Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

Witam

Dziś zapraszam do Chróstnika. Miejscowość zlokalizowana przy trasie S3. Częściowo już nie przypomina wioski. Tempem rozwoju oraz rozbudową ustępuje tylko Osiekowi. Chcę przypomnieć, że jest tu Zespół Szkół, informacje bliższe pod linkiem: http://www.chrostnik.edu.pl/content/view/13/66/ . Są tu zabytki klasy zerowej takie jak pałac:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82ac_w_Chr%C3%B3stniku , http://www.glogow.pl:16080/okolice/ . To swoiste kompendium wiedzy archeologicznej nie dokońca jeszcze zbadanej. Trzeba wspomnieć także o kościele, http://www.chrostnik.edu.pl/content/view/25/44/ . W miejscowości tej znajduje się dużo elementów architektury, o których nie pisze się celowo, ponieważ stoją w cieniu tych najważniejszych. Są to pozostałości murów zamku średniowiecznego, studnia datowana na XIII wiek oraz ślady kultury łużyckiej. Oprócz licznych nowo wybudowanych domów jednorodzinnych wspomnę także o inicjatywie budowy dużej stadniny koni z krytą ujeżdżalnią i polem do krykieta. Są tu liczne warsztaty samochodowe oraz gospodarstwa rolne.

http://img210.imageshack.us/img210/5862/chrstniklv0.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/8263/chrstnik2dl5.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/8314/chrstnik3ey9.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/9340/chrstnik4vq1.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/8504/chrstnik5ww0.jpg

Przypomnę, poprzez zamieszczanie zdjęć miejscowości, objętych wedlug planów budowy kopalni odkrywowej, chcę uzmysłowić czytelnikom, że na tych terenach żyją LUDZIE.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Komitet odpowiedział na protesty samorządu i mieszkańców.

http://www.powiat-lubin.pl/news.php?id=847

http://www.komitetlegnica.agh.edu.pl/aktualnosci/04_03_2008.htm

Z tego wynika, że zburzenie naszych domów i wykopanie wieeeelkiej dziury oraz zrekultywowanie terenu za 100 lat jest gwarantem wielkiego dobrobytu w Polsce, niskich cen i spokojnego snu, że Rosja nas nie wykończy energetycznie.

Jakoś monotematyczne stanowisko. I żadnych alternatyw. Dziwne. Zbyt proste rozwiązanie żeby było prawdziwe.

Oprócz licznych nowo wybudowanych domów jednorodzinnych wspomnę także o inicjatywie budowy dużej stadniny koni z krytą ujeżdżalnią i polem do krykieta

drobne sprostowanie: Eden - jest to ośrodek szkoleniowo-rekreacyjny, stadnina się zgadza, natomiast z krytej ujeżdżalni na razie zrezygnowano na rzecz sali bankietowej (zostanie wybudowana w terminie późniejszym), pola do krykieta nie przewidziano, za to korty do squash-a, oraz staw hodowlany na obszarze 3,6 ha

YreQ a nie wydaje Ci się dziwne, że w odpowiedzi KS przewinęły się dokładnie te sprawy, które poruszamy tutaj na forum, może haynauer albo adam_mk po prostu jest jednym z nich i mentalności oraz sposobu myślenia kogoś takiego nie zmienisz żadnymi argumentami ..

Witaj m&k

Ciesze się że wpadłes. O stadninie wspomnial mi kolega z Chróstnika, który zresztą także choduje konie. Tak czy owak szykuje nam się tam niezły ośrodek jeździecki i rekreacyjny.

Żeczywiście masz racje, czytając artykuł KS odniosłem takie samo wrażenie. Nic tylko się cieszyć Panowie że nasze posty są czytane, być może przez osoby z KS. Ktoś już pisał na liście dając to do zrozumienia, chyba "Emisja CO2"

?

Wracając do odpowiedzi Komitetu ..... nie wiem ile maili i listów dostali od "społeczności naszego terenu " ale ze sposobu tłumaczenia się wnioskuję, i odnoszę wręcz dziwne wrażenie , że jest to odpowiedź na każdy wypunktowany przeze mnie zarzut. Ciekawe. Po co drugi raz piszą skoro jedną odpowiedź na maila już dostałem :wink:

I jeszcze ponowne "małe sprostowanie".

To, że rząd ma się ustosunkować do opinii Komitetu, który inwestorem nie jest ale zarzewiem problemów naszej społeczności z pewnością, i nakreślając strategię energetyczną kraju zablokuje m.in budowę domów na naszym terenie ..... spowoduje, że nie za 20-30 LAT LUDZIE PRACY NIE BĘDĄ MIELI BO MIEDŹ SIĘ SKOŃCZY tylko z dniem podjęcia owej decyzji już większość ludzi straci robotę. Jakie to dla mnie i moich kolegów po fachu , którzy też tu domy mają pocieszenie, że za 15 lat wysiedlenia się zaczną a my JUŻ poprzez decyzję rządu firmy będziemy musieli zwinąć. Jakie to pocieszenie dla wszystkich branż z budownictwem związanych - mało ich na naszym terenie ? od groma. Przykłady można mnożyć.....ludzi związanych z zablokowaniem rozwoju naszego regionu na bruku będzie tysiące- konia z rzędem temu, kto na taki genialny pomysł wpadł ...

Za te niby 20-30 lat to powinienem u siebie na działce wnuki pilnować, a nie pakować tobołki, bo decyzją rządu mam obowiązek się wynieść.

Sorki, ale to tak chore, że aż nieprawdopodobne, matrix to pikuś w porównaniu z ich tłumaczeniem.

A to, że odpowiedź komitetu jest odpowiedzią na nasze zarzuty z forum udowadnia, że jednak otworzyli link do naszego forum, który sam osobiście wysłałem.

Tak samo jak nam mieszkańcom można zarzucić, że martwimy sie o swoje interesy (a kto martwi sie o nie swoje?), to branży węglowej świadomie zarzucam, że martwi się o swoje, wykorzystując sytuację energetyczną kraju.

Dlaczego nie powstał komitet do wdrożenia źródeł alternatywnych? Bo branży weglowej i innym wcale na tym nie zależy. A taki komitet z pewnością cieszyłby sie poparciem i przychylnością wszystkich, a nie tylko biorców z daleka.

Nasz region NIGDY nie zgodzi się na kopalnię. Nie zgodzą się mieszkańcy i nie zgodzą się samorządowcy. A przy takim sprzeciwie uwazam że kopalnia nie powstanie. Co najwyżej zostanie wpisane złoże w politykę energetyczna kraju, a to może nas udupic inwestycyjnie.

W odpowiedzi Komitetu Sterującego czytamy:

" Dlatego też nie możemy powielać tego błędu dalej i zabezpieczyć te złoża przed działaniami uniemożliwiającymi ich późniejszą eksploatację."

Błąd tzn. pozwolenie na rozwój infrastruktury na tym terenie.

Działania uniemozliwiające ich póżniejszą eksploatację tzn. dalszy rozwój infrastruktury.

Skoro powstał taki komitet, który tak poważnie zatroszczył się o złoża pod ziemią, to dlaczego nie stworzono podkomitetu, który by pomyślał o tym co na ziemi. Dowiadujemy się, że komitet powstał nie wczoraj, ale dużo wcześniej,niby informowano o tym szeroko, kogo? i w jaki sposób? Nawet dla naszych samożądowców było to dużym zaskoczeniem. A co dopiero dla zwykłych mieszkańców. Czy mamy być prorokami i sami przewidywać czychające na nas zagożenia?

Skoro odkrywka jest jedyną dostępną i znaną metodą, to niech dadzą sobie spokój i zostawią ten problem następnym pokoleniom, może im uda się znaleźć zdrowy sposób na wydrapanie tego złota.

Czy ktokolwiek zdaje sobie sprawę, ile będzie kosztować zrujnowanie nawierzchni, zanim będzie możliwe prowadzenie wykopu? Mamy bardzo bogaty kraj, renty głodowe nie mówiąc o pensjach, drogi z poprzedniej epoki ,ledwo coś robią, aby zdążyć przed 2012.

Wydaje mi się, że już jest za późno na zabezpieczanie tego terenu,należało to zrobić jakieś 10-15 lat temu ,kiedy ustrój miał dużo większe pole do popisu w walce z obywatelem. Jestem i nadal będę za protestem i obroną tego co na ziemi a nie pod nią.

„Tania elektryczność w Polsce to przeszłość. Rozkręca się spirala podwyżek. Ceny będą rosły, bo elektrownie muszą coraz więcej płacić za węgiel i pokrywać wyższe wydatki związane z ochroną środowiska (...)

Powodem kolejnych podwyżek elektryczności będzie nie tylko drożejący węgiel, ale i nowe unijne wymogi dotyczące ochrony środowiska. Polskie elektrownie nie mają takiego przydziału limitów emisji dwutlenku węgla, jaki by chciały, i zmuszone są do kupienia na wolnym rynku praw do emisji. Na przykład w Południowym Koncernie Energetycznym, który jest drugim producentem energii w kraju, te dodatkowe koszty szacuje się w tym roku na ponad 300 mln zł.”

http://www.rp.pl/artykul/102061.html

Komitecie! Haynauer! Gdzie ten wasz taniutki prąd???

Witajcie

Wiadomo, jesteśmy przeciwni takiemu rozwojowi kopalni. Jesteśmy za ochroną naszych domów i marzeń. Ludzie z KS myślą o złożu i bezpieczeństwie energetycznym kraju. No cóż, tylko chwalić. Ktoś się troszczy i o coś. Mało jest takich inicjatyw w naszym kraju. Widać to gołym okiem wyjeżdżając lub porównując stan ucywilizowania naszych zachodnich sąsiadów a cokolwiek wziąć pod uwagę u nas. Zgroza. W tym sporze wszyscy mają rację. A dlaczego? KS martwi się o prąd dla obywateli, ale o obywateli nikt się nie martwi. I w tym cały problem. Prostymi słowami widzę taki scenariusz. Sejm uchwala ustawę o zabezpieczeniu złoża. Z tym dniem region praktycznie zaczyna umierać. Wyjeżdżają inwestorzy, za nimi firmy budowlane. Wstrzymuje się WSZYSTKIE INWESTYCJE DOTYCZĄCE INFRASTRUKTURY. Na polu walki zostają mieszkańcy. Ludzie którzy są zdezorientowani bo ich nikt nie powiadamia co dalej. Mówi się o kopalni odkrywkowej. No tak, będą wysiedlenia. Ale nikt nie umie nikomu powiedzieć kiedy, konkretnie. Mieszkańcy przestają remontować swoje domy. Rolnicy przestają obsiewać pola. Wybucha panika. Wybuchają lokalne protesty. Dochodzi do kłótni. Część się godzi z przyczyną i próbują się zorganizować. Media nagłaśniają sprawę. Komitet Sterujący z Panem Pawlakiem na czele raczą nam wtedy powiedzieć: Uspokójcie się ludziska, wszystko będzie dobrze, dostaniecie wysokie odszkodowania. Będziecie wysiedlani za jakieś 15 do 20 lat. Z MOJEJ STRONY TAKIE PODEJŚCIE RZĄDU DO SPRAW OBYWATELI TO SKANDAL NA SKALE UE. Chcecie kopalni, proszę bardzo. Pomyślcie najpierw o LUDZIACH. A nie martwcie się o złoże. Ono nie ucieknie. Dlaczego do tej pory KS nic nie zrobił w kierunku aby zabezpieczyć byt mieszkańców. Co robił? OD 2005 przekonywał samorządowców jakie pod naszymi stopami mamy złoto i jak może ono nas uszczęśliwić i wynagrodzić. Przekonywał, że nasza odkrywka jest niczym innym jak dobrobytem i jest niezbędna. Zgadza się. Tylko w odróżnieniu od KS nasze lokalne władze zauważyły problem ludzi o których nic się nie mówi i nie raczy jak do tej pory. Powtórzę to co pisałem wcześniej. Wszystko dzieje się za naszymi plecami. TERAZ nagle mówi się że trwa DEBATA PUBLICZNA. GDZIE? Na tym forum? Czy wysyłając ekipę TVL do wiosek do wystraszonych ludzi, którzy pierwszy raz widząc kamerę przed oczami, z trzęsącym się głosem próbują coś wydukać o swoim losie? To jest DEBATA? Sołtysi otrzymują do rąk ankiety o których nikt nie wie. CO TO MA ZNACZYC? Czyżby nie jesteśmy obywatelami Polski. Czyżby nie jesteśmy POLAKAMI. PRAWDĄ JEST, że jesteśmy niewygodną przeszkodą dla naszego kraju. A dlaczego tak się dzieje? Bo wciąż w naszym kraju krąży stereotyp komunistycznego myślenia. A nie można było najpierw pomyśleć niż robić ten cały szum? Czy to takie trudne, zrozumieć, że każdy z nas obawia się o swój los i swoich bliskich. Niech mi ktoś powie jak mam żyć z myślą że za 15-20 lat wszystko co mam pójdzie pod młotek. I CO? Mając 50-kilka lat mam zaczynać wszystko od nowa? Gdzie pójdę? W tym wieku chcę odpoczywać i dożyć spokojnej starości. Tak jak każdy szanujący się obywatel UE chcę poświęcić czas rodzinie i cieszyć się życiem! A co nam się szykuje? TO SKANDAL! Jeszcze raz. Jeżeli TA KOPALNIA MA TU ZAISTNIEĆ TO NAJPIERW, I TO JAK NAJSZYBCIEJ, POWINNY BYĆ UREGULOWANE WSZYSTKIE INTERESY MIESZKAŃCÓW. TERAZ A NIE ZA 15-20 LAT. PO TO ABYŚMY MIELI CZAS ZACZYNAĆ OD NOWA, CZAS DLA NAS MIESZKAŃCÓW NIEUBŁAGALNIE BIEGNIE. Jeżeli ten bardzo prosty postulat nie zostanie spełniony, to przykro mi, będzie tu niezła rozróba, skandal na całą Europę. I znowu z polski będą się śmiać na całym świecie. No cóż, ale to chyba mamy wypisane na czole. Mądry Polak po szkodzie.

W TVP1 obejrzałem program o pozyskiwaniu energii ze źródeł odnawialnych. Przewodnim wątkiem było pozyskiwanie energii cieplnej z biopaliw i wytwarzanie energii elektrycznej w systemie energetyki rozproszonej tzn więcej małych elektrowni obsługujących lokalne społeczeństwo. Podano przykłady z Danii, Austrii i Niemiec. W tym odcinku mówiono o wykorzystywaniu nieużytków do produkcji roślin energetycznych i pozyskiwaniu z nich paliw spalanych, w postaci brykietów. Wspomniano także o systemie pozyskiwania gazu z kompostowników oraz wytwarzaniu z niego prądu elektrycznego. Wzięto pod uwagę że z takiego rodzaju biopaliw są potrójne korzyści; wytwarza się ciepło do ogrzewania mieszkań oraz ciepłą wodę, wytwarza się prąd elektryczny a z odpadów ma się doskonały nawóz. Dziś jest to metoda na etapie rozwoju i uzupełniająca. Ale w odróżnieniu od innych przyjazna środowisku. Zauważono, że jest to nowy jeszcze nie zajęty rynek czekający na inwestorów i badaczy.

Środa TVP1 godź. 12.20

Program przedstawiający rozwój energetyki odnawialnej i stanowiący poradnik dla widzów, którzy interesują się wykorzystaniem tej energii. Energia słoneczna, siła wiatru czy bystry prąd rzeki są darmowe. Wystarczy z nich skorzystać, tym bardziej że zużycie kopalnych nośników energii powoduje zmiany w środowisku, zatrucia gazami i pyłami, ocieplanie klimatu. Wiele krajów wdraża specjalne programy wykorzystania odnawialnych źródeł energii, zachęcając do korzystania z nich. Jako przykład można podać członków Unii Europejskiej.

Jak zwykle za granicą opłaca się inwestować w badania nad nowymi źródłami energii. „A my 100 lat za murzynami”.

Witam po przerwie

Byłem u znajomych w Raszówce,są mocno zaniepokojeni brakiem konkretnych działań,lub ich brakiem na rzecz obrony tego terenu przed odkrywką.Co prawda wójt gminy Lubin mocno zaangażowała sie w tę sprawę lecz jest to działanie zbyt haotyczne..Celowo użyłem słowa odkrywka,ponieważ przed tym sposobem pozyskiwania surowca jestprzeciwny praktycznie kazdy mieszkaniec gminy Lubin i Legnica..Co do limitówCO2 juz wsześniej sporo napisałem,wiec energia z konwencjonalnych żródeł bedzie sporo droższa..I bardzo dobrze bo wymusi to aktywizację pakietu ulg wykorzystujących energię odnawialną(UE wWYMUSI:))ponieważ w Polsce lobbyści przemysłu górniczego mają sie bardzo dobrze),a lobbystów energetyki węglowej do zamartwiania sie o wykorzystywanie swoich mocy produkcyjnych bo moga mie duże problemy ich wykorzystywaniem...Taki lobbing przedstawia komitet sterujący który ma na uwadze INTERES SPÓŁEK WĘGLOWYCH,gdyby było inaczej,prowadziłby zaawansowane rozmowy nad zastosowaniem i to natychmiastowym energetyki jądrowej w Polsce.Komitetu sterującego nie interesuje wpływ na środowisko naturalne i potrzeby naszego regionu i trzeba to mocno zaznaczyc!!!..W odpowiedzi na lobbing górniczy powinniśmy założyc stoważyszenie obrony czystego środowiska,które dbało by o niedopuszczenie do zrobienia drugiej kupy(jedną już mamy-KGHM nam to'załatwił') w naszym juz mocno zdegradowanym gnieździe.

Pozdrawiam

Gorzelin

Malowniczo położona wieś wśród lasów. Niewiele wiem na temat jej walorów, jednak na wzmiankę zasługuje fakt, iż w czasie wojny w Gorzelinie było uzdrowisko dla żołnierzy wermachtu. Jest tu swoisty mikroklimat dobrze wpływający na drogi oddechowe. Wieś oddzielona od cywilizacji z trzech stron lasami. To zapewnia jej napływ prywatnych inwestorów, którzy zapewne szukają właśnie w takich miejscach ciszy i spokoju. Jest tu dość duży tartak zapewniający zatrudnienie okolicznym mieszkańcom, oraz kilka gospodarstw rolnych gdzie jeszcze można zobaczyć gospodarza przy orce z zaprzęgniętym koniem, to perełka krajobrazowa, niestety coraz rzadszy widok w Polsce. W pobliżu Gorzelina znajduje się kilka stanowisk archeologicznych, co poniektóre datowane nawet na 2000 i więcej lat. Ale o nich w innym cyklu prezentacji. Zapraszam.

http://img402.imageshack.us/img402/7044/gorzelinom4.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/2233/gorzelin2hk7.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/9039/gorzelin3ee7.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/5574/gorzelin4lg4.jpg

Gorzelin

Malowniczo położona wieś wśród lasów. Niewiele wiem na temat jej walorów, jednak na wzmiankę zasługuje fakt, iż w czasie wojny w Gorzelinie było uzdrowisko dla żołnierzy wermachtu. Jest tu swoisty mikroklimat dobrze wpływający na drogi oddechowe. Wieś oddzielona od cywilizacji z trzech stron lasami. To zapewnia jej napływ prywatnych inwestorów, którzy zapewne szukają właśnie w takich miejscach ciszy i spokoju. Jest tu dość duży tartak zapewniający zatrudnienie okolicznym mieszkańcom, oraz kilka gospodarstw rolnych gdzie jeszcze można zobaczyć gospodarza przy orce z zaprzęgniętym koniem, to perełka krajobrazowa, niestety coraz rzadszy widok w Polsce. W pobliżu Gorzelina znajduje się kilka stanowisk archeologicznych, co poniektóre datowane nawet na 2000 i więcej lat.

Panie Jarosławie, proszę o przybliżenie co tam się za wielkie inwestycje szykują w ciszy i spokoju.

A tartak to z kąd pozyskuje drzewo?

Orka z koniem to normalka na wschodzie polski. To jest nazywane jako zacofanie gospodarcze lub BIEDA.

Tartaki pozyskują drewno z planowanej wycinki a aktualnie głównie z wiatrołomów. Poza tym np tartak w Raszówce "przerabia" głównie drzewo przywożone koleją.

Jarkowi nie chodziło ani o postawienie fabryki telewizorów ani montowni siedzeń samochodowych :). Chodzi tutaj o zachowanie zrównoważonego rozwoju regionu. Jeśli w jednym miejscu jest nastawienie na przemysł to w drugim musi być od tego lekka odskocznia w postaci nienaruszonych elementów przyrody. Przepisy o zagospodarowaniu przestrzennym tez tak stanowią. To tak w skrócie.

YreQ, do niektórych niedotrą zadne argumenty,nawet te najbardziej rzeczowe,takiego delikwenta należy odesłac do szkoły lub zafundowac wycieczkę w lecznicze okolice Bełchatowa..Proponuję nie karmic Trolla.

Na dniach będę miał listę protestacyjną pod którą będzie można sie podpisac..

Masz rację. Poniosło mnie :)

Wysłałem link do naszego forum do Urzędu Gminy w Lubinie.

A do Komitetu wystapiłem z prośbą o przesłanie mi zdjęć z rekultywacji odkrywek położonych w Polsce. Chciałbym z ciekawości zobaczyć czym potrafią sie pochwalić w naprawianiu zniszczeń. Mam nadzieję że jedyną oferta nie jest zalewanie przez 50 lat :roll:

Panie geguś. Co do inwestycji, to na tą chwile, zbudowano nowe połączenie drogowe z Pieszkowem a w budowie jest linia do Raszowej. Tak jak pisałem, widzę tu napływ prywatnych inwestorów. Nie wiem, może w Lubaniu się nikt nie buduje i nie znacie tam takich sformułowań. Chodzi o rozbudowę domów jednorodzinnych. Szkoda że kartografia jest tajna, gdyż geodeci mogliby zaprezentować stan zagospodarowania terenu w miejscowościach na przełomie powiedzmy co pół roku. To nieprawdopodobne w jaki sposób odbywa się napływ ludności do wspomnianych wiosek. To z kolei oznacza pieniądze dla tych miejscowości i rozwój, bo pociąga automatycznie za sobą rozbudowę infrastruktury. Ale ta historia jest dla takich ludzi jak Pan za trudna. Co do wątku gospodarza. Panie geguś. Nic pan nie wie a próbuje sugerować pan niezdrowe polemiki. Znam tego Pana osobiście. Ów sędziwy Pan ( około 90-tki) z bardzo dużym zasobem wiedzy życiowej nie trzyma wspomnianego konia bo jest biedny!. Robi to z miłości do tego zwierzęcia. I jest tak jak mówiłem PEREŁKĄ w naszym regionie. I nikt nie powinien nic złego właśnie o tym człowieku powiedzieć, bo nie jest tego wart i godzien!. A tym bardziej człowiek mający podejście konsumpcyjne do życia nie zrozumie takich wartości. Koń kojarzy mu się z kiełbasą, a widok prac w polu z zacofaniem i biedą.

Wszyscy, z którymi udało mi się porozmawiać są, delikatnie mówiąc, zmartwieni pomysłem na obdarcie ze skóry naszego kawałka ziemi ,nie mówiąc juz o powstaniu elektrowni. Nikt z moich rozmówców (a było ich sporo) nie jest za tą inwestycją. Dodam, że osoby te mają stałe zatrudnienie. Nasuwa mi się myśl, że ,albo trzeba być bezrobotnym, albo osobą zaangażowaną z tytułu pełnionego stanowiska , żeby aż tak bronić, na tym forum, koncepcji powstania kopalni. Bo cóż może mieć z tego taki zwykły obywatel - miejsce pracy. Jemu jest obojętny stan naszego środowiska, czyjeś domy i życie.

Powstanie listy protestujących to dobry pomysł, napewno znajdą się na niej mieszkańcy Lubina. Tu nie są przeciwnikami tylko nowowybudowani, jak niektórzy piszą. Mieszkańcy Lubina nie chcą mieszkać w jeszcze gorszych warunkach niż te ,które mają.