pomysł wystawy powstał kilka tygodni temu i trzeba bedzie rozejrzec sie za miejscami ich organizowania...Szanuje poglądy adwersarzy,odpowiem wiec panu .Dziś społeczenstwo lokalne ma duzo wieksze mozliwosci decydowania o swoim losie i bardzo dobrze.Czasy zarządzania centralnego odchodzą w niepamięc i piekne hasła o takim bezpieczenstwie energetycznego kraju jaki nam sie przedstawia wcale nie sa takie lotne....Jest przynajmniej kilka sposobów aby zabezpieczyc to bezpieczenstwo,jakich- wystarczy sie zastanowic lub uruchomic google...Co do miejsc pracy-w KGHM będzie ich jeszcze przez nastęne 2-3 pokolenia a podejrzewam ze i dłużej(analogia z surowcami na świecie)wiec martwmy sie tymi zniszczeaniami jakie juz powstały-nie możemy dokłada nowych..Tych 8 tyś nowych miejsc ma sie nijak do wysiedleń z moich obliczeń 8tyś ludzi(podawane przez media ilości są mocno zaniżane by odpowiednio 'urobic'spoleczenstwo).A jakie skutki zdrowotne bedzie miało dla tych co mieszkają wokół w szczególności na wschód i pd.wschód-chocby Wrocław,nie bede wspominal,.Co do niektorych nigdy nie dotrze to ze zostawiamy nastepnym pokoleniom bajzel,i proponuje wybra sie co niektórym panom do kliniki onkologicznej i wytłumaczycpacjentom i ich rodinom ze następna'spalarnia Wegla'jest niezbedna Polakom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMISJA CO2 02.03.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Biedny KGHM, ciągle obrywa po uszach na tym forum. A teraz poważnie : Degradacja środowiska powstała przez lata istnienia KGHM NIE JEST PRZEPUSTKĄ ,UPOWAŻNIENIEM I USPRAWIEDLIWIENIEM dla powstania następnych molochów robiących dokładnie takie samo ,jak nie gorsze, spustoszenie. Stąd sprzeciw na kontynuację tych metod. Dziwne zestawienie: degradacja, smród, bród- ale nie ubóstwo, lub odwrotnie. Tereny zdegradowane nie oznaczają tylko i wyłącznie dobrobytu, a tereny posiadające w miarę zdrowe środowisko, biedy i zacofania. Nasze przekonania, panie Haynauer, są oparte, jak najbardziej, na zdrowym rozsądku.Potwierdza to fakt,że przyznaje się limity emisji szkodliwych gazów puszczanych do atmosfery,zwraca się uwagę na ochronę środowiska naturalnego. Ale niestety to nie jest nasz wymysł, ludzi zamieszkujących ten obszar,jest to wymysł krajów członkowskich UE. Co do ludzi głodnych pracy,nie mogących doczekać się kopalni,to faktycznie jest ich u nas pod dostatkiem, ale nie za marne złotówki. Zarabiać to będzie kadra, a szary robotnik będzie musiał się cieszyć tym co mu dadzą + pylicą. Panie Haynauer ,jest pan wytrwałym zwolennikiem powstania kopalni.Cierpliwie pan nas przekonuje, że to ,o czym piszemy ma się dokładnie odwrotnie do rzeczywistości. Mam wrażenie, że nie jest pan jednym z obywateli walczących o swoje racje,broni pan koncepcji powstania kopalni w zupełnie inny sposób niż pozostali, czyżby z urzędu? z pełnienia określonej funkcji? Jestem za walką o nasz region na wszystkie znane i skuteczne sposoby, do końca, bo przynajmniej zdaję sobie sprawę w imię czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 03.03.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Tereny posiadające w miarę zdrowe środowisko nie oznaczają biedy i zacofania Nieststety w Polsce jest to regułą a nieliczne wyjatki /są w ogóle takie..?/ tylko potwierdzaja regułę... Najbardziej ekologiczne regiony w Polsce to niestety tzw. "Polska B" warmia, mazury, podlasie, lubelszczyzna, zamojszczyzna... proszę spytać się czy tamtejsi mieszkańcy tak sie cieszą, że zyją w tak ekologicznych warunkach, przy kompletnym braku przemysłu i porządnej infastruktury... dlaczego wobec tego tyle soób wyjechało stamtąd za chlebem, na śląsk, do lgomu, do trójmiasta..????? Nasze przekonania, panie Haynauer, są oparte, jak najbardziej, na zdrowym rozsądku.Potwierdza to fakt,że przyznaje się limity emisji szkodliwych gazów puszczanych do atmosfery,zwraca się uwagę na ochronę środowiska naturalnego. Ale niestety to nie jest nasz wymysł, ludzi zamieszkujących ten obszar,jest to wymysł krajów członkowskich UE. jakoś nie wszyscy podzielają entuzjazm limitów emisji co2.... usa maja to gdzieś, a nie powie pan, że to cemniaki... no to idźmy dalej... chiny, indie, itd, itp... co jest warty wymysł komoisji europejskiej jeśli ma on zastosowanie tylko w części europy..? a juz niektóre kraje unii planują bojkot reformy emisji co2 nie bez racji twierdząc że jest zabójcza dlka gospodarki i przemysłu... Panie Haynauer ,jest pan wytrwałym zwolennikiem powstania kopalni.Cierpliwie pan nas przekonuje, że to ,o czym piszemy ma się dokładnie odwrotnie do rzeczywistości. Mam wrażenie, że nie jest pan jednym z obywateli walczących o swoje racje,broni pan koncepcji powstania kopalni w zupełnie inny sposób niż pozostali, czyżby z urzędu? z pełnienia określonej funkcji? nikogo nie staram się przekonać bo wiem i tak, że nie przyniesie to efektu, racjonalne argumenty rzadko mają szansę w starciu z tanim populizmem i demagogią... CHCĘ TYLKO ŻEBY TUTAJ NA FORUM WIEDZIANO, ŻE W REGIONIE JEST WIELU ZWOLENNIKÓW /ZAPEWNE WIECEJ NIŻ PRZECIWNIKÓW/ ROZSĄDNEJ INWESTYCJI DOT. WYDOBYCIA WĘGLA BRUNATNEGO I BUDOWY ELEKTROWNI W OKOLICACH LEGNICY... I jeszcze jedno... Piszacych tutaj przeciwników inwestycji charakteryzuje jedno... egoizm i jeszcze raz egoizm... Patrzycie tylko na czubej swego nosa i swoje działeczki i nic wiecej was nie obchodzi... Z takim podejsciem nie ma szans aby w polsce powstała jakakolwiek inwestycja przemysłu ciężkiego... was nie obchodzi rozwój przemysłu i gospodarki, lepsze perspektywy życia dla przyszłych pokoleń polaków... kilkanaście kilometrów kwasdratowych piaszczystych ziem i mało wartosciowych lasków sosnowych jestdla was tyle warte że chcielibyśćie by polska pozostała na zawsze największym eksporterem runa leśnego i palet drewnianych... ot ekolodzy... czy raczej ekoterroryści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.03.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 O góralach były takie kawały.... Baco, oddalibyście pole? Ta. Oddołbyk.A pałac? Oddołbyk.A psa?PSA NI!!Czemu?!BO MOM!!! No , to teraz będą nowe....Zgadnijcie o kim? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.03.2008 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 CHCĘ TYLKO ŻEBY TUTAJ NA FORUM WIEDZIANO, ŻE W REGIONIE JEST WIELU ZWOLENNIKÓW /ZAPEWNE WIECEJ NIŻ PRZECIWNIKÓW/ ROZSĄDNEJ INWESTYCJI DOT. WYDOBYCIA WĘGLA BRUNATNEGO I BUDOWY ELEKTROWNI W OKOLICACH LEGNICY... Poza regionem to pewnie są i tłumy. No tylko zobaczymy kto będzie bardziej wyraźnie i dobitnie swoje racje wygłaszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.03.2008 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 http://fakty.lca.pl/news,11211,Brunatne_konsultacje_.html http://elubin.pl/index.php/content/view/1531/104/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.03.2008 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Dzisiaj w radio podano informację, że dogadywana jest sprawa sprzedaży jednej z kopalni węgla kamiennego na Śląsku Szkotom. Pomijam aspekty mydlenia oczu, że to nowy kapitał, gwarancje zatrudnienia, inwestycje i inne trele-morele. Kopalnie i elektrownie zostana wykupione przez kapitał zagraniczny. A potem sobie bedą u nas prąd produkowac dla siebie. I tak bedzie kiedyś z Wielką Koplanią Węgla Brunatnego w Legnicy. To tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.03.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 "No tylko zobaczymy kto będzie bardziej wyraźnie i dobitnie swoje racje wygłaszał." Czyli chodzi o to kto komu wpier..li? Smutne to... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 03.03.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witajcie Widzę że robi się gorąco na tym forum. Właśnie dowiedziałem się że jestem EGOISTĄ i EKOTERRORYSTĄ. No no, coś takiego. No i to że JA patrzę tylko na swoją działeczkę? I nic mnie nie obchodzi? Zostawiam to bez komentarza! Co do zdjęć. Dziś chciałbym pokazać miejscowość KARCZOWISKA. Malowniczo położona wioska, wśród lasów w dosłownym tego słowa znaczeniu. Tak jak nazwa wskazuje jest to wykarczowany teren na którym zdecydowano się na rozbudowę wioski. Obserwuję tu przez ostatnie trzy lata bardzo dużo inwestycji i nie tylko tych prywatnych (tych egoistycznych )) nie mogłem się powstrzymać, to mnie naprawdę rozbawiło) jak i tych gminnych, samorządowych. Pozazdrościć tylko gospodarności mieszkańców. Chciałbym zwrócić uwagę czytelników w jakim środowisku są położone Karczowiska, są w samym centrum wielkiego areału leśnego. Aby to uzmysłowić zamieszczam link do mapy i zdjęć satelitarnych : http://wikimapia.org/#y=51305278&x=16159722&z=12&l=28&m=h zwróćcie państwo uwagę, jeżeli w tym miejscu powstanie kopalnia, to te drzewa znikną. W innym cyklu zdjęć, innym niż przedstawianie miejscowości, zamieszczę dodatkowe fotki poświecone właśnie lasom. http://img176.imageshack.us/img176/948/karczowiskawg0.jpg http://img176.imageshack.us/img176/7591/karczowiska2av8.jpg http://img216.imageshack.us/img216/1172/karczowiska3qj8.jpg http://img176.imageshack.us/img176/6697/karczowiska4oc3.jpg http://img90.imageshack.us/img90/6726/karczowiska5ej4.jpg http://img176.imageshack.us/img176/2075/karczowiska6vy9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.03.2008 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 "No tylko zobaczymy kto będzie bardziej wyraźnie i dobitnie swoje racje wygłaszał." Czyli chodzi o to kto komu wpier..li? Smutne to... Adam M. Wiesz, myslę, że tak drastyczne środki raczej nie będą ani potrzebne ani wskazane. Ale mieszkańcy z całą pewnością zaakcentują swój sprzeciw. A jaka będzie jego forma? To sie okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMISJA CO2 03.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Fotografie mówią same za siebie,co tu przekonywać. To już nie te czasy, kiedy przemysł ciężki był jednym z największych chlebodawców. Czasy świetności poprzedni usytrój ma juz dawno za sobą. Teraz są o wiele wieksze możliwości do tworzenia prywatnych małych i większych przedsiębiorstw zapewniających tysiące miejsc pracy. Kopalnia nie jest ostatnią deską ratunku dla tłumów bezrobotnych Polaków. Takie tereny jak ten, który ma pójść pod młotek, za kilkadziesiąt lat będą perełkami. Tu trzeba dobrze ruszyć głową, aby pieniądze i czas skierować w inną stronę, czyli na pozyskanie energii ze źródeł odnawialnych ( np. Odra) Biorąc pod uwagę najgorszy scenariusz,czyli powstanie kopalni odkrywkowej i elektrowni, wysiedleniem powinno się objąć również wszystkie matki z dziećmi z okolicznych miejscowości. Lubin i Legnicę przekształcić w jedną wielką noclegownię dla pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.03.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Ja wiem, że tu leci spór o realizację marzeń.Wy macie swoje, a Oni swoje.A że podobno pierwszy dom dla wroga.... Za przyzwoitą rekompensatę zastanowiłbym się nad tym domem dla siebie...Tu będą bardzo silne naciski. Są powody. Wielka kasa w grze, co tam takie domki...Łatwo nie będzie. Nikomu. Oby tylko nikt nie miał zamiaru łapać za siekierę, bo tylko ułatwi i przyspieszy nieuchronne...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.03.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Adam, daj juz spokój z tą demagogią oderwaną od życia i filozofią. Jeśli wszystko w tym kraju byłoby oparte na logice, przemyśleniach i dążeniach do zapewnienia dobrobytu ogółowi społeczeństwa to dawno Polska byłaby krajem mlekiem i miodem płynącym.Żądasz od ludzi, których dorobek życia i wszystko co mają materialnego i duchowego zostawili bez słowa i zamienili na to co im ktoś reprezentujący własne a nie kraju interesy zaoferuje.Tak jak ty mogą mówić tylko ludzie podchodzący bez zaangażowania, emocji czyli niezwiązani z problemem. A jednak problem jest i dotyczy ogromnej rzeszy oszukanych przez państwo ludzi. Bo sa oszukani, gdyz za ich plecami czyniono różne podejścia do planów eksploatacji bez informowania ich o tym i pozwolono aby na przestrzeni kilkunastu lat zainwestowali w ten teren swoje życie, zdrowie, plany, pieniądze i przyszłość własną i dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.03.2008 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Jerzy Bednarczyk – Poltegor Instytut IGO, Wrocław "PERSPEKTYWICZNE STRATEGIE TECHNOLOGII WYKORZYSTANIA ENERGETYCZNEGO WĘGLA BRUNATNEGO W WARUNKACH DUŻEGO OGRANICZENIA EMISJI DWUTLENKU WĘGLA"Duże bilansowe zasoby węgla brunatnego w Polsce określane na około 25 mld Mg występujące głównie w sześciu zagłębiach, w tym trzech czynnych i trzech perspektywicznych, stawiają przed kadrą naukową i techniczną konieczność działania w wypracowaniu ekonomicznych i uwzględniających ochronę środowiska technologii wydobycia i przetwórstwa węgla brunatnego głównie przez ograniczenie emisji zanieczyszczonych gazów w spalinach elektrowni. O ile odnotowano poważne zmniejszenie emisji SO2 i NOx, to nie osiągnięto istotnego postępu w ograniczeniu CO2. Aktualnie wdrażaną technologią jest pewne ograniczenie emisji jednostkowej CO2 przez instalowanie zespołów energetycznych dużej mocy o wysokiej sprawności energetycznej. Ten kierunek został już w kraju zapoczątkowany w istniejących zagłębiach węgla brunatnego.Planowane przez UE w bliskiej perspektywie 20% zmniejszenie emisji CO2 , a w przyszłości jeszcze większe jej ograniczenie, spowoduje zatrzymanie budowy nowych elektrowni w aktualnie realizowanej technologii. Komisja Europejska już na rok 2007 znacznie ograniczyła limit emisji CO2 dla energetyki polskiej. Równocześnie przyznała zbyt duże ilości uprawnień innym podmiotom. W rezultacie obecnie można nabyć uprawnienia do emisji tony CO2 za minimalną cenę około 10 eurocentów, co związane jest z ich krótkim terminem ważności do kwietnia 2008 roku. Szacuje się, że nowe uprawnienia określą znacznie mniejszą ilość emisji CO2. Spowoduje to istotny wzrost ceny zakupu uprawnień do emisji 1 tony CO2 powyżej 20 euro. W wyniku tego będzie trzeba zmniejszyć ilość produkowanej energii lub zwiększyć znacznie jej koszty produkcji. Stawia to przed przemysłem węglowo – energetycznym wielkie wyzwanie w zakresie wyboru strategii wykorzystania występujących w kraju olbrzymich zasobów węgla brunatnego oraz spowoduje konieczność wzięcia udziału w światowym wyścigu opracowywania nowych technologii umożliwiających istotne ograniczenie CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.03.2008 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 "Stanisław Żuk - Prezes Zarządu Porozumienia Producentów Węgla Brunatnego "STAN I PERSPEKTYWY ROZWOJU GÓRNICTWA WĘGLA BRUNATNEGO"Od połowy lat sześćdziesiątych węgiel brunatny stał się w Polsce drugim obok węgla kamiennego strategicznym paliwem w krajowej energetyce. Polska pod względem posiadanych zasobów węgla brunatnego należy do ścisłej czołówki światowej. Jego zasoby szacunkowe ocenia się na 140 mld ton, w tym w złożach perspektywicznych znajduje się 58 mld ton. Rozpoznane zasoby prognostyczne węgla brunatnego o cechach bilansowych wynoszą 23,578 mld ton. Złoża węgla brunatnego występują głównie w zachodniej i centralnej części kraju. Dotychczas udokumentowano łącznie 77 złóż o łącznych zasobach bilansowych w ilości 13,984 mld ton. W złożach zagospodarowanych zalega 2,136 mld ton, z czego 1,779 mld ton są to zasoby przemysłowe przewidziane do eksploatacji. Ocenia się, ze przy utrzymaniu wydobycia na aktualnym poziomie, zasobów w dokumentowanych złożach wystarczy na przeszło 400 lat, a uwzględniając zasoby ze złóż perspektywicznych na około 950 lat." Więc dlaczego wyłacznie Legnica ma być jedyna i najwiekszą kopalnią? Są inne alternatywy. I od razu uprzedzam ataki na mnie. Nie chcę przerzucić na innych naszego problemu. Nasz region jakoś gospodarczo daje sobie radę, może inny, mniej zaludniony trzeba wesprzec przemysłowo? Może będą uradowani - nowe miejsca pracy, pieniądze, wysiedlenia do nowiutkich mieszkań, domków? My tego nie chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMISJA CO2 03.03.2008 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 YreQ napisał: " A jednak problem jest i dotyczy ogromnej rzeszy oszukanych przez państwo ludzi. Bo sa oszukani, gdyz za ich plecami czyniono różne podejścia do planów eksploatacji bez informowania ich o tym i pozwolono aby na przestrzeni kilkunastu lat zainwestowali w ten teren swoje życie, zdrowie, plany, pieniądze i przyszłość własną i dzieci." TO PRAWDA,samo życie.Znam człowieka, który przez 15 lat budował dom, sam ,własnymi rękami, bez firmy. Dopiero się wprowadził, pod koniec 2007 roku. Nie wiedział nic o planach. Poświęcił wszystko ,tak jak piszesz i żadne pieniądze nie oddadzą mu tego co poświęcił. Został oszukany przez państwo tak jak większość i nie dziwię się, że ludzie gotowi są na każdą formę protestu. To dla większości wyrok. Nawet jeżeli odwlecze się on w czasie ,to co to za życie ze świadomością,że trzeba lada dzień odejść w nieznane. Trzeba protestować w każdy możliwy sposób,aby pokazać ,że nie godzimy się na takie traktowanie i że na straty moralne nie ma ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts